Connect with us

Szabadügynök

Be lehet aludni a piacon? – Chiefs FA-kitekintő

Nehéz elképzelni fájdalmasabb kiesést, mint esélyesként, egy agyonnyert első félidő után teljesen lefagyni, majd hosszabbításban kikapni. Pláne ha az irányítód Mahomes és az edzőt Andy Reid. A Chiefs most mégis ezen van túl és azon felül, hogy mentális gondokra világított rá a kiesés, bizony arra is, hogy égető needek vannak ezen a rosterben.

A Chiefs hagyományosan nem aktív a piacon, tavaly a lejáró szabadügynökeik csak 20%-át tartották a csapatnál és a legnagyobb név is trade keretében érkezett.

Cap space

Pénzben azonban idén sem dúskál a gárda, a 13. legkevesebb elkölthető dollárral, mindössze 3,5 millióval kezdik meg az offseasont. Sőt szokás szerint kevés helyen tudnak hozzányúlni a jelenlegi szerződésekhez is, Mahomes kontraktusát nem lenne célszerű bolygatni, rajta kívül pedig három ember van, akinek ha átalakítják a szerződését, akkor azzal észrevehető pénzösszeg szabadul fel.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Közülük egy van, akin rögtön megakad a szemünk, mert a szerződés nagysága fordított arányosságban van a teljesítményével. Ez pedig Frank Clark. A pass rushert lassan már minden évben elővesszük, mert nem tud igazán kimagasló teljesítményt nyújtani, így pedig fájdalmas a több 10 millió dolláros megállapodás. Idén újra felcsendültek hangok, hogy esetleg pay cutot kér tőle a gárda, de megmondom őszintén, hogy a kivágás lehet célszerűbb lenne. Ezzel 12,7 millió dollár üti a csapat markát, amit már nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni.

Rajta kívül esetleg Thuney vagy Kelce szerződésével lehetne sakkozni, mert mindkettő játékossal hosszútávon számolnak, de talán okosabban teszik, ha nem görgetik maguk előtt a lóvét. Ha szigorúan a kivágandó játékosokat keressük, akkor még egy egyértelmű néven akad meg a szemünk, Anthony Hitchens a csapat veterán linebackere ugyanis a két fiatal, Gay és Bolton berobbanásával létszámfelettivé vált, egy potenciális cuttal pedig 8,4 millió dollárt adnak hozzá a kasszához – ezt tegnap meg is lépte a gárda. 

Máson nem érdemes és nem is tudnak nagyon spórolni, mert vagy stabil kezdők vagy keveset kereső rotációs játékosok. Így is közel 25 millió dollárral vághatnak neki a holtidénynek, ami már ad némi teret a mozgolódásra.

Szabadügynökök

Erre szükség is lesz, mert van pár nagyobb nevű szabadügynök a keretben. Az első és legfontosabb a tavaly csere útján megszerzett Orlando Brown, akiért ha már egy első kört áldoztak, akkor illene megtartani. Még annak ellenére is, hogy Brown azért nem hozta left tackle-ként ezt a teljesítményt, amit reméltek a csapatnál és várhatóan nem fogja top5 fizetés nélkül beadni a derekát. Ellenben hagyni elmenni semmi előnnyel nem járna a csapatnak. Azt két éve a Super Bowlban láttuk, hogy mit jelent ha nincs rendes támadófal, távozásával pedig jókora űrt hagyna maga után. Első lépésként egy franchise tag tűnik megoldásnak, mert így lesz idejük kidolgozni a megállapodást, de jobban teszik ha minél hamarabb pontot tesznek  az ügy végére, mert akkor tudják pontosan mivel számolhatnak a piacon.

Brown megtartása tehát nem kérdés, de a többiek már annál inkább. Szerencséjükre Brown mellett az egyetlen igazán nagy név Tyrann Mathieu a safety sorból. A legfrissebb hírek szerint és Mathieu közösségi médiában feltüntetett reakciói alapján ő aligha fog maradni. Teszteli a piacot és még egyszer utoljára igazán nagy pénzt akar leakasztani valahonnan. Számomra nem igazán logikus ez a sztársafetytől, mert a Spagnuolo rendszerében arany élete van, azt csinálhatja, amit a leginkább tud, ráadásul contendernél is marad. Egy kicsi kedvezménnyel igazán maradhatott volna. Pótlásával kapcsolatban a draftot említik leginkább, ahol az első kör vége felé több sokoldalú safety érkezik.

A többiek nem fontos láncszemek, de az elkapókat talán érdemes együtt kezelni. Mind Byron Pringle, mind DeMarcus Robinson szerződése lejár és Kelce meg Hill mögött annyira nincs senki, hogy mindketten több mint a snapek 45%-ában pályán voltak. Robinson már az elmúlt két évben is abszolút minimum pénzért maradt a csapatnál és Pringle sem keres sokat, így egyikük, de akár mindketten maradhatnak, ha ismét hasonló elvárásokat fogalmaznak meg. Azonban a Chiefsnek nem lesz prioritás a megtartásuk, mert véleményem szerint eljött az idő, hogy vagy a piacról vagy a draftról egy valódi harmadik számú célpont érkezzen Mahomes számára, aki így elvenné a játékidőt a fent nevezett úriemberektől.

Aki még mindenképpen megfontolandó, az Melvin Ingram. A Steelerstől érkező veterán pass rusher ugyanis jó hatással volt a csapatra, Chris Jones vissza tudott térni a fal belsejébe, így pedig kicsit feljavult a Chiefs védelme. Amennyiben pedig Clark távozik, úgy teljesen kimerülne a passzsiettető repertoár a csapatnál. Egy olcsó szerződést mindenképpen megér egy évre.

A secondaryben Mathieu mellett még két corner, Ward és Hughes szerződése is lejár, valamint Sorensen is a safety sorból szerződés nélkül marad. Ward kivételével nem gondolnám, hogy kapkodni fognak utánuk a csapatok, valószínűleg sikerülhet megegyezni velük, ha a játékosok is akarnak maradni. A corner sornál az az egyetlen kérdés, hogy végre valahára hajlandó-e áldozni erre nagyobb összeget a gárda, mert a jelenlegi játékosok maradása ettől is függ. Szerintem közülük csak Ward marad ha nem licitálja túl a piac, talán némi kedvezményt is ad volt csapatának. Sorensenre meg Hughes-re pedig nincs igazán szükség, így majd a piac végén dől el a sorsuk.

Potenciális érkezők/maradók

Az Orlando Brown helyzetről fentebb már megemlékeztem, ha pedig vele hosszabbít a gárda, akkor pedig elég kevés pénz marad a kasszában. Szerencsére sok megoldandó probléma sincs, nem gondolnám, hogy nagyon aktív piacot várhatunk a Chiefstől. A három poszt, amire érdemes lehet figyelni az az elkapó, a corner és a safety. Én úgy gondolom, hogy az elkapók krémjét nem tudják megfizetni és a draft is elég jó kínálatot hoz ezen a poszton, így vagy marad Pringle és/vagy Robinson vagy draftol a gárda valakit. Odell Beckhamet rebesgették páran, mint jó fit, de szerintem az elkapó ha megteheti, akkor marad a Ramsben, másrészt pedig nem tudja megfizetni a gárda.

Ami érdekes lehet, az a corner poszt. A Chiefs látszólag évek óta hanyagolja a védelmének erősítését, mindig Spanguolo mester szakértelmében bíznak, de az AFC-ben vészesen közelednek a jövő szuperirányítói, akik ellen kellhet a segítség. Idén elképzelhető, hogy egy rutinos cornernek lehetőséget ad a gárda, mondjuk ahogy tavaly a Broncos pont Kyle Fullernek. Safety fronton szerintem nagyobb név biztos nem érkezik, inkább a draftról próbálnak majd Thornhill mellé szerezni valakit.

Érdekes kérdéskör lehet a pass rush szerepe is, teljesen nem hagyhatják figyelmen kívül, de abszolút a veterán vonalon mozoghatnak. Ahogy fentebb jósoltam én arra számítok, hogy Melvin Ingram visszatér a csapathoz valami barátibb kontraktus formájában.

Összességében a Chiefs kerete nem nagyon fog változni jövőre. Orlando Brown 90%, hogy marad, Melvin Ingram marad és a kiegészítők egy része is itt fogja folytatni. Két nagyobb név lehet, aki nem erősíti a rostert jövőre, az Frank Clark és Tyrann Mathieu. A harmadik számú támadó opció és a cornerback lehet a prioritás a csapatnál, de a legnagyobb nevekre csak akkor csaphatnak le, ha discountot vállal az adott játékos.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!