Connect with us

Minden ami NFL

A leggyengébb láncszem – AFC East

Az AFC East csoportjában jelentős átalakulások mehetnek végbe, amit a csapatok leggyengébb láncszemei határozhatnak meg igazán. Amelyik gárda a legjobban el tudja rejteni a legnagyobb kérdőjeleit, az nagy lépést tehet az idei évben.

New England Patriots

A leggyengébb láncszem: Irányító poszt

Tom Brady távozása sejtettük, hogy megrengeti a csapatot, de ez többek között azért is történhetett meg, mert nem hogy egy közepes irányítójáték nem maradt utána, hanem egyenesen gyenge lett a poszt. Cam Newton az év elején még főleg a lábainak is köszönhetően ideig-óráig tudta palástolni a hiányosságait, de betegsége után már katasztrofálisan tért vissza. Az egyik legkevésbé pontos irányító volt a ligában, aki nem tudott vigyázni a labdára se. Nyolc touchdown átadása mellé jutott tíz interception és négy fumble is (amik rendszerint a legrosszabbkor érkeztek), pedig nem kértek sokat tőle a 7.2 yardos átlagos passzmélységgel. Különösen nyomás alatt volt botrányos, ekkor a passzainak a fele rossz helyre szállt és interceptionjeinek az 50%-a ekkor született.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Továbbra sem érzem, hogy ő lehetne a megoldás, de akik Jarrett Stidhamben bármi potenciált láttak, azok is megkapták a nagyon éles és egyértelmű választ. Stidham még Newtonhoz képest is jelentős visszaesés volt, egyenesen a liga legrosszabb irányítója teljesítményét láthattuk, amikor lehetőséget kapott. A harmadik opció pedig Mac Jones, aki első körösként érkezik, de sokáig nem feltétlenül tartották ekkora tehetségnek. Nagy kérdőjel, hogy képes-e igazán jó teljesítményre, vagy legfeljebb egy közepes szint van benne.

Miben lehet bízni?

Elsősorban abban, hogy Mac Jones mégis a pozitív várakozásokat váltja be, mert pont azokban a tulajdonságokban jó, amik a Patriots rendszerében működhetnek és naggyá tehetik. Az egyetemi szezon egyik legpontosabb irányítója volt és nagy meccseken is higgadt tudott maradni. Newtonnal ellentétben jól kezelte a nyomást (az NFL-ben nyilván ennél nehezebb feladata lesz) és egy nagyon okos játékosnak tartják, amit McDanielsék vastagon kihasználhatnak.

Ezen kívül abban is bízhatnak a Patriots fanok, hogy az irányító játék azért is javulhat, mert az elkapószemélyzetet jelentősen felturbózta a gárda. Érkezett Nelson Agholor és Kendrick Bourne a WR sorba, Junnu Smith és Hunter Henry pedig a tight end szekcióba. Ez sok terhet levehet az irányítók válláról, akik gyorsabban szabadulhatnak a labdától, így kevesebb nyomással kell szembenézniük.

Mi/ki lehetett volna még a leggyengébb láncszem?

Ugyan azt írtam, hogy az elkapószekció jelentős turbózáson ment keresztül, de itt inkább a két top tight end érkezésére kell gondolni, mert tisztán a WR szekció még mindig gyengének tűnik. Bourne és Agholor is viszonylag jó éven van túl, de egyikük sem volt soha elsőszámú célpont, de még második számúnak is sok csapatban kevesek lennének. Nincs egy olyan elkapó a csapatban, akire bátran rá lehetne dobni egy fontos harmadik kísérletet vagy olyan, aki egy top cornerrel szemben nem tűnik el teljesen.

Buffalo Bills

A leggyengébb láncszem: Futójáték

Szerencsés helyzetben van az a csapat, ahol a leggyengébb pont a futók vagy futójáték. Márpedig a Bills keretére ránézve nincs ennél nagyobb gyengeség. A támadófal két széle jól néz ki, de a belső futások megalapozásához már gyengébben blokkol a gárda. Ugyanígy nem túl veretes a running back szekció sem, ahol egy másod- és egy harmadéves játékosnak kellene megmutatnia, mit is tud. Singletaryt lassan már a csapat is elfelejti, Moss pedig most megmutathatja, hogy nagyobb szerepet is rá lehet bízni. Átlagos futott yardokban talán a leggyengébb futóduó az egész ligában és nincs túl nagy robbanékonyság a lábukban.

Miben lehet bízni?

Matt Breida érkezett a csapathoz, aki amikor egészséges tudott maradni, pont abban volt jó, amiben a két Bills futó gyengélkedett. A 2018-as San Franciscó-i évében, amikor sok lehetőséget kapott, akkor egymaga annyi 10+ yardos futást tudott bemutatni, mint Moss és Singletary együtt a tavalyi évben.

Ezen kívül Josh Allen lábaiban is lehet bízni, aki az irányítók között a harmadik legtöbb első kísérletet oldotta meg a ligában, sőt az ötödik legtöbb 10+ yardos futása és ötödik legtöbb scramble futása is volt a nem running backek közt.

Mi/ki lehetett volna még a leggyengébb láncszem?

A Matt Milano, Tremaine Edmunds duó névre nem hangzik rosszul, de koránt sem teljesített olyan jól az a linebacker egység, mint azt gondoltuk elsődlegesen. Főleg passz ellen teljesítettek pocsékul, ahol előbbi 65%-os, utóbbi pedig egyenesen 78%-os elkapási arányt engedélyezett. Milano már korából, Edmunds pedig olvasási gyorsaságából adódóan lassabb a kelleténél, amit az ellenfelek ki tudnak használni. Ezen kívül mind a ketten gyűjtik az elhibázott szereléseket is, a ProFootballFocus adatbázisa szerint minden tizedik szerelést elrontják egyenként. Ami kicsit felfele tornázta Milano imázsát, hogy pass rushban is használható, de ez nem menti fel hiányosságai alól.

New York Jets

A leggyengébb láncszem: cornerek

Nem kell sokáig keresgélnünk a Jets rosterén hogy rátaláljunk a leggyengébb posztra, ami a cornerback. A jelenlegi prognosztizált kezdőben csak nagyon fiatal (másod- vagy harmadéves) játékosok vannak, akik ráadásul nem is magasan jegyzett tehetségek. A Corey Ballantine, Bryce Hall, Blessuan Austin, Lamar Jackson sor elég gyengének tűnik, még akkor is, ha Lamarcus Joynert is főleg cornernek tekinthetjük melléjük. Brian Poole személyében a legjobb cornerük tavalyról távozott és már akkor sem villogott ez a sor.

Miben lehet bízni?

Jelenleg nem sok biztató dolgot lehetne elmondani erről a csapategységről, nem véletlen, hogy nagyon sokan első körös cornert vártunk a csapattól. Az egyetlen dolog, amibe lehet kapaszkodni, hogy napjaink egyik legjobb védőkoordinátora érkezett vezetőedzőnek. Robert Saleh puszta jelenléte felfele húzhatja az egész egységet. Nem csak mint motivátor, de mint stratéga is sokat segíthet az egységnek, aki a 49ers védelmét egy év alatt a liga élmezőnyébe juttatta (igaz egy sokkal jobb emberanyagból).

Mi/ki lehetett volna még a leggyengébb láncszem?

A két elsőkörös tehetséggel Mekhi Bectonnal és Alijah Vera-Tuckerrel igyekezett a csapat megoldani Zach Wilson bal oldalát, ellenben elég féloldalasnak tűnik az egység. A másik oldalon ugyanis inkább gyenge játékosok vannak. George Fant, Alex Lewis, de akár a center McGovern is a rosszabbul teljesítő játékosok közé tartozott tavaly. Mind a hárman 25 feletti nyomásszámot engedtek az irányítóikra és mindezek mellé a futáshoz is rosszul blokkoltak. Ez annak tudatában nem jó hír, hogy Wilson nincs hozzászokva, hogy nyomás alatt játsszon, így ebből adódhatnak a csapatnak problémái.

Miami Dolphins

A leggyengébb láncszem: Tua fejlődése

A tavalyi év legnagyobb csalódása az volt a Dolphins oldalán, hogy a nagy reménységnek tartott top10-es draft pick Tua annyira gyengébb tejesített, hogy a nyugdíjas Ryan Fitzpatrickot kellett beküldeni, hogy mentse meg az idényt. A fiatal QB rettentően rosszul kezelte a nyomást és nem tudta elég gyorsan a skill playerei kezébe juttatni a labdát. Pedig az egyik legalacsonyabb passzmélységgel dolgozott, az átlaga alig érte el a 6.5 yardot átadásonként. Hiába volt kiváló a védelem, kezdett összeállni a támadófal és fejlődött hatalmasat Gesicki, Tua egyszerűen visszafogta őket.

Miben lehet bízni?

A hetekben kiderült, hogy Tua úgy szállt be idény közbe, hogy még egyáltalán nem volt tisztában a playbookkal és rengeteg vakfolt volt neki a játékban. Ezúttal egy teljes offseason áll a rendelkezésére, illetve a sérülése is 100%-osan meggyógyult. Plusz segítség gyanánt pedig kapott két szélvészgyors elkapót, akik egyrészt vertikálisan is ki tudják nyitni a pályát, másrészt rövid átadásokból is sok yardot tudnak szállítani.

Mi/ki lehetett volna még a leggyengébb láncszem?

A Miami támadófala nagyon szépen teljesített ahhoz képest, hogy elsőre mit néztünk volna ki belőlük, de egyelőre azért még mindig nem tartoznak a tapasztalt egységek közé. Így pedig a veterán passzsiettetők ellen lehetnek gondjaik, illetve az sem segít, hogy valószínűleg nem teljesen ugyanabban az összeállításban fognak pályára lépni, mint tavaly.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!