Connect with us

Szabadügynök

Összejöhet, ami a Bucsnak nem sikerült? – Rams FA-kitekintő

A Rams eddig tökéletesen másolta a Tampa Bay Buccaneers által kikövezett utat: a dream teamjébe szerzett egy top irányítót a holtszezonban, majd megnyerte a hazai pályán rendezett Super Bowlt. A Bucs aztán együtt tartotta a bajnokságot nyerő gárdát, de a címvédés nem sikerült, pont a Rams miatt. A Los Angelesnek sikerülhet?

Cap helyzet

A Rams jelenleg 22,26 millió dollárral lépi túl a fizetési plafont és nincs sem első, sem második körös pickje (harmadikból is csak kompenzációs). A draftról tehát túl sok minőségi erősítés nem várható, így a fókusz a piacon van. Az 99 százalékban biztos, hogy senkit nem fog kivágni a csapat (vagy nem lehet rajtuk spórolni, vagy egyszerűen túl jók), ellenben szinte bármennyi pénzt fel lehet szabadítani, így a csapat effektíve azt igazol le, akit csak akar.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Jalen Ramsey, Leonard Floyd, Cooper Kupp és Robert Woods hosszú távú szerződéssel bír és a franchise tartóoszlopainak számítanak (Ramsey a liga legjobb cornere, Floyd tavaly kapott új szerződést és nem lehet elküldeni, Kupp talán a liga legjobb elkapója jelenleg, míg Woods a McVay rendszer egyik legfontosabb láncszeme). A szerződésük átalakításával azonnal 40 millió dollárt lehetne felszabadítani, amivel máris nagyon kényelmes helyzetben lenne a gárda, de itt még nem ér véget a történet.

Aaron Donald a Super Bowl előtt belengette a visszavonulását, majd a bajnoki győzelem után azt nyilatkozta, hogy ha sikerül mindenkit visszahozni, akkor ő is visszatér. Ezzel együtt megjelentek olyan riportok is, hogy az ő potenciális visszavonulása sokkal inkább egy új szerződésnek szól, amit simán meg is kell neki adni – pláne hogy egy hosszabbítással 10 millió dollárt lehetne felszabadítani. Célszerű lenne hasonlóan eljárni Rob Havensteinnel is, aki egy kiváló RT, a szerződése pedig jövőre lejár.

Ezekkel a lépésekkel kapásból 34 millió dollár pluszban lenne a csapat, és még nem beszélünk Matt Staffordról. Egyes riportok szerint kinéz neki egy 5 éves, 200 millió dolláros hosszabbítás (évi 40 millió dollár) – amit a bajnoki győzelem után természetesen ő is megérdemel –, amivel az idei 23 milliós cap hitjét simán lehetne akár 17 millió dollárral is csökkenteni (az összeg egyébként irreleváns és a szerződése hátralévő egy éve amúgy is jelentősen lerontja majd az átlagot). Ezzel együtt már 51 millió dollárnyi költőpénze lenne a csapatnak, és akkor A’Shawn Robinsont és Tyler Higbee-t nem is említettem, akikkel még további 8-9 milliót fel lehetne szabadítani.

Illetve van még egy fontos szerződés alatt álló játékos, akit nem lehet figyelmen kívül hagyni: Andrew Whitworth. A 40 évesen is elit teljesítményre képes LT jövője ugyanis egyelőre bizonytalan és az esetében tényleg reális esély van a visszavonulásnak. Az ő döntése alapjaiban fogja meghatározni a Rams piacát: egyrészt a visszavonulása egy óriási lyukat ütne a támadófalban, másrészt ezzel egyidejűleg 16 millió dollár szabadulna fel (az is egy opció, hogy marad és belemegy egy fizetéscsökkentésbe). Én most azzal kalkulálok, hogy marad még egy évet.

Szabadügynökök

A Rams nagyon aktív lehet a piacon, és nem csak arra lehet elég pénze, hogy mindenkit megtartson, de arra is, hogy tovább erősítse a rostert. Még mielőtt azonban rátérünk a potenciális érkezőkre, nézzük meg, kik azok a fontos szabadügynök, akikről döntést kell hoznia a menedzsmentnek.

Von Miller márciusban 33 éves lesz, de a rájátszásban és a Super Bowlon úgy játszott, mint annak idején a bajnokságot nyerő Broncosban. Ugyan csak egy fél szezont töltött el Los Angelesben, de a védelem második/harmadik legjobb játékosaként nagy érvágás lenne a hiánya, nélküle jó eséllyel nem jött volna össze a gyűrű.

A védelemből még három fontosabb lejáró szerződésű játékost kell kiemelni: a CB2 Darious Williamst, a kezdő LB Troy Reedert és a rotációs belső védőfalember Sebastian Joseph-Dayt. Reeder RFA, így őt olcsón meg lehet tartani még egy évre (2-3 millió dollárnál nem is ér sokkal többet), viszont a másik kettővel jó eséllyel nem hosszabbít majd a csapat. Williams nem tudta megismételni a 2020-as idényét és a piacon valaki jó eséllyel túlfizeti, Joseph-Day meg hiába egy jó játékos, a szezon második felében és a rájátszásban nem játszott sérülés miatt (a Super Bowlon volt pár snapje) és a hiánya nem nagyon látszott a védelem teljesítményén. A piacon 7-8 milliót is simán kaphat, de a Ramsnek ennyit nem ér, a belső védőfal nélküle is kellően mély és minőségi.

A támadóoldalon a támadófal 3/5-e is távozhat: Andrew Whitworth visszavonulhat, a center Brian Allen és a guard Austin Corbett szerződése pedig lejár. Mindkettő kvázi saját nevelés, a Rams csapatépítésének tökéletes példái – hátsó körös vagy másik csapattól kukázott játékosok, akik végül beértek. Corbett 2018-ban a Browns második köröse volt, de Clevelandben teljes bust lett, míg Allen ugyanebben az évben a Rams negyedik köröse volt és három évig nem mutatott semmit. Végül azonban sikerült őket beépíteni, tavaly mindketten remekül játszottak és most elég szép pénz ütheti a markukat. Mellettük még a csere OT Joseph Noteboom szerződése is lejár, akit tavaly nem akart elcserélni a Rams és Whitworth sérülése után kifejezetten jól is szállt be, van benne kezdő potenciál is akár.

A skill játékosok között Odell Beckham a legnagyobb név, aki rendkívül hasznos tagja lett a Rams támadósorának, de egy ACL-sérülés miatt keserédes véget ért a szezonja. Sony Michel a Patriotstól érkezett egy évre, nem is volt rossz, de Cam Akers és Darrell Henderson miatt abszolút nélkülözhető. Rajtuk kívül még a csereirányító John Wolfordot és a kezdő rúgó Matt Gayt érdemes megemlíteni, akik olcsón megtarthatók ERFA és RFA tenderekkel.

Potenciális érkezők/maradók

A lejáró szerződésű és visszavonulással kacérkodó játékosokat figyelembe véve a linebacker-posztot, a támadófalat, a védőfal szélét és a CB-sort kell megerősíteni a csapatnak. Ahogy fentebb is írtam, a piacot alapvetően fogja meghatározni Whitworth döntése, és bár én azzal kalkulálok, hogy marad, az érkezők listáját úgy állítottam össze, hogy egy potenciális AW visszavonulást is fedezzen.

Donald kiadta az ukázt, hogy mindenkit vissza kell hozni. Ez jó eséllyel nem fog teljes egészében sikerülni, de a lehetőség adott egy ésszerű szintentartáshoz. Kezdésnek visszatér RFA és ERFA tenderrel Matt Gay, John Wolford és Troy Reeder – ez a könnyű része a dolognak. Michel, Joseph-Day és Williams abszolút pótolható kategóriát képviselnek, illetve nem hiszem, hogy sikerül megtartani mindkét belső támadófalembert (pláne, hogy a Rams scouting teamje az egyik legjobb a ligában és zseniálisan tudnak a hátsóbb körökben kezdőket találni, vagy épp a piacról rendszerbe illő játékosokat olcsón találni).

Én most Brian Allenre szavaznék, mert egyrészt jó centert nehezebb találni, másrészt ő a jobb játékos, így Austin Corbett távozik. A helyére rögtön lehetne bagóért elhozni a Chiefs korábbi guardját, Laurent Duvernay-Tardifet, aki remek fit a wide zone sémába, vagy ha komolyabb – és drágább – upgrade-et akar a csapat, akkor B opcióként Laken Tomlinsont is meg lehet próbálni (már ha a 49ers kiengedi a piacra). Szerintem Joseph Noteboom is marad mondjuk egy 3-4 éves szerződés keretében – egyrészt még közel sem olyan felkapott, hogy óriási pénzt kelljen érte adni (lehet, hogy túl is becsültem az értékét), másrészt legkésőbb jövőre fix kezdő lehet. (Ha Whitworth visszavonul, akkor Terron Armsteadre is rárepülhet a Rams.)

A saját szabadügynökök közül még Odell Beckham és Von Miller az a kategória, akiket mindenképp érdemes lenne visszahozni. OBJ sérült, így olcsón meg lehet tartani és a hírek szerint ő is szeret LA-ben játszani, Von Millernek meg mindegy, hol kap még egy utolsó nagy szerződést. A piaci értéke 15-17 millió dollár körül lehet két évre, JJ Watt szerződése alapján inkább a 15 felé hajlok, de legrosszabb esetben egy franchise tag is belefér. (Ha nem sikerül megtartani, akkor Dante Fowler egy nagyon olcsó és ismerős opció lehet, vagy nagyobb halként Chandler Jonest is célba lehet venni).

A Rams hagyományosan és nagyon helyesen nem értékeli túl a linebacker posztot, így nem várok ide nagynevű igazolást, pláne hogy a tavalyi harmadik körös Earnest Jones nem is rossz. Ellenben a CB-sort érdemes lenne megerősíteni, és mondjuk JC Jackson jó jelölt lenne, ha a Patriots kiengedi a piacra, de nem valószínű, hogy két nagy CB-szerződést is kiosztana Les Snead, így inkább egy bajnoki címre hajtó veteránt lehet elképzelni a csapathoz. Casey Hayward tavaly elit szinten játszott, de a kora miatt talán a 7 millió dolláros fizetés is sok – ő speciel a piac legnagyobb fogása lehetne a csapat részéről.

Összegzés

A Rams rostere abszolút elit és már akkor contender lehet, ha sikerül együtt tartani a gárdát. Erre adott is a pénzügyi keret, és bár nem valószínű, hogy mindenki visszatér, de a roster 90 százaléka könnyen együtt tartható – és kell is az aktív piaci tevékenység, ugyanis draftcetlik nem nagyon vannak. Külsős igazolásokat illetően inkább olcsó veteránokra lehet számítani, de persze Von Miller távozása vagy Whitworth visszavonulása ezen is változtathat. Unatkozni most sem fognak LA-ben (pláne, ha berobban Stafford szerződése).

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!