Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2021 – V. rész

Elérkeztünk az FK! Top50 sorozatunk utolsó részéhez, amiből kiderül, kit tartunk az NFL 10 legjobb játékosának. Sok nagy előrelépőt tartalmaz a lista, de legjobb játékosok fele megtartotta a top10-es pozícióját tavalyhoz képest.

A listát 5 szerkesztő (Balázs, Chester, Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában. Az összpontszám megállapítása során figyelmen kívül hagytuk a legalacsonyabb és legmagasabb helyezéseket, hogy a szélsőséges véleményeket kivegyük az egyenletből.

50. Dalvin Cook, RB, Minnesota Vikings
49. Chase Young, Edge, Washington Football Team
48. JJ Watt, Edge, Arizona Cardinals
47. Ryan Ramczyk, OT, New Orleans Saints
46. Shaq Barrett, Edge, Tampa Bay Buccaneers
45. Eric Kendricks, LB, Minnesota Vikings
44. Terron Armstead, OT, New Orleans Saints
43. DeForest Buckner, iDL, Indianapolis Colts
42. AJ Brown, WR, Tennessee Titans
41. Marlon Humphrey, CB, Baltimore Ravens

40. Darren Waller, TE, Las Vegas Raiders
39. Jack Conklin, OT, Cleveland Browns
38. Josh Allen, QB, Buffalo Bills
37. Michael Thomas, WR, New Orleans Saints
36. Tyrann Mathieu, S, Kansas City Chiefs
35. Xavien Howard, CB, Miami Dolphins
34. Nick Bosa, Edge, San Francisco 49ers
33. Derrick Henry, RB, Tennessee Titans
32. Julio Jones, WR, Atlanta Falcons
31. Stephon Gilmore, CB, New England Patriots

30. Von Miller, ED, Denver Broncos
29. Lavonte David, LB, Tampa Bay Buccaneers
28. Tre White, CB, Buffalo Bills
27. Fred Warner, LB, San Francisco 49ers
26. Stefon Diggs, WR, Buffalo Bills
25. Bobby Wagner, LB, Seattle Seahawks
24. Zack Martin, G, Dallas Cowboys
23. Christian McCaffrey, RB, Carolina Panthers
22. Chris Jones, DT, Kansas City Chiefs
21. Ronnie Stanley, OT, Baltimore Ravens

20. Trent Williams, OT, San Francisco 49ers
19. Joey Bosa, ED, Los Angeles Chargers
18. David Bakhtiari, OT, Green Bay Packers
17. Jaire Alexander, CB, Green Bay Packers
16. DeAndre Hopkins WR, Arizona Cardinals
15. Khalil Mack, Edge, Chicago Bears
14. Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs
13. Tyreek Hill, WR, Kansas City Chiefs
12. Quenton Nelson, G, Indianapolis Colts
11. Davante Adams, WR, Green Bay Packers

10. Myles Garrett, Edge, Cleveland Browns, 120 pont

Tavalyi helyezés: 45.

Idei helyezések: 5., 10., 11., 12., 19.

A laborban tenyésztett NFL-játékos. Garrett atletikussága elképesztő. Az internet tele van a videóival, ahol épp kosarazás közben árnyékolja be ellenfelét, vagy ugrik álló helyzetből olyan emelvényekre, amikre a legtöbb ember felmászni sem nagyon tudna segítség nélkül. Sok 1/1-es játékos nem képes megfelelni a ligában rá váró elvárásoknak, de Clevelandben valószínűleg elégedettek a döntéssel. (Akkoriban nem volt sem Watson sem Mahomes 1/1 esélyes játékos). A liga egyik legjobbja a posztján és ha kicsit több figyelmet vonnának el a társai róla, lehet hogy meg tud ugorni még egy szintet, és a top5-be jövőre már az Év Védője címmel együtt látjuk viszont.

9. George Kittle, TE, San Francisco 49ers, 123 pont

Tavalyi helyezés: 6.

Idei helyezések: 6., 9., 9., 12., 43.

A 2019-es elképesztő szezonja után sok sérülés is hátráltatta a mögöttünk hagyott szezonban Kittle-t, de az extra klasszisát igazolja, hogy ennek ellenére is csak pár helyet csúszott vissza a listánkon. 2021 egyik legérdekesebb párharca lesz, hogy azok után, hogy 2019-ben Kittle, 2020-ban pedig Kelce állította be a legtöbb elkapott yardos rekordot TE-ként, ki tudja überelni a másikat. Elévülhetetlen érdemei vannak ennek a két játékosnak abban, hogy az idei drafton rekordot jelentő 4. helyen kelt el az első tigh end. A liga leglevédekezhetetlenebb játékosa jelzőt joggal aggathatjuk rá, miután a yard per route run mutatóban 2019-ben nem volt nála jobb játékos az egész ligában és még a sérülésekkel teli 2020-as évben is a 2. helyen zárt.

8. TJ Watt, Edge, Pittsburgh Steelers, 125 pont

Tavalyi helyezés: 11.

Idei helyezések: 8., 8., 9., 11., 12.

Nagy teherrel a vállán érkezett meg az NFL-be TJ, de 4 év után ki lehet jelenteni, hogy tökéletesen megállta a helyét. A 2017-es bemutatkozása óta folyamatosan fejlődik a kis Watt játéka és mára a liga egyik legjobb pass rusherévé lépett elő. A mi listánkon konkrétan a legjobb edge rusher játékos. Mióta a ligában van, csupán ketten regisztráltak több QB hitet nála, az elmúlt 2 szezonban pedig 29,5-tel ő szerezte a legtöbb sacket az NFL-ben. Közel volt hozzá, hogy bezsebelje első DPoY címét is, de idén még Donald teljesen megérdemelten kapta meg a díjat. A következő években azonban a legnagyobb favoritok között lesz.

7. Russell Wilson, QB, Seattle Seahawks, 132 pont

Tavalyi helyezés: 3.

Idei helyezések: 6., 7., 7., 7., 18. 

Egy kicsit visszább csúszott a tavalyi helyezésénél, de még így is betonbiztos a helye a top10-ben. Wilson a szezon egy pontjáig joggal küzdhetett az MVP szavazatokért, aztán a szezon második felében az ő játéka is visszább esett és másképp állt a vezetőség is a játékhoz, amitől nem tudta fenntartani azt a formáját. Pedig a játéka alapján évek óta a legjobbak közt van a helye. 2015 óta egyike azon 4 irányítónak, akik minden szezonjukban 90+-os passer ratinget szereztek. Szerencsétlen szituáció, hogy egy Wilson szintű irányítónak küzdenie kell a saját csapatán belül és az elégedetlensége kisebb-nagyobb porfelhőket kavart az utóbbi időben. És ahogy gondolom sejtitek, nem ő az utolsó ilyen irányító ezen a listán…

6. Deshaun Watson, QB, Houston Texans, 135 pont

Tavalyi helyezés: 18.

Idei helyezések: 4., 4., 6., 8., 33.

Nehéz eltekinteni a körülötte kialakuló botránytól, de a pályán nyújtottak alapján Watson a liga 4 legjobb irányítójának egyike. Amit tükröz a listánk is, hiszen senkinél sem csúszott lejjebb, ha csak az irányítókat vesszük figyelembe. Egy 4 győzelmes csapatból is sikerült a liga legtöbb yardot passzoló irányítójának lennie, a legmagasabb yard per play mutatóval. Hogy mennyire nem Watsonon múlt a tavalyi Houston szezon, azt jól mutatja, hogy a playoffba jutó csapatok elleni párharcoknál a PFF-nél ő kapta a legjobb értékelést az összes irányítóból – összességében is a 2. helyezett volt megelőzve Bradyt, Mahomest vagy Josh Allent. Meg lehet érteni a Texans vezetőségét, hogy nem szeretne lemondani róla, ilyen kaliberű irányító ritkán érkezik a ligába.

5. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers, 136 pont

Tavalyi helyezés: 46.

Idei helyezések: 1., 2., 5., 10., 21.

Az idei legnagyobb előrelépő a 7. bajnoki címét is bezsebelő Brady. Azok után, hogy sokan már temették az utolsó patriotsos éve után, új csapatát rögtön második bajnoki címéig vezette. Bár kétségtelen, hogy zongorázni lehetne a 2019-es Patriots és a 2020-as Buccaneers keretek közötti különbséget, ennek a csapatnak Brady lett a vezére. Arians jó hatással volt a játékra, 2007 óta a legtöbb TD-t szerezte Brady, bár ezek mellé a interceptionök száma is kissé megemelkedett. Látva, hogy a nála 3-5 évvel fiatalabb, kiöregedő irányítók játéka milyen meredeken zuhan vissza, emberfeletti továbbra is amit látunk tőle 43 évesen. Brady azon 3 játékos egyike, aki valamelyik egyéni lista legtetejére került, de a top10-ből is mindössze egy szerkesztő listáján csúszott ki.

4. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers, 139 pont

Tavalyi helyezés: 38.

Idei helyezések: 2., 3., 5., 6., 7.

Kevés karriert fékeznek be a lejtőn és fordítják szembe a heggyel, pláne kevesen taposnak ilyenkor tövig a gázpedálba. Aaron Rodgers 2019-es teljesítménye nem volt rossz, de már foszlani látszott az az elképesztő játéka, amit a 2010-es évek derekán nyújtott. Ehhez képest a LaFleurrel való második idényére nem csak, hogy visszakúszott a korábbi elit szintjére, de még egy lapáttal rá is tett. 48-cal karrierje legtöbb TD-jét passzolta, ez pedig 8-cal volt több mint amit 2020-ban bárki más szerzett volna. A touchdownok mellett pedig vezette a ligát sikeres passzok arányában, passer ratingben és PFF osztályzatban is. Teljesen megérdemelten lett a szezon MVP-je, azonban a Super Bowl kapujában megint elhasalt a csapatával. Hogy fent tudja-e tartani ezt az elképesztő szintet óriási kérdés, ahogy az is, hogy hol kísérli majd ezt meg.

3. Jalen Ramsey, CB, Los Angeles Rams, 140 pont

Tavalyi helyezés: 42.

Idei helyezések: 3., 3., 4., 6., 9.

Bradyhez hasonló emelkedést produkált Ramsey is tavalyhoz képest. Azok után, hogy éppen csak felfért a listánkra egy éve, most egyenesen a dobogó alsó fokára kapaszkodott fel. Kevésbé látványos a produkciója, mint 1-2 másik játékosnak a poszton, de ez abból fakad, hogy rendszerint az ellenfél legjobb elkapóját kell őriznie és nem is támadják túl sűrűn az ő oldalát az irányítók. A kezdő cornerek között tavaly a 2. legkisebb elkapási arányt engedte 50%-kal, a 0.53-as yard per coverage snap mutatója pedig egyenesen a legjobb volt a ligában. Nem véletlenül választották be az első csapatos All-Pro csapatba 2017 után először. A tehetsége mindig erre a szintre emelte, kérdés mennyire motivált a játékhoz, mert látható, hogy ha odateszi magát, akkor a liga legjobb cornere és az egyik legjobb védőjátékosa összességében is.

2. Aaron Donald, iDL, Los Angeles Rams, 147 pont

Tavalyi helyezés: 2.

Idei helyezések: 1., 1., 2., 3., 4.

A nagy előrelépők után az élen változatlan a helyzet. Donald olyan dominánsan a legjobb védője a ligának most már évek óta, hogy az talán túlmutat a JJ Watt uralta korszakon is. 2017 óta csupán egyetlen szezonban nem ő szállította a legtöbb nyomásgyakorlást a ligában (2019). Azon az egy éven kívül annak rendje és módja szerint meg is választották a liga legjobb védőjátékosának minden alkalommal. Zsinórban 6. alkalommal lett első csapatos All-Pro. Az ember kifogy a jelzőkből amikor Donaldról kell beszélni. Olyan is ritkán fordul elő, hogy egy csapatból 2 játékos is beférjen a liga top10 legjobb játékosa listájára, erre idén a dobogón is két Rams védőt találni. Ha a Ramsey – Donald duó tartani tudja ezt az elképesztően magas szintet, akkor Stafforddal tényleg a csillagos ég lehet ennek a csapatnak a határ.

Éppen csak nem foglalta egyébként vissza a trónt a két évvel ezelőtti győztesünk. Donald két első hely mellett egy-egy 2., 3. és 4. helyezést kapott tőlünk és csupán egy ponttal maradt le a győztes mögött.

1. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs, 148 pont

Tavalyi helyezés: 1.

Idei helyezések: 1., 1., 2., 2., 3.

Aki pedig természetesen nem más, mint Patrick Mahomes. Bár a bajnoki címvédés nem sikerült, ezt a legkevésbé sem lehetett a Chiefs kiválóságának nyakába varrni. Bár több emlékezetes jelenetet is produkált a Tampa Bay-i döntő, talán a legjobban Mahomes kitekeredett, egészen elképesztő próbálkozásai maradtak meg leginkább az emberekben. Bár azt az über produkciót nem látjuk tőle most már két éve, mint amivel 2018-ban MVP lett, az azóta nyújtott produkciója is bőven a liga tetejére helyezi. Mióta kezdő, a legmagasabb EPA mutatót produkálja vele a Chiefs, ami most már 3 éves időszakot felölve igazán domináns statisztika. Nem véletlen, hogy hiába a tavalyi vesztes döntő, Vegasnál a Chiefs bajnoki címe a legvalószínűbb 2021-ben.

Végül pedig megtekinthetitek mind az 5 szerkesztő top50-es listáját.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!