Connect with us

Hír

Elindult az ELF, ami az NFL Europe utódja szeretne lenni

Hétvégén lezajlott az első forduló az újonnan indult európai topbajnokságban, az ELF-ben, így röviden bemutatjuk a liga eddigi rövid, de kifejezetten érdekes történetét.

A vendégcikket köszönjük a Hungarian Footballnak

A liga megalakulását 2020 áprilisában, a pandémia első hullámának közepén jelentette Patrick Ensume komisszár, a Wrocław Panthers és német városok csapatainak részvételével. Mivel nem sokkal később a német liga, a GFL és csapatai egy emberként álltak a projekttel szembe, végül ez azt jelentette, hogy a lengyelek kivételével csupa új franchise jött létre. Merész terv született tehát, a kontinens legerősebb bajnoksága mellé még egy hasonló erősségű bajnokságot építeni a semmiből.

Az új franchise-ok azonban nem jelenttették azt, hogy teljesen új nevekkel kell megismerkedni: a ’90-es, 2000-es években igen jól csengő NFL Europe csapatok nevei közül újra találkozhatunk a Hamburg Sea Devils, a Frankfurt Galaxy, a Berlin Thunder, a Cologne Centurions, sőt a Barcelona Dragons nevével is. Mindez egyszerre nagy dolog azért, mert 3 ország vesz részt a sorozatban, és azért is, mert az NFL Europe nosztalgiára elég jól rá lehet építeni. Teljesen új név a ligában mindössze kettő van, a Leipzig Kings és a Stuttgart Surge révén.

Az új csapatok teljesen tiszta lap nyitására adtak lehetőséget, de komoly nehézséget is jelentettek. A jól csengő csapatnevek mellé a játékosok, edzők, létesítmények, szponzorok és szurkolók frontján is nulláról kellett mindent kezdeni, hogy a liga dedikált célját elérje. Ez pedig nem kevesebb, mint Európa elsőszámú amerikaifutball-bajnokságává válni, egyben a kontinens első önálló lábakon álló profi ligáját szeretnék üzemeltetni. Ennek eléréséhez szimbolikus jelentőségű, hogy a megszokott college-IFAF szabályok helyett a liga NFL-szabályok szerint rendezi a meccseket. Ezzel egyfelől a játékosok oldaláról próbál arra utalni a liga, hogy ez már egy lépcsővel a többi liga felett áll, és innen már csak egy további lépés a tengerentúl, másfelől az NFL nézőit, szurkolóit próbálják megszólítani, hogy a megszokott 60 perces játékidőt, kétlábas elkapást stb. kapják itt is, ne kelljen az ismeretlen college szabályokkal bíbelődni.

A szabályok átvétele ellenére azért azok az NFL-szurkolók, akik még soha nem láttak európai meccset, és az NFL előszezon meccseitől is agyérgörcsöt kapnak, nem fogják elsőre megkedvelni az új ligát. A szint jelenleg az XFL-t sem éri el, sőt talán valahol a jobb GFL-meccsek, vagy a szintén a hétégén megtartott osztrák Raiders-Vikings alatt is van, de ahhoz képest, hogy a játékosok jó részét március-áprilisban igazolták le a csapatok, és az edzéslehetőségek is limitáltak voltak sokáig, maga a meccsek megrendezése is kisebb csodának tudható be. Ha a csapatok kicsit jobban összeállnak, bőven hozhatják a kontinens legszínvonalasabb játékát.

Erre szükség is lesz, hogy a szurkolókat maguk mögé állítsák. Nem perdöntő, de mértékadó szokott lenni, hogy egy csapatot mennyien követnek a legnagyobb közösségi felületen: az évek óta szisztematikus munkával felépített Panthers 26 ezer követővel bír, de az új franchise-ok közül a népszerűbbek 4 ezer, a kevésbé népszerűek 1-2 ezer követőt tudnak felmutatni, ami még a magyar másodosztályban sem számít különösebben jó eredménynek. A ligát is 17 ezren követik, ami mind a magyar szövetség, mind a Fűzővel kifelé! népszerűségénél alacsonyabb.

Ez pedig kulcsfontosságú kihagyott ziccernek tűnik egyelőre. Ugyanis az, hogy egy csapat milyen színvonalú játékosokat tud igazolni, az tulajdonképpen adott, Európában megvan ennek a limitje. De az, hogy ezt hogy adja el az ember, ahhoz viszonylag csekély pénz is elegendő, és itt megint csak azt lehet mondani, hogy egy-két magyar alsóbb osztályú csapat is színvonalasabb social media jelenléttel bír, mint a legtöbb ELF-csapat, és a GFL-ben vagy AFL-ben számos jó példát lehet találni a szurkolók bevonzására. Szóval a szurkolók megszólításának tekintetében nem az NFL szintjének megugrása az első feladat. És ez tényleg kulcsfontosságú kellene, hogy legyen, az XFL például ebben meg tudta látni a potenciált, mert ez a sportág végtére is egy nagy show.

Ennek körítése egyébként is gyenge lábakon áll. Közvetítéshez jutni ingyen idehaza nem nagyon lehet, Németországban lehet követni a meccseket, lengyelek és a spanyolok a saját meccseket láthatják, de ezen felül Game Pass rendszer van – egész szezonra elég borsos, 100 eurós áron, ami a 40 alapszakasz-meccset, két elődöntőt és a szeptember 26-i döntőt tekintve némileg alulmarad az NFL-hez képest ár-érték arányban. És ha ez nem lenne elég, a meccsek állását sehol nem látni, statisztikákat (az amerikai foci egyik legnagyobb őrületét) nem lehet elérni, nincs fantasy liga, szóval megannyi kihagyott helyzet, megannyi gyermekbetegség van.

Na de ez csak a körítés. A meccsek főszereplői mégiscsak a játékosok. Itt egyelőre nem látni olyan csillagokat, mint a korábbi NFL Europe-játékos Kurt Warner, Adam Vinatieri, Jake Delhomme vagy William „Fridge” Perry, persze sosem tudni, kiből lesz a cserebogár. A liga legnagyobb neve a hamburgi születésű Kasim Edebali, aki az NFL-karrierje során 62 meccsen 55 tackle-t és 8 sacket mutatott be, és aki legfőképp a New Orleans Saints csapatából lehet ismerős, bár később több csapatban is feltűnt. Természetesen a Hamburg Sea Devils csapatában kell keresni, illetve a liga YouTube-csatornáján, ahol saját sitcomot forgattak vele. Rajta kívül az NFL bő kereteit mélyebben ismerőknek a Philadelphia Eagles-ből Myke Tavarres DL, a Ravens-ből Chris Ezeala FB, a Patriotsból Justin Francis DE, a Saintsből Seantavius Jones WR lehet ismerős, bár jórészt ezek a játékosok csak edzéslehetőséghez jutottak a nagy ligában. Európai mércével nézve viszont jó a névsor, sok korábbi GFL-sztárt igazoltak át, több országból jöttek elit játékosok, többek között Japánból is.

És végül, de nem utolsósorban a hétvégi meccsekről pár szó: az első találkozó igazi pisztolypárbajt hozott, ahol a Wrocław Panthers 55-39-re győzött a Cologne Centurions ellen. A másik szombati meccs kevés pontot, de nagy izgalmakat hozott, a Stuttgart Surge egy utolsó perces TD-vel nyert a Barcelona Dragons otthonában 21-17-re. Vasárnap aztán két gyengébb, de hasonlóan izgalmas meccs jött. A forduló talán legjobban várt találkozóján a Hamburg Sea Devils 17-15-re nyert a Frankfurt Galaxy ellen egy utolsó másodperces mezőnygóllal, míg a Leipzig Kings a Berlin Thunder vendégeként nyert simán (végeredmény 37-27 lett, de a fővárosiak a végén két TD-vel kozmetikázták az eredményt). A meccsek összefoglalói szerencsére elérhetők az ELF honlapján. Érdemes megnézni, nagy játékok, eladott labdák, egy játékon belül kétszer eladott labdák, visszahordott mezőnygól, safety is volt a repertoárban.

Hogy merre halad tovább a liga, és az új ligákhoz képest életképesebb lesz-e, hogy esetleg a következő években tovább bővül-e Londonba, Amszterdamba vagy másfelé, az a jövő zenéje. De aki az NFL kezdetéig valami kicsit sárga focit nézne (és van rá megfelelő lehetősége), az egy esélyt simán adhat. Hátha pár év múlva kézzelfogható közelségbe kerülnek európai sztárok eddig nem látott színvonalon játszott meccsei is.

 

37 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Staten Island
Staten Island
2021-06-22 08:55

Ahhoz, hogy a szurkolókat maguk mögé állítsák, először is normális arculatot kellene találnia egy-két csapatnak. A Surge logója bántóan undorító, fel nem vennék egy ilyen merch cuccot, a Thunder logó sem túl tetszetős, inkább a pankráció jut róla eszembe, a Galaxy név számomra semmilyen, nem azonosulható. Kár, hogy néhányan már a legelső lépésnél elvéreznek, mert nincs ott egy kreatív ember, aki megtervezi a logót, a csapat színét, a mezeket, amiből végül születik egy identitás.

Azt sem értem, hogy miért amerikai mintára külön ligák létrehozásában gondolkodnak – kiváltva ezzel a GFL és a német csapatok ellenszenvét. Vannak a már meglévő nemzeti bajnokságok, miért nem lehet európai mintára egy, a legjobb csapatokból álló elit versenysorozatot kiírni, amely nem konkurense lenne a már eddig meglévő sorozatoknak, hanem kiegészítője. Össze kellene ülnie a bajnokságok vezetőinek és létrehozni a koncepciót, az infrastruktúrát, akár alapítani egy nemzetközi amerikaifutball szervezetet, amely segít a tagországok közötti koordinálásban.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Staten Island
2021-06-22 11:04

A kiegészítő versenysorozat az jelenleg is létezik CEFL néven ahová Európa 8 legjobb csapatát hívják meg egy kieséses tornára. Nem tudom, hogy mi az oka, de én magam óriási foci drukkerként is egyszerűen elfelejtkezem róla és abszolút nincs meg az az érzés, hogy ez a sorozat ugyanaz, mint labdarúgásban a BL vagy egyetemi fociban a PO rendszer. A jövő szerintem mindenképpen az kellene, hogy legyen college football lebonyolításának mintáját vegyék át és a konferenciáknak az egyes országok bajnokságai feleljenek meg. Csak ugye ehhez az kellene, hogy egy időben induljanak a bajnokságok és fejeződjenek is be. De amíg ilyen nagy tartományok között ingadoznak a mérkőzés számok, hogy valahol 8 GFL-ben 14 alapszakasz meccs van, addig ez nehezn tűnik össze egyeztethetőnek és nem igazán tűnik úgy, hogy valamelyik ország él csapata szeretne ezen bármit is változtatni.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Staten Island
2021-06-22 10:41

Szerintem egy összeurópai ligát még a GFL alapján sem lehetne rendesen összerakni. Nincs annyi ehhez elég gazdag csapat még.
A Surge merch cuccok szerintem talán a legjobban kinézök mind közül.
Amennyiben igaz, hogy eleinte a GFL benne lett volna, majd kihátrált, akkor csoda ha ennyi idö alatt sikerült összerakni arculat, merchet, mindent.

panthersfan
panthersfan
Reply to  Staten Island
2021-06-22 10:38

pedig a Thundernek ez már az újratervezett arculata :D de 100%-ban egyetértek az arculatot érintő résszel

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-06-22 10:46

Mé a WFT-nek jobb vót? :D

Kopi3.14
Kopi3.14
2021-06-22 08:24

A kölni csapat elég nagy rizikó, mert ott már van egy helyi klub a GFL-be. Viszont a Centurions jobb helyen játszik, mint a Crocodiles. De a helyi bázis az FC, a Fortuna (foci) és a Haie (jéghoki) mellett, sportágon bleüli konkurenciával nehezen kiépíthető lesz

panthersfan
panthersfan
Reply to  Kopi3.14
2021-06-22 10:41

Berlinben is ott a GFL-es Rebels és a GFL2-s Adler, Stuttgartban a Scorpions, Frankfurtban a Universe (és Barcelonában a Dracs) és mindenhol van labdarúgás, plusz a hoki-kézilabda-kosárlabda közül is 1-2.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-06-22 11:16

Frankfurtban és Stuttgartban a GFL-es csapat teljesen le lett nullázva. Szerintem ott csoda kell, hogy túléljék a következő éveket és ne váljon teljesen amatőr Regionális liga szintű csapattá mindkettő. A Hildesheimmel ez már sajnos megtörtént.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  panthersfan
2021-06-22 10:43

Azon városokat nem ismerem, így nem tudok nyilatkozni róluk.

Fetyke
Fetyke
2021-06-22 10:03

Felcsút Gasfitters

Farubcek
Farubcek
Reply to  Fetyke
2021-06-22 13:52

Az akadémián úgyis biztosan akad jópár gyerek, aki ügyesebben lövi a kapu fölé a lasztit, mint a kapuba. Egy induló bagázsnak jók is lesznek.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
2021-06-22 11:13

Tök jó a kezdeményezés, és szurkolok neki, hogy végre kialakuljon egy stabil liga Európában. De nem értem a 100 eurós Game Pass-t.. Ez kb. egy NFL Game Pass ár, csak ott tudom, hogy milyen színvonalú terméket és milyen mennyiségben kapok. Ez szerintem túl lett árazva. A bajnokságnak ebben a fázisában épp hogy becsalogatni kéne az embereket. Fizetnék én szívesen, de nem 30.000 forintot valamiért, amit vagy tudok nézni nyáron, vagy nem, kevés csapat van, kevés meccs, még ha jó meccsek is vannak. Ha olyan 10-20 Euro lenne akkor szerintem sokkal több ember lehetne rákapatni, hosszabb távon nagyobb megtérülés lenne.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Antal Kovacs
2021-06-22 12:29

Ott vannak az olcsóbb opciók kipróbálni, belekóstolni. Ha tetszik akkor lehet többet venni, elgondolkodni, mennyibe kerül.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  Kopi3.14
2021-06-22 13:23

Igazad van, például egy game day pass jó opciónak tűnik, úgy hogy egy hétvége programját megkapom érte, ezt szerintem majd ki is fogom próbálni, 9 Euro-ért oké. De attól még egy NFL Game Pass teljes szezonos áráért egy beinduló bajnoskág teljes szezonja, kevesebb csapattal és meccsel szerintem sok.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Antal Kovacs
2021-06-22 14:32

Most akarsz más ligát, vagy sem? Új liga nem tud azonos árakon menni, mint sok évtized óta létező, több száz millió embert elérő riválisa.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Antal Kovacs
2021-06-22 11:23

Teljesen jól látod a dolgot! Én attól tartok, hogy jó pár befektető rövid távon is akar látni pénzügyi eredményt, amit valószínűleg még a korlátozott nézőszám miatt a meccsnap nem tudna produkálni. Lehet mondani, hogy de Ny-Európában ezt megfogják fizetni, de én szerintem náluk is a NFL-lel való összehasonlítás lesz az elsődleges és emiatt ők se nyúlnak a zsebükbe.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  JackEasterby
2021-06-22 12:37

Megnéztem most a kölni árakat, szerintem kifejezetten olcsónak tekinthető: kapuk mögé 15€, oldalra 40, a VIP 165. Családi jegy 30€. Ha lesz megjelenés, akkor lehet vele csapatot vadászni, pláne hogy kompletten holtszezonban van. Oké, most mindenki foci eb lázban ég.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Kopi3.14
2021-06-22 14:53

Milyen korlátozások vannak Kölnben a nézőszámot illetően?

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  JackEasterby
2021-06-22 17:05

Megnéztem a döntő jegyárait, ott 45 és 75 € a két opció. De követhetetlen mennyi néző lehet maximum.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  JackEasterby
2021-06-22 16:56

A meccsre a stadion két kapu mögötti karéja, valamint két szektor van megnyitva. A másfél méter távolságtartás szabály, valamint 24 óránál nem régebbi negatív teszt kell. Oltottaknak utóbbi nem. Maszkviselésre nem olvastam semmit. De hetente változnak a szabályok itt, követhetetlen eléggé.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  JackEasterby
2021-06-22 12:29

Vagy simán mivel mindent a nulláról kell felhúzni, ezért most van irdatlan költségük.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
Reply to  JackEasterby
2021-06-22 11:53

Elkezdhetnének TV társaságokkal tárgyalni, hetente 1-1 meccset ingyenessé tenni, és akkor egész gyorsan lehetne mondjuk 3.000 fizető néző helyett 30.000 vagy még több, és anyagilag is jobban játnának.. remélem kialakul az majd életképesebben :)

JackEasterby
JackEasterby
2021-06-22 10:45

Nagy köszönet a részletes cikkért!

1.A teljes képhez tartozik, hogy óriási káosz előzte meg a liga indulását. Decemberben még Ingolstadt, Stuttgart Scorpions, Hildesheim, Niedersachsen volt tervben, mint induló csapat. Ebből a 4-esből konkrétan senki se maradt meg. A berlini franchise februárban Eagles néven volt bejelentve. Ahhoz képest, hogy csapatok április-május környékén tartottak toborzót és állt össze az egész, az első forduló színvonala dicséretes.
2. De! Nem nagyon látni, hogy miként lesz ebből előre mozdulás. Ahol 40-50 éves múltra tekint vissza ez a sportág ott szerintem az egy leküzdhetetlen akadály lesz, hogy 0-ról építettek csapatokat. Európában nem az a helyzet, mint USA-ban, hogy akkor St. Louisba, ha elhozzák a profi focit, akkor kimegy 20 ezer ember tök mindegy, hogy nem ismernek senkit, azt se tudják mi a csapat neve és kik vannak a ligában. Itt évtizedekig tartó márka építés kell, amibe mondjuk itthon belefogott a Fehérvár Enthroners. Hogy a Wroclaw kivételével itt egyik klubnál se lesz olyan ember, aki energiát és pénzt tenne ebbe abban biztos vagyok.

panthersfan
panthersfan
2021-06-22 10:43

azért is érdemes lehet követni az eseményeket, mert lehet, hogy a tervezett német NFL meccsnek egy esetleges gyenge EFL-érdeklődés alávághat, bár lehet a kettő között nem vonnak majd semmi párhuzamot

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-06-22 11:07

Én szinte biztosra mondom, hogy semmi összefüggést nem fognak levonni közöttük. :)

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2021-06-22 12:09

Szóval ez a rendszer ugyanúgy a németek Amerika mániájára akar építeni. Egy nyári bajnokság kellemes alternatívája lehet a gurulós focinak, ha a Bundesliga zárás után indul és szeptember körül van vége.
Látni kéne, hogy az NFL Europe összecsukása után hogyan alakult a sport európai népszerűsége. Ha nőtt, akkor érdemes megint tengeren túli developmental ligaként futtatni a dolgot és talán lenne még pár ország, aki beszállna jó minségű import és ügyes helyi arcok segítségével. Megfelelő promóval Budapesten is lehetne életképes csapat, stadion lenne hozzá.

Farubcek
Farubcek
Reply to  reszelo.aladar
2021-06-23 13:29

A German Bowl nézőszáma stabilan elmarad a 2000-es évek fordulójának nézőszámaitól, az egyes meccsek átlagnézőszáma még a magyar focihoz képest is alacsony, és gyakorlatilag nem is nő érdemben. Ez a legerősebb európai liga. Akkor gondolhatod, mi lehet máshol.

Szerintem itt csak egy borzasztóan tőkeerős (mondjuk ismét az NFL-től induló) kezdeményezésnek lehet esélye arra, hogy piaci alapon működő ligát hozzon létre, de igazán ezt sem gondolom reálisnak. Azért Európában ez csak egy rétegsport, és attól, hogy ötödvonalbeli importjátékosokkal csinálnak egy ligát, nem is fog ez érdemben változni. (Lásd még: aki BL-t néz, az nem megy ki az NBIII-as derbire, csak azért, mert az is labda, és azt is rúgják.)

Ha meg Budapest: évi 5-6 hazai meccsen 5000 fizető néző az minden, csak nem komoly piac. Ennél sokkal nagyobbat meg nehéz álmodni, a Puskást nehéz volna megtölteni. Valószínűleg több értelme lenne, mint egy második frankfurti vagy stuttgarti csapatnak, csak éppen a kézilabdával, focival (vagy másutt a hokival, kosárlabdával) nem tudna komolyan versenyezni. És ezekben is sok helyen nagyon erős az állami szerepvállalás.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
2021-06-22 11:51

Az alap probléma ott kezdődik hogy európában nincs minőségi utánpótlás.
Így alapvetően egy minőségbeli feljebblépéshez amerikai légiósokra lenne szükség.
És itt jönnek a pénzügyi gondok.
Alsó hangon 60-70k dollár/szezon fizu kellene hogy mondjuk college Div 2-es játékosokat ,esetleg az első liga resztlijét egy jó szöveggel idecsábítsák.
Ez így belépőként 700-800k dollár 11 főre nézve,kb 1,5 millió 22 főre.
És akkor lehetne arra építeni hogy a helyi fiatalok játékát is felhúzza a légiósok teremtette versenyhelyzet.

panthersfan
panthersfan
Reply to  Bélabá a csótány
2021-06-22 13:19

Div I resztlit már most a GFL (sőt a Fehérvár Enthroners) is tud hozni, limitált darabot (ennek ugye az az oka, hogy létszámkorlát van, így nem lehet 22 ilyet vásárolni) és vannak Európában is olyan játékosok, akik azt a szintet hozni tudják (lásd Efe Obada, vagy Sandro Platzgummer, vagy Moritz Böhringer, meg ugye minden évben a pathway programban akik kimennek, azok ha nem is NFL szint, de az ELF-ben jók lennének) szóval valamennyi utánpótlás azért van – nyilván nem elég 8, főleg nem 12, 16 vagy 24 csapatra, amit pedzegetnek.

A konfliktus ugye az, hogy a GFL stb. kitermeli az utánpótlást, és az üzleti modell szerint az ELF egyből el is szipkázza tehetségeket; erre kellene egy értelmes kompenzációs módszer, mert ebben a formában az ELF iés a GFL együtt nem nagyon fér meg. Eléggé más, de bizonyos szempontból hasonlít a helyzet az UEFA-Szuperliga csatára, csak itt más nagyságrendben mozognak az összegek és az érdekérvényesítés is

De az egyenleghez azt is hozzá kell venned, hogy az európai játékos is akkor tud profi szinten játszani, ha a körülményei profik, ergo őket is meg kell fizetni. Ha lesz Európa-szerte egy sor olyan csapat, ahol európaiként tudsz 7/24 focival foglalkozni, mert nem kell melóznod, csak videó, playbook, kondi, kaja, edzés, meccs az egész heted, akkor így az európai játékosok közül is lehet szintlépést várni. De ehhez kell 10 év kb. és annyi ideig egy üzemelő liga üzemelő csapatokkal. Ez nagyon necces azért sajnos.

Az lenne a jó, ha első évben sikeres tudna lenni ez a liga, és pár jobb pénzű olajmágnást stb be lehetne vonni a projektbe, hogy ez az évszázad biznisze… :) :)

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-06-22 20:06

“egy sor olyan csapat, ahol európaiként tudsz 7/24 focival foglalkozni”

1.Én úgy tudom, hogy már vannak. A Swarco Raiders, Vienna Vikings, Schwabisch Hall, New Yorker szerintem már megüti ezt a szintet. A Wroclaw Pantherst se zárnám ki.
2.A gond szerintem azzal van, hogy Európai Szuperligát akar az átlag szurkoló, miközben a nagyágyúknak ez nem érdeke. Ebben a sportban nem tud kiegészítője lenni a hazai bajnokságoknak ellentétben a labdarúgással. A Szuperliga önmagában pedig nem érdeke a nagy csapatoknak mivel könnyen a liga legrosszabb csapata lehet bárki.

panthersfan
panthersfan
Reply to  JackEasterby
2021-06-23 17:09

inkább akkor úgy fogalmaznék, hogy úgy tudsz 7/24 focival foglalkozni, hogy minden (kezdő) másik csapattársad is így tesz – és van megfelelő mennyiségű és minőségű edzői stáb is, akik szintén csak a focival foglalkoznak

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  panthersfan
2021-06-23 18:08

Az edzői stáb már necces dolog, mert szerintem kb 8 edző kellene az igazán profi munkához, ami azért nem kevés pénz. Meg hát edzőnek lenni szállás+kajáért nem egy olyan életérzés, mint egy focistának. Szóval az edzői stáb az valószínűleg nem felel meg a megfogalmazásodnak, de szerintem a kezdőjátékosok az igazán nagy csapatoknál már tudnak csak a focival törődni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Bélabá a csótány
2021-06-22 12:50

Egyetértek mester! Igazából akkor lenne ennek sok értelme, ha a draftról és az UDFA igazolásokról lemaradt játékosokat el tudnának hozni, akik itt megmutathatnák magukat, és aki jó, annak talán még lenne visszaút az NFL-be is.
De ehhez rengeteg pénz kell!

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Bélabá a csótány
2021-06-22 12:35

Szerintem a fele elég erre a három és fél hónapra, ha hozza vesszük a felkészülést, akkor fél évre.

Farubcek
Farubcek
2021-06-22 14:14

Olyan ez, mintha nem lenne megfelelően megtervezve ez a buli, csak olyan esik ahogy puffan alapon megpróbálnak csinálni valami nagyot. Marketingesként egyszerűen nem értem, hogy egy vállaltan piaci céllal induló kezdeményezésnél hogy tűnhet ennyire ad-hocnak az egész szervezkedés.

Adott egy elég korlátolt piac Németországban. Egyszer már megbukott ott egy hasonló projekt, most van egy liga, ami jó, jó, de érdemben nem versenyezhet sem a focival, sem a kézilabdával, sem a hokival. Mármint hogy nem is csak kicsit nem versenyezhet, hanem konkrétan labdába sem rúghat mellettük, na, és ez Európa legerősebb amerikai foci-ligája. Mekkora akkor ott a piac? És ha egyszer egy negyven éve működő liga nem tudott értékelhető méretű szurkolótáborokat kiépíteni ezen a piacon, akkor UGYANAZOKBAN a városokban miért sikerülne új csapatoknak? Azért, mert jó marketingmunkát végeznek? De hiszen egy hónappal a szezonrajt előtt szedegették össze az embereket, meg negyed évre előre a csapatokat, hogy lehet így bármiféle felépített marketingmunkát végezni?

Miközben ott van Anglia, egy közel hasonló méretű piac gyengébb ligával, viszont komolyabb NFL-beágyazottsággal, ahová egyetlen csapat sem került. Ott van Skandinávia, ami az Amerika-mánia fellegvára Európán belül, ahová szintén egyetlen csapat sem került. De akár a V4-országok nagyvárosaiban is lehetett volna komolyabb fizető közönséget találni, mint Stuttgartban, ahol eleve 1400 körül járnak a már meglévő csapat meccsére, vagy épp Berlinben, ahol meg 800-nál is kevesebben.

És akkor a szakmai része még csak szóba sem került, mondjuk azt sokan nagyon szépen össze is foglaltátok ott alattam.

Ha az a kérdés, hogy hogyan kell valószínűleg rohadt nagy befektetett pénzeket viszonylag biztosan elégetni, ez a projekt egy mintapéldának tűnik eddig számomra.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Farubcek
2021-06-22 20:00

1.Szerintem az lehetett az elsődleges terv, hogy meglévő nagy csapatokat hívnak meg a buliba. De a nagy fiúk rájöttek, hogy biztos a saját kis hazájuk házi bulijában a legjobbnak lenni és behúzni a 8-as csajokat, mint elmenni ebbe a kontinentális buliba, ahol bár, mind az ital, mind a kaja jobb, de csajból csak egy van igaz az 10-es viszont 8 másik nagymenő is versenyzik érte.
2. A buli szervezője a helyet már kibérelte, meg a kaját is előre megrendelte az italért meg úton volt a boltba. Így arra jutott, hogy a bulit nem fújja le, hanem boltból haza jövet meghívott mindenkit akit látott az utcán.

Farubcek
Farubcek
Reply to  JackEasterby
2021-06-23 13:18

Nézd, ha egy ilyen ambíciózus üzleti tervben ilyen szinten nincs kockázatelemzés, és nincsenek különböző szcenáriók felvázolva az eredeti tervtől való eltérésre, akkor azt nehéz komolyan venni.

Amúgy meg sokkal olcsóbb lett volna két hónapja azt mondani, hogy oké, nem sikerült, akkor csak jövőre indulunk alapos előkészítés után, vagy épp teljesen lefújjuk ezt az ELF-dolgot, mint egy ilyen ad-hoc döntéssel elégetni eurómilliókat egy szezon alatt. Ebben a formában ennek a koncepciónak gyakorlatilag nulla üzleti realitása van, vélhetően masszív veszteséget termel, és egyszerűen nem látni a jövőjét sem.

37
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x