Connect with us

NCAA

Ez történt a második heti NCAA meccseken

Az első után a második forduló sem okozott csalódást az egyetemi football körökben. Rengeteg underdog tudta megszorongatni sokkal magasabban jegyzett riválisát, sőt megint született pár szép upset is. A hét legjobbnak vélt mérkőzései pedig hozták azt a színvonalat és izgalmakat, amiket szerettünk volna látni.

A hét mérkőzése: Oregon (12.) @ Ohio State (3.) 35-28

A hét legjobb mérkőzése a tavalyi Pac12 és BIG10 bajnokának a csörtéje volt. A mérkőzés előtt az volt a feltételezésünk, hogy az Oregonnak akkor lehet ezen a mérkőzésen esélye, ha offense oldalon tudják tartani a tempót, a védelmük pedig pár villanással meg tudja akadályozni az Ohio State pontszerzéseit.

Ez ha nem is maradéktalanul, de nagyjából meg is valósult. Sőt a vendégek nem csak hogy tartották a tempót, de szinte az egész mérkőzésen ők diktálták azt. A Ducks méltán híres támadófala szinte tökéletesen játszott, Anthony Brown irányítót végig tiszta zsebben tartották, de ami még fontosabb, hogy a futójáték makulátlanul működött mögöttük. C.J. Verdell 161 futott yardig és 2 touchdownig jutott, de az egész Ducks összesen 269 yardot termelt a földön. A Buckeyes védelméről már múlt héten kiderült, hogy futás ellen nagyon sebezhető, de ezen látszólag semmit sem tudtak javítani. Ilyen futójáték mellett pedig maximálisan belefért, hogy az oregoni passzjáték néhány play actionnel megvillanjon, de alapvetően csak managelje a mérkőzést.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az Ohio State ezzel szemben végig futott az eredmény után, amit mi sem mutat jobban, mint C.J. Stroud 484 passzolt yardja, jóformán végig passzolni kényszerült az esélyesebb gárda. Stroud ezzel egyébként az első freshman irányító lett a csapat történetében, aki átlépte a 400 yardot egy mérkőzésen. Alapvetően nem is játszott rosszul, de kulcsszituációkban rendre nem tudta megoldani a helyzetet.

Három legjobb elkapója egyaránt átlépte a 100 elkapott yardos határt, de legmegbízhatóbb célpontja tegnap nem a Wilson-Olave duó, hanem Jaxson Smith-Njigba volt, aki 145 yardig és 2 TD-ig jutott, köztük egy akkor még kulcsfontosságúnak gondolt negyedik downra szerzett hatpontossal.

Az Oregon egyébként alapvetően azt csinálta, amit az Ohio State ellen kell. A nagy, mély játékokat igyekeztek elvenni, amit sikerült is. Azok után, hogy az első héten a Buckeyes 5 darab 40+ yardos TD-t szerzett, ezúttal egyetlen játék volt hosszabb 40 yardnál. Az Oregon defensive backjei bár benyeltek közel 500 yardot, de a legfontosabb clutch pillanatokban sok leütött labdával jelentkeztek. Emellett a futójátékot nyomták le az ellenfél torkán, így abszolút megérdemelten nyertek.

Ezzel a győzelemmel pedig mutattak egy szép kis fricskát a bennük és a PAC12-ben kétkedőknek és minden bizonnyal a top10-be lépnek a heti rangsorba, sőt a top5 közelében sem lenne meglepő, ha találkoznánk a nevükkel. Az Ohio State ellenben ki fog csúszni a legjobb ötből. Amíg a védelmük csak ilyen teljesítményre képes, addig persze semmi helyük a rájátszásban sem.

A hét meglepetése: Texas (15.) @ Arkansas 21-40

Bár a héten két top8-as gárda is csak éppen hogy megmenekült a megszégyenüléstől, mivel végül nyertek, ezért egy olyan gárdát hoztam, akiktől jóval többet vártunk és teljesen megsemmisültek. A Steve Sarkasian vezette 15. kiemelt Texas ugyanis az első héten magon jól nézett ki, a Heisman várományos futó Bijan Robinson ellenállhatatlan volt, az új irányítójuk Hudson Card pedig biztató. Ezek alapján az Arkansas ellen egy sima mérkőzést várhattunk. Ezt meg is kaptuk, de nem olyan végkimenetellel, mint gondoltuk. A nem rangsorolt Razorbacks ugyanis minden téren felülmúlta riválisát. A 21-40-es végeredmény még a Texasnak hízelgő, a harmadik negyed végén már 7-33 is volt, ekkor pedig elkezdett mindkét csapat cseréket játszatni.

A támadóoldalon nem kevesebb mint 333 futott yardot nyomtak le a Texas torkán (Trelon Smith vezetésével), öt játékosuk is legalább 40 futott yardig jutott és láthattunk pár nagyon szép koncepciót tőlük. Védőoldalon pedig amellett, hogy sokat tartották Cardot nyomás alatt, Bijan Robinsont 69 yardra limitálták és több fontos labdaszerzéssel is jelentkeztek, valamint nem kevesebb, mint 10 negatív yardos szerelést mutattak be. Így elég volt az is, hogy irányítójuk K.J. Jefferson csak párszor villant meg.

A Texas ezzel megmutatta, hogy még nem érett meg egy konferenciadöntőre, sőt nem is top20-as csapat. Az Arkansas ellenben megmutatta, hogy mi az identitása. A falak csatáit akarja megnyerni és ha ez sikerül, akkor helyük van a rangsorolt csapatok között.

Ami papírforma:

Mercer @ Alabama (1.) 14-48

UAB-Georgia (2.) 7-56

Western Carolina- Oklahoma (3.) 0-76

South Carolina – Clemson (6.) 3-49

Murray St. – Cincinnati (7.) 7-42

Az első 10-ben kiemelt gárdák közül öten is elég nagy különbséggel nyertek, egyedül a Cincinnati ijesztett rá egy picit a szurkolókra, mert egy ideiág hátrányban volt a Murray St. ellen, de aztán bedarálták az alacsonyabban jegyzett ellenfelüket.

A Georgia úgy nyert, hogy a kezdő irányító J.T. Daniels sérülés miatt pihent, a helyére beálló Stetson Bennett pedig az első félidőben úgy állt öt touchdown átadással, hogy összesen nyolc kísérlete volt, amiből hét sikeres.

Az Oklahoma meghallotta a hangokat, hogy nem voltak meggyőzőek, ezért, most alaposan kivéreztették a Western Carolinát, Spencer Rattler közel hibátlan volt, mindössze hat labdája nem talált célt és 243 yardja mellé öt TD-t is kiosztott. Ezen kívül 243 yardot tettek meg a földön is.

A Clemson hasonló módon nem izzadtt meg, D.J. Uiagalelei mindössze 171 yardig jutott mielőtt lehozták pihenni, de két touchdownt lábon is szerzett.

Ami nem papírforma:

Texas A&M (5.) @ Colorado 10-7

Az ötödik kiemelt Texas A&M alig bírta két vállra fektetni a Coloradot, ami még akkor is gyenge teljesítmény, ha tudjuk, hogy a kezdő irányítójuk Haynes King az első drive után kénytelen volt kiszállni sérülés miatt. A helyére beálló Zach Calzadán látszott, hogy nem érzi a ritmust a támadósorral. Az első kilenc drive-jukból nyolc is 3&outtal ért véget, a passzainak kevesebb mint 40%-a talált célba és nem tudta mozgatni a szálakat (a jövő évi drafton magasan jegyzett tight end, Jalen Wydermayer volt az egyetlen, akivel volt némi kémia). Ami megmentette a csapatot, hogy a védelmük, a jövő évi drafton szintén első körbe várt DeMarvin Leal vezetésével tartotta magát. A kiváló falember egymaga három negatív yardos szerelést hajtott végre és folyamatosan nyomást generált.

Toledo @ Notra Dame (8.) 29-32

A Notre Dame ismét egy végletekig kiélezett mérkőzést tudott megnyerni az utolsó pillanatban és ez már inkább figyelmeztető, mint impresszív (főleg annak tudatában, hogy a múlt héten alig felülmúlt Florida State kikapott a Jacksonville State-től a héten). Elsősorban a tavaly stabil védelmük nem tűnik meggyőzőnek, Kyle Hamilton ide, Cam Hart oda, hogy ismét majdnem 30 pontot kaptak, az egyáltalán nem megsüvegelendő.

A hét rangadója: Iowa (10.) Iowa State 27-17

Akik az Aréna4+ online csatornáját választották 22:30-kor azoknak nem kellett csalódniuk, egy sokáig kiélezett mérkőzést láthattak. Ahogy azt várni lehetett az iowai derby nem a támadósorokról szólt. A vendégek védelme végig kontrollálta a mérkőzést, négy labdaszerzést harcolt ki, amelyből összesen 20 pontot tettek fel a táblára. Ebből a védelem megint vállalt egy pontszerzést közvetlenül is (két forduló után így már három TD-t szereztek), ezúttal egy fumble-six formájában. A második félidőben Spencer Petras, a győztes Iowa irányítója hat passzból kettőt teljesített sikeresen, összesen hét yardért. Ez sokat elárul kik szolgáltatták a győzelmet.

Az Iowa State lényegében semmit nem tudott kezdeni az ellenfél defense-ével. Breece Hall ismét 70 yard alatt maradt, de ami még fájóbb, hogy elszenvedte élete második fumble-jét. Soha rosszabbkor. A saját hat yardos vonaladon, szoros állásnál a Cy-Hawk rangadón. Bruck Purdy ismét bizonyította, hogy nem képes megvillanni, nem valószínű, hogy magasan fogják jegyezni a drafton.

A vendégek ezzel a győzelemmel az NCAA egyik legforróbb csapata lettek, két rangsorolt csapat kétvállra fektetésével és bejelentkeztek a BIG10 címért is. Ellenben az Iowa State ki fog csúszni a top10-ből, sőt lehet a top15-ből is és hiába a tehetség, nem képesek megugrani az utolsó lépcsőfokot.

Heisman Watch

Játékosok, akiknek javult a megítélése

Matt Corral

Corral már az elmúlt hétvégén megmutatta, hogy számolni kell vele, de a héten ismét csodásan nézett ki. 281 passzolt yardja mellé 5 touchdownt is szállított, az Ole Miss pedig egyre csak kapaszkodik fel a rangsorban, így egyre nagyobb lépésekkel halad a favoritok közé.

Spencer Rattler

Rattler valójában az első forduló után is maradt a favoritok között, de kellett ez a mérkőzés, hogy kicsit szilárdítson a pozícióján. 243 passzolt yardja mellé öt TD-t pakolt fel, az Oklahoma pedig 2019 óta a legnagyobb arányú győzelmet mutatta be FBS csapat ellen.

Sam Howell

Múlt héten Howell csúnyán leírta magát, így megragadta az utolsó szalmaszálat és 59-17-es második fordulós győzelmük alkalmával a kézbe vette az irányítást. 104 futott yard két touchdownnal és 352 passzolt yard három touchdownnal. Na ezek már 1/1 várományos számok.

Anthony Richardson

A legnagyobb story kétségtelenül a Florida csereirányítójáé, Anthony Richardsoné. Dan Mullen vezetőedző egyelőre kitart a gyengélkedő Emory Jones mellett, de a csere QB az elmúlt két meccs alatt 192 yardot passzolt 2 touchdown mellett (0 interception) és futott 275 yardot szintén 2 touchdown mellett. Ezek még nem meggyőző számok, de ha hozzátesszük, hogy mindezt 22 snapből hozta össze, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy mi lesz akkor ha véletlen megkapja a kezdő helyet. A Florida pedig vészesen közelít a top10 felé.

Aidon Hutchinson

Némileg outsider pick lenne a Michigan pass rushere, de abszolút dominálja a ligát jelenleg. Ezúttal három negatív yardos szerelés lett a jutalma egy sack mellett és folyamatosan nyomás alatt tartja az irányítókat. A Michigan pedig jövő héten egész biztosan rangsorolt csapat lesz.

Játékosok akiknek csökkent az értéke

Bijan Robinson

Robinson továbbra is az egyetemi futball egyik legdinamikusabb backje, de az Arkansas elleni 70 yardja nagyon kevés ilyen kompetitív versenyben. Nem segít rajta, hogy a Texas sem tűnik kontendernek, így kevés esélye lehet a címre überszámok nélkül.

Breece Hall

Egy másik futó, Az Iowa State tehetsége pedig nem csak egyre lejjebb csúszik, de talán eliminálódott is a versenyből. Egymás utáni két meccsen maradt hetven yard alatt, ez pedig aligha fér bele.

Isaiah Spiller

Nem a futók hete volt ez, ugyanis a Texas A&M első körbe várt tehetsége sem brillírozott, ahogy az egész csapata sem. Ugyan a győzelem meglett, ráadásul pont Spiller elkapott TD-jével, de az összesen futott 20 yard még az 56 elkapott yarddal kiegészülve is elég csekély.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!