Connect with us

Összefoglaló

Kire kaptuk fel a fejünket? – Előszezon, 1. hét – 1. rész

Beindult az előszezon, mindenki küzd a kezdőért vagy éppen a keretben maradásért, mindenki igyekszik megmutatni magát az edzőinek és a többi franchise játékosmegfigyelőinek is. Most a preseason első fordulójának első két napjáról nézzük meg, hogy ki hívta fel magára a figyelmet – természetesen jóval nagyobb figyelmet fordítva az első- és második csapatos játékosokra, mint a harmadik csapatosokra. 

Philadelphia Eagles

Az Eagles csütörtök esti meccséről egyértelműen a tavalyi hatodik körös elkapót, Quez Watkinst kell kiemelni, akinek ugyan csak egy elkapása volt, de az egy 79 yardos TD lett egy screen passz után. Nézzétek csak milyen sebességgel rendelkezik!

Emellett volt Watkinsnak még egy lehetősége, amikor nagyon szépen megverte a szélen az emberét, azonban Jalen Hurts pontatlan volt – ez egy 98 yardos TD lett volna egy jó passzal. Fontos kiemelni, hogy Watkins kezdőként ment fel a pályára, megelőzve a tavalyi első körös Jalen Reagort, és az edzőtáborral együtt azt lehet mondani, hogy az újonc DeVonta Smith mögött a második legjobb elkapója jelenleg a csapatnak.

Ha már Jalen Hurts, akkor pár szót talán róla is érdemes megemlíteni: az említett pontatlan hosszú passzát kivéve egész jól játszott a két drive-ja alatt, komfortosabban érezte magát a zsebben, jobban olvasott és jó labdákat is dobált – a számai rosszabbul mutatnak, mert két jó passzát is elejtették. Lehet a nagyon alacsony elvárásaimnak is köszönhető, de egész biztató volt ez a rendkívül limitált minta (semmi következtetést ne vonjunk le még ebből).

A védelemből az ex-Steeler Javon Hargrave-et lehet elsősorban kiemelni, aki kevés lehetőségből is megütötte egyszer Rudolphot és nyomásgyakorlásával kierőszakolt egy harmadik kísérletes sikertelen passzt. A tavalyi szezon második felében már felvette a ritmust, idén nagyon jó párost fognak alkotni Fletcher Cox-szal. Ha már védőfal belseje, az újonc Milton Williamst is meg lehet említeni, mint aki ugyan csak a cserék közt, de párszor alaposan beomlasztotta a zsebet.

(katonadani)

Pittsburgh Steelers

Elsősorban az tűnt fel, hogy mennyivel mélyebb a Steelers kerete, mint az Eaglesé. A második félidőt olyan szinten dominálta a pittsburghi alakulat, hogy azt Eagles-szimpatizánsként fájó volt nézni. A támadófal dominált a futásoknál, Dwayne Haskins kiválóan osztogatott, a pass rush szétszedte a philadelphiai falat, a cornerek interceptionöket szereztek. A kezdő csapatról ennyi szépet nem lehet elmondani ezen a meccsen, leginkább erre a Mason Rudolph – Diontae Johnson összjátékra kaptam fel a fejem. Ha játékost kell kiemelnem, akkor két újoncra tenném a voksom, a támadófalban Dan Moore, a védőfalban Isaiahh Loudermilk nyújtott jó teljesítményt.

De ha már Steelers, akkor a Hall of Fame meccset is ide lehet venni, hiszen arról nem írtunk külön. Ott Alex Highsmith ment óriásit, a PFF adatai alapján 15 nyomásból 3 nyomást generált és egy sacket szerzett – én nagyon remélem, hogy Melvin Ingram leigazolása ellenére is sok szerep jut majd neki. A támadóknál talán Chase Claypool tetszett leginkább, tőle is nagyon sokat várhatunk második évében. Ja, és nagyon jól megy a csapatnak a puntolás, múlt héten az újonc Pressley Harvin, most meg a veterán Jordan Berry rúgott kiválóakat.

(katonadani)

New England Patriots

Nyilvánvalóan Mac Jones volt a középpontban a Patriots előszezonnyitányán. Az újonc irányító összességében elég magabiztos volt, jól vezette a támadósort, kontroll alatt tartotta a dolgokat. Külön pozitívum, hogy no huddle-t is kipróbáltak, ami mutatja, hogy az edzők is bíznak benne és a vezetői képességeiben, és tesztelni is próbálják valamennyire. A dobások nehézségi szintje nem volt túl magasan, a legtöbb azért rövid, egyszerű átadás volt, de nagyrészt gyorsan hozott döntést, amit szintén lehet pozitívként értékelni. Volt egy elejtett hosszú passza, ami gyönyörű volt és TD-t érdemelt volt, azzal a statisztikai lapja is jobban nézett volna ki (meg volt egy másik hosszú labda, amikor azért látszott, hogy mozgásból eléggé erőlködnie kellett, és nem is sikerült elég pontosra). Persze volt rossz döntése is és olyan alkalom is, amikor túl sokáig tartotta a labdát, talán nem ment elég gyorsan végig a progressionön, de azért összességében ez egy jó bemutatkozás volt. Túlreagálni nyilván ezt sem kell, Jimmy Garoppolo bemutatkozása például ennél is sokkal jobb volt annak idején.

A támadóknál még az újonc Rhamondre Stevensonra kaptam fel a fejemet, aki ugyan főleg a harmadik csapattal, de elég jókat nyargalt (10 futás, 127 yard, köztük egy 91 yardos TD). A védőknél a kicsit már leírt Joejuan Williams ment nagyot, volt egy interceptionje, egy leütött labdája, jól lépett be a Gilmore nélküli CB-sorba és még safetyként is feltűnt. A front7-ben azt láthattuk, hogy Matthew Judonnak elég jól fekszik a rendszer, futás ellen, passzsiettetésben és coverage-ben is volt nagy játéka, és a fiatal Josh Uche is tetszetősen mozgott egy sokoldalú szerepben.

(katonadani)

Washington Football Team

Chase Young egy állat. Ezt megmutatta most is, amikor egészen gyönyörűen verte meg Isaiah Wynnt a szélen és szerzett egy sack-fumble-t Newtonon (hívjuk annak, bárminek is ítélték). Azt mondta amúgy meccs után, hogy úgy érezte, mintha lassított felvételben menne a játék, ami nagyon félelmetes gondolat, tekintve hogy tavaly is baromi jól játszott, és most még jobb lehet. Azt is elmondta, hogy a kéztechnikáján fejlesztett a holtszezonban, ami megint csak azt eredményezi, hogy idén még egy szintet léphet és szerintem fel fog kerülni az elit kategóriába már másodévére.

A draftolatlan futó, Jaret Patterson is felhívta magára a figyelmet, ráadásul a földön és a levegőben egyaránt, ugyanis neki volt a legtöbb futott- és elkapott yardja is a csapatból (40+30). Azt is látni lehetett, hogy Ryan Fitzpatricknek máris megvan a kémiája Logan Thomasszal és Terry McLaurinnal is, ami jó dolgokat vetíthet elő számukra – sőt, Dyami Brown is jól játszott, bár ő nem Fitzpatrickkal elsősorban. És még a falban az újonc Sam Cosmi is jól nézett ki.

(katonadani)

Detroit Lions

Ha voltak is optimista Lions-fanok, azok az első előszezonmeccs után alighanem elengedték ezt a szezont is. Jared Goff hozta az elmúlt években meghozott formáját: volt egy-két jobb dobása, de alapvetően csak a biztosra ment rá, és még így is összehozott majdnem egy INT-t, ráadásul rögtön az első passza után. A 7/9, 56 yard, 0 TD, 0 INT egyébként nem vészes, de egyáltalán nem látni, hogy lesz ebből egy kompetitív offense.

Már csak azért sem, mert egyelőre a csapat nagy erősségének tartott támadófal sem tűnik jónak. A korszakos tehetségnek tartott Penei Sewell kapásból engedett egy sacket, bár legalább ezután már sikerült vállalhatóan játszania, míg Halapoulivaati Vaitai továbbra is bizonyítja, hogy kidobott pénz volt a leigazolása. Továbbá külön probléma, hogy a futójáték sem működött (Jamal Williams kilenc futásból 15 yardot szerzett), pedig elkapók nélkül, Goffal a fedélzeten nagyon jó lenne, ha tudna legalább futni a csapat. Azt sem látni egyelőre, hogy ki lehetne az a személy, aki vállhatóvá teszi ezt az elkapóposztot, egyelőre Amon-Ra St. Brown is elég közepes teljesítményt nyújt.

De hogy valami pozitívat is írjunk: a szerdán igazolt Craig Reynolds elég ügyesen futott, hat lehetőségből 49 yardot és egy TD-t szerzett, akár még egy korrekt második/harmadik számú opciót is jelenthet. Emellett a védelemben is voltak jó teljesítmények, például a tavalyi harmadik körös Julian Okwara (Romeo öccse) négy nyomást generált, volt három tackle-je, egy sackje és egy negatív yardos szerelése. Igaz ugyan, hogy csak a második/harmadik csapat ellen, de legalább már ott tud dominálni. Továbbá Randy Bullock is jól teljesített, a veterán rúgó mind a három mezőnygólját értékesítette: bár egyik sem volt 28 yardnál hosszabb, kezdésnek így sem rossz, ha meg akarja nyerni magának a kezdő posztot.

(Renningan)

Buffalo Bills

A Billsnél nem játszott Josh Allen, Mitchell Trubisky pedig csak kétszer passzolt (abból csak egy volt jó), így irányítóposzton Davis Webbet és Jake Frommot láthattuk. Előbbi volt a jobb, 11/16, 90 yard és egy TD jött össze neki, illetve volt két futása is 26 yardért. Apropó futás: Devin Singletary kifejezetten jól játszott: nyolc futásból 42 yardot szerzett, míg Matt Breida 10 futásból csak 27-et. A tavalyi szezonja után sokan leírták, de lehet, hogy harmadik szezonjára végre berobbanhat a korábbi 3. körös futó.

A védelemből az újonc Greg Rousseau-t kell kiemelni, ő volt ugyanis az, aki Sewellt megverve szerzett egy sacket, emellett volt egy tackle-je és egy negatív yardos szerelése. A szakértők egy jelentősé része szkeptikus volt vele kapcsolatban, de egyelőre úgy tűnik, hogy egy jó kis pass rusher lesz belőle. Mellette a veterán Tyler Matakevich-nek volt kiemelkedő napja, futás és passz ellen is jól teljesített a kezdők távollétében – ha tudja ezt folytatni, akkor sok pályát fog idén látni.

Ha már a Lionsnál megemlítettem a speciális egységet, akkor itt is dicsérjük meg Tyler Basst, akinek négyből négy rúgása jó volt, ráadásul az egyik próbálkozása 50 yardos volt. Az ő helye ugyan betonbiztos, de azért megnyugtató a csapat számára, hogy továbbra is van egy kiváló formában lévő rúgója.

(Renningan)

Atlanta Falcons

A Falcons sem erőltette túl a kezdőket, szinte az összes pihent az első előszezonmeccsen. Irányítóposzton így AJ McCarron és Feleipe Franks kapott lehetőséget, akik közösen hét jó passzt, 52 yardot és egy INT-t tudtak összehozni egész meccsen. Ha Matt Ryan kidől, akkor vége mindennek, bár azt azért jegyezzük meg, hogy az idén draftolatlan Franks azért a földön elég jó volt, négy futásból szerzett 76 yardot. Ugyan a 2/9, 16 yardos produkciója után nehéz lenne jó szívvel a kezdőbe állítani szükség esetén, de mivel McCarron is csapnivaló volt, így az atletikussága akár még érhet is majd neki egy rosterhelyet.

Az irányítók gyenge teljesítménye miatt nem nagyon tudtuk, milyen a csapat mélysége elkapóposzton (bár nem kizárt, hogy előbbiben a WR-ek is benne voltak). A védelemről sem kaptunk sok új információt, senki sem volt különösebben kiemelkedő, de a safety Jaylinn Hawkinst azért dicsérjük meg. Bár a csapat tavalyi 4. köröse jelenleg Erik Harris és Duron Harmon mögött van a rangsorban, nagyon jól játszott (2 tackle, 1 sack, 1 TFL), bőven lehet esélye az egyik kezdő pozícióra.

(Renningan)

Tennessee Titans

A Titans oldaláról már jóval több pozitívumot lehet kiemelni. Ugyan itt sem játszottak a kezdők, de például a csere QB-posztért nagyot küzdött Matt Barkley (5/8, 54 yard, 1 TD) és Logan Woodside (10/15, 84 yard, 1 TD). Persze tegyük hozzá, hogy a Falcons védelme a kezdőkkel felállva is jó eséllyel a liga egyik legrosszabbja, de összességében elégedett lehet Mike Vrabel.

Mást nem nagyon lehet kiemelni az offense oldaláról (a korábbi draftolatlan Mason Kiney-nek elég jó napja volt 4/4 elkapással és 51 yarddal), ellenben a védelemben több jó teljesítmény is akadt. A csapat korábbi 6. körös linebackerének, David Longnak volt két tackle-je, egy parádés INT-je és egy leütött passza is – az edzőtábora is jól sikerült, jó esélye van a kezdőre. Mellette a cserevédőfal is jól teljesített: Wyatt Ray 1,5 sacket és egy TFL-t, az idei 4. körös Rashad Weaver 1,5 sacket és két TFL-t jegyzett. Tekintve, hogy Bud Dupree és Harold Landry sem egy elit pass rusher, kifejezetten megnyugtató, hogy lehet potenciál a második sorban is.

Itt is muszáj megemlíteni a speciális egységet, ugyanis óriási a verseny. Tucker McCann és Sam Ficken küzd a kezdőért: előbbi 2/2 volt mezőnygólokból, míg utóbbi egy mezőnygólt és két extrát értékesített hibátlanul. A kezdő punter posztért Brett Kern és James Smith küzdött: Kern három puntból 48,7 yardos átlagot hozott össze, volt egy 59 yardos rúgása és egyszer a 20 yardoson belülre küldte a labdát, Smith pedig két rúgásból 47,5 yardot átlagolt és volt egy 55 yardos puntja is.

(Renningan)

Dallas Cowboys

A Dallasnál óriási a küzdelem a csereirányítóposztért. Garrett Gilbertnek van a legnagyobb tapasztalata, de talán ő játszott a legrosszabbul (ráadásul a kezdőkkel), míg a Hall of Famer meccsen pocsékul teljesítő Ben DiNucci volt a legjobb. Mellettük még Cooper Rush kapott szerepet, így jelenleg hárman is pályáznak a pozícióra – egyelőre nincs egyértelmű esélyes.

Érdekesség továbbá, hogy Ceedee Lamb rengeteget volt kint a szélen, miközben tavaly többnyire csak a slotban kapott helyett. Ezzel szemben Michael Gallup sok snapet volt a slotban (11-ből hétszer) – vajon most teszteli Mike McCarthy a lehető legjobb felállást, vagy egyszerűen csak a playbook része a két elkapó pozíciójának rotálása? És ha már MM: nemcsak, hogy jegelte egyszer az ellenfél rúgóját, de négyszer is nekiment negyedikre, amiből hármat sikerült is megoldani. Remélhetőleg ezt a mentalitást átmenti az alapszakaszra is.

A védelemből a 2018-ban negyedik körös Dorance Armstrongot kell kiemelni, aki nagyon nagy lépést tett a harmadik számú pass rusher poszt megszerzésére. Öt tackle-t, két sacket, két negatív yardos szerelést és egy leütött passzt jegyzett. Emellett a rúgó Hunter Niswandert is dicsérjük meg, mert bár nem volt 40 yardnál hosszabb rúgása, de mind a négy kísérletét értékesítette.

(Renningan)

Arizona Cardinals

Kyler Murray nem lépett pályára, de így is olyan volt, mintha játszott volna. A meccsig Colt McCoy tűnt a favoritnak a csereposztra, ugyanakkor a 2018-ban draftolatlan, mindössze tavalytól az NFL-ben szereplő Chris Streveler ugyan a levegőben nem volt tökéletes (12/24, 107 yard), de a földön 10 futásból 55 yardot szerzett. Ha Murray megsérül, akkor az este látottak alapján ő egy kifejezetten korrekt vészmegoldás lehet.

Offense oldalról még az újonc Rondale Moore-t kell kiemelni, aki négy labdából hármat leszedett 23 yardért és volt két futása 16 yardért. Egy igazi mindenes lehet belőle, aki trükkös játékoknál és a slotban kaphat nagy szerepet DeAndre Hopkins és AJ Green mögött. A játékát látva nem valószínű, hogy a Cardinals helyet tudni szorítani Larry Fitzgeraldnak, ha a legendás elkapó a folytatás mellett döntene.

A defense részéről elég csendes volt az este, leginkább annak lehet örülni, hogy az első körös újonc Zaven Collins jól mutatkozott be. Volt két tackle-je és egy remek negatív yardos szerelése, benne egyértelműen ott van a kezdő potenciál. A két éve első körös Isaiah Simmons ellenben elég átlagos volt, nem nagyon tűnik jobbnak Jordan Hicksnél – így azért érdemes lesz megfontolni az utóbbi megtartását/játszatását is.

(Renningan)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!