Connect with us

Hír

Elindult az ELF, ami az NFL Europe utódja szeretne lenni

Hétvégén lezajlott az első forduló az újonnan indult európai topbajnokságban, az ELF-ben, így röviden bemutatjuk a liga eddigi rövid, de kifejezetten érdekes történetét.

A vendégcikket köszönjük a Hungarian Footballnak

A liga megalakulását 2020 áprilisában, a pandémia első hullámának közepén jelentette Patrick Ensume komisszár, a Wrocław Panthers és német városok csapatainak részvételével. Mivel nem sokkal később a német liga, a GFL és csapatai egy emberként álltak a projekttel szembe, végül ez azt jelentette, hogy a lengyelek kivételével csupa új franchise jött létre. Merész terv született tehát, a kontinens legerősebb bajnoksága mellé még egy hasonló erősségű bajnokságot építeni a semmiből.

Az új franchise-ok azonban nem jelenttették azt, hogy teljesen új nevekkel kell megismerkedni: a ’90-es, 2000-es években igen jól csengő NFL Europe csapatok nevei közül újra találkozhatunk a Hamburg Sea Devils, a Frankfurt Galaxy, a Berlin Thunder, a Cologne Centurions, sőt a Barcelona Dragons nevével is. Mindez egyszerre nagy dolog azért, mert 3 ország vesz részt a sorozatban, és azért is, mert az NFL Europe nosztalgiára elég jól rá lehet építeni. Teljesen új név a ligában mindössze kettő van, a Leipzig Kings és a Stuttgart Surge révén.

Az új csapatok teljesen tiszta lap nyitására adtak lehetőséget, de komoly nehézséget is jelentettek. A jól csengő csapatnevek mellé a játékosok, edzők, létesítmények, szponzorok és szurkolók frontján is nulláról kellett mindent kezdeni, hogy a liga dedikált célját elérje. Ez pedig nem kevesebb, mint Európa elsőszámú amerikaifutball-bajnokságává válni, egyben a kontinens első önálló lábakon álló profi ligáját szeretnék üzemeltetni. Ennek eléréséhez szimbolikus jelentőségű, hogy a megszokott college-IFAF szabályok helyett a liga NFL-szabályok szerint rendezi a meccseket. Ezzel egyfelől a játékosok oldaláról próbál arra utalni a liga, hogy ez már egy lépcsővel a többi liga felett áll, és innen már csak egy további lépés a tengerentúl, másfelől az NFL nézőit, szurkolóit próbálják megszólítani, hogy a megszokott 60 perces játékidőt, kétlábas elkapást stb. kapják itt is, ne kelljen az ismeretlen college szabályokkal bíbelődni.

A szabályok átvétele ellenére azért azok az NFL-szurkolók, akik még soha nem láttak európai meccset, és az NFL előszezon meccseitől is agyérgörcsöt kapnak, nem fogják elsőre megkedvelni az új ligát. A szint jelenleg az XFL-t sem éri el, sőt talán valahol a jobb GFL-meccsek, vagy a szintén a hétégén megtartott osztrák Raiders-Vikings alatt is van, de ahhoz képest, hogy a játékosok jó részét március-áprilisban igazolták le a csapatok, és az edzéslehetőségek is limitáltak voltak sokáig, maga a meccsek megrendezése is kisebb csodának tudható be. Ha a csapatok kicsit jobban összeállnak, bőven hozhatják a kontinens legszínvonalasabb játékát.

Erre szükség is lesz, hogy a szurkolókat maguk mögé állítsák. Nem perdöntő, de mértékadó szokott lenni, hogy egy csapatot mennyien követnek a legnagyobb közösségi felületen: az évek óta szisztematikus munkával felépített Panthers 26 ezer követővel bír, de az új franchise-ok közül a népszerűbbek 4 ezer, a kevésbé népszerűek 1-2 ezer követőt tudnak felmutatni, ami még a magyar másodosztályban sem számít különösebben jó eredménynek. A ligát is 17 ezren követik, ami mind a magyar szövetség, mind a Fűzővel kifelé! népszerűségénél alacsonyabb.

Ez pedig kulcsfontosságú kihagyott ziccernek tűnik egyelőre. Ugyanis az, hogy egy csapat milyen színvonalú játékosokat tud igazolni, az tulajdonképpen adott, Európában megvan ennek a limitje. De az, hogy ezt hogy adja el az ember, ahhoz viszonylag csekély pénz is elegendő, és itt megint csak azt lehet mondani, hogy egy-két magyar alsóbb osztályú csapat is színvonalasabb social media jelenléttel bír, mint a legtöbb ELF-csapat, és a GFL-ben vagy AFL-ben számos jó példát lehet találni a szurkolók bevonzására. Szóval a szurkolók megszólításának tekintetében nem az NFL szintjének megugrása az első feladat. És ez tényleg kulcsfontosságú kellene, hogy legyen, az XFL például ebben meg tudta látni a potenciált, mert ez a sportág végtére is egy nagy show.

Ennek körítése egyébként is gyenge lábakon áll. Közvetítéshez jutni ingyen idehaza nem nagyon lehet, Németországban lehet követni a meccseket, lengyelek és a spanyolok a saját meccseket láthatják, de ezen felül Game Pass rendszer van – egész szezonra elég borsos, 100 eurós áron, ami a 40 alapszakasz-meccset, két elődöntőt és a szeptember 26-i döntőt tekintve némileg alulmarad az NFL-hez képest ár-érték arányban. És ha ez nem lenne elég, a meccsek állását sehol nem látni, statisztikákat (az amerikai foci egyik legnagyobb őrületét) nem lehet elérni, nincs fantasy liga, szóval megannyi kihagyott helyzet, megannyi gyermekbetegség van.

Na de ez csak a körítés. A meccsek főszereplői mégiscsak a játékosok. Itt egyelőre nem látni olyan csillagokat, mint a korábbi NFL Europe-játékos Kurt Warner, Adam Vinatieri, Jake Delhomme vagy William „Fridge” Perry, persze sosem tudni, kiből lesz a cserebogár. A liga legnagyobb neve a hamburgi születésű Kasim Edebali, aki az NFL-karrierje során 62 meccsen 55 tackle-t és 8 sacket mutatott be, és aki legfőképp a New Orleans Saints csapatából lehet ismerős, bár később több csapatban is feltűnt. Természetesen a Hamburg Sea Devils csapatában kell keresni, illetve a liga YouTube-csatornáján, ahol saját sitcomot forgattak vele. Rajta kívül az NFL bő kereteit mélyebben ismerőknek a Philadelphia Eagles-ből Myke Tavarres DL, a Ravens-ből Chris Ezeala FB, a Patriotsból Justin Francis DE, a Saintsből Seantavius Jones WR lehet ismerős, bár jórészt ezek a játékosok csak edzéslehetőséghez jutottak a nagy ligában. Európai mércével nézve viszont jó a névsor, sok korábbi GFL-sztárt igazoltak át, több országból jöttek elit játékosok, többek között Japánból is.

És végül, de nem utolsósorban a hétvégi meccsekről pár szó: az első találkozó igazi pisztolypárbajt hozott, ahol a Wrocław Panthers 55-39-re győzött a Cologne Centurions ellen. A másik szombati meccs kevés pontot, de nagy izgalmakat hozott, a Stuttgart Surge egy utolsó perces TD-vel nyert a Barcelona Dragons otthonában 21-17-re. Vasárnap aztán két gyengébb, de hasonlóan izgalmas meccs jött. A forduló talán legjobban várt találkozóján a Hamburg Sea Devils 17-15-re nyert a Frankfurt Galaxy ellen egy utolsó másodperces mezőnygóllal, míg a Leipzig Kings a Berlin Thunder vendégeként nyert simán (végeredmény 37-27 lett, de a fővárosiak a végén két TD-vel kozmetikázták az eredményt). A meccsek összefoglalói szerencsére elérhetők az ELF honlapján. Érdemes megnézni, nagy játékok, eladott labdák, egy játékon belül kétszer eladott labdák, visszahordott mezőnygól, safety is volt a repertoárban.

Hogy merre halad tovább a liga, és az új ligákhoz képest életképesebb lesz-e, hogy esetleg a következő években tovább bővül-e Londonba, Amszterdamba vagy másfelé, az a jövő zenéje. De aki az NFL kezdetéig valami kicsit sárga focit nézne (és van rá megfelelő lehetősége), az egy esélyt simán adhat. Hátha pár év múlva kézzelfogható közelségbe kerülnek európai sztárok eddig nem látott színvonalon játszott meccsei is.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!