Connect with us

Összefoglaló

Irányító nélkül ez ennyire elég

A vártnál némileg szorosabb, de összességében nem túl izgalmas mérkőzést hozott a csütörtök esti Saints-Cowboys rangadó. Sean Payton becsülettel próbálkozott, de a kreativitásnak is vannak korlátai, minőségi irányító nélkül egyszerűen nem lehet érvényesülni. Igaz, önmagában egy jó irányító sem elég – a Cowboysnak hiába van, ez megint nyögvenyelős teljesítmény lett.

A mérkőzést a Saints kezdte és Payton nem viccelt, rögtön passzoltatott Taysom Hillel. A trükkös játék specialistából lett irányító szerzett is pár first downt, de már ekkor érezni lehetett, hogy ebből baj lesz. Messzire viszont így sem jutott a Saints, de a védelem hamar leparancsolta a Cowbosy támadóit és ismét jöhetett a hazai csapat.

Hill ezúttal is passzolt, egy 25 yardos átadásnak köszönhetően sikerült eljutni mezőnygóltávolságba, de Brett Maher kihagyta az 56 yardos próbálkozást. A védelem viszont ismét előlépett és egy turnover on downs után ismét a Saints támadhatott. A három viszont csak nekünk igazság, ezúttal ugyanis a Cowboys védelme nagyon hamar leparancsolta a hazai támadókat.

Ekkor végre a vendég offense is megérkezett a meccsbe és egy remek 80 yardos drive végén megszületett a mérkőzés első TD-je. Erre kisebb meglepetésre azonnal válaszolt a Saints egy 10 playből álló, 75 yardos drive-val, ráadásul Hill nemcsak zseniálisan futott, de egy egész szép TD-passzal is észrevétette magát. Ezzel viszont el is lőtte szinte minden puskaporát a New Orleans: a félidő végéig már csak egy interceptionre és puntra volt kapacitás, míg a Cowboys két mezőnygóllal 13-7-re növelte az előnyét.

A második félidőt a Cowboys kezdte és ismét nem tudott mit kezdeni a Saints foghíjas védelmével, ráadásul egy mezőnygól összejött a Saintsnek is, így egy újabb punt után akár még izgalmas is lehetett volna a találkozó. Szurkoló szempontból sajnálatos módon nem ez történt: ettől a ponttól kezdve a Saints kvázi csak puntokkal és turnoverekkel jelentkezett, így a Cowboys végül úgy nyert viszonylag simán, hogy a támadósor szinte semmit nem csinált a második félidőben. Tanulságok.

  • Bárcsak tudna Taysom Hill dobni

Az egyértelmű, hogy egy Hill vezette offense-ben jóval több a potenciál, mint amit Trevor Siemian tud. Passzolásban Siemian jobb, biztosabb, ugyanakkor Hill tökösebb, és bár sokkal kockázatosabban játszik, de benne legalább megvan az esély arra, hogy esetleg hátrányból is megfordítsa a meccset (még ha nem is túl nagy ez az esély). A földön viszont ég és föld a két irányító: Hill ezúttal 11 futásból 101 yardot szerzett, míg Mark Ingram 10 futásból 28 yardot tett a közösbe.

A futójátékok nagyon szépen meg voltak dizájnolva, Peyton elővette a legkreatívabb játékait. Hill atletikussága vitán felül nagyon sok pluszt hozzátesz a játékhoz, vele jobban ülnek a play actionök, vannak RPO-k, amikkel el lehetett rejteni a támadófal gyengeségét és több idejük volt a másod- és harmadvonalas elkapóknak elszakadni. Persze nem ártana, ha ezekből a lehetőségekből sikeres passzok lennének: bár voltak dropok, azért Hill ismét megmutatta, hogy összességében nem tud dobni. 41 passzából 19 lett jó 264 yardért, két TD-ért (amiből az egyikhez semmi köze nem volt) és négy INT-ért (amiből az egyik pick-six lett). Ennél több kellene.

  • Prescott lendülete megtört a sérülése óta

A Cowboys irányító zseniálisan kezdte a szezont, az első hat meccséből ötször legalább három TD-t passzolt és csak egyszer nem volt minimum 100-as passer ratingje, illetve az advanced statokban is All-Pro közeli szinten játszott. Aztán jött a bye week, majd a Vikings elleni meccs, amire nem tudott felépülni, azóta pedig más szinten teljesít: ötből három vereség, egyszer sem dobott kettőnél több TD-t, ellenben eladott labdából ugyanannyit termel.

Ezt a találkozót is 238 yarddal, egy TD-vel és egy INT-vel fejezte be, 40 passzából csak 26 volt jó, pedig a Marcus Davenport nélküli védőfal túl sok nyomást nem helyezett rá. Ráadásul a yardjai nagy részéhez effektíve semmi köze nem volt, CeeDee Lambék saját erőből (és sok elrontott szerelésnek köszönhetően) termelték őket. Emellett az sem túl fényes, hogy 13 támadásból csak 20 pontot sikerült szerezni, abból is az egyik TD egy 58 yardos Tony Pollard futásnak köszönhetően született.

Félreértés ne essék, Prescott még így is átlagon felül teljesít, csak épp ez nem egy Super Bowlt érő teljesítmény (érdekes, hogy Tom Brady, Matt Stafford, Lamar Jackson és Josh Allen teljesítménye is erősen visszaesett az elmúlt hetekben).

  • A Saints védelem jól helytállt, a Cowboysé inkább csak látványos volt

A látványos statisztikák alapján a Saints védelem nem volt különösebben jó az egy INT, egy sack és két negatív yardos mérleggel, de amellett nem lehet szó nélkül elmenni, hogy 20 ponton tartotta a Cowboyst 13 drive után. Ugyan nagy nyomást nem tudtak helyezni Prescottra, de a futást baromi jól ölték és a coverage is kiváló volt hátul. A harmadik negyed végén még 20-10 volt az állás, nyerhető volt a meccs és a védelem három puntot és egy INT-t harcolt ki úgy, hogy Taysom Hill két INT-t dobott. Aztán a harmadik pickkel (ami pick six-lett) eldőlt a találkozó, de ez nem a védelmen múlt. Ennyi lehetőség után egy ennyire tehetséges offense előbb-utóbb betalál egy nagy játékkal, nem reális elvárás, itt a támadósorral kell valamit kezdeni.

A Cowboys védelme ellenben nem tűnt különösebben meggyőzőnek, Sean Payton a nevenincs elkapókkal, Alvin Kamara és a kezdő támadófal 3/5-ének hiányában is képes volt haladni, és ha csak egy kicsit jobb napja van Hillnek, akkor ebből nagyon szoros találkozó is lehetett volna. Persze ha az a volna ott nem volna, mondhatnánk: Hill nem volt jó, a Cowboys védői négy INT-t szereztek, köztük egyet Trevon Diggs, aki így már kilencnél tart és a gyenge játéka ellenére is az év védője díj esélyese. Pedig ha valakit ki kellene emelni, akkor az nem ő, hanem az újonc Micah Parsons lenne, aki öt tackle-t, egy sacket és egy negatív yardos szerelést jegyzett és megint ott volt mindenütt a pályán: előbb megsanyargatta Hill életét pass rush-sal, majd az elkapó Kenny Stillsszel tartotta a lépést coverage-ben, amiből felütött labda és interception lett Kearse által.

  • Zeke Elliottot tényleg pihentetni kellene

Ahhoz képest, hogy a sérüléssel bajlódó Elliott esetében felmerült a gyógyító jellegű padoztatás lehetősége, ebből nem sokat láttunk. Konkrétan több futása volt, mint mindenki másnak együtt (13 vs. 11) amit a futásonként szerzett 3,5 yardja nem túlságosan indokol. Nem robbanékony, nem áll bele úgy az ütésekbe, egyszerűen nem tesz hozzá semmit a futásokhoz, így pedig érthetetlen, miért van erőltetve. Nem mintha Pollard sokkal többet tett volna most az 58 yardos TD-jén kívül (hat futás 13 yard), de ha másnak sem megy, akkor pláne nem kellene Elliottot terhelni. Pihenjen 1-2 meccset, vagy legalább legyen limitáltabb szerepe – a szezon elején láttuk, hogy egészségesen mennyire jó vele az offense, valahogy ezt az állapotot kellene ismét elérni.

Tegyük hozzá azt is, hogy a Cowboys érthetetlenül erőltette a futást elsőre és második és hosszúra is, miközben nagyon hamar kiderült, hogy ezzel a Saints fronttal nem tudnak mit kezdeni, sokáig 1 yard körüli átlaggal futottak csak Zeke-ék.

Dallas Cowboys @ New Orleans Saints 27-17

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!