Connect with us

Szabadügynök

Egy hosszú út első lépései – Bears FA-kitekintő

Új csapatvezetés, fiatal irányító. A jövő Chicagóban fényes lehet, azonban kulcsfontosságú, hogy az első ütemben is már a jó döntéseket hozzák meg, hogy valóban egy sikeres korszak köszönthessen a szeles városba. Nincs könnyű helyzetben a vezetés, hiszen több drága veterán is a csapathoz van láncolva, miközben drafttőkében sem dúskálnak. A reménysugár azonban ott van Justin Fieldsben. A lényeg, hogy türelmesen álljanak hozzá.

A Ryan Pace, Matt Nagy kettős a 2018-as remek, 12 győzelmes szezonban még egy nagyon potens, fiatal vezetésnek tűnt a Bears élén. Pace első (és egyetlen) kinevezett vezetőedzője azonban miután elnyerte az év edzője díjat első évében, meg sem tudta közelíteni az akkori eredményeit. Két 8-8-as szezon után tavaly már csak 6 siker jött össze a nagy múltú klubnál így borítékolható volt, hogy érkezik a váltás.

Az előző rezsim keretét ugyanakkor nem lehet első ízben kipucolni. A csapatnál sok a feltorlódott szerződés, a drága veterán játékosok, miközben tehetséges fiatalokból nem sokat találni. Pace notórikusan eltrade-elte a Bears korai draftjogait, gondolhatunk itt akár a Trubisky cserére, akár a Mackért adott 2 első körre, de a tavalyi drafton is agresszív volt és a 2022-es első körét is beáldozva szerezte meg Justin Fieldset. Azt a játékost, aki miatt a sok nehézség ellenére mégis van ok izgatottnak lenni. Fields felemás újonc éven van túl, ebbe belejátszik a padoztatása, majd a sérülései is. Látva az idei draft irányító felhozatalát pedig egyáltalán nem tűnik rossz döntésnek, hogy rá áldozták be az idei első körös pickjüket is. Lehet, hogy Ryan Pace utolsó döntései egyikével mégiscsak jót tett a csapatnak? Akárhogy is, az esetleges babérokat már a Ryan Poles & Matt Eberflus kettős fogja learatni.

A türelem azonban fontos kulcsszó a csapatnál. Nem 2022-ben kell ettől az egységtől mély playoff menetelést vizionálni. Ki kell várni, míg ki tudják takarítani a csapatot és egy stabil védelem összerakása mellett Fields köré összeraknak egy ütőképes fiatal támadósort.

Játékosok, akiken spórolni lehet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A csapat cap helyzete nem jó, de nem is tragikus, hogy egy klasszikust idézzek. A 26 millió elérhető cap space a liga középmezőnyébe elég és alapvetően lehet vele mit kezdeni. Azonban ezt az összeget nem igazán tudja a csapat tovább növelni. 7 millió dollárt tudnak spórolni két könnyen megléphető cut segítségével. Eddie Goldman évek óta vagy nem játszik vagy nem azon a szinten mint karrierje elején tette, Jeremiah Attaochu pedig nem több egy idősödő csere pass rushernél. Elküldeni mást nem is igazán éri meg a csapatnak. Tudnak még egy kevés összeget felszabadítani, ha Roquan Smithnek, a csapat egyik legjobb védőjének adnak egy hosszú távú szerződést. Ennek mértéke persze az adott szerződés kialakításán múlik, de nem érzek nagy kockázatot egy közel All-Pro szintű fiatal játékos hosszú távú leláncolásában.

Sokkal nagyobb kérdés, hogy mihez kezdenek a veterán pass rusherekkel. A Khalil MackRobert Quinn duó együtt 47 milliójába kerül 2022-ben a Bearsnek, ezzel pedig a csapat két legjobban fizetett játékosáról beszélünk, akik a cap 22%-át viszik el. Brutális szám. Mack konkrétan egyedül keres 30 milliót, ami egy egész jó irányító fizetése. A nagyobb baj azonban, hogy a szerződések folyamatos átalakítgatása miatt egyiküket sem éri meg idén kivágni. Hacsak nem találnak olyan cserepartnert, aki átvállalja a játékosok szerződését, akkor komoly döntést kell meghozni. Van lehetőségük újfent átalakítani a pass rusherek szerződését, de ezzel csak tovább görgetnék maguk előtt azt a bizonyosat és ugyanabba a helyzetbe navigálnák magukat, mint idén, hogy nem lehet cutolni a játékosokat. Ha azonban vesz egy mély levegőt Poles és lenyeli ezt a két szerződést idén, jövőre már mindkét játékos esetén hasonló, 10-14 milliókat tudnának felszabadítani az elküldésükkel. A kérdés, hogy meddig halmozzák ezeket a pénzeket? Kifizetik idén vagy tolják a döntést és ezzel megkötik a saját kezüket a jövő évekre is.

A táblázatban feltüntettem, hogy milyen összegeket tudnának idénre generálni az újabb átalakításokkal, de én nem léptem meg egyik esetben sem ezt. Ezzel 2023-ra megadva az esélyt magamnak, hogy ha visszaesnek és szeretném fiatalítani a csapatot, meglegyen rá a lehetőségem. Egy keretet addig lehet tölteni drága veteránokkal, amíg az irányító újonc szerződésen van, de pont mire Fields és a csapat többi része is készen állna akár egy playoff menetelésre (2023 vagy 2024) a Mack, Quinn duó már olyan korba lép, hogy erősen kérdéses, hogy akkor is olyan dominánsak tudnak-e lenni, mint a mögöttünk álló években. Főleg, hogy Quinn 2021-es szezonja kiemelkedően jó volt és nem korrelál a karrierje utóbbi éveinek átlagaival.

Legfontosabb szabadügynökök

Túlzás lenne azt állítani, hogy rengeteg kulcsjátékos szerződése jár le idén. Allen Robinson az lehetne, de tavaly csak árnyéka volt önmagának. Ha egészséges és ha motivált, akkor egy kiemelkedő képességű elkapó, amilyenből nem sok található a Bears rosterén, de a tavalyi tagelt év után vélhetően hosszú távú szerződést kellene vele kötni. Rajta kívül távozóban van két rotációs elkapó, az egykoron jó, de most már hosszú évek óta gyenge Jimmy Graham és a támadófal 3/5-e. Azonban Jason Peters már 40 éves, hiába volt még tavaly is egész jó, nem övé a jövő, Ifedi egy átlag, vagy az alatti RT volt, míg Mustipher a liga egyik legrosszabb centere. Egyiküknek sem szabad jövőre a csapat kezdő egységébe tartozni. Egyedül James Daniels visszaigazolásán érdemes elgondolkozni. Andy Daltonra nem tértem ki, de szerintem mindenki tudja, hogy a kezdő Fields a cseréje pedig a remek szerződés miatt Nick Foles, akit nem éri meg kivágni, mert mindössze 3 milliót spórolna csak a csapat, de egy veterán, mentor backup QB ennél többe kerülne, így Daltonnak nincs már hely.

A védelemből sem távozik sok fontos ember. Akiem Hicks az volna, de a lassan 33 éves védőfalember sokat volt sérült az utóbbi időben és ugyancsak azt lehet elmondani, mint Mackék esetében, hogy már nem övé a jövő. Olcsón persze lenne értelme megtartani, de igazán a Bearsnek az volna fontos, hogy megtalálja a hosszútávú helyettesét. Aki nem biztos, hogy Bilal Nichols lesz, de egy kezdő szintet hozott az elmúlt két évben, ami alapján megérheti megtartani a még csak 25 éves falembert. A többiek rotációs emberek, egyedül az a Tashaun Gipson emelhető még ki, aki annak ellenére nyújt két éve korrekt teljesítményt a védelemben, hogy csak veterán minimumot keres. Végül pedig a csapatot 2014 óta szolgáló Pat O’Donnell punter, akit érdemes megemlíteni.

Potenciális érkezők

A keret megerősítésénél az offense kell legyen a középpontban. A támadófal tavaly kapott két fiatal tackle-t, ebből Jenkins lehet, hogy inkább vissza lesz konvertálva jobb oldalra és Borom padra szorul hiszen nem feltétlen kompatibilis egy zóna blokkoló falba. Rajtuk kívül csak Whitehair van szerződés alatt, így visszaigazoltam James Danielst a kezdőbe és Sam Mustiphert is megtartottam csere szerepkörre. Továbbra is szükség lesz egy, de ha Borom nem felel meg az elvárásoknak, kettő kezdőre a falba, de ezt majd a drafton kell orvosolni. Fields egyik legnagyobb erőssége, ahogy a zsebből kiforogva passzol. Matt Nagy nem használta eléggé ezt a képességét a fiatal irányítónak, de remélhetőleg Luke Getsy támadókoordinátor fogja. A falat lehetne tovább erősíteni, de akkor célpontja nem lenne Fieldsnek (picit hasonló dilema mint tavaly Sewell – Chase draftolásakor). Én, ahogy akkor is, most is a célpontokat választom, így inkább egy jobb nevű elkapót hozok további falemberek helyett.

Ez az elkapó pedig a Dallasban a két szupersztár árnyékában kissé megbújó Michael Gallup lett. Gallup és Mooney képesek lehetnek mindketten megnyújtani a pályát, ami fontos lehet Getsy rendszerében. Mooney játszatható a pálya minden pontján. Külső és slot elkapóként is megmutatta már, hogy lehet rá számítani. Mellé elsősorban olyan játékost akartam, aki Robinson szerepét veszi át a szélen, de kevésbé fizikális, inkább agilisabb kiadásban. Természetesen elképzelhető további erősítés a posztra, hiszen lecsökkent a létszám, de az anyagi lehetőségek miatt döntöttem inkább az egy jobb nevű érkező mellett a több közepesebb játékos helyett. Erősíteni pedig a védelemben is kellene.

Ezt az erősítést pedig a védelem mind a 4 szintjén elvégeztem. Visszaigazoltam a csapathoz azt a Bilal Nicholst, aki ha nem is Hicks szerepkörét tölthetné be, mert azt a fajta domináns pass rush teljesítményt nem látom, egy korrekt megoldás lehet minden downon a védőfalba. Ugyancsak itt említem meg a másik visszatérő Tashaun Gipsont. Matt Eberflus rendszerében a sok zóna és két safetys felállásba kellenek a megbízható hátsó emberek. Eddie Jackson párjaként Gipson megmutatta, hogy mind free safety szerepkörben, mind a box körül megállja a helyét és ráadásul olcsó is. Érkező oldalon először a linebacker sor kap erősítést. Mind tudjuk, hogy a Coltsnál mennyire fontosak voltak Eberflus számára a linebackerek. Smith képes lehet Leonard szerepkörében játszani, de kell mellé egy jó WILL, aki jó zónázásban és le tudja védekezni a pálya középső területeit. Az ‘Okereke’ szerepkörre Jayon Brownt képzeltem el, aki a piac egyik legjobb ár/érték arányú cover linebackere. Smithnek így megadatna az a fajta szabadabb szerepkör, amit Leonard is végzett a Coltsban. Végül pedig egy megbízható, jól szerelő slot corner. Desmond King remekül indult a Chargersben, de az utóbbi két szezonban nem csillogott annyira. Az ázsiója így nem lesz talán olyan magasan, de jól illeszkedhet ebbe a fiatal corner sorba és adhat olyan stabilitást a pálya közepén, mint Kenny Moore Indianapoilsban.

Összegzés

Nem várok igazán hangos offseasont a Bears részéről. Ha sikerülne valamelyik veterán pass rushert értékké váltani, akkor persze változhat a helyzet, de nélkülük inkább okosan kell költekezni. A védelembe pár jó munkás ember kell az új vezetőedzőnek, így pedig megadatna a lehetőség, hogy a meglévő (kevés) drafttőkét a támadósor fiatalítására lehessen fordítani. Fields köré fel kell húzni egy lendületes fiatal csapatot. Egy ilyen offseason után a védelem adna egyfajta stabilitást az egységnek, míg az offense tovább folytathatná a megújulását. A draft 2. és 3. körében mindenképp a támadófal és az elkapó posztot próbálnám meg tovább erősíteni.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!