Connect with us

Draft

Trader Dave mágiája – Giants draftértékelő

A draft legnagyobb meglepetését egyértelműen Dave Gettleman szállította, ugyanis a general manager, aki soha életében nem cserélt még hátra egy játékosbörzén, most mégis megtette! Ráadásul egymás után kétszer is! És amilyen jól sikerültek ezek a lépések és ezzel együtt a csapat dtaftja, lehet hogy a jövőben még jobban rákap majd az ízére. 

A draft első napja pedig nem úgy indult, ahogy Dave Gettleman eltervezte. Ő DeVonta Smith-t szerette volna választani az 1/12-es pickkel, azonban a két csoportrivális keresztülhúzta számításait, mikor az Eagles a Cowboys helyére felmozogva kivitte az Alabama elkapóját. Ha Smith bent lett volna még, meggyőződésem, hogy Gettleman kiviszi és nem érdekli a Bears ajánlata. Smith elvesztése után a múltban jó eséllyel kissé bepánikolt volna Gettleman és kihúzta volna a következő kinézett játékost értéktől függetlenül, most azonban lecserélt és az apró mellett bezsebelt egy plusz első körös picket jövőre, ami várhatóan a középmezőnyben lesz majd, szóval szuper ellenérték volt 8 helyes lemozgásért.

1/20 Kadarius Toney, WR, Florida

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Érdekes volt, hogy Gettleman akkora neednek tartotta az elkapót, hogy mindenképp oda akart húzni az első körben. Smith alapvetően érthető volt, hiszen elit tehetség, de Golladay-jel, Slaytonnal és Sheparddel, plusz a két tight enddel és Barkley-val azért már így is elég pofás skill személyzet áll Daniel Jones rendelkezésére. Fegyverből viszont sosem lehet elég, így érkezett még egy, nem is akármilyen.

Én odáig voltam Toney stílusától, engem levett a lábamról, hiszen nagyon egyedi a mozgáskultúrája, amit élvezet nézni. Közel sem kiforrott elkapó viszont, a megjósolhatatlan útvonalai pedig időzítésbeli problémákhoz vezethetnek karrierje elején, amikből rossz esetben interceptionök lesznek. Az edzői stábnak az útvonalfutását kell fejlesztenie az első hónapokban, addig fejletlensége miatt kevesebb szerep juthat neki, egy év után azonban előreléphet a slotban és ezzel Sterling Shepard válhat feleslegessé, akin jövőre már bőven lehet spórolni.

A nagy kérdőjel vele kapcsolatban, hogy Jason Garrett mennyire fogja tudni kreatívan használni – a támadókoordinátort bőven lehetett kritizálni ilyen téren. Visszahordóként első pillanattól életveszélyes lesz, az offense-ben kicsit kérdéses számomra, mire lehet képes 2021-ben, mennyire tudják kihasználni különleges képességeit. Ettől függetlenül már önmagában is jó picknek gondolom, mert nagyon szeretem a játékát, a plusz első kör megszerzése pedig kiválóvá teszi az első kört.

2/50 Azeez Ojulari, Edge, Georgia

A draft előtti hetekben néhányan 1/11-re is mockolták Ojularit a Giantshez. Ez persze túlzás lett volna az értékével kapcsolatban, amire rájött az állítólagos degeneratív térde (amit ő és az orvosa cáfolt), így pedig nagyobbat csúszott és a második körben is elérhető volt. Gettleman kivihette volna ez eredeti pickjével is, és már akkor is jó választás lett volna, azonban jól mérte fel a mögötte lévő csapatokat és hátracserélt a Dolphinsszal egy jövő évi harmadik körös pickért cserébe és még az 50. helyen is be tudta húzni a pass rushert. Szuper taktikázás – állítólag öt játékosuk volt, akit szívesen vittek volna az eredeti helyükön, és elvileg a Steelers vitte volna pár hellyel az 50. pick után a passzsiettetőt.

Ojularit sokan a legjobb edge rushernek tartották a classban, én ezt és a top20-as tehetségét mindenképp vitattam, mert eléggé egysíkú játékosnak gondoltam, azonban az kétségtelen, hogy itt már parádés értéken volt és nem igazán lehetett ennél jobbat húzni. Nagy hiányposzt volt a passzsiettető a csapatnál, talán a legnagyobb, Ojulari pedig tökéletesen illeszkedik a Patrick Graham által futtatott 3-4-es rendszerbe. Próbálkozott a csapat Leonard Floyd megszerzésével is a piacon, de nála sokkal jobb lesz ár/érték arányban Ojulari, aki egyből a legjobb játékos lesz a posztján a csapatban és meglepő lenne, ha nem lenne azonnali kezdő, azaz nem tudná kiszorítani Lorenzo Cartert és Oshane Ximinest.

Érdekesség, hogy Ojulari már az ötödik georgiai játékos, akit Gettleman kihúzott a Giants élén, és egyébként az ő szobatársa volt a tavalyi első körös Andrew Thomas, aki ott is volt Ojularival a draft partiján.

3/71 Aaron Robinson, CB, UCF

A harmadik körben pedig egy cornerback érkezett, ő már nem le-, hanem felcsere után. A CB posztot két év alatt alaposan kikupálta Gettleman a csapatnál, hiszen tavaly James Bradberry, idén Adoree Jackson érkezett a piacról a két szélre, most pedig a slotba Aaron Robinson. Állítólag szeretik a sokoldalúságát, hogy a szélen is bevethető, de a slot lesz az ő helye elsősorban, ahol megversenyezhet a tavalyi negyedik körös Darnay Holmesszal, és nagyon meglepne, ha nem ő kerülne ki győztesen, akár már az első héten is.

Robinson egy tapasztalt (és így öregebb) cornerback, aki nagyon könnyedén mozog és vált irányt, emellett kiválóan szerel, futás ellen a legjobbak közt van a posztján. Gettleman beszélt arról, hogy a liga legjobb csapataiban az a közös, hogy a secondaryjük jól tud szerelni – ezzel így nem feltétlen értek egyet, de az biztos, hogy Robinson tökéletesen illik ebbe a filozófiába, kvázi egy dime linebackert is láthatunk benne. Negatívumként a rövid karjait és a lassabb feldolgozókészségét lehet említeni elsősorban, ami nyilván nem ideális, ezért volt elérhető a harmadik körben. Az is látszik, hogy a Giants többet akar emberezni, Jackson és Robinson érkezésével erre lesz is lehetősége a védőkoordinátornak.

4/116 Elerson Smith, Edge, Northern Iowa
6/196 Gary Brightwell, RB, Arizona
6/201 Rodarius Williams, CB, Oklahoma State

Ojulari mellett a negyedik körös Elerson Smith is a passzsiettetést hivatott erősíteni, a személyében egy magas, vékony, hosszú karokkal rendelkező, rendkívül robbanékony, atletikus játékossal bővül a keret. Gimis kora óta bő 25 kilót szedett fel, tehát el lehet képzelni, mennyire vékony volt, ha még most is annak számít NFL-sztenderdek alapján. Leginkább szituációs pass rusher lehet, karrierje elején mindenképp, mert futás ellen nincs meg a kellő ereje, hogy a szélen megtartsa az ellenfelét.

Brightwell elsősorban special teamer lesz, már a Joe Judge-dzsal történt első beszélgetése során is mondta, hogy ez az ő igazi terepe, ami nyilván imponált az ST-múlttal rendelkező főedzőnek. Futó poszton is kellett a mélyítés, Saquon Barkley és Devontae Booker vannak csak a poszton, bár itt kevésbé látom, hogy Brightwell hasznos lenne. Nem atletikus játékos, nem jó a sebessége és az agilitása sem, pass protectionben is megbízhatatlan és fumble-gondokkal is küzdött, de erős, kompakt játékos, aki jól lát a pályán. Elkapásoknál használható leginkább, tekintve hogy slot elkapóként kezdte egyetemi pályafutását.

Rodarius a két évvel ezelőtt második körben draftolt Greedy Williams bátyja. Igen, idősebb a Browns CB-jénél, már 25 éves lesz szeptemberben. Négy évet volt kezdő az egyetemen, így tapasztaltnak mondható, főleg emberezésben és press man coverage-ben, amit a Giants is szeretne minél többet használni. Atletikusságra jó, erőben gyenge, a labdát pedig nem nagyon szokta megtalálni.

Összességében

Gettleman mindig elmondja, hogy az adott évi classokat nem lehet értékelni, csak három év múlva. És persze, azt nem tudjuk most, hogy milyen játékosok lesznek a fiatalokból, végül tényleg nagy tehetségeket találtak vagy mindenkiből bust lesz. Benne van utóbbi is akár az első három kiválasztottban, hiszen ha nem találják meg Toney helyét a támadósorban, akkor rizikósnak mondható, Ojulari kapcsán a térdproblémái és az egysíkúsága hozható fel kockázatként (Harold Landry 2.0?), Robinson pedig idősebb prospect volt és lehet, hogy coverage-ben nem állja majd meg a helyét és inkább egy dime linebacker lesz belőle. Ez a legrosszabb forgatókönyv, a legjobb szerint pedig három nagyon fontos posztra érkezhetett három kiváló játékos.

És még ha egyet is értünk, hogy a játékosokat nem lehet most megítélni (bár akkor miért foglalkoztunk ezzel heteken, hónapokon át a draft előtt, hogy felmérjük, kinek mi az erőssége és a gyengesége?), a folyamatot és a szerzett értéket azonban nagyon jól lehet értékelni egyből a draft után. A Giants pedig ilyen szempontból kiválóan vizsgázott.

A folyamatot tekintve a hátracserék szuperül sikerültek (a fenti értékelésekbe ezek is beszámításra kerültek), bezsebeltek már most a jövő évi játékosbörzére egy első-, egy harmadik- és egy negyedik körös picket. Értéket nézve Toney nagyjából a helyén ment ki (talán egy hangyányit korai volt, konszenzus listán a 31. volt, nálam a 22.), Ojulari óriási stealnek tekinthető, ahogy Robinsont is sikerült kicsit később megszerezni, mint ahová várták.

A Giants a holtszezonban kvázi minden fontos lyukat be tudott tömni a keretben, hiszen kipipáltnak tekinthetjük a WR, a CB és részben az Edge posztot is. Egyedül a támadófal elhanyagolását róhatjuk fel a csapatnak, hiszen így hátsóbb körös fiatal játékosokra kell majd támaszkodni, az átlagéletkor a liga végéhez tartozik majd a falat tekintve a Giantsnél és nagy kérdés, hogy ezek a hátsóbb körös fiatalok mennyit tudnak fejlődni.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!