Connect with us

Minden ami NFL

Az NFL tulajdonosai – NFC

Az NFL-ben elsősorban a játékosokról, edzőkről és GM-ekről esik a legtöbb szó, de a háttérben a tulajdonosokat sem érdemes elfelejteni. Van olyan tulajdonos, akiről a szurkolók azt sem tudják, hogy ki ő, mert egyáltalán nem csinál semmit. Egy másik tulajdonos csak károkat csinál, amiért a szurkolók minél előbb szabadulnának tőle. És van olyan tulajdonos is, aki az intézkedéseivel a csapat fejlődését tartja szem előtt, és kivívta magának a szurkolók tiszteletét és szeretetét. Az NFL-ben mindhárom típus megtalálható, és most röviden bemutatjuk őket.

A múlt héten az AFC tulajdonosait mutattuk be, most az NFC kerül sorra. 

NFC East

Dallas Cowboys: Jerry Jones
Tulajdonossá válás módja és ideje: vásárlás, 1989

Az NFC-n belül a legismertebb tulajdonos, akiről még az is tudja kicsoda, akit nem érdekel a Cowboys. Jones története egy filmért kiált, ugyanis minden benne van, amire Hollywoodnak szüksége van. Mikor 1989-ben megvette a Cowboyst, egy romokban lévő csapatot kapott meg, amelynek feltámasztása lehetetlen feladatnak tűnt. Jones azonban hajlandó volt meghozni számos szükséges, de népszerűtlen döntést, mert hitte, hogy hosszútávon a csapat hasznára lesz. Ezen döntéseinek egyike volt, hogy kirúgta az edző Tom Landryt, aki a Cowboyst 28 éven keresztül irányította. A helyére régi barátját, Jimmy Johnsont nevezte ki, és ketten közösen elkezdték újraépíteni a Cowboyst. Ezen újraépítés során további népszerűtlen döntéseket kellett meghozniuk (például elcserélték a csapat egyetlen Pro Bowler játékosát), de végül nekik lett igazuk. Sikerült felépíteniük egy olyan keretet, amely két egymást követő Super Bowl győzelmet hozott ’92-ben és ’93-ban. Jones a teljes káoszból rántotta fel a csapatot újra az NFL trónjára, viszont amint odaért, megmutatkoztak Jones gyengeségei is. Nem sokkal a második Super Bowl győzelem után Jimmy Johnson lemondott, és oknak a Jonesszal való összeférhetetlenséget nevezte meg. Ezzel pedig elkezdődött az a korszak, amire Jones már nem lehet olyan büszke. Noha ’95-ben még nyert egy újabb Super Bowlt a Cowboys, de már akkor érezni lehetett, hogy kezd összeomlani a vár. Az összeomlás a 90-es évek végére lett teljes, mikor Jones évenként váltogatta az edzőit. Ha nem sikerült olyan évet hozniuk, amilyet szeretett volna, akkor azonnal kirúgta őket. Ez a mentalitás jellemezte a 2000-es éveket is, majd jött a Jason Garrett éra, amikor Jones érthetetlen módon 10 évig meghagyta főedzőnek Garrettet, miközben mindenki látta, hogy alkalmatlan a feladatra. Jonest talán az egyik legnehezebb értékelni, hiszen amit az első éveiben a dinasztia kiépítésekor csinált, az az egyik legjobb tulajdonossá tenné őt. Amit viszont a sikerek óta művel az vetekszik sok másik borzalmas tulajdonos intézkedéseivel.

Grade: B-

New York Giants: John Mara és Steve Tisch
Tulajdonossá válás módja és ideje: örökség, 2005

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!