Connect with us

Minden ami NFL

Breakout Players – AFC South

Az NFL sok fiatal játékos számára esélyt jelent, azonban kevesen ragadják meg igazán ezt a lehetőséget. Kiemelkedő játékosok azonban minden évben akadnak minden csapatnál. Sorozatunk következő részében az AFC déli csoportjából hoztunk egy csokorra való játékost, akik kiugró szezon előtt állhatnak. 

Tennessee Titans

Ki lehet a breakout játékos?

Nehéz helyzetben voltam a Titans kapcsán, mert a támadósorban a legjobb játékosaik már bőven nem az alulértékelt, vagy kiugrás előtti kategóriába sorolhatóak, így inkább a labda túloldalán néztem szét. A védelemből sem egy nevenincs senkit hoztam végül, hiszen Jeffery Simmons mégiscsak korábbi első körös játékos, aki tavaly is a 11. legjobb értékelést kapta a PFF-től a posztján. Ezek ellenére szerintem még nem érte el karrierje csúcsát és az átlag szurkoló sem hallotta annyiszor a nevét, mint azt megérdemelné. A Titans csapata, védelmi felfogású vezetőedző ide vagy oda, az offense miatt sikeres most már két éve. A védelem egyfajta kolonc a liga teteje offense mögött, ami visszahúzza őket a komolyabb sikerek elérésétől. Tavaly csapaton belül a 2. legtöbb nyomásgyakorlás fűződött Simmonshoz, mégis mindösszesen csak 3 sacket ért el. Nem lennék meglepve, ha tudna hozni egy karrier évet és emelne a pressure mutatóján is és akár 10 sack fölött zárna. Mindeközben a futás ellen is csapata messze legjobb védője. Bár Bud Dupree zsebét talán indokolatlanul tömte ki ennyire a Titans, hárman Landryvel kiegészülve egy korrekt kis egységet alkothatnak. Aaron Donaldhoz nem illik és nem is szabad viszonyítani senkit, de Simmons felzárkózhat az őt üldöző legjobb defensive tackle-ök Chris Jones, DeForest Buckner stb mellé.

Ki lehetne még?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Tavaly sérülések miatt csak keveset került pályára, de idén nagy dolgokra lehet képes Kristian Fulton. Adoree Jackson elküldésével teljesen új corner sor fog összeállni Nashville-ben. A veterán Jenkins maholnap 33 éves, a drafton elsősorban a sérülése miatt csúszó Caleb Farley pedig kérdés mennyire fog felépülni és elsajátítani a taktikát a szezon elején. Ilyen versenyhelyzetben Fulton képes lehet megmutatni, hogy nem véletlenül volt tavaly komoly első körös potenciál benne annak ellenére, hogy végül csak a 2. körben kelt el. Fizikalitása és agresszivitása megvan a poszthoz és ebben az újjáalakuló, fiatal Tennessee védelemben kulcsemberré is válhat. Vele, Farley-val és a szintén idén draftolt Moldennel a szezon egyik kellemes meglepetése is lehet a Titans védelme. Persze mindkét sztár jelöltnek nagy szüksége volna a megfelelő edzői munkára. Mike Vrabelen nagy lesz a nyomás, hisz Arthur Smith távozásával a támadósor legfontosabb elemét vesztették el. Azonban nem lehetetlen elvárás, hogy egy kisebb visszaesést az offense részéről a védelemmel próbáljanak meg kompenzálni.

Indianapolis Colts

Ki lehet a breakout játékos?

Nagy reményekkel érkezett a csapathoz a tavalyi drafton, de újonc évében nem tette még le a névjegyét Michael Pittman Jr. Második szezonjában azonban továbbra is minden lehetősége megvan, hogy előrukkoljon azzal a teljesítménnyel, amit remélve a 2. körben választotta ki őt a Colts a 2020-as drafton. Tavaly majd’ 600 yardot hozott össze, ami kevesebb mint remélték és TD-ből is mindössze egyet ért el 13 meccsen. TY Hilton bár visszatért Indianapolisba, a csapat első számú elkapói státusza kiadó. Rajta kívül az elmúlt két évben nem érkezett érdemi erősítés, így joggal várják tőle, hogy ezt a szerepet vegye át. Wentz érkezésével ráadásul több mély passzra is számíthatunk a támadósor részéről, ami ugyancsak kedvezne Pittman stílusának. Ha sikerülne a szintlépés tőle, igen ígéretes elkapó – futó duó állhatna össze egy továbbra is remek fal mögött a Coltsnál hosszú távon, ami még lehet, hogy Carson Wentz karrierjét is újra tudja éleszteni.

Ki lehetne még?

Mindenképp meg szerettem volna említeni pozitív oldalról Wentzet ebben a cikkben. Sok negatív véleményt lehetett olvasni az ő szerződtetésével kapcsolatban és való igaz, hogy egy Matthew Stafforddal jobb pozícióból indulhatna a csapat, de én nem írnám még le az egykori 1/2-es Wentzet sem. Előfordul időnként, hogy egy csapatváltás nagyon pozitívan hat egy játékosra és új állomáshelyén egészen új arcát látjuk. Wentz MVP közeli szezonját Frank Reich irányítása alatt érte el, aki most újra a támadósor felkészítéséért lesz felelős. A támadófal, ha egészségesen tud visszatérni Eric Fisher, ligaszinten is kiemelkedő lesz és bár 1-2 elkapó elfért volna még a csapatban, a futójáték, tight end szekció megadja a lehetőséget arra, hogy újrakezdhesse karrierjét.

Az offense-t is megemlítve, a védelemből Bobby Okereke vagy Tyquan Lewis állhat egy kiemelkedő év előtt. Előbbi a liga egyik legjobb linebackerével, Darius Leonarddal alkothat remek párost és lehetnek kiemelkedő duó, míg utóbbi egy kevésbé ismert név a mély védőfalból. Miután a tavalyi “első körrel” DeForest Bucknerre tettek szert és az idei játékosbörzén is rádupláztak a védőfalra Kwity Paye és Dayo Odeyingbo személyében, kevesebb figyelem fog hárulni a fal szélén a másik defensive endre. Vélhetően Lewis, Odeyingbo, Muhammad és Turay rotációjában fog kikerülni majd a másik kezdő Paye túloldalára, és 2021-ben komoly esély van rá, hogy ezt a posztot Lewis nyerje meg.

Houston Texans

Ki lehet a breakout játékos?

Halászás a zavarosban bárkit is kiemelni ebből a szegény Texansból. Minden azon áll vagy bukik, hogy Deshaun Watson játszani fog-e a csapatban. Bárki is legyen az iránytó, a futójáték vélhetően nagy hangsúlyt fog kapni. Nincs még egy olyan csapat a ligában, ahol ennyi kezdő szerepkörre is alkalmas running backet gyűjtöttek volna össze. David Johnson, Phillip Linsay, Mark Ingram és még Rex Burkhead is egyesével remek képességű játékosok, de talán pont egymás elől fogják elvenni a teret az igazán kiemelkedő év elérésében. Mellettük azonban jó éve lehet az újonc Nico Collinsnak. Nem szívesen hozok rookie játékosokat egy ilyen cikkben, de rajta kívül csak 30+-os veteránok és az öt darab 1000 yardos szezonnal rendelkező, radar alatti játékosnak egyáltalán nem nevezhető Brandin Cooks alkotja az offense-et. Collins tökéletes párja lehet Cooksnak és a slotban tevékenykedő Cobbnak. Míg előbbi a pálya mélységét támadja, utóbbi a slot szerepkörében vonzhatja magára a védőket így a contested catchekben remeklő, magas, de ezek mellett méretéhez képest kifejezetten gyors Collins előtt nyílhat út az azonnali berobbanásra. Mellette bárki szerzi meg a kezdő TE posztot, jó év előtt állhat. Jordan Akinsnek van talán erre a legnagyobb esélye, de a szintén újonc, az 5. körben érkező Brevin Jordan is jó esélyekkel indul. Természetesen akkor várhatóak kiemelkedő számok, ha játszik Watson. Nélküle Tyrod Taylor vagy Davis Mills mozgathatná a csapatot, ami lássuk be közel sem ugyanaz a szint. Mindenesetre érdemes észben tartani ezeket a neveket. A Texans vélhetően sokat lesz hátrányban a következő szezonban, így fantasyban érdemes az utolsó körökben padra rakni 1-2 elkapót vagy tight endet a csapatból.

Ki lehetne még?

Az elmúlt években is már a védelem egyik legjobbja volt, de idén annyira lecsökkent a talent körülötte, hogy Justin Reid fényes csillag lehet a sötét houstoni égbolton. Reid 4. idényére készül és bár tavaly kissé gyengébb évet produkált, az első két szezonjában nagyon ígéretes safety volt. Az a fajta free safety, aki sokszor a képernyőre sem kerül, hisz a pálya hátsó területéért is képes egymaga felelni, de a box környékén is megjelenik és megcsinálja a játékokat. Egyértelműen a Texans védelmének legjobb játékosa és bár egy rossz csapatból nehéz kitűnni, a vérmesebb szurkolók fel fognak figyelni Reidre. Egy másik érdekes név akire talán érdemes figyelni John Reid. Vernon Hargreaves és Bradley Roby személyében van egy kezdő külső és slot cornere a Texansnak, de a másik oldali pozícióra jó eséllyel pályázik a csapat tavalyi 4. körös választottja. Reid tavaly kevés lehetőséget kapott, de egy nagyon sokoldalú játékos, akinek kevés hiba van a játékában.

Jacksonville Jaguars

Ki lehet a breakout játékos?

Jacksonville-ben minden figyelem az 1/1-es Lawrence körül fog forogni. Ami pedig nem, azt a szintén első körös egyetemi csapattársa Travis Etienne viszi el. Az ő “árnyékukban” megbújva azonban jó idényre lehet számítani majd minden elkapótól a rosteren. DJ Chark második szezonjában már átlépte az 1000 yardot, de a további fejlődés elmaradt a tavalyi évben. Egy jobb offense-ben akár ő, de főleg Laviska Shenault mutathat meg igazán sokat magából. Shenault már tavaly is jelezte, hogy milyen veszélyes játékos. Bár csak 600 elkapott yardot hozott össze, ennek fele származott elkapás után. Az egyetem után az NFL-ben is bebizonyította, hogy különleges játékos, aki akár a backfieldről, akár a slotból, de külső elkapóként is igazi offense weapon tud lenni. Urban Meyerben megvan a potenciál, hogy a lehető legjobban használja Laviskát és a Jaguars offense első számú fegyverévé kovácsolja. Két remek futó és 3 jó képességű elkapó között nehéz lesz kiemelkedni, de az a fajta agilitás, robbanékonyság és a védőket kicselező képesség, ami Shenaultban megvan, kiemelheti a rosterről. Egyedül attól kell tartania, hogy Meyer esetleg ragaszkodni fog ahhoz a tervéhez, hogy Etienne-t sokat használja majd route futásokra, hisz ezzel értékes snapeket vehetne el az erre a szerepkörre született Laviskától.

Ki lehetne még?

Pechesen indult Josh Allen NFL-es karrierje. Bár jó újonc idényt hozott össze 2019-ben, amikor 12 sacket ért el, Ngakoue mögött csak második számú játékosnak számított. Tavaly, amikor vállára kellett volna vegye a védelmet, csak 8 meccsen tudott játszani térdsérülés miatt, ráadásul ezen a 8 meccsen csupán 2 sacket ért el. Harmadik szezonjában legalább olyan teljesítményt várok tőle, mint amit újoncként mutatott, de inkább jobbat. Nem is csak sackekben, de nyomásgyakorlásokban is képes lehet felzárkózni az NFL legjobbjai mögé és valódi vezére lehet ennek a fiatal és még alakulóban lévő Jacksonville-i védelemnek. Szüksége is lenne a csapatnak rá, hisz bár bő fél évet kihagyott tavaly, 2019 óta még mindig ő rendelkezik a legtöbb sackkel csapaton belül. Rajta kívül jó teljesítményt a Seattle-ből érkező Shaquill Griffintől várok. Mint mondtam egy nagyon fiatal védelem formálódik a csapatnál és ez különösen igaz a secondaryre. Griffin 26 évesen kvázi rangidős lesz a defensive backek közt, de a 4 éves rutinjával mindenképp ki fog emelkedni. Mind Henderson, mind Campbell nagyon fiatalok, akik még tanulják a posztot. Griffin Seattle-ben sosem volt igazán elit, de átlag vagy afeletti teljesítményt hozott. Most nagy a felelősség rajta, hogy irányítsa a fiatalokat és példát mutasson a pályán. Ez teher is lehet, de én egy jó teljesítményt várok tőle nyomás alatt.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!