Connect with us

Játékos Portré

Aki el akarta vinni a hullaházból a halott apja fejét – Richie Incognito

Kisgyerekként csúfolták, aztán 30 évesen rájött, hogy ő is tud piszkálni másokat. Megkeserítette az edzői és a csapattársai életét, az ellenfelekkel úgy bánt, mint egy zacskónyi kutyaszarral, civilben pedig megfenyegetett hullaházi dolgozókat azért, hogy elvihesse a halott édesapja fejét. Bemutatjuk a liga legnagyobb taplóját, Richie Incognitót.

Incognito Arizonában töltötte gyermekkorát és a Mountain Ridge középiskolába járt. Itt kezdett el focizni a támadók és a védelem soraiban egyaránt. Nagyon jól ment neki a játék, sokan felfigyeltek a fiatal tehetségre. Azonban egy elég pufók kisgyerek volt és ez tiniként is rajta maradt, ezért pedig nagyon sokat piszkálták. A pályán próbálta levezetni a benne felgyűlt haragot, ami nem mindig sikerült túl jól.

Ő volt mindig a duci gyerek, aki mindenki lábtörlőjévé vált. Sosem állt ki saját magáért, és a kevés barátja sem próbálta megvédeni a piszkálóktól. Egy alkalommal annyira besokallt, hogy képen törölte a nála kétszer nagyobb srácot a gimiben, de annyira megijedt, hogy rögtön elfutott, nem állt bele egy bunyóba.

A gimnáziumban erőemelő tehetségét is megcsillantotta, valamint atletizált is, mindkettőt elég szép eredményekkel. Amit a focipályán nyújtott, mint falember, egyszerűen meghökkentő és elképesztő volt egyszerre. Termete ellenére gyors volt, ezen kívül pedig rendkívül erős, emiatt pedig nehezen tudta őt bárki a földre vinni.

Balhés Richie 

2001-ben a nebraskai egyetemre került, ahol kezdetben csak a kispadról figyelte a csapatát. Miután viszont lehetőséget kapott bizonyítani, nem akart senkinek sem csalódást okozni. Jobb tackle pozícióban kapott helyet, és mindenkit letarolt, aki az útjába került. Azonban a pályán lévő kiemelkedő teljesítményt elhomályosította az a szégyenteljes viselkedés, ami a mai napig kíséri az életét.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

A 2002-es szezonja érdekesen alakult, mivel már az edzésen meglökte hátulról csapattársát, Jack Limbaugh-t, aki arccal a földre esett. Hozzátéve a sztorihoz, hogy szegény srác az ég világon nem csinált semmit, csak állt.  Incognito többször is fenyegette kisebb lökésekkel, vagy ütésekkel a saját csapattársait később is, aminek megvolt az a következménye, hogy az ég világon senki nem akart vele jóban lenni.

A második egyetemi mérkőzésén arcon köpött valakit, a kisebbeket pedig folyamatosan gúnyolta és lökdöste. Pár meccsel később eltiltást kapott, ugyanis verekedni akart az ellenféllel, amit pedig már nem tudtak tolerálni. Ezen kívül természetesen rengeteg büntetést kapott egy-egy mérkőzés alkalmával, amivel sok yardvesztést okozott a csapatának.

Egyre jobban látszott a fiatal falemberen, hogy nem csak a játék hevében követi el ezeket a sértéseket és ütéseket, hanem a pályán kívül is. 2003-ban bekövetkezett az incidens, aminek hatására a csapata elküldte őt egy klinikára, hogy kezeljék a haragját és az abból fakadó problémákat. Verekedni kezdett edzésen a saját csapattársaival és gyakran a semmiből jött mindez. Senki nem piszkálta, senki nem szólt be neki vagy próbálta megütni, ő mégis nekiment annak, aki kisebb volt nála. Ugyanebben az évben a csapata bejutott az Alamo Bowlba, amit meg is nyertek, azonban Incognito arcon köpött két ellenfelet, ami csak azt bizonyította, hogy a kezelése nem volt túlzottan hatásos.

A következő év mondhatni szokásosan indult, mikor egy buliban bajba keverte saját magát. A rossz viselkedése miatt nem csak $500 büntetést kellett fizetnie, de még ki is vágták az egyetemről. Ugyanis úgy indította az edzéseket, hogy megint verekedett, majd mint később kiderült, az öltözőben is bunyóba keverte saját magát. Edzőjének itt szakadt el a cérna (meglehetősen jól bírta addig) és elküldték Incognitót melegebb éghajlatra a csapat szabályainak megsértésére hivatkozva.

Az Oregon State-en kötött ki, ahol tiszta lappal is indíthatta volna a karrierjét, de semmiből sem tanult.

“Az a véleményem, hogy ő nem fogja képviselni az Oregon State-et ebben a szezonban a focipályán, talán a következőben. De csak akkor, ha mindent megtesz, amit kérünk. Ő és a szülei is elkövetnek ezért mindent. Néhány dolgon keresztül kell mennie, hogy kezelni tudja a dühét”

nyilatkozta Mike Bellotti edző azzal kapcsolatban, miért is nem játszatják Incognitót az új iskolájában.

Az első adandó alkalommal elbocsátották a falembert, mivel Bellotti edző szerint Incognito nem teljesítette a feltételeket ahhoz, hogy játszhasson. Ezek után ismét egy dühkezeléssel foglalkozó klinikára küldték, hátha ezúttal végre beválik neki. Hiába volt tehát egy hatalmas tehetség, annyi balhéval járt, amit az egyetem nem volt hajlandó vállalni.

A Rams réme

Incognito részt vett a 2005-ös combine-on és mindenkit lenyűgözött a teljesítménye, 191 cm-es magasságával és közel 140 kg-jával olyan atletikusan és gyorsan mozgott, mint kevesen. Ráadásul az erőemelős múltjának köszönhetően a fekvenyomáson is remekelt. Egészen jól ment minden, amíg nem szenvedett térdsérülést az egyik feladat alkalmával.

Ez még nem volt olyan nagy gond, ugyanis később kiderült, hogy mindez csak egy kis sérülés, azonban mindenki ismerte a falember zűrös múltját. Sok szakértő úgy gondolta, nem csak hogy köröket fog esni a drafton, de lehet, hogy ilyen viselkedéssel egy csapat sem fogja elvinni, nem számít mennyire tehetséges játékos és nem számít, milyen jó eredményeket mutatott a combine-on.

Igaza lett a kételkedőknek, mivel Incognito csak a harmadik körben kelt el, méghozzá a St. Louis Ramshez. Első szezonjában semmit sem játszott, a sérültlistára tették, és szerződést is csak hetekkel a szezon kezdete után kapott. Valószínűleg a csapat kíváncsi volt rá, hogy mennyire viselkedik úgy, mint egy idegbeteg, mielőtt több milliós papírt íratnak alá vele.

2006-ban már minden meccsen a pályára tudott lépni, és rendesen ki is használták a tehetségét. A Rams falában ugyanis rengeteg sérülés volt abban az évben, ezért Incognito három különböző poszton is kipróbálhatta magát. Egy interjúban ezt mesélte arról az időszakról:

“Oh, igen, micsoda idők voltak. Fiatal játékosként egyértelműen egy erősségnek számított, hogy több posztra is be tudtak küldeni játszani. Hétfő délután bementem a központba, közölték hogy vasárnap center leszek, és jónak kell lennem. Ez mindenképp az erősségem volt fiatalon. Még mindig képes lennék rá, de jó egy helyen lenni, mint guard. Így minden évben jobb és jobb lehetek egy helyen, mintsem több helyen kevésbé jó.”

Az utolsó három évét a Ramsnél sérülések és balhék tarkították. Először térdsérülés miatt kihagyta a szezon felét, majd a rehabilitációját inkább töltötte bárokban és bulihelyeken, mintsem a kórházban vagy otthon. Mindezek után a felépülését követően visszakaptuk az egyetemről jól ismert problémás kisgyerek mentalitását. Jókora pénzbüntetéseket kapott a szabálytalanságai miatt, melynek nagyja sisakrács rángatás vagy szükségtelen durvaság volt.

Sikerült magára haragítania a szurkolókat is, amikor egy felvett edzés alkalmával obszcén dolgokat mutogatott a kamerának, majd bedugta az ujját a fülébe, amikor lement a pályáról egy vasárnapi mérkőzés alkalmával, ami csúnya vereséggel ért véget. Természetesen edzői javaslatára pár nappal később nyilvánosan elnézést kért a drukkerektől. Ennek voltak olyan előzményei is, hogy Incognito hangoztatta, hogy a Rams szurkolók nem tudják hogyan és mikor kell felemelni a hangjukat a stadionban.

A falember állítja, hogy élteti őt, ha gúnyolják. Valószínűleg ez egy elég nagy defekt a gyerekkorából, hiszen számára a szidás és kifütyülés a dicséret (legalábbis ezek alapján). Azt nyilatkozta, élteti, ha a saját vagy ellenfelek drukkerei piszkálják a lelátóról, mert így érzi magát elemében, egy negatív környezetben. Na most ez egy eléggé furcsa kijelentés, és a bocsánatkérő szavak után inkább még jobban magára haragította a szurkolókat.

“Kifejezetten szeretek nem hazai pályán játszani, amikor a fanok kiabálnak. Felszívom magam és jobban játszom, de ez sokaknak inkább zavaró. Értékelem a szurkolást, és sajnos volt, hogy egy kicsit elszaladt velem a ló, mikor erről beszéltem.”

2009-ben új hobbit talált magának, a headbuttingot, azaz a lefejelést. A meccseken rendszeresen alkalmazta, és a Titans elleni mérkőzésen edzője félidőben kiállította, miután többször is ezt alkalmazta az ellenfelek megállítására. Több nem is kellett, Incognito végig veszekedte a maradék félidőt edzőjével, akinek ezúttal végleg betelt az a bizonyos pohár. A szezon közepén elküldték a falembert, hogy máshol idegesítse a csapattársakat és edzőket.

A gonosz óvodás

A Buffalo Bills fogadta be a hátralévő három mérkőzésre és bár szépen teljesített, a klub úgy vélte, eleget szerepelt náluk a viselkedészavaros játékos, legalábbis egyelőre.

Szabadügynökként ezután a Miami Dolphins szerződtette le és a következő négy évet ott is töltötte. 2011-ben kiemelkedő évet nyújtott, ugyanis mindössze 1,5 sacket engedett 15 mérkőzés alatt az ellenfeleknek. A tehetsége került tehát előtérbe a haragja helyett és életében először ettől volt hangos a média.

2012-ben sikerült első Pro Bowljába kerülnie kiemelkedő teljesítménye miatt, azonban nem kellett sokat várni egy dolphinsos balhéra sem. Kapott egy jó kis felfüggesztést, miután nem megfelelően viselkedett csapattársával, Jonathan Martinnal.

Sértő viselkedés vádjával függesztették fel, miután kiderült, hogy Martinnak olyan üzeneteket hagyott, hogy szétveri és megöli. Folyamatosan piszkálta szavakkal és tettekkel, és nem csak ő tette ezt szerencsétlen sráccal. Mintha Martin a profi liga helyett egy óvodába csöppent volna, például az étkezőben ha ő leült egy asztalhoz, mindenki más felállt. Az volt az utolsó csepp a pohárban, mielőtt elhagyta a csapatot.

Martin megbízottjai megkeresték az edzői stábot és elmondták nekik az aggodalmakat, megmutatták a nekik a telefonon hagyott fenyegető üzeneteket. Az edzők pedig úgy döntöttek, ez nem felnőtt emberhez és nem az NFL-hez méltó viselkedés, ezért kapta az eltiltást Incognito.

Pöcs vagy mentálisan sérült? Mindenki saját maga döntse el… 

Miután végigülte a 2014-es szezont a borzalmas magatartásának köszönhetően, a Buffalo Bills újra esélyt adott a falembernek, hogy játszhasson. A pályán remekelt, olyannyira, hogy meg is választotta az NFL a legjobb jobb oldali guardnak a szezont követően. A második Pro Bowljára készülhetett és végre úgy tűnt, hogy megszűnik a balhés énje és végre a tehetségére koncentrál.

Az ezt követő két éve is olyannyira jól sikerült, hogy mindkét alkalommal Pro Bowlba hívták. Kapott egy három évre szóló, több mint $15 milliós szerződést és ráadásul a többiekkel is jól kijött. Hiába a kedves álca, az ellenfelekkel nem bánt barátként. Yannick Ngakoue megvádolta rasszizmussal, mikor egy mérkőzésen olyat szólt be neki, ami egyáltalán nem illendő. Incognito nagyon próbált mentegetőzi a történtek után, de csak ennyire futotta beismerés helyett:

“Nem vagyok rasszista. És elítélni engem egy szó miatt, helytelen.”

Hát nem is örültek sokan ennek a kijelentésnek sem és szanaszét akarták szedni a falembert a viselkedése miatt, azonban pár nappal később volt esze (természetesen más hatására) bocsánatot kérni nyilvánosan is.

A 2017-es szezon után vese gondokra hivatkozva vissza akart vonulni, azonban a következő évre felkészítő edzésekre bejárt a csapathoz. Állandóan késett és nem is végzett túl aktív munkát, ezért a Bills a visszavonult listán hagyta Incognito nevét.

Incognito édesapja 2018 augusztusában elhunyt, és fia természetesen elment a temetésére. Rettentő sötét és furcsa rituáléba kezdett ekkor és a hullaházba járkált, mivel a falember le akarta vágni a halott apja fejét, mikor ő holtan feküdt. A rendőrség letartóztatta, miután olyan apróságokat követett el, mint: megfenyegette a hullaházi dolgozókat, hogy fegyverekkel jön vissza, ha nem engedik apja holttestének közelébe, vagy megöli őket is.

Amikor ráhívták az alkalmazottak a rendőrséget, kiderült hogy nem blöfföl, ugyanis tele volt a kocsija fegyverekkel és lőszerrel. A jelentésekből az is kiderült, hogy el akarta vinni édesapja fejét kutatási célokra, valamint dobálta az ott dolgozók eszközeit és ütögette a koporsókat. Mindössze alá kellett volna írnia néhány papírt, azonban a dolog ennyire rosszul sült el.

Itt pedig elkezdődhet a találgatás a falember állapotát illetően. A foci előtt, gyerekként is voltak gondjai, lehet a sok fejre ment ütés csak rontott a helyzeten. Lehet, hogy eddig rejtegette magában ezt a mentális betegséget. Hogy az apja fejét miért is akarta elvinni, arra sosem derült fény és valószínűleg ezek után sem fog soha.

És mégis létezik ilyen is

Mindezek után azt gondolhatnánk, hogy rendben, visszavonult és nem riogatja többé az embereket és nem lép pályára, azonban hatalmasat tévednénk. Richie Incognito ugyanis a mai napig játszik és aktív tagja a Las Vegas Raidersnek. 2019 májusában írt alá egy szerződést két évre, $14 millióért.

Az első két meccsről eltiltották tekintve az előbb említett incidensét a rendőrökkel, de ezen kívül végigjátszotta a szezont és egész jó teljesítményt nyújtott. 2020-ban szenvedett egy Achilles sérülést, ami után műtétet kellett végrehajtani és gyorsan véget ért az éve. 2021. március 24-én azonban kapott egy új szerződést, tehát még láthatjuk játszani a tehetséges, bár mentálisan kétes játékost a Raiders színeiben – már amennyiben az egészsége engedi, ugyanis most épp sérültlistán van.

Egy interjúban elmesélte, hogy sokkal jobban érzi magát ebben a közegben és örül, hogy a sok ballépés után kapott még lehetőséget játszani:

“Érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam, azonban észre vettem magamon, hogy vannak dolgok, amiket nem tudok irányítani. Remélem, hogy túl tudok jutni minden őrültségen, és majd azt mondhatják rólam: Nézd, ott az a srác, visszatért, jól van és jó úton halad. Van mögötte néhány jó év, amikor remekül focizott.”

A falember tehát bízik abban, hogy a jövőben túl tud jutni a nehézségein és úgy térhet vissza a pályára, mint egy tehetséges veterán, aki előtt ott áll az út, hogy jóvá tegye a hibáit.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!