Connect with us

Hír

Az oltatlanok nem élvezhetik ki az alapszakasz előtti utolsó szabad hetet

Az NFL úgy csökkentette az előszezonmeccsek számát négyről háromra, hogy naptárilag a negyedik hetet tüntette el. Ez azt jelenti, hogy az utolsó preseason mérkőzés és az alapszakasz kezdete között két hét telik el, azaz a csapatoknak lesz egy mini bye weekjük augusztus végén, szeptember elején. Ennek a játékosok biztosan örülnek, azonban az oltatlanok kevésbé, ugyanis nem élvezhetik ki ennek minden előnyét.

Az NFL szabályzata szerint ugyanis annak, aki nincs beoltva, napi koronavírusteszten kell átesnie a csapat létesítményében. Tehát az oltatlanok kvázi nem hagyhatják el a várost, nem utazhatnak el rövid időre sem a mini bye week alatt, hiszen minden nap jelenésük lesz a csapatnál.

Ezzel kapcsolatban egy general manager azt mondta a PFT-nek, hogy szerinte a játékosoknak ez nem igazán esett még le. Szintén rossz hír számukra, hogy így lesz ez a megszokott szezon közbeni bye week során is: amennyiben addig nem oltatják be magukat, akkor is napi tesztelésen kell részt venniük, tehát nem utazhatnak el pihenni.

Ez persze Miamiban vagy Los Angelesben kisebb problémát jelent, mint Green Bayben vagy Minnesotában, de könnyen lehet, hogy ez az információ is rávesz pár játékost az oltakozásra. Hét közi adatok alapján egyébként hét csapatnál is 97 százalék felett van az oltottak aránya, ellenben öt gárdánál 88 százalék alatt, a legalacsonyabbnál pedig 74 százalék az arány.

32 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tibor Cseh
Tibor Cseh
2021-08-14 09:09

Apró kis geciségek,amivel aljas módon próbálják kikényszeríteni,h minél több embert “bevakcinázzanak”.Remêlem,aki eddig ellenállt,az ezután is kitart.A kép kezd kibontakozni,még a zöld ostorszemeseknek is lassacskán.Mondjuk mire ők meglátják,addigra már késő lesz

d zoli
d zoli
Reply to  Tibor Cseh
2021-08-14 12:08

Ha lenne egy blogod olvasnám. Mondjuk lehetne a címe “T-bor szerint a világ”. Az én világom sokkal faszább, napsütésesebb de olvasnám. Az amcsi oldalakon elfelejtik, hogy a Földön van csomó ország ami nem az USA. Nagyon egyszerűek ezért az összeesküvés elméletek.

Tényleg. A taunting alatt kifejtetted végül mi az összefüggés a sötét bőrű kultúrálatlanság, gettókultúra és a magyar lelátó viselkedés közt?

Sestertius
Sestertius
Reply to  Tibor Cseh
2021-08-14 10:09

A gyíkemberek jól vannak?

László
László
Reply to  Tibor Cseh
2021-08-14 11:14

Max az bontakozik ki, hogy látszik mennyi hülye ember van aki elhisz minden baromságot és ezért nem oltatja be magát. Ha az ilyen idiótákat követné a többség akkor még mindig középkori betegségek tizedelnék a népességet.

Fetyke
Fetyke
Reply to  László
2021-08-14 12:53

Bezzeg azok a nyugdíjasok, akik a szakemberekre hallgatva beoltatták magukat kínaival most mennyivel nyugodtabban várhatják a delta, akarom mondani az indiai mutánsokat. :D

Szóval csak azt akarom mondani, hogy nem kell egymást bántani (lehülyézni), ha nem egyezik a világnézete a miénkkel…

Sestertius
Sestertius
Reply to  Fetyke
2021-08-14 23:18

Nem a szakemberek promózták a kínait hanem szeretett vezérünk ;)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Sestertius
2021-08-15 06:31

Az a kutyát sem érdekelte volna. :D
Az öregeket viszont háziorvosok osztották be a kínai oltásra, és orvosok is adták be azt nekik. Közülük szinte senki nem szólalt fel és mondta el, hogy mekkora baj lesz ebből…

Sestertius
Sestertius
Reply to  Fetyke
2021-08-15 06:59

Milyen baj?

Fetyke
Fetyke
Reply to  Sestertius
2021-08-15 08:02

Az idős emberek estében a kínai oltás jó eséllyel teljesen hatástalan. Viszont mivel kaptak két oltást, hamis biztonságérzet alakul(hatott) ki náluk. Akiknél pedig egyáltalán hatott a kínai oltás, azok sem jártak sokkal jobban, mert jelentős részük nem sokára a post-covidra jellemző súlyos krónikus betegségekre (szívbetegség, vese- és/vagy májelégtelenség, stb.) számíthat.

Sestertius
Sestertius
Reply to  Fetyke
2021-08-15 09:25

Erről van valami tanulmány, hogy mikor van a nemsokára és mennyi a jelentős részük?

Fetyke
Fetyke
Reply to  Sestertius
2021-08-15 09:56

Milyen tanulmányt szeretnél, mikor a kínai oltásról úgy ahogy van nem született érdemleges tanulmány? :D 60 év fölöttiekre pedig még csak nem is vizsgálták a szert, nemhogy tanulmány született volna róla. :DDD
Egyébként a Szegedi Tudományegyetem immunológus szaktekintélye azért csak tudja mit beszél. Vagy te nem így gondolod?

Úgy érzem kezdesz átmenni kötözködőbe. :D

Sestertius
Sestertius
Reply to  Fetyke
2021-08-15 14:42

Nem, abszolut nem.. csak olyan dolgokkal dobálózol, amivel kapcsolatban pont az előbb mondtad, hogy nincs semmiféle tapasztalatunk…
Abban a helyzetben ahol nem volt elég vakcina, szerintem vállalható döntés ha a minél hamarabbi minél nagyobb oltottság elérése a cél..
Mindezek mellett én sem értek egyet a kínai vakcina beszerzésével, magamnak se adattam volna be) Ha jól emlékszem a hatékonysága az akkori ismereteink szerint 75% körül volt.. azóta csak annyi derült ki, hogy hamar megszűnik / csökken a védettség, de mivel már van Pfizer bőven, így 3. oltásnak fel lehet venni azt..

Péter Polgár
Péter Polgár
Reply to  Fetyke
2021-08-15 13:13

Ha semmi tanulmány sincs akkor mi alapján mondja akárki azt, hogy post covidra jellemző tüneteik lesznek? Illetve a nem sokára a tudományban egy nevetséges kifejezés, mivel teljesen relatív.

Péter Polgár
Péter Polgár
Reply to  Fetyke
2021-08-15 13:09

Amikor a kínai promozva volt, még kanyarban nem volt a delta variáns széles elterjedése, a korábbi mutációkkal szemben pedig elegendő védelmet nyújtott. Rá lehet oltatni a 3. oltást másik vakcinával bár a delta ellen a pfizer is elvileg 50% alatti. Akkor miről beszélünk?

Ödönke
Ödönke
Reply to  Péter Polgár
2021-08-15 21:26

A Pfizer delta ellen 62%ban akadályozza meg a tünetes betegség kialakulását (értsd : akár egyszerű nátha szerű tünetek), viszont még mindig 92%ban véd a hospitalizációtól és 96%ban a fekete zsáktól.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Péter Polgár
2021-08-15 14:42

– A delta vagy más variánsok hiába nem voltak még a kanyarban sem, a korona vírus szerkezetéből fakadóan (gyorsan változik azaz mutálódik) lehetett/ kellett számítani a megjelenésükre.
– Ha nem alakít ki védettséget a kínai oltás, márpedig túl nagy százalékban nem alakít ki, akkor a többi variáns ellen sem véd. Mint ahogy nem is védett ellenük sem.
– Rá lehet oltani persze. Mindenre rá lehet oltani mindent, csak kérdés, hogy milyen áron? És minek? Szerinted segít bármit is, ha a hatástalan kínai oltásokra most beadnak 1 adag bármit is az öregeknek?
Arról beszélünk drága barátom, hogy a tények és a tudomány minden szavadat megcáfolják.

Péter Polgár
Péter Polgár
Reply to  Fetyke
2021-08-15 18:29

– Ahogy mondtam a többi oltásnak a hatékonysága is jelentősen csökkent. Akkor azokkal sem kellett volna semmit se kezdeni?
– Valóban kisebb százalékban alakított ki védettséget de abban az esetben nem volt más választás. Az más kérdés, hogy az idős korosztályt kellett-e volna oltani vele vagy sem.
Meg lehet nézni egy olyan országot, pl Izraelt, ahol a pfizerrel végigoltották a lakosság több mint felét, az esetszámok meg szántanak felfelé.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Péter Polgár
2021-08-15 20:09

– Ne keverjük a szezont a fazonnal. A többi oltás hatásfoka csökkent, a kínaié meg eleve alacsony volt. Legalábbis az, ami a visszamérésekből kiszivárgott ezt támasztja alá. A kettő messze nem ugyanaz.
– Ez a nem volt más választás nagy duma. :D Sokszor a kevesebb többet ér. :D
– De alapvetően nem is ez volt az eredeti mondandóm lényege. Hanem az, hogy a szakemberek “elfelejtették” közölni az emberekkel a tényeket ezzel az oltással kapcsolatban. Most pedig valahogy finoman próbálják rávenni ezen embereket egy 3. oltás benyelésére. Ami amúgy túl sokat nem fog rajtuk segíteni (kivéve annál, aki Jansent kap).

tmbb
tmbb
Reply to  Fetyke
2021-08-15 07:27

nem tagadhatják meg az oltást!
néhányan azért adtak felvilágosítást.

Fetyke
Fetyke
Reply to  tmbb
2021-08-15 07:59

Ezt mondom én is. Tudták, de a legtöbben némák maradtak és nem szóltak a veszélyekről.

Fetyke
Fetyke
2021-08-14 07:06

“Tehát az oltatlanok kvázi nem hagyhatják el a várost, …”
Tehát házhoz kell rendelni a k..vákat, akarom mondani a masszőröket. :) Most aztán megoldhatatlan feladat elé állították a játékosokat. :D

ThySoul
ThySoul
Reply to  Fetyke
2021-08-14 07:25

Watson anno is házhoz rendelte őket nem?

Fetyke
Fetyke
Reply to  ThySoul
2021-08-14 09:13

Hát mert nem volt oltott.

RvBalazs
RvBalazs
2021-08-14 07:04

tegyük hozzá, Minnesotában a legalacsonyabb ez a %
ráadásul a kezdőt is komolyan érinti…

Fetyke
Fetyke
Reply to  RvBalazs
2021-08-14 07:06

Mert a vikingek nem ismerik a félelmet…

peter szabo
peter szabo
Reply to  Fetyke
2021-08-14 16:37

Majd megismerik, amikor Cujo Unokatestvérek vasárnap este otthon a ház falának passzolgat a hátsó kertben, mert azon a héten már bevésték a meccs nélküli L-t, valamelyik oltatlan atomfizikus miatt,-elvégre is egyetemről jött nagyrészük-. 😁 Ám én is azt mondom, mindenkinek szíve joga dönteni.comment image

ThySoul
ThySoul
2021-08-14 05:50

“szerinte a játékosoknak ez nem igazán esett még le”
Ez remekül összefoglalja az NFL játékosokat :D

László
László
Reply to  ThySoul
2021-08-14 22:50

Pedig biztos kiírták minden csapatnál a faliújságra. :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  ThySoul
2021-08-14 07:08

Vagy a GM képességeit. :D

Ödönke
Ödönke
2021-08-15 21:55

A kommenteket olvasva az oltásokkal kapcsolatban tennék még pár helyreigazítást, kiegészítést, akit érdekel elolvassa. Elöljáróban annyit magamról a Szegedi Tudományegyetemen végeztem biológusként, mikrobiológiából phdm van.

Tehát a Sinopharm oltás :
Elölt vírusos vakcina, régi technológia. Ami fontos, hogy ilyen típusú vakcina kizárólag antitestes immunválaszt ad, sejtest nem. Emiatt hatástartama max 6 hónap. Maga a gyártó sem javasolta 60+ felett, mivel nem voltak phase 3 vizsgálatok.

Vektorvakcinák (sputnik, astrazenec) :
Adenovírus vektor hordozza azt az RNS szakaszt, ami Sars covid 19 spike protein szekvenciát tartalmazza. A Sputnik esetében humán adenovírus, az astrazeneca esetében csimpánz adenovírust használták. Antitestes és sejtes immunválaszt is ad, JAMA tanulmány szerint az astrazeneca a Pfizernél is erősebb a sejtes immunitás k8váltásban. Hátránya, hogy az adenovírus ellen a szervezet ugyanúgy reagál mint más vírus rá (eltakarítja), így ha valaki kapitt kettőt, a harmadik emlékeztető oltást a szervezet már felismeri, az adenovírus vektort eltakarítja.

Mrns vakcinák (moderna, Pfizer, CUREVAC)
A moderna és Pfizer nukleozid módosított, a CUREVAC nem, csúnyán bukott is a phase 3on. A spike proteint kódoló mrns szakaszt egy lipid nanopartikulumba csomagolják, azt lövik be, bejut a sejtbe, spike protein legyárt, szervezet reagál, antitest és sejtes immunitást is kivált.

Fehérje alegységes (Novavax)
A Sars covid 19 spike proteinjét legyártják, fecsibe töltik és belövik. Phase 3 kísérletekben nagyon jónak tűnik, delta variáns ellen is 90 % ban akadályozza meg a tünetes betegség kialakulását.

Természetesen mint minden gyógyszernek és más oltásoknak, ezeknek is vannak mellékhatásai. Ezek listája elérhető, megnézhető. A Sars covid 19 által okozott megbetegedések is egyénenként változó, kit mennyire visel meg. A fertőzés után fellépő un long covid tünetek még ha valaki a legenyhébb tünetekkel is úszta meg az esetek 70%ban jelentkezik valamilyen formában. Ezekről szintén lehet olvasni. Senkit nem beszélek rá vagy le róla. Felnőtt emberek vagyunk, mindenki el tudja dönteni vállalja – e a kockázatot vagy sem. Szép estét!

peter szabo
peter szabo
2021-08-15 19:52

Minden lentebb szólónak igazasága vagyon, kisebb nagyobb mértékben. Szerintem, ez egy szééép, globális gazdasági bűncselekmény, amivel a világ nem tud mit kezdeni. Bezárás? Karantén? Oltás? Mind mind pénzügyi katasztrófa… Elhagyásuk egészségügyi káosz. Ám de… Ugyanez volt az AIDS-el,26 fajta influenzával kapcsolatban,jó,talán nem ekkora mértékben. Megtanultunk együtt élni velük. Mindenkinek veszteség mentes életet kívánok! We Love NFL!

Fetyke
Fetyke
Reply to  peter szabo
2021-08-15 20:11

Na ebben ki tudok egyezni! :)

32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x