Connect with us

Hír

A Michigannél már lehet névvel ellátott mezeket venni, ezzel pedig pénzt keresnek a játékosok

Már közel három hete kereshetnek pénzt az egyetemi sportolók a nevük, image-ük alapján (NIL: Name, Image, Likeness), és elég sokan kötöttek már szponzorációs szerződést. Az új szabályozás kapcsán legjobban várt termék, egy egyetemi videojáték megérkezése még bőven odébb van, azonban a Michigannél most megoldották a mezeladásokból származó bevételeket, így mostantól lehet névvel és mezszámmal ellátott jersey-ket venni, és a profitból a játékosok is részesülnek.

Trükkös feladat volt ezt összehozni, ugyanis alapesetben az kellene egy ilyen dologhoz, hogy az egyetem és a játékosai kössenek szerződést, és ezzel a nyílt üzleti kapcsolattal a sulik nem igazán érezték magukat komfortosan. A Michigannél azonban az M Den nevű kiskereskedelmi cégnek van licence-e a termékekre, ők pedig megállapodtak a játékosokkal (már legalább 50-nel a jelenlegi keretből), így mostantól a webshopban lehet rendelni névvel és számmal ellátott mezeket.

Korábban úgy spekuláltak a szakértők, hogy ha ez majd valamikor megtörténik, akkor a játékosok körülbelül 6%-ot kaphatnak majd a nagykereskedelmi árból, ami a mez jellegét (vasalt vagy varrott betűk, számok) tekintve 3,6-5,4 dollárt jelentett volna mezenként. Az M Den viszont ennél többet akart adni a játékosoknak, és ugyan a pontos százalékot nem mondta el a tulajdonos, azt igen, hogy minden mez után legalább 10 dollárt kapnak a fiatalok.

Összehasonlításképp: ez kétszer annyi, mint amennyit az NFL-játékosok kapnak mezeladásonként.

19 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
JackEasterby
JackEasterby
2021-07-19 09:13

Elkezdődik a legális megvásárlása a középiskolás játékosoknak. :D

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  JackEasterby
2021-07-19 10:47

Azért nem egészen, mert fizetést továbbra sem kapnak.
Az meg viszonylag nehezen megvalósítható, hogy egy egyetem barterezzen a sarki büféssel, hogy figyuz mindenképpen meg akarjuk szerezni Gipsz Jakabot a Porfészek High School-ról, dobjál már hozzá egy szponzorációs ajánlatot, hogy a mi egyetemünket válassza. Mert ez persze jó lenne a játékosnak, és az egyetemnek is, de pont annak nem biztos, hogy jó, aki a pénzt adná.

Ugyanakkor egy tehetséges, már bizonyított egyetemi játékos a tehetségét már a suli alatt pénzre válthatja. Szóval inkább ő adja el saját magát, minthogy más vásárolja meg őt. Szerintem itt a játékos irányítja a dolgot, mert mondhat nemet, ha nem tetszik neki a szerződés.

De persze nézőpont kérdése

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-07-19 11:48

Ha te egy tehetséges középsulis vagy és válogathatsz az ajánlatok közül és 10 suli szakmai szempontból ugyanolyan jónak kínálkozik számodra (edző, játékséma, posztriválisok) akkor azt választod ahol 10 dollárt kapsz egy eladott mezed után vagy azt ahol 5-öt?

katonadani
Reply to  JackEasterby
2021-07-19 12:18

nem túl reális forgatókönyv h 10 suli minden szempontból megegyezik egymással, csak épp mezeladásos részesedésben nem :D
de igen, a rengeteg szempont mellett most majd az is bejön a képbe, hogy hol kereshetsz több pénzt, egyes fiataloknál ez jobban, másoknál kevésbé lesz fontos tényező. De jó eséllyel ez nem a mezeladást jelenti majd elsősorban, hanem egyéb szponzorációs lehetőségeket, amiket pedig még nem biztos, hogy jól fel tudunk mérni, hogy hol lesz több-kevesebb.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  katonadani
2021-07-19 12:31

Azt írtam, hogy szakmai szempontból. Pl. ha egy elkapó vagy, akkor megnézed, hogy mennyire passz-orientált a csapat, mennyi 5 csillagos tehetség jár feletted, milyen az irányítóhelyzet, mennyire kedvez az időjárás a passzjátéknak, a konferenciában a védelmek mennyire erősek. Ha ezek alapján a szempontok alapján értékelsz és kijön az, hogy 10 egyetem között nincs igazából nagy különbség, akkor mi alapján döntesz?

katonadani
Reply to  JackEasterby
2021-07-19 13:44

nem csak ilyen szempontok mennek bele a döntési folyamatba. Milyen az edzői stáb, mennyire bízol bennük, milyen a suli, milyen lehetőségeid vannak utána az NFLbe kerülni, valakinek fontos a család közelsége, valakinek az oktatás stb.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  katonadani
2021-07-19 17:04

Nem vagyok fogyatékos, ha szeretném akkor felsorolom még az általad felsoroltakon kívül elmondható további 100 szempontot ami szóba jöhet.

katonadani
Reply to  JackEasterby
2021-07-19 18:05

akkor mit akartál mondani ezzel az egésszel? :D

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  katonadani
2021-07-19 20:13

Hogy ha végig nézi az összes szempontot és utána maradni fog 10 egyetem amely között nem tud dönteni, akkor fixen az anyagiak fognak dönteni. De lehet, hogy sok játékosnál már az anyagiak lesz az első, mert olyan körülmények közül jön. De ha valaki logikus akkor is gondolkodhat úgy, hogy az NFL-be kerülés nagyon nem biztos inkább ebben a 4 évben kell keresnem jól. Ne legyen kétségünk afelől, hogy az egyetemek nem maguk keresik a szolgáltatókat és segítenek be a szponzori szerződések megkötésében.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2021-07-19 15:19

Melyik suli mennyire “fizeti le” a szülőket…

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Fetyke
2021-07-19 17:11

Én pont ezt mondom, hogy most már nem kell lefizetni feketén senkit se. Ez a NIL pont ezt fogja lehetővé tenni, hogy az egyetemek egy kész szponzori ajánlattal fognak előállni a top prospectek számára.

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  JackEasterby
2021-07-19 12:59

De hát nem tudsz dönteni, mert fingod nincs róla hogy fogy majd a mezed. Elmehetsz a 10 dolcsis jutalékoshoz, de megette a fene ha csak anyád-apád veszi meg a mezt, mert szar a csapat/szarul játszol. Míg a másik helyen sztár lennél, csak 5 dolcsi a jutalék, de a kutyára is a te mezed adják meccsnapon.
Szerintem továbbra is a fociprogram minősége alapján választanak majd a csókák, és az ottani lehetőségeket fogják kimaxolni. De semmiképpen sem a nulladik napon. Fel kell építeniük a brandjüket. Amibe rengeteg melót kell beleadni, meg tudást. Szerintem sokan managert is fognak fogadni.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-07-19 17:37

Direkt nem akarod értelmezni amit írtam? Azt mondom, hogy ha nincs különbség a foci programok minősége között (ami azért valószínűsíthető, hogy mindig lesznek hasonlóan vonzó egyetemek) akkor fog köztük dönteni, hogy milyen juttatásokban lehet részük.

Solymi
Solymi
Reply to  Hurrá Torpedó
2021-07-19 15:44

Vajon az, hogy (sztár)játékosok már az egyetemen jó pénzt tudnak keresni, mennyiben fogja befolyásolni azt, hogy később NFL szinten, ha ott besikerül, fog-e adni kedvezményt a csapatnak szerződéskötéskor vagy sem…
Értem én, hogy megérdemelt lóvé meg ilyenek, viszont ha X millió dollárt így meg tudott előre spórolni és a csapat is rajta, akkor azt tudja más játékosokra költeni.

Plusz, ha már előzetes statisztika, akkor már az NFL csapatok is jobban látják majd, hogy X játékos mennyit hozhat majd nekik ill. marketing szempontból sem utolsó látni, hogy hol és mekkora piaca van, mert arra rá tudják csatornázni az NFL csapatot is.

Viszont itt meg képbe jön az, hogy a játékos is mondhatja, hogy nem csak a “tehetséget” hozza, hanem X marketingereje van, ami X összegben realizálódhat az adott NFL csapatnál.

Aztán meg lehet, hogy semmiféle hatása nem lesz a szerződésekre, semelyik félnél se.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Solymi
2021-07-19 16:49

Kezdjük a marketinggel. Az NCAA marketingérték az NFL-ben szinte semmit nem ér. Teljesen más liga, más körülmények, itt mindenki nulláról indul. Például az idei 1/1-es Trevor biztosan népszerű volt az egyetemén, komoly marketingértéke is lehetett, de az NFL-ben ez pillanatok alatt elillanhat. Lásd például Tua-t. Szóval ezzel nem tud érvelni egyetlen újonc sem majd.
Már csak azért sem, ugyanis az újoncok első 4 (esetleg 5) éves szerződése nem alku tárgya. Fix összeggel, fix időre az NFL által előre meghatározott feltételekkel kell azt megkötni. Nagyon kevés mozgástér van ebben, lényegi kérdésben pedig gyakorlatilag teljesen kötve van a csapat és a játékos keze is.
A következő szerződésnél pedig nyilván az NFL-es teljesítmény alapján kiérdemelt marketingértéket veszik már figyelembe, nem pedig azt, mi volt fél évtizeddel ezelőtt az ország másik végén.

Szóval kitalálták ezt nagyon a tulajok….

Solymi
Solymi
Reply to  Fetyke
2021-07-19 18:43

Ez tény, viszont ha beválik a játékos, akkor előfordulhat az a helyzet, hogy a mezeladásokból ugyanannyi jön be neki mint a draft helyért “járó” fizuból?

Pl. Trevor 1/1-ként 37 milliót kap 5 évre, ebből asszem 24 milla garantált. A 37 milla az 7,4 évente és ha 10 dollárt kap egy mezből, akkor 740 ezer mezt kell venniük a jags fanoknak minden évben, de ha csak 7 dolcsit kap, az is 1 millió eladás per év.
Usában élnek 330 millióan, ebből Jacksonvilleben élnek kb. 890 ezren.
Floridában meg kb. 20 millióan, habár ott már van kokurencia, főleg mióta a “Féreg” (nem Dennis Rodman) áttette oda a székhelyét :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Solymi
2021-07-19 21:13

Ezek bődületes nagy számok. Még a legnagyobb sztárok számára is hozhatatlanok, nemhogy egy újoncnak. Még ha az 1/1-es is.

László
László
2021-07-19 18:33

Felvásárolják majd a saját mezeiket a jutalékért.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2021-07-19 14:17

Majd kijönnek az első statok, hogy melyik egyetemen posztonként mennyit keresnek a játékosok a mezjutalékból. Ez pedig függ attól, hogy a csapat milyen szinten van jelen a médiában, országosan nézik-e a meccseiket, hogy csak helyi szinten lesz-e világhírű vagy országosan is.
Egészen biztos, hogy a 80-20 szabály itt is játszik: az eladott mezek 80%-ára 20%-nyi játékosnév kerül majd, ahogy biztosan jelenleg is 20%-nyi egyetem adja el a boltba kerülő mezek 80%-át.
Tovább vizsgálva a kérdést a posztok egy jó részénél ez nem lesz releváns kérdés, lehet a liga legjobb falembere, a csere QB még mindig sokkal több mezt fog eladni.

19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x