Connect with us

Playbook

Hogyan verd meg a Cover3-at?

A Cover3 egy elég sok csapat által alap coverage-ként használt védekezési forma, amit a Legion of Boom tett “híressé”. Onnan elég sok védőkoordinátor kapott főedzői munkát, inkább kevesebb, mint több sikerrel (khm, Dan Quinn, Gus Bradley), a támadók ugyanis elég hamar kiismerték a Cover3-at és ha valaki szinte végig ezt játssza, akkor nagyon könnyen őrölik fel, könnyen találják meg a réseket a védekezésében. Erre mutatunk most pár koncepciót és útvonalkombinációt. 

A Cover3 alapvetően arra épít, hogy mélyen nehéz legyen megverni, tehát ilyen szempontból biztonságos védekezési formának tekinthető. Mivel a pálya hátsó részét három defensive back osztja fel, így nem kell széltében nagy területet védekezniük, tehát nem egyszerű hosszú passzokat végrehajtani ellenük. És mivel csak egy mély safety van a pálya közepén, így a boxban is fölényt tud teremteni a defense, ami a futások megállításában sikeresebbé teszi őket például a Cover2-höz képest.

NinerNoise

Ha hárman vannak hátul, akkor az viszont azt jelenti (alapesetben, 4 irányítót támadó védőfalemberrel számolva), hogy csak négyen maradtak az underneath zónák levédekezésére, akiknek az egész pályát széltében le kellene fedni, ami viszont nem egyszerű feladat. Nickel felállással számolva a slot cornernek és a strong safetynek a felelőssége a curl/flat zónák (előbb a curl, utána a flat), a linebackereké pedig a hook zónák.

A szélső cornerek az elkapók külső vállára állnak fel, befelé terelve őket, ahol a többi zónázó védőt találjuk. Ha elég atletikus CB-kkel rendelkezik a csapatunk, akkor nagyon jól lehet alkalmazni a jammelést a line of scrimmage-en, de ha nem elég gyorsak a cornerek, akkor ebből probléma születhet, mivel nekik gyorsan hátra kell érniük a mély területre. A befelé terelés mellett az egész defense célja a támadók maguk előtt tartása, azaz a rövidebb passzok engedélyezése és az elkapók gyors szerelése. Alapvetően egy “bend but don’t break” filozófiát képviselnek a Cover3 védelmek, tehát a yardokat relatíve engedik, de a pontokat kevésbé.

Hol vannak a lyukak a coverage-ben?

Igazából (kétszer) kettő lyuk van a Cover3 védekezésben. Egyrészt a flat zónákban, hiszen a szélső cornerbackek hátramozognak a pálya mély részére, az adott oldali underneath védőnek pedig elsődleges feladata a curl zóna és csak másodlagos a flat (sőt, igazán elsődleges a futójáték, szóval play actionnél ez még nehezebb) – tehát egy gyors, rövid szélre menő passzt nehezen védekeznek le. A pálya 53 yard széles, ezt kellene bejátszania négy védőnek közel a line of scrimmage-hez, ami borzasztóan nehéz (lehetetlen?) feladat.

Másrészt pedig mélyen a seamben van lyuk a védelemben, a safety és az adott oldali cornerback közt, az underneath védők mögött. Harmadrészt egy kisebb lyukat találhatunk középen is a safety előtt és a linebackerek mögött/között, amennyiben szét tudjuk húzni a pályát és a safetynek hátrafelé kell mozognia (ez nyilván nem lesz üresen, ha nincsenek vertikális útvonalak).

WinWithThePass.com

Milyen útvonalak, koncepciók, útvonalkombinációk működnek leginkább?

Four Verticals

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!