Connect with us

Szabadügynök

Falat Burrow-nak – Bengals FA-kitekintő

Csoda. Ha egy szóval kellene jellemezni a 2021-es Bengals idényt, ez volna az. A liga legvégéből két év alatt a Super Bowlig jutott a gárda, amivel minden semleges drukker szívébe belopták magukat. De hogyan tovább? Hogy lehet fenntartani ezt a szintet? Mi kell hozzá, hogy jövőre a bombaerős AFC-ben ismét esélyes legyen ez a csapat akár a végső sikerre is?

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Bengals a legjobb helyzetben lévő franchise az egész ligában. De mindenképp top3-as. Adott egy baromi tehetséges, még évekig olcsó irányító, egy baromi tehetséges még évekig olcsó elkapósor és egy bár kevés nagy nevet tartalmazó, de remekül játszó védelem. Plusz a liga egyik legtöbb helye a sapka alatt.

A Bengals nagyon szerencsés helyzetben van, mert sokba kerülő kulcsposztokon van még évekig újonc szerződéses játékosuk, ezzel megvan a lehetőségük egy nagyon erős rostert felhúzni Joe Burrow köré a következő években. A nagy rivaldafény és a médiafelhajtás pedig vonzóbb célponttá is tehette a csapatukat, ami megvallva az igazat az utóbbi években nem volt a szabadügynökök első számú célponjta.

Játékosok, akiken spórolni lehet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem túl hosszú a lista. A Bengals alapvetően is több mint 50 millióból gazdálkodhat, ami a 4. legtöbb a ligában, ehhez pedig még egy könnyű és két kicsit nehezebb döntéssel hozzá is tudnak tenni egy keveset. Trae Waynes kivágása a magától értetődő kategória. A két éve nagy pénzért szerződtetett corner 33 meccsből mindössze 5-ön tudott pályára lépni és azokon sem volt igazán jó. Ha nem küldik el, akkor konkrétan a legtöbbet kereső Bengals játékos lenne 2022-ben, ami nagyon irreális. 5 millió halott pénz mellett az a 10 millió, amit spórolni tudnak rajta, túl könnyűvé teszi a döntést.

A másik két játékos esete már kicsit nehezebb, kezdjük Samaje Perine-nal. Sokat persze nem vesz el a sapkából, de úgy gondolom Chris Evans mutatott annyit, hogy jövőre ő lehessen a csapat második számú futója, így pedig teljesen felesleges a rosteren tartani Perine-t, még ha csak keveset is keres. Erre a szerepkörre a draft hátsó köréből bőven elég játékost hozni.

Trey Hopkins pedig a legnehezebb döntés. Mint később is kiemelem, a támadófal megerősítésére kell fókuszálni a szabadügynök piacon. Mindenki tudja, hogy a bajnoki cím elsősorban ezen az egységen ment el. Ráadásul lejáró szerződésű játékosok is lesznek az egységben, így nem biztos, hogy a legokosabb döntés még egy lyukat generálni. Azonban Hopkins egy gyenge minőségű kezdő center. Igazából akkor jár a legjobban egy csapat, ha ő a 6. számú falembere. Erre a szerepkörre azonban sok az idei 7 milliós keresete, amiből ráadásul csak 1 millió garantált. Úgy gondolom nem szabad vele kezdőként számolni, egy csere pedig nem ér ennyit. Ha visszaigazol olcsóbban rendben van, de hasonló vagy akár jobb játékosokat olcsóbban is lehet találni.

Legfontosabb szabadügynökök

A lista hosszú és tartalmaz több kezdő játékost is, de igazán csak egy, esetleg két kulcsember szerződése fut ki 2022-ben. A gyenge támadófal egyik legjobbja volt Quinton Spain, aki hozta a jól megszokott átlagos szintjét a bal oldali guard poszton. Az persze a többiek sara, hogy ezzel már ki lehetett emelkedni a csapatrészből. Hasonló volt a teljesítménye Riley Reiff-nek is, amíg a 14. hét után IR-re nem került. Igazából az ő egy éves leigazolása remekül sült el és nagyon hiányzott is a playoff menetelés során. A támadósor egyetlen igazán meghatározó embere C.J. Uzomah, aki amellett, hogy idén szintet lépett és kifejezetten hasznos tight endje volt a csapatnak, az elmondottak alapján az öltöző egyik legfontosabb játékosa, aki a szellemi vezető szerepét is betölti.

A védelemből DJ Reeden kívül minden pályára került védőfalember szerződése kifut, ami látva hogy milyen jól dolgozott az egység, elsősorban a futás ellen komoly probléma. Larry Ogunjobi és B.J. Hill részesei voltak a kezdő sor rotációjának, míg Josh Tupou már egyértelműen cserejátékosa volt. A secondaryből négy játékost is kiemeltem, de igazán csak eggyel kell foglalkozni. Jessie Bates a playoffban is megmutatta, miért a liga egyik legjobb safetyje, az ő megtartása az elszőszámú feladat a saját szabadügynökök között. A többiek a könnyen pótolható kategóriák, értük nem érdemes sok tőkét megmozgatni. Utolsóként pedig a helyi legenda Kevin Huber került fel a listára. Cincinnati szülöttjeként a Bearcats egyetemre járva 2009 óta a Bengals puntere. Igazi helyi hős. Mivel a játékával továbbra sincs nagy probléma 1-2 évig illene még a csapat mellett tartani, hátha részese lehet egy még az ideinél is nagyobb menetelésnek.

Potenciális érkezők

Mint említettem a Bengals rengeteg erőforrással gazdálkodhat, amiből illik is költeni, ha ott van az esély a csapat előtt. Addig lehet egy erős keretet fenntartani, míg újonc szerződésen van a kiemelkedő irányítód, így a Bengalsnak kettő, maximum három évig van nyitva ez az ablak. Ennek apropóján nem szabad garasoskodni és muszáj több játékost is megkeresniük a szabadügynök piacon.

A támadófalba a Hopkins cuttal mindössze egyetlen kezdő játékos maradt (Jonah Williams LT), így természetes volt, hogy ez lesz a csapat fókuszában. Spain jól játszott egész szezonban és nem a fal bal oldalán múlt, hogy a csapat nem tudta megnyerni az utolsó meccsét. Szerintem ár/érték arányban is jó megoldás lehet őt lefixálni 2-3 évre. A második guard már egy jóval nagyobb nevű játékos lett. Adenijit ott verték meg az egész playoff alatt, ahol csak akarták, a liga legrosszabb jobb oldali guardját pedig az egyik legjobb válthatja. Brandon Scherff bár sokat bajlódik sérüléssel, mióta a ligába került elit játékos a posztján. Ő lenne az egység legjobb játékosa és sokat segíthetne két ilyen guard között játszani bármelyik centernek.

A lista következő neve ugyan képes center poszton is játszani, Lucas Patrickra nem elsősorban kezdő játékosként számítok. Ő lett Hopkins olcsóbb és még azt is lehet mondani, hogy jobb verziója a padra, aki bárhova be tud szállni. A fal utolsó érkezője Morgan Moses, aki a jobb oldalon Reiff helyét váltja. Igazából nem lenne bajom Reiff visszaigazolásával sem. Fizetésben hasonló összeget kérhet el mindkét játékos, de Moses 3 évvel fiatalabb, így inkább mellé tettem le a voksom. De ha Reiff jön vissza újabb egy évre és draftolnak egy tehetséges RT-t, akire 2023-tól számítanak kezdőként, ugyanúgy tetszene a megoldás. Egyedül centert nem hoztam a posztra a csapattól, ezt a drafton oldanám meg az első 3 kör valamelyikében. Adják meg Burrow-nak azt a játékost, akivel 10+ évig együtt játszhat. Több veterán irányítótól hallhattuk már, hogy mennyire fontos, hogy állandóság legyen a center poszton, így ide nem igazoltam 30 éves veteránokat.

Túlzás lenne most a Bengals részéről minden posztra top játékost szerződtetni a támadófalba. Nekik már az is sokat számítana, ha a liga bottom 3-as egységéből fellépnének a közepes szintre. Ez az új fal nem lesz sosem a liga legjobbja, de ilyen erős skill játékosok mellett hozzák azt a szintet, ami mögött Burrow-nak lesz ideje megjátszani Chase-éket.

Kicsit hosszabb lett az offense line rész, így CJ Uzomah visszaigazolását nem részletezném különösebben. A csapat egyik hangadójának visszatérése fontos az öltözői hangulat miatt, ráadásul tavaly nagyon hasznos is volt a három sztárelkapó mögött.

A védelemben három játékost is visszahoztam a csapathoz. A remekül teljesítő védőfal visszakapja B.J. Hillt és RFA státusza miatt olcsón Josh Tupout is. Nem kell megbontani azt, ami jól működött. Hill jobban teljesített mint Ogunjobi, futás ellen mindenképp és mivel pass rushban hasonlóan teljesítettek, így Hill mellé tettem le a voksomat. Ugyancsak magától értetődő volt Jessie Bates visszaigazolása. Igazából az sem elképzelhetetlen, hogy franchise taget tesznek rá és azalatt játszik 2022-ben de megteheti a Bengals, hogy hosszabbít a legjobb secondary játékosával.

Egyetlen fontos külsős érkező ebben az esetben a védelembe Stephon Gilmore lett. A 2019-es év védőjének teljesítménye visszaesett az elmúlt két szezonban, de nem volt túl bő a corner piac. Ha a Patriots nem tartja meg JC Jacksont remek opció lehetne a Bengalsnak, amelynek nagyon szüksége volna egy első számú játékosra a poszton. Azonban kicsi az esélye, hogy minimum ne tagelje őt a New England, így Gilmore-ra mozdultam rá. Érzek némi kockázatot ebben az igazolásban és benne van, hogy a lassan 32 éves védő nagyon belassul és komolyan visszaesik a játéka, de még mindig inkább vele próbálkoznék, mint a többi elérhető játékossal. Gilmore bizonyítottan képes első számú cornere lenni egy contender csapatnak, a többi elérhető játékosnál azonban vannak minőségbeli kétségeim. Nem ez az opció a kedvencem, de inkább egy Gilmore-t próbálnék meg a csapat helyében két évre, mint 20 millió körüli éves összeget adni Carlton Daviseknek 4-5 szezonra. Utolsóként pedig természetesen a csapatnál tartottam a Cincinnati legendát, Kevin Hubert is.

Összegzés

Nincs más út, mint előre. A Bengals a Dalton-éra eleje óta a legjobb helyzetben most van. A keret már most sem gyenge és bőven van lehetőség tovább erősíteni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jobban megéri a támadófalat a szabadügynök piacról erősíteni, mint a draftról, így ez kell legyen a csapat első számú terve. Egy ilyen forgatókönyvvel nem lennének egyik poszt korai draftolására sem nagyon rákényszerítve, de azért a korai körökben kellene találni egy centert és a cornert.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!