Connect with us

Prémium cikkek

Mi ez a linebacker-fétis? – Darius Leonard szerződésének elemzése

Nem sokkal azok után, hogy leírtam “jelenleg szinte elképzelhetetlen, hogy Darius Leonard 15 millió dollárnál többet kapjon, de Lavonte Davidből kiindulva 12-13 millió dollár tűnik a reálisnak”, nemcsak Leonard, de Fred Warner is 19+ milliós szerződést kapott. Persze ez csak új pénzben ilyen sok, valóságban még mindig nem sikerült lenyomni CJ Mosley-t, ugyanakkor a tendencia egyértelmű – senkit nem érdekel az analitika.

Ha hiszünk az analitikának, akkor a liga három legértéktelenebb pozíciója fontossági sorrendben (a top 10 legjobb játékos WAR mutatója alapján) a linebacker, futó, belső védőfalember, vagyis egy futót, linebackert vagy belső védőfalembert lehet a legkönnyebben pótolni. Sőt, a negyedik legértéktelenebb ilyen téren a pass rusher, ami extrém meglepő lehet a rengeteg 20+ millió dolláros szerződést látva. A legtöbb ezirányú tanulmány viszont rendre azt az eredményt hozza, hogy a DB-ken kívül minden védőposzt értéktelen, ráadásul például a 2020-ban megjelent PFF WAR: Modeling Player Value in American Football nevű tanulmányból az derül ki, hogy a linebacker-poszt értékesebb, mint a védőfal.

Összességében persze a linebacker poszt sem annyira értékes, így ilyen alapon ki lehetne akadni a belső védőfalemberek és a pass rusherek fizetésén is. Bár az ő esetükben a szórás brutális (1,34 és 1,54), vagyis az elit játékosok tényleg képesek különbséget jelenteni, ráadásul belőlük több is az elit.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!