Connect with us

Hír

Lehetetlen lesz a DB-k dolga külső futásoknál és screeneknél egy új szabály miatt

Nem csak a taunting szabálytól hangos az NFL-közösség a hétvégi játékvezetés kapcsán, hanem egy eddig kevesebb figyelmet kapó másik szabálymódosítás miatt is. Az NFL ugyanis idén kiterjesztette a csípő alatti blokkok elleni előírását, méghozzá úgy, hogy mostantól szabálytalan lesz akár támadóktól, akár védőktől minden csípő alatti blokk az úgynevezett tight end boxon kívül. A tight end boxot így kell elképzelni, a line of scrimmage-től előre és hátra 5-5 yard, illetve a tackle-öktől kifelé 2-2 yard.

Erre az új szabályra láthattuk az első példát most az előszezonban, amikor a 49ers támadófalembere, Corbin Kaufusi indult el egy jobb szélre tartó futásnál blokkolni, majd a Chiefs safetyje, Will Parks megpróbálta alacsonyan kikerülni, hogy megcsinálja a szerelést. Kapott rá egy sárga zászlót és egy ezzel járó 15 yardos büntetést.

Felvetődhet a kérdés, hogy mit is kellene csinálnia egy defensive backnek, ha jön felé egy támadófalember. Megpróbálhatja felvenni a falembert és erőből lenyomni, de hát erre vajmi kevés esélye van a súlykülönbség miatt. Megpróbálhatja érintés nélkül kikerülni, de úgy leginkább kiveszi magát a játékból és a futó simán elmegy a falembere mögött. Eddig megpróbálhatta alacsonyan kivenni a játékból a támadófalembert és úgy szerelni a futót, mostantól azonban ezt 15 yardos büntetéssel sújtják, tehát ez sem opció, így pedig kifogyott a lehetőségekből.

Jó kérdés, hogy mit tudnak erre kitalálni az edzők és a játékosok, mert jelenleg úgy néz ki, hogy az új szabály nagyban megkönnyíti majd a szélső futások és a screenek megjátszását a támadók szempontjából.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!