Connect with us

Játékos Portré

John Madden – A szorgalmas diák

A legtöbb amerikai gyerek úgy nő fel, hogy valamilyen sportba beleszerelmesedik, és arról álmodik, hogy ő is az egyik legjobb lesz benne. Többségük azonban nem jut el arra a szintre, és a sportot már csak nézőként követi felnőttként. John Madden is nagy játékoskarrierről álmodott, de végül máshogy alakult a sorsa. Bár a nagy álmát soha nem tudta beteljesíteni, de talált magának egy másik célt, és megfelelő szorgalommal a kudarcok után folyamatosan felállva sikerült teljesítenie azt. Több volt azonban ő mint egy legendás edző, a neve egybeforrt a szórakoztató, de hibátlan közvetítéssel, és egy videójátékkal, amiről eleinte azt sem tudta mi az.

A volt-nincs karrier

John Madden 1936. április 15.-én született a Minnesota állambeli Austinban (nem összekeverendő a Texas-i Austinnal), viszont a család nagyon hamar elköltözött Kaliforniába, Daly Citybe. Ez a város San Francisco közelében feküdt, és Madden gyerekként nagyon hamar az éppen megalakult 49ers rabja lett. Valósággal istenítette az akkori játékosokat, és arról álmodott, hogy egy nap majd belőle is egy nagyszerű football játékos válik. Ennek megfelelően mikor elérte a megfelelő kort, az Oregon egyetemre jelentkezett abban a reményben, hogy ott elindíthatja a football karrierjét.

Oregon azonban nem volt megfelelő a számára, az állandó zord időjárás mellett egy térdsérülés miatt soha nem lépett igazán pályára, és rövidesen ő is belátta, nem itt fogja beteljesíteni az álmát. Így hát továbbállt a California Polytechnic State (Cal Poly) egyetemre, és az ottani Mustangs csapatában kezdett el játszani. A testalkata miatt elsősorban a falban kapott magának posztokat. Ekkor a játékosok még mind offense, mind defense oldalon játszottak, nem volt igazán elkülönítve a kettő, így Madden az egyik játékban még nyitotta az utat a futónak, a másikban pedig már szerelnie kellett. Noha mindkét poszton helytállt, de inkább a támadófalban érezte jól magát, és az 1958-as NFL draftra is támadófalemberként jelentkezett.

A drafton végül az Eagles választotta ki a 21. körben (244. pick). A játékoskarrierje azonban mindössze eddig tartott. A legelső training camp során ismét megsérült a térde, ezúttal pedig olyan súlyosan, hogy abból már nem tudott visszatérni. Nem volt más választása, fel kellett adnia az álmát, hogy belőle is NFL játékos legyen. Ez azonban nem jelentette azt, hogy az NFL-t, és magát a footballt is ott kell hagynia. A kezdeti sokk után gyorsan összeszedte magát, és elhatározta, ha játékos már nem is lehet belőle, de edző még igen. Ahhoz azonban, hogy sikeres edzővé válhasson, sokat kellett tanulnia.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!