Connect with us

Draft

Találkozunk 2022-ben – Saints draftértékelő

Mindig nehéz egy korszakon túllépni, azonban egyszer minden éra véget ér. Láthatóan a Saintsnél úgy gondolják, hogy a Brees időszak után kell egy év az újabb elkezdésére. Egy taktikus, a jövőnek szóló draftot hoztak össze, ahol sok játékosnak nem kell rögtön komoly hozzáadott értékkel bírnia 2021-ben és van idejük fejlődni, hogy két év múlva újra elindulhasson valami.

1/28 – Payton Turner, ED (Houston)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Deja vu érzés lehetett úrrá az embereken a pick bejelentése után. A Saints 3 évvel Marcus Davenport draftolása után újra húzott egy remek adottságokkal bíró projekt pass rushert. Az előd egyelőre nem annyira vált be (főleg, hogy Marcust felcsere árán 2db első körös pickért vitték ki), de talán majd Turner. A Houston pass rusheréről bár jó dolgokat lehetett hallani a draft előtt, nem számított első körös tehetségnek, az első nap egyik meglepetése volt, hogy mégis elkelt az első körben. Fizikai adottságai teljesen rendben vannak. A class egyik leghosszabb karú játékosa, még Davenporténál is jóval hosszabb, végtelenül motivált, aki hajt minden egyes playben. Adottságai alapján sub-packagekben akár belülre is helyezhető, hiszen karrierje elején még a tackle belső vállán állt fel, bár itt kevésbé volt produktív. Miután utolsó két szezonjára kiküldték a szélre, akkor kezdtek el jobban felfigyelni rá. Egyértelműen projekt húzás, hiszen Turnernek sokat kell tanulnia szinte minden téren, ami az edge posztot illeti. Nem volt rossz játékos a Houstonban, csak nem volt kiemelkedő annak ellenére sem, hogy nem power 5 konferenciából érkezik. 2020-as, legjobb évében is az egyetlen valamire való ellenfele (Brady Christensen) kivette a meccsből. A kezdő poszt adott 2021-re, sőt Davenport 5. éves opcióját is lehívta a csapat, de utána nagy pénzt kéne adni neki is, valamint Cameron Jordan is 34 lesz addigra.

2/28 – Pete Werner, LB (Ohio State)

A meglepő húzással a 2. körben sem maradtak adósok Louisianában. Werner is, akárcsak Turner egy körrel későbbre volt várható, mint ahol végül kiment. Az Ohio State erős linebacker sorából annak ellenére kelt el elsőként, hogy Baron Browning sokaknál többre volt tartva. Azt nem lehet elvenni Wernertől, hogy a linebacker posztra született. Prototípus felépítése van, ami mellé a modern focit megkövetelő mozgáskoordináció is társul, de ha egy szóval kéne jellemezni, akkor reaktív játékos. Nem következtet kifejezetten jól, nincsenek kiemelkedő football érzékei, de adottságainak hála jól és gyorsan reagál arra, ami történik. Mindenre használható játékos, a Buckeyesban rengeteg feladatot ellátott és mindben voltak pozitívumai. Igazi 3 downos LB, aki oldalvonaltól oldalvonalig képes lehet bejátszani a pályát, nem ijed meg, ha blitzelni kell vagy ha hátraküldik coverage-be. Kicsit talán a sokoldalúsága a gyengéje is, mert igazán kiemelni is nehéz nála bármit. Ha képesek lesznek 1-1 játékelemben jobban kifejleszteni, évekig kezdő szintű linebackere lehet a Saintsnek.

3/12 – Paulson Adebo, CB (Stanford)

Bár két 3. körös pickje is lett volna a Saintsnek, ezeket feladva jöttek fel a 12. helyre, hogy kiválaszthassák Adebot. Remek felépítésű, magas srác hosszú karokkal, amiket használni is tudott az egyetemen. Miután 2018-ban redshirt évet kapott és 2020-at kiülte, így két évnyi egyetemi pályafutása alatt ért el 38 leütött labdát és 8 interceptiont. Az a fajta játékos Adebo, akiért igazán lehet rajongani. Elképesztően sok a látványos odapiszkálása, kiemelkedő a labdaérzéke, de az éremnek mindig két oldala van. Ha elvét 1-1 lépést, már nem igazán tud visszazárkózni, a sebessége, robbanékonysága csak átlagos. Ismét egy reagálás a Saints részéről a szabadügynök piacon történtekre: Janoris Jenkins távozott, így szükségük volt egy külső cornerre. Adebo az eddig választásaik közül minden bizonnyal a legjobb, bár a két feladott pick miatt nem A+-os, könnyen lehet, hogy a 2021-es classból a legtöbb hozzá adott értéke neki lesz.

4/28 – Ian Book, QB (Notre Dame)

Hiába próbálok minden pick mögött logikát, pozitívumot keresni, Ian Book 4. körös kiválasztása az a kategória, ami sarokba szorítja az embert. Nem szeretek lehúzni egyetlen választást sem túlságosan, hiszen sok információt csak a csapatok ismernek, személyes beszélgetésekre nekik van lehetőségük, de itt minden jóindulat ellenére mondhatom, mi a fene történt? Ian Book egy intelligens játékos, bizonyára jól tudja mi egy irányító feladata, megvan a vezetői mentalitás is benne, de college szinten is gyenge irányítónak számított! A Notre Dame Book játéka ellenére lett playoffba szavazva 2020-ban és nem miatta. A Saintsnek nem volt 5. körös pickje a Kiko Alonso – Kwon Alexander csere következtében, de Book esetében a legtöbb szakértő egyetértett, hogy UDFA játékos lesz. Erre ledraftolják a 4. körben. Főleg New Orleansba. Taysom Hill személyében pont itt adott már egy speciális játékos, aki elsősorban futásokra, trükkös játékokra, nagy ritkán passzokra fel lehet küldeni. Erre elhozzák Hill kimosott verzióját. Legalább nem kell camp bodyt hozni a csapatnak az edzőtáborra, de Book 4. számú QB lesz a rosteren, mert fájó kimondani, de Trevor Siemian is közelebb áll a backup QB szinthez, mint ő.

6/22 – Landon Young, OT (Kentucky)

Tavaly a Saints elhozta az UDFA kör egyik nagy sleeperét Calvin Throckmorton személyében. Young tökéletesen ugyanolyan játékos. Remek méretekkel rendelkezik, magassága, tömege megvan mindkettejüknek a tackle poszthoz, de atletikusságuk, reakcióidejük, technikájuk miatt nem többek projekt tackle-nél. Arra a szerepre persze Young is jó lehet, de nem vagyok biztos, hogy akárcsak Throckmorton, nem lett volna elérhető ő is draftolatlanként.

7/28 – Kawaan Baker, WR (South Alabama)

Ha a draft előtt szétnéztünk a Saints rosterén egyértelmű volt, hogy szükségük lenne potens elkapóra. Nos a 7. körig kellett várni az erősítésre. Baker elsősorban slot elkapó volt a Sun Belt Conferenceben, ahol a remek robbanékonyságának és sebességének hála volt eredményes, mintsem kiforrott útvonalfutásainak köszönhetően. Le kell vetkőznie a dropokat és megtanulni konzisztensebben szeparálódni, hogy beverekedje magát a rotációba.

Összegzés

Furcsa érzés fogja el az embert a Saints classát látva. A két top választásukkal nem húztak rossz játékosokat, mégsem érződik úgy, hogy kihozták volna a maximumot a lehetőségeikből. Mind Turner mind Werner jó prospectek voltak, akikre könnyen lehet, hogy évek múlva úgy nézünk, mint remek fogások és kiemelkedő scouting munka eredményei, mégis jelenlegi tudásunk alapján mindketten kissé hamar mentek ki.

Kissé kivárásra játszós taktikát lehet felfedezni a Saints draftjában. Igazán nem hoztak olyan játékosokat, akik azonnal magasabbra szintre emelnék a csapatot 2021-ben. Első 3 pickjükkel a védelembe húztak, miközben mind a TE, mind a WR szekcióba bőven elfért volna az erősítés. Turnernek kelleni fog 1-1 év mire készen lesz a kezdő posztra. Werner és Adebo bevethető az első naptól fogva, de az érkezésük igazából reakció az Alexander, Anzalone duó és Janoris Jenkins távozására. Werner esetében természetesen azt is meg lehet említeni, hogy Demario Davis is már elmúlt 32 esztendős.

A kevés pickből nem sikerült igazán sokat kihozni, de lehet hogy ez a keret 2022-re kell összeálljon, megfiatalodjon. Ha a Winston / Hill (nem, nem Book) duó képes kihozni valamit a jelenlegi állományból, akkor megtapsolják, de a támadófalon valamint Kamarán és Thomason kívül nem igazán van használható játékos ebben a Saints offense-ben, amin láthatóan nem is szerettek volna javítani.

Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!