Connect with us

Beharangozó

Beharangozzuk a második forduló legjobb NCAA meccseit

Az őrült első forduló után már érkezik is a következő (illetve pár találkozót már az éjjel le is játszottak), ahol ugyan kevesebb olyan mérkőzés lesz, amin két kiemelt csapat találkozik, így elsőre azt gondolhatnánk, hogy sima találkozók lesznek, de a múlt szombat után nehéz kijelenteni, hogy unatkozni fogunk. Akik nézni szeretnék a történéseket, azoknak az Aréna4+ ezúttal is két mérkőzést hoz el, amihez nem kell mást csinálnotok, mint díjmentesen regisztrálni a honlapjukon és élvezhetitek is a közvetítést magyar kommentárral és szakértéssel.

Iowa (10.) @ Iowa State (9.) 22:30 – Arén4+ (online)

A nap rangadója az Cy-Hawk néven elhíresült iowai derbi, ahol ezúttal az Iowa State Cyclones fogadja az Iowa Hawkeyes csapatát. A rivalizálás először kerül úgy megrendezésre, hogy mindkét csapat a top10-ben van rangsorolva, ami extra pikantériát ad az eseménynek, mert a győztes várhatóan feljebb tud lépni, miközben a vesztes kiesik a legjobbak közül. Noha az elmúlt években az Iowa State a magasabban rangsorolt csapat (még ezúttal is) és több játékosuk nevével is találkozunk, ha az NFL-be készülő tehetségekről beszélünk, de ez senkit ne tévesszen meg, mert az Iowa az elmúlt öt találkozóját megnyerte az Iowa State ellen.

Köszönhették ezt elsősorban fantasztikus védelmüknek. Phil Parker legénysége ugyanis egészen félelmetes egységet mutat. A kreatív mester 2012-ben vette át a defense irányítását és egyre magasabb minőséget varázsol a fiaiból. 2018 óta az Iowa kapta a legkevesebb pontot, közel 50 egységgel kevesebbet, mint a második legjobb védelem. Az elmúlt hét mérkőzését megnyerte a gárda és ezeken a találkozókon 11.2 pontot engedtek átlagban az ellenfeleknek. Múlt héten például az akkor kiemelt Indiana csapatát tartották 240 yard alatt és a védelem megannyi labda- és pontszerzéssel vette ki a részét a sikerből.

Ezúttal is hatalmas súly nehezedik a vállukra, ugyanis az Iowa State támadósora a múlt heti gyengélkedés ellenére nagyon jó nevekből áll. Brock Purdy ugyan nem a legvirtuózabb irányító, de jól vigyáz a labdára és követi az utasításokat, többnyire sallangmentesen. Ez pont elég, mert a liga egyik legjobb futója, Breece Hall áll a fal mögött, aki tavaly sokáig a Heisman küzdelemben is versenyben volt. A mérkőzés kulcsa az lehet, hogy ezt a futójátékot hogyan tudja kontrollálni az Iowa.

A labda túloldalán is érdekes dolgokat láthatunk ugyanis az Iowa támadósora koránt sem meggyőző. Spencer Petras leginkább egy game manager light irányító képét mutatja, abban bízhatnak csak a vendégek, hogy a híres támadófaluk, Tyler Linderbaum vezetésével ezúttal is stabil lesz. A futókoncepcióik elég jól ültek az előző meccsen és erre ezúttal is szükségük lesz.

A fogadóirodák szerint 4.5 pontos favorit az Iowa State és ehhez mérten egy elképesztően szoros, valószínűleg kevés pont mérkőzést láthatunk, ahol egy-két nagy játék dönthet.

Oregon (12.) Ohio State (3.), 18:00

A nap másik nagy rangadóján az Ohio State Buckeyes fogadja az Oregon Ducks gárdáját, ahol a tavalyi Big Ten győztes mérkőzik az Pac-12 győztesével. A két konferencia közti különbséget mi sem mutatja jobban, hogy 14.5 pontos favorit a hazai gárda és minden joggal.

C.J. Stroud az első mérkőzés után jól vette át Justin Fields helyét és nagy játékokkal vezette győzelemre a csapatát. Egy voltak azon négy csapat közül, akik 10 yard/play feletti átlaggal dolgoztak, a touchdown játékaik pedig egyaránt 40+ yardosra sikerültek. Erősen építettek arra, hogy a fal bal oldalán Nicholas Petit-Frere és Thayer Munford egy nagyon erős tackle-guard párost alkot és több olyan futójuk van, aki képes nagy játékra.

Amikor pedig az ellenfél berendezkedett arra, hogy védje a futást, akkor beindul a play-action fiesta. A kiváló elkapópáros Garrett Wilson és Chris Olave könnyedén veri mélyen a védelmeket, ennek is volt köszönhető a sok nagy játék.

Az Oregon elsődleges célja, hogy nagyobb nyomást helyezzen Stroudra és elvegye a nagy játékokat. Előbbi nem lesz könnyű, mert valószínűleg nem játszhat a csapat sztárja, Kayvon Thibodeaux, aki nélkül a pass rush koránt sem lesz olyan félelmetes, mint szeretnék. Akiben bizakodhatnak, az az NFL-be távozó Penei Sewll testvére, a freshman Noah Sewell, aki ugyan még nagyon fiatal, de már látszik, hogy megvan a tehetsége a játékhoz.

Nehéz nem egyetérteni a fogadóirodákkal, egyedül abban bízhat a Ducks, hogy az Anthony Gordon vezette dinamikus támadósoruk tudja tartani a lépést az ellenféllel, de náluk nincs annyi tehetség, hogy ezt egy egész mérkőzésen elhiggyük.

Mercer @ Alabama (1.), 22:00

Az ország első kiemeltjének mérkőzésén sok izgalomra nem számíthatunk, a sokkal alacsonyabban rangsorolt ellenfél aligha marad 20 ponton belül. Érdekes lesz nézni, hogy a jelenleg Heisman favorit Bryce Young tovább folytatja a kampányát, illetve az első héten meglepetésre kimaradó tight end, Jahleel Billingsley ezúttal lehetőséget kap-e, mert ha nem akkor lassan elfelejthetjük azokat a feltételezéseke, hogy első körös lesz.

UAB @ Georgia (2.), 21:30

A Georgia hatalmas lépést tett a playoff felé a Clemson két vállra fektetésével, de még mindig nem sziklaszilárd a bizalom az irányukba, így a kisebb csapatok ellen nem szabad meginogniuk. Különösen a támadóknak kell bizonyítani, ugyanis még nem tettek fel touchdownt idén. A kezdő irányítójuk, J.T. Daniels ráadásul kisebb sérülés miatt nem játszik a mérkőzésen, de a fiatal Carson Beck vezetésével sem szabad, hogy problémájuk adódjon.

Western Carolina @ Oklahoma (4.), vasárnap 01:00

Hasonlóan bizonyítania kell az idény előtt még Heisman favorit, Spencer Rattler vezette Oklahomának is, akik nem engedhetik meg, hogy a tavalyihoz hasonlóan két gyenge mérkőzéssel kezdjenek. Rattlernek különösen sok a veszíteni valója, mert lassan elkezdik pedzegetni, hogy valójában nem neki kéne lennie az 1/1-nek a jövő évi drafton. A gyengébb Western Carolinára legalább húsz, de inkább nagyobb különbséget kellene pakolniuk.

Washington @ Michigan vasárnap 02:00 Aréna4+ (online)

A nap másik találkozója, amit az Aréna online-on követhettek a Washington vendégjátéka Jim Harbaugh csapatának, a Michigannek az otthonában. A hazaiak az elmúlt esztendők fényében némileg váratlanul, nagyon magabiztosan kezdték az évet. A nap kérdése, hogy a Washinton szilárd O-line-ja hogy bírja feltartoztatni a draft első körébe várt Aidan Hutchinson vezette michigani pass rusht.

 

Nem szorosan a heti fordulóhoz kapcsolódó hír, de az elmúlt két napban kiderült, hogy a Big 12-ből távozó (elvileg 2025-től hatályos a kilépés) Texas és Oklahoma helyére több csapat is nagy valószínűséggel csatlakozik. Ezen csaptok a Cincinnati (7.), UCF, Houston, BYU. Ezzel pedig egy egészen új és izgalmas konferencia alakulhatna ki, még akkor is, ha az új belépők sem feltétlenül mindannyian rangsorolt csapatok. A tervek szerint a kvartett 2023-tól léphet a ligába, de még javában folyik az egyeztetés a részletekről. Egy biztos, hamarosan a feje tetejére fordul az egész NCAA elsőosztálya.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!