Connect with us

Szabadügynök

Déjá vu – Bills FA-kitekintő

A Buffalo Bills csapata a 2020-as idény után egy egyértelmű helyzet elé került: erősíteni kell a kereten, javítani kell a támadófalon és a védőfalon, valamint le kell győzni a nagy mumust, a Mahomes vezette Chiefst a rájátszásban. És mi a helyzet egy év elteltével? Ugyanez. Déjà vud van? Nem csodálom.

*A Bills FA-kitekintőjét köszönjük ThySoulnak.*

A Bills abban a kényelmes helyzetben találta magát, hogy a liga egyik legjobb irányítójával rendelkezik, aki ad egy elég magas padlót a csapat számára, és aki ráadásul idén megmutatta, hogy nem csak az alapszakaszban képes extra szintet hozni, hanem a PO-ban is. A cél adott, Josh Allen köré egy olyan csapatot kell építeni, amely képes elhódítani a hőn áhított Lombardi trófeát, ehhez viszont ki kell lépni a komfort zónából, mert nem lesz elég a szimplán szinten tartás.

A helyzetet nehezíti, hogy az offense stáb szinte teljes egészében lecserélődött: Brian Daboll megpróbálja Daniel Jonest a következő Josh Allenné alakítani, így az eddigi QB edző Ken Dorsey lett az új OC, az ő helyét pedig a Panthersnél megbukott Joe Brady veszi át, valamint régi-új OL Coach lett a csapatnál Aaron „Beach Chairs” Kromer személyében. Az új emberek nekem személy szerint tetszenek, de természetesen benne van egy esetleges bukás is a dologban, amivel egy újabb év landolna a kukában.

Defense oldalon meglepetésre nincs változás, Leslie „13 másodperc” Frazier nem kapott végül HC állást, nem is rúgták ki, így védő oldalon várható visszaesés, mivel a tavalyi D csak statisztikailag volt első, mutatott játékra egyáltalán nem.

Miből gazdálkodunk?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A rossz hír az, hogy jelen pillanatban a csapat majdnem 5 millió dollárral lépi túl a plafont. A még rosszabb hír az, hogy nincs túl sok egyértelmű kivágás, mely segítségével Brandon Beane egy kis zsebpénzhez juthatna.

Kezdjük a talán legegyszerűbbel: a linebacker sorral. Klein és Matakevich kivágásával majd’ 8 millió cap space szabadítható fel, különösebb fejfájás nélkül. Ami az egészet felrúghatja, az Edmunds helyzete: a korábbi első körös játékos idén az 5. éves opciója alatt játszik, amely 12,7 millió dollárral teszi gazdagabbá. Ez a Buffalo számára különösen rossz hír, hiszen az egész garantált, de van egy kiút a dologból: a trade. Ahány ember, annyi vélemény, de valószínűleg mindenki egyetért abban, hogy Edmunds jelenlegi játéka alapján egyáltalán nem ér ennyit, viszont ilyen fizetéssel- és a trade után nem ártana majd egy új szerződéssel is megkínálni- igen nehéz lesz cserepartnert találni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a csapatnál szeretik, így nem valószínű a távozása, de azért jobb észben tartani, hogy van egy ilyen opció, ha minden kötél szakadna (ha ő távozik, Klein maradhatna egy paycut társaságában).

Elég egyszerű Cole Beasley esete is: a lassan 33 éves játékos oltásellenes teljesítménye tavaly visszaesett, a kivágásával felszabadítható 6 millió pedig csábító. Bár Beane az év végi sajtótájékoztatón kiállt mellette, nem lepődnék meg, ha távozna, de elnézve a WR sort, egy fizetéscsökkentés valószínűbb az esetében.

Három támadófalemberen is lehet spórolni, a kérdés, mennyire akarnak változtatni a hullámzó teljesítményű Oline-on a csapatnál. Feliciano és Williams esetében valószínűleg egy szurkoló sem hullajtana könnyeket, Morse elküldése viszont nehezebb kérdés. Valószínűsíthető, hogy nem fogják a fal felét elzavarni egy holtszezon alatt, de egyrészt valakiknek távoznia kell, ha szeretne egy kis költőpénzt a csapat, másrészt annyira nem volt jó az egység, hogy mindenáron egyben kelljen tartani. A két guard kezdhet izgulni a jövője miatt, viszont center poszton valószínűleg nem változtat az FO, és egy hosszabbítással fog egy kis pénzt felszabadítani.

A végére maradtak az átalakítások, melyek segítségével a Milano- White- Dawkins hármasnál elég sok pénzt lehetne megtakarítani (akár 17 és fél milliót), de valószínűleg ezekhez nyúlnak legkésőbb a csapatnál. Akinél biztos lehet valamire számítani, az Stefon Diggs, akinek egy új szerződéssel muszáj lesz csökkenteni az idei 18 milliós cap hitjét.

(Hiányzik a listáról Star Lotulelei is, mivel fogalmam sincs mit akarnak vele kezdeni. Ő is dicsérve volt, de az utóbbi két évben alig játszott. Egy sima kivágással alig másfél millió szabadítható fel az esetében, szóval a legvalószínűbb egy post june cut lesz 4 milliós megtakarításért, vagy simán visszavonul.)

A szabadügynökök

A jó hír az, hogy viszonylag kevés fontos szabadügynökkel rendelkezik a gárda, akik közül a legfontosabbak az alábbi táblázatban vannak összeszedve:

A legnehezebb kérdés egyértelműen Levi Wallace, akit ezer éve le akar cserélni a vezetőség, de valamiért sosem sikerül. A sors iróniája, hogy White sérülése miatt elég fontos lenne visszahozni, de tavaly hozta eddigi legjobb évét, így akár 8-10 milliót is elkérhet. A legreálisabb az esetében, hogy tesztelheti a piacot, ahol a kutyának sem kell majd, ha pedig nem kap számára megfelelő ajánlatot, marad még egy évet 4-5 millióért.

McKenzie helyzete viszonylag egyszerű: a szurkolók szeretik, a csapattársak úgyszintén, korrekt WR4 lehetne a csapatnál, viszont Sean McDermottal való kapcsolata rémes a különböző insiderek szerint, így az ő maradására kevés esély mutatkozik. Ugyancsak a távozás a valószínű Mitch Trubisky esetében is, akinek nem titkolt szándéka, hogy valahol kezdő lehessen. Várhatóan ő is teszteli a piacot, ahol a kutyának nem kell majd viszont visszatér, ha senki nem számol vele starter QB-ként.

A két DE jövője sem túl fényes a csapatnál: Addison 34 éves, és bár tavaly ő volt a házi sack király, az utóbbi években elég sok erőforrást ölt ahhoz a Bills az egységbe, hogy el tudják engedni a veteránok kezét. Jerry Hughes esetében lehet szó hosszabbításról (Beane elmondta, hogy tárgyalnak vele), amit a legtöbb szurkoló támogatna, ellenben a szűkös anyagiak ezt igencsak meg fogják nehezíteni.

Aki viszont biztosan kap szerződést, az Ryan Bates és Harrison Phillips. Előbbi megtartása nem kerülne sokba (RFA tenderrel 2,5 millió alatt itt tartható), valamint hatalmas szerepe volt abban, hogy a fal feljavult az idény második felében. Phillips esete még ennél is egyszerűbb, ő maradni akar, a vezetőség is a csapathoz akarja láncolni, ráadásul egy hometown discount is befigyelhet a 26 éves védő esetében.

All-in vagy nem?

Kissé visszaütött a tavalyi „szintentartása” a keretnek, három magas pick után a pass rusher még mindig hiányposzt, valamint a fal közepén és a futó szekción ugyanúgy turbózni kell, miközben a WR poszt is igencsak elfogyott idénre.

Passzsiettetőt piacról hoznék, valakit, aki képes még jól játszani, miközben nem kerül 20+ millióba. Von Millert láttuk mire képes a Ramsben, tesztelni is szeretné a piacot, és bár nem Buffalóban kapná meg a legzsírosabb szerződést, az esélye a gyűrűre itt lenne az egyik legjobb. Ha ő mégsem jönne össze, szóba jöhet Chandler Jones vagy Melvin Ingram is.

A kötelező visszaigazolások után is marad még munka, a draftról mindenképp kelleni fog egy CB2, valószínűleg első körben, minimum egy guard (és lehet center is, ha Morse a cut sorsára jut), RB2, egy használható TE Knox mellé, valamint egy gyorsabb WR, aki visszahordóként is használható. Emellett kelleni fog LB a csapatnak, valamint el kell kezdeni gondolkodni a safety utánpótláson, mivel az All-Pro páros 30 fölött van, és nem fognak már évekig ilyen magas szinten játszani.

Az igazi kérdés igazából az lesz, mennyire akarja feláldozni a jövőt a GM. Pénz szabadítható fel dögivel, a szabadügynökök számára valószínűleg vonzó lesz a csapat, így már csak az FO-n múlik, mennyire erősödik meg a keret.

Összegzés:

Brandon Beane számára a feladat adott: kevés pénzből kéne nem csak szinten tartani, hanem erősíteni is a keretet, miközben lassan egyes pozíciókon az utánpótlásra is oda kell figyelni. Josh Allen akár egy ütőkártya is lehet a piacon, amellyel olcsón csalhat ide veterán játékosokat, de be kell látni: ebben a ligában kockázat nélkül nehéz sikereket elérni, márpedig a saját FA-k megtartása és gyengébb szintű játékosok idehozatala nem biztos, hogy a megfelelő út az SB győzelemhez. A szurkolók egyre idegesebbek, egy újabb playoff blama akár valakinek az állásába is kerülhet a HC-GM kettős esetében, viszont a megfelelő erősítésekkel végre valahára összejöhet a hőn áhított végső siker.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!