Connect with us

Magyar foci

HFL: Nyertek a Farkasok, ők lesznek az Enthroners ellenfelei a Hungarian Bowlban!

A szezon legfontosabb mérkőzése előtt állt szombaton a Budapest Wolves és a Győr Sharks, hiszen mindkét csapatnak volt lehetősége, hogy kvalifikálja magát a XV. Maker’s Mark Hungarian Bowlba, ezzel a teherrel a vállukon csaptak össze az Angyalföldi Sportközpont műfüvén.

A mérkőzés előtt három forgatókönyvvel lehetett számolni a döntő párosítása kapcsán:

  • ha nyer a Sharks, akkor ők jutnak a döntőbe, lényegtelen, hogy a következő Wolves-Enthroners meccsnek mi a végkimenetele
  • ha a Wolves maximum 7 ponttal nyer, akkor az alapszakasz második körének utolsó mérkőzésén dől el, ki juthat a döntőbe
  • ha a Wolves 7+ ponttal nyer, akkor ők játszhatnak az Enthroners ellen a július 10-i fináléban.

A tét tehát óriási volt, ami nagyban meg is mutatkozott a két csapat kezdeti játékán, melyet tovább rontottak az uralkodó időjárási tényezők. Ezúttal nem az esővel és a széllel kellett megküzdeniük, hanem a nyári forrósággal, amiről valamennyi játékos úgy vélekedett, hogy extra nehezítő faktor egy ilyen mérkőzésen. A találkozó ennek megfelelően indult, a Wolves indíthatta az első támadósorozatát, de az ellenfél térfelén Bencsics Márk handoffja Darrell Tate-nek rosszul sikerült, fumble-t vétettek, amit a Cápák szedtek össze Forgó Gergely nagyszerű lélekjelenléte révén. A lehetőséggel azonban nem tudtak élni, pontatlan volt a támadósoruk, rögtön turnover on downsszal kezdtek. Azonban a Farkasok által remélt pontosság az ő gépezetükre sem volt jellemző, a kezdetekben apróbb hibákkal, figyelmetlenségekkel és zászlókkal jelentkeztek. Az első negyed tehát a védelmekről és speciális csapategységekről szólt, mindkét oldalon nagyon jól kommunikáltak és reagáltak az egységek, nem került pont egyik csapat neve mellé sem.

A második negyed sem a támadósorok dominálásával indult, azonban a Wolves összekapta magát és egy szisztematikus, jól átgondolt támadósorozattal az ellenfél vörös zónájába verekedte magát. A támadógépezet beindult, Varga Péter pedig az év elkapásával segítette csapatát, hogy megszerezhessék első pontjaikat. A kísérlet azonban nem sikerült, a kőkemény Sharks defense a gólvonal közelében kiválóan állt helyt, a saját egy yardosukon erőszakoltak ki turnover on downst, hiába vetett be mindent az ellenfél. Ekkor már kevesebb, mint 5 perc volt az órán, de a Chris Jeffrey vezette egység nagyszerűen szabadult ki a szorongatott helyzetből, Ráthonyi Kende és az irányító futásaival kezdtek, majd passzjátékkal és Andres Fernandez elkapott hatpontosával zárták a drive-ot, ők kerültek fel először az eredményjelzőre. Ekkor már csak 27 másodperc volt az órán, amikor jött Tate hosszú visszahordása, valamint két győri zászló, ami tökéletesen ágyazott meg a Wolves egyenlítésének. A minimális időt jól használta ki a fővárosi csapat, Bencsics pedig Bartos Ferencet találta meg a célterületen, a sikeres extrával pedig 7-7-re módosult az állás, így vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidőt a Győr kezdte támadóoldalon, és hiába sikerült szépen haladniuk, a büntetésekkel saját magukat lőtték lábon, nem sikerült az első drive-jukból pontokkal válaszolni a budapestiek egyenlítésére, de Benedek László újabb zseniális puntja a Wolvest a saját öt yardosára szorította be. Ekkor pedig fellépett Danku Dávid, aki egy nagy futással repítette félpályára az alakulatát, hogy aztán újra a földön haladva kerülhessenek közelebb a győri célterülethez. A futások ültek, Bencsicsnek nem kellett túlvállalnia magát, és hiába működött nagyon jól újfent a győri goal line védelem, végül Dankunak sikerült egy szélső futással újabb pontokat szereznie. A Wolves ekkor úgy döntött, rámegy a kétpontosra, ami sikerült is, Danku megindult a földön, majd mikor a győri védők kezei közé került, Szatlmayer Richárd kezébe löbbölte a labdát, aki megszerezte a két pontot. A szituáció sok vitát és felháborodást szült, a győriek több szempontból sem értettek egyet a játékvezetők döntésével, az indulatok érezhetően még jobban elszabadultak. A Győr mindent meg akart tenni, hogy visszajöjjenek a meccsbe, földön jól mozgatták a láncokat, de a nyomás alatt Jeffrey hibázott, a szezonbeli második interceptionjét vétette, amit David Richardson halászott le csapata egy yardosán. Több pont nem született a negyedben, az utolsó játékrészre a Wolves fordulhatott támadással.

A helyzetük ekkor már kényelmes volt, nyolc ponttal vezettek, kontroll alatt tartották a mérkőzést, nem akartak extra kockázatot vállalni. Az elképzelés azonban nem teljesen működött, sok sárga zászló tarkította a játékukat, nem volt könnyű a haladásuk sem a földön, sem a levegőben. Azonban az ellenfél teljesen kiesett a ritmusból, az interception és az elkövetett szabálytalanságok teljesen kibillentették őket az egyensúlyukból, egy punt szituációnál 4&4-re beugrottak, így játszottak akaratlanul a Wolves kezére. De a dekoncentráció rajtuk is megfigyelhető volt, ekkor viszont újra megvillant Danku, aki egy running back screent kapott Bencsicstől, a blokkok jók voltak előtte, ő hozta az extra klasszist és egy 2&világvége helyzetből, a saját 20 yardosán belülről indulva a Sharks endzone-jáig nyargalt a játékszerrel. Ekkor lélekben és fejben már eldőlt a mérkőzés, a Wolves végérvényesen a Sharks fölé kerekedett és bár volt még hátra az órán, a vendégek már nem tudtak semmit kezdeni a lehetőségeikkel. A mérkőzés krónikájához tartozik még egy Horváth Balázs mezőnygól és egy sajnálatos kiállítás, amit Fernandez kapott, miután többször is megütötte Hegedűs Bálintot.

A végeredmény tehát 25-7 lett, a Wolves ezzel bejutott a XV. Hungarian Bowlba, ahol a First Fielden a Fehérvár Enthronerstől kell visszaszerezniük a 2019-ben elveszített bajnoki címüket. A szombati találkozón tehát a hazaiak tudtak jobban koncentrálni, leküzdeni a hibákat, kamatoztatni a lehetőségeiket, így sikerült a rengeteg szabálytalansággal és sportszerűtlenséggel tarkított találkozón az ellenfelük fölé kerekedniük. Mindenképpen érdemes kiemelni, hogy bár egy érzelemben és izgalmakban gazdag találkozót láthattunk, olyan súlyos szabálytalanságokat vétettek a csapatok, amilyeneket ritkán láthatunk ekkora számban – főleg a hét darab sportszerűtlen viselkedésre dobott zászlóra kell leginkább gondolni. A HFL második alapszakasz körének második mérkőzése így zárult, a döntő előtt fennmaradó utolsó mérkőzést pedig szintén a Wolves és az Enthroners vívja majd, akiknek lehetőségük nyílik egy amolyan edzőmérkőzésre egymás ellen, hogy aztán a fináléban egy igazán vérre menő harcban megmutathassák, ki Magyarország királya ebben a kategóriában.

  

A borítóképért köszönet a Hungarian Footballnak!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!