Connect with us

Minden ami NFL

A Jon Gruden-ügy

11 napja a Raiders veretlen volt, többek között a Ravenst is sikerült legyőzni és úgy tűnt, hogy 2016 után ismét összejöhet a playoff. Most már 3-2-vel áll a gárda, de ami nagyobb probléma, hogy rasszista, homofób és nőgyűlölő e-mailek miatt lemondott Jon Gruden. Miről szól ez az egész, miért volt elképzelhetetlen a főedző maradása és mihez kezd most a gárda – a Jon Gruden ügy.

Az 58 éves Jon Gruden az elmúlt pár napig az NFL egyik legnagyobb köztiszteletben álló szakembere volt. A Raidersszel 38-26-os mérleget ért el négy év alatt 1998 és 2001 között, majd miután elcserélték a Tampa Bay Bucshoz, azonnal megszerezte a franchise történetének első Super Bowl-győzelmét. Ugyan a későbbiekben elkerülték a nagyobb sikerek, de a következő hat évben azért két NFC South győzelmet még sikerült elérnie, majd az ESPN szakértője lett.

Tévésként is jól teljesített, folyamatosan kapta az újabb és újabb szerződés-hosszabbításokat, majd 2018-ban elfogadta az akkor még Oakland Raiders 10 éves, 100 millió dolláros ajánlatát. Évről évre javult a kezei alatt a Raiders és úgy tűnt, hogy idén végre összejöhet a rájátszás. 2021. október 8-án aztán elkezdett összedőlni a kártyavár, ma pedig már ott tartunk, hogy Gruden karrierje véget ér, soha többet nem lesz semmilyen módon köze a futballhoz.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A történet kronológiája

2020-ban az NFL vizsgálatot indított Dan Snyder és a Washington Football Team ellen az ottani mérgező, szexuális zaklatásoktól terhelt munkahelyi kultúra miatt. Emiatt több mint 650 ezer e-mail került az ellenőrök kezébe, amelyek tartalma alapján megerősítést nyertek a korábbi vádak, és a franchise kapott többek között egy 10 millió dolláros büntetést is.

A csapat lezüllesztésében a tulajdonos Snyder mellett aktív szerepet vállalt Bruce Allen, aki 2010 és 2019 között General Managerként és elnökként tevékenykedett Washingtonban. És hogy ez miért fontos? Allen 1995 és 2003 között a Raidersnél dolgozott, majd 2004-ben azért nevezték ki a Bucs GM-ének, mert nagyon jó viszonyt ápolt Jon Grudennel. (És bár ezt nyíltan nem nagyon hangoztatja senki, de alighanem ennek a barátságnak is köze volt ahhoz, hogy Jon öccse, Jay 2014 és 2019 között a Washington főedzője lehetett.)

Gruden és Allen barátsága a Bucstól való távozásuk után sem romlott meg, gyakoriak voltak közöttük a levélváltások. Az e-mailezéshez Gruden ugyan a saját fiókját használta, de Allen a team accountját, így a levelezésük bekerült a közé a 650 ezer közé, amit átvizsgált az NFL. Ebből készített aztán egy riportot a Wall Street Journal október 8-án, bár ebben első körben csak arról volt szó, hogy Gruden a 2011-es játékos lockout idején rasszista jelzőkkel illette DeMaurice Smith-t, a játékosok szakszervezetének elnökét.

Ezután Gruden még védekezett. Azt állította, hogy borzasztóan fejezte ki magát és egyetlen rasszista csont sincs a testében, ezt pedig már 58 éve bizonyítja. Ekkor még úgy tűnt, hogy megúszhatja a dolgot, bár október 10-én kénytelen volt elismerni, hogy Roger Goodellt ,,tanácstalan futballellenes puncinak” nevezte, de a rasszista vádakat ismét visszautasította, és a Bears ellen ő irányította a csapatot (bár az más kérdés, hogy nagyon nem ment a játék a gárdának).

Október 11-én viszont véget ért a történet. A komisszár kritizálása egy dolog (még ha a nyelvezet nem is volt túlságosan elegáns), illetve Smith (akinek szerinte akkora ajkai vannak, mint egy ,,michellin (sic!) abroncs”) leidiótázása is talán kimagyarázható lett volna. A New York Times viszont rengeteg olyan e-mailt tett közzé, amiben Gruden megnyilvánulásai rasszisták, homofóbok vagy nőgyűlölők. Egy botlás még beleférhetett volna, hét évnyi mocsok viszont már túl sok volt, így végül Gruden bejelentette a lemondását, amit Mark Davis csapattulajdonos elfogadott.

Miért volt vállalhatatlan Gruden?

A hozzászólások között többen is felháborodtak azon, hogy valaki privát üzenetek és egy nem is ellene irányuló vizsgálat miatt veszítette el a munkáját. Bár ezt túlzás így leegyszerűsíteni, de ebben van némi jogosság: bizonyára egy zárt, biztonságos közegben mindenki mondott vagy írt már olyat viccből, iróniából, szarkazmusból vagy indulatból, amit nem gondolt komolyan. (Különösen az utóbbi lehet gyakori, hisz elsősorban a szemünkkel érzékeljük a világot, így ha hirtelen felindulásból valakit sértegetünk, akkor előbb jut eszünkbe a bőrszíne, a testsúlya, a haja, a bőre, a kora stb.)

A kontextusból kiragadott megnyilvánulások bárkit bármikor rossz színben tüntethetnek fel, így túlzás valakit keresztre feszíteni egy rosszul sikerült megnyilvánulásért. A legegyszerűbb persze az lenne, ha soha senki nem kritizálna mást az etnikai, vallási, fizikai vagy bármilyen tulajdonsága miatt, de alapvetően jó szándékú emberek is fogalmazhatnak rosszul egy gyenge pillanatban. És épp itt a probléma Gruden esetében: ő nem csak egyszer hibázott.

Bruce Allen az NFL egyik legaljasabb, legmocskosabb szereplője volt a fővárosi regnálása alatt, aki konkrétan egy kuplerájt csinált a Washingtonból. Egy ilyen emberrel jóban lenni eleve nem túl nagy pozitívum, de az, hogy Gruden hét éven keresztül rendszeresen levelezett vele, hogy folyamatosan tolta a rasszista, homofób és/vagy nőgyűlölő szöveget, azt már nem lehet botlásként vagy viccként értelmezni. A teljesség igénye nélkül:

  • Roger Goodellt köcsögnek nevezte, és szerinte Jeff Fisher azért draftolta le a ,,buzi” Michael Samet 2014-ben, mert Goodell kényszerítette rá.
  • Amiatt is kritizálta a komisszárt, mert az megpróbálta csökkenteni az agyrázkódások számát. Ezzel ugyanis előtérbe került, mennyire veszélyes is a sport, amivel szerinte elrettentette a fiatal fiúkat attól, hogy a focit válasszák.
  • Olyan nőkről készült fotókat osztottak meg Allennel és levelezőtársaival, akiken csak bikinialsó volt, és mint kiderült, az egyik fotón a Washington két pompomlánya is szerepelt.
  • Tetszését fejezte ki egy olyan szexista mémmel kapcsolatban, ami az egyik NFL-ben bíráskodó nőt figurázta ki.
  • Kijelentette, hogy a rendőri brutalitás ellen térdeléssel tüntető Eric Reidet ki kellene rúgni az NFL-ből.
  • Több újságírót, tulajdonost és edzőt is offenzív jelzőkkel illetett.

Nem egy szép lista, de összességében ennyi alapján még nem biztos, hogy beválasztanák tiszteletbeli tagnak a Ku-Klux-Klanba. Etikailag, morálisan és erkölcsileg ugyanakkor ez semmilyen módon nem védhető: ahogy jobb helyeken a politikusoknak, úgy egy milliárd dolláros üzlet egyik arcaként is közel makulátlannak kell lenni (vagy legalábbis annak tűnni). Egy ilyen botrány után a meleg Carl Nassib (akinek egyébként nyilvánosan dicsérte a bátorságát a coming out után), a szervezetnél dolgozó nők vagy a fekete játékosok, edzők, személyzetisek aligha érezték volna magukat kényelmesen a munkahelyükön.

Az ugyanakkor egy sokkal nehezebb kérdés, hogy amennyiben nem történt Gruden regnálása alatt semmilyen nemi vagy faji alapon történő megkülönböztetés – és erről egyelőre nem tudunk –, úgy el kell-e ítélni valakit valami olyanért, ami szimplán a magánvéleménye. Amennyiben jól végezte a dolgát és tisztességesen bánt az őt körül vevő emberekkel, akkor nem túlzás, hogy magánvéleményének nyilvánosságra kerülése miatt büntetik? A felszínre került gondolat van olyan káros, mint maga a tett? (Valószínűleg lehet olyan káros, de ezzel alighanem sok ember tudna vitatkozni.)

Hogyan tovább?

Grudennek befellegzett, az biztos. Mindent kipipált, ami a mai világban – különösen az Egyesült Államokban – elitélendő és egyre inkább vállalhatatlan, garantáltan nem lesz olyan csapat vagy tévécsatorna, amelyik alkalmazná (ahogy Urban Meyer sem tudta sokáig alkalmazni a rasszista edzőspanját). Éhen halni valószínűleg nem fog, de az NFL-, sőt jó eséllyel az amerikai futball karrier is véget ért számára, szem előtt legalábbis aligha lesz.

Ami a Raiderst illeti, az már nem olyan egyszerű, mivel ez ízig-vérig Gruden csapata. Ő volt a de facto GM, csak olyan játékos érkezett, ami az ő kissé old school/idejét múlt felfogása alapján megfelelő volt. Ezek az igazolások/draftok emiatt egyébként nem is nagyon váltak be, így Mike Mayock alanyi jogon aligha marad a szezon után, ahogy a Gruden helyét átvevő Rich Bisacciában sincs túl sok potenciál – már az is komoly siker lenne, ha nem esne darabjaira a csapat, de ilyen előzmények után ez kisebb csodával érne fel.

A 61 éves special team edző egyébként régi motoros, korábban a Bucsnál, a Chargersnél és a Cowboysnál is volt helyettes főedző, de főedzői tapasztalata nincs. Grudent jól ismerte, de ő világ életében a speciális egységhez értett csak, nem fogja tudni futtatni a korábbi főnöke rendszerét. Amire egyébként jó eséllyel a támadókoordinátor Greg Olson sem lesz képes, ugyanis ő Gruden alatt leginkább csak QB-edzőként tevékenykedett. Ettől persze benne van a pakliban, hogy felrázza az elmúlt két fordulóban szenvedő támadósort, de az eddigi karrierje alapján csodát tőle nem kell tőle várni.

A Raiders egy 10 éves tervbe kezdett Grudennel, mindent az ő igényeinek és elképzeléseinek vetett alá, így nélküle nyilván értelmetlen a folytatás. A szezon hátralévő része jó eséllyel arról fog szólni, hogy a franchise maga mögött hagyja a Gruden-fiaskót, aztán februárban jöhet egy teljesen új rezsim és egy teljes átépítés (ugyan a Las Vegas projektnek ez annyira nem tenne jót, de szakmailag alighanem ez lesz a helyes döntés). Ezzel kapcsolatos érdekesség, hogy sokak szerint a Raidersnek olyan új főedzőkben kellene gondolkodnia, mint Eric Bienemy vagy David Shaw (Stanford), akik nemcsak szakmai szempontok alapján lennének megfelelőek, de a bőrszín (fekete) is stimmel, ezzel bizonyítva a rasszizmus elleni elköteleződést. Azt már mindenki döntse el maga, hogy ez mennyire lenne etikus vagy jó befejezése egy ilyen történetnek.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!