Connect with us

Szabadügynök

Második esély – Raiders FA-kitekintő

Nagy reményekkel futott neki a Raiders a 2021-es szezonnak, ami az egyik legkuszábbra sikerült az egész ligában. A rengeteg botránnyal tarkított szezon közben kevesen várták el a csapattól, hogy ki tudják harcolni a rájátszást, azonban az utolsó fordulóban nagy meglepetésre legyőzték a csoportrivális Chargerst és összességében pozitív hangulattal zárhatták az idényt. 

Kezdve a Grudenről kikerült levelezési botránnyal, Henry Ruggs ittas vezetéses gázolásán át ez az szezon nem a pályán mutatott teljesítmény miatt marad elsősorban emlékezetes. Azonban a csapat óriási egységet és koncentrációt mutatott, hogy mindezen zavaró tényezők ellenére képesek voltak 10 győzelmet összehozni és végül az 5. kiemelést megszerezve bejutni a rájátszásba, ahol a későbbi AFC-bajnoktól kikapni egyáltalán nem szégyen.

A Rich Bisaccia vezette történet azonban véget ért. A divízióban egyszer már csúnyán megégő Josh McDaniels vette át a vezetőedzői posztot és a general manageri székben is változás történt. Mike Mayock Gruden embere volt, így nem meglepő, hogy neki is megköszönték a munkát és McDaniels azt a Dave Zieglert hozta magával New Englandből, akivel már egyébként a Denvernél is együtt dolgoztak, így most már bő 10 évre nyúlik vissza kettejük kapcsolata. A teljes megújulás utolsó morzsájaként pedig a védelem is új embert kapott az élére. Gus Bradley-t az elmúlt években a Giantsnél remek munkát végző Patrick Graham váltotta. A 2022-es Raiders tehát egy teljesen új csapat lesz. Kérdés, hogy az új rezsim mennyire szeretné kisöpörni az előző munkáját és saját szája íze szerint alakítani a keretet.

Játékosok, akiken spórolni lehet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Las Vegasban az offseason legnagyobb kérdése, hogy az új vezetőség Derek Carral vagy nélküle képzeli el a Raiders következő éveit. Ezt a döntést ha szeretnék maximum egy évvel még eltolhatják, hiszen Carrnak 2022-re van még szerződése, de a mögöttünk hagyott szezonban megmutatta, hogy rájátszásba tud vinni egy alapvetően nem oda várt csapatot minden nehézségek ellenére. Az előzetes hírek szerint marasztalnák a veterán irányítót, és akár már idén új szerződést köthetnek a felek, azonban ha nem ő lesz McDanielsék embere, akkor egész magas csereértéke is lehet, hiszen a draft nagyon szegényes idén irányítókból és a free agency is a megszokott gyenge színvonalú lesz. Ha elcserélik, 20 milliót spórolna a csapat, de ha mégis elkötelezettek az irányába, egy új szerződéssel is tudnak rajta spórolni 5-8 millió közötti összeget – ez persze az új kontraktus részletein múlik.

Ugyancsak fel tudnak szabadítani pár milliót Denzelle Good és Cory Littleton elküldésével. Utóbbi esetében azonban kell egy kis bűvészkedés, mert csak a post june cut opcióval éri meg már idén megszabadulni tőle. Ekkor a felszabadított összeget ugyan csak nyáron realizálhatja a csapat, de nettó értéket nézve tudnak spórolni idén több mint 10 millió dollárt. Ha azt mondja Graham, hogy egy évet megpróbál együtt dolgozni a két évvel ezelőtti “nagy” free agent igazolással, akkor persze meg lehet tartani, ebben az esetben Denzel Perryman elküldésére látok reális esélyt. Két ilyen közepes, öregedő linebackert fölösleges lenne megtartani, ha alapvetően mindkettejük esetében tudna spórolni is a csapat.

Végezetül pedig plusz mozgásteret lehet kreálni Kolton Miller szerződésének átalakításával. A Raiders falának egyetlen stabil pontja, aki még fiatal is, így nem érzek kockázatot abban, ha pár milliót garantálttá konvertálnának a fizetéséből. Miller liga szinten is egy jó LT-nek számít, aki még hosszú évekig fogja a csapatot szolgálni.

Legfontosabb szabadügynökök

Alapvetően nagyon hosszú a Raiders listája, de kevés olyan játékost találni rajta, akiért könnyeket kellene hullajtania a szurkolóknak. Zay Jones egy használható 3.-4. számú elkapónak tűnt idén, de nem annak a kalibernek, akit ne lehetne pótolni a piacról. Sokat elmond a többi támadóról a listán, hogy a második, de akár a legfontosabb név Alec Ingold, a csapat fullbackje, akinek megtartása kötelező lesz, hiszen McDaniels a Patriotsnál is előszeretettel használt erről az egyébként már eltűnőben lévő posztról játékost.

A védelemben már kicsit komplikáltabb a helyzet, mert az összes DT szerződése egyszerre jár le. Jefferson, Hankins és Thomas mellett ráadásul a korábbi nagy nevű, idén hamar IR-re kerülő Gerald McCoy is szabadügynök lesz. Ezzel pedig konkrétan nem marad a védőfal közepére egyetlen játékosa sem a csapatnak. Persze itt nem beszélhetünk kiemelkedő játékosokról, de a kezdő szintet többen is képesek voltak hozni 2021-ben. A legnagyobb név a védelemből azonban a lassan 33 éves Casey Hayward, aki bár úgy tűnt megindul a lejtőn még 2020-ban, a csapatváltás jót tett neki és közel régi elit szintjén tudott játszani. Mellette ráadásul tovább vékonyodik a poszt, hiszen két csere corner szerződése is kifut.

Potenciális érkezők

A támadósor legizgalmasabb kérdése Carr maradásán kívül, hogy mit kezdenek az elkapó poszttal. Hunter Renfrow megmutatta, hogy a liga egyik legjobb slot receivere, aki Darren Wallerrel együtt óriási fenyegetést jelent a pálya közepén. Azonban a szélső elkapó poszt Ruggs kiesésével jelentősen meggyengült. Bryan Edwards korrekt Z elkapó tud lenni, de az igazi X hiányzik a csapatból. Ráadásul láthattuk, hogy Ruggs sebességét mennyire jól aknázta ki Carr és a liga egyik legjobb mélyre passzoló irányítója volt, amíg ki nem esett a korábbi első körös speedster elkapója. Ezek fényében én vállalnék némi kockázatot McDanielsék helyében és bár nem feltétlen ez az ex-Patriots sémájának alapja, hoznék egy olyan elkapót, akiben meglehet ez a fajta mélységi játék. Michael Gallup vagy Will Fuller remek mélységi elkapók, de mindkettejük sérülésből tér vissza. Gallup ráadásul még lehet, hogy a szezon elején sem lesz hadra fogható, Fuller pedig a liga talán legsérülékenyebb játékosa. B opciónak felvetettem Marquez Valdez-Scantling leigazolását, de ő tényleg csak menekülő lehetőség legyen. Sebességben kevés nála gyorsabb játékos van a ligában, de míg Gallup vagy Fuller el is tudják kapni a nagy labdákat, Valdez-Scantling leginkább elejteni szokta azokat.

Itt pedig egy kissé szokatlan kitérőt tennék és azt a megoldást vázolnám fel, amit a legszívesebben néznék meg a Raiders vezetőségétől – ugyanakkor minimális esélyt látok rá. Ez pedig valahogy, akárhogy Davante Adams Las Vegasba csábítása lenne. Adams szerződése lejár és a Packers komoly anyagi gondokkal küzd. Persze ha akarják, akkor meg tudják majd tartani és szinte biztos, hogy minimum franchise taget tesznek rá, de ha mégsem, és elérhető lesz a piacon, akkor egy üres szerződést kell elé tenni és majd ő ráírja, mennyiért játszana itt. Ha pedig tényleg taget tenne rá a Packers, meg lehet próbálni cserélni érte. Hogy mi miatt lennék ennyire szuper izgatott az ő érkezése esetén? A válaszhoz vissza kell mennünk 2012/13-ba. Ekkor ugyanis a Carr – Adams kettős rekordokat döntögetett együtt a Fresno State-ben. Olyannyira, hogy a 2013-as Mountain West bajnok évük teljesítménye a napi napig vezeti majd’ minden kategóriában nemcsak az iskola, de a konferencia statisztikáit (legtöbb passzolt yard, passzolt touchdown, legtöbb elkapás és elkapott touchdown is). Korábban is folyamatosan elismerően nyilatkoztak egymásról és ha versenyképes akarsz maradni egy csoportban a Chiefsszel és a Chargersszel, szükséged van kiemelkedő támadójátékra. Adamsszel pedig az itteni skill személyzet rögtön a legfelső kategóriába érkezne meg.

A realitás talaján tovább mozogva az offense-be Ingold visszaigazolásán kívül egy bizonyított jobb oldali tackle-t képzeltem még el Morgan Moses személyében. A posztra szánt első körös Leatherwood nagyon csúnyán mutatkozott be és ha nem is sokkal, de kicsivel jobban nézett ki guardként. A tavalyi kezdő Brandon Parkerért nem olyan nagy kár, így Moses 1-2 évre stabil megoldást adhat és talán segítheti Leatherwood fejlődését is, ha egy jó RT mellett kell dolgoznia.

Mivel említettem, hogy a védőfalban egyetlen játékos nem sok, annyi se maradt, legalább két nevet hozni kell a piacról, de a három sem elképzelhetetlen. Nálam Johnathan Hankins visszaigazolásán kívül az ex-49ers D.J. Jones érkezne még de egy az irányítóra is veszélyes játékos sem ártana az egységbe, de őt lehet, hogy csak a drafton próbálnám meg megtalálni, mivel az elérhető nevek közül igazán senkinek sem adnék szívesen komolyabb összeget. A secondarybe további két maradót írtam be egy új ember érkezése mellett. Casey Hayward nyújtott olyan jó teljesítményt, hogy  visszaigazolható legyen még 1-2 évre, Roderic Teamer pedig megkapja a maga kis olcsó tenderét és hasznos csere safety lesz. Mellettük Kyle Fuller tenné át a székhelyét Coloradóból Nevadába. Hayward túloldalára kell még egy kezdő játékos. Hobbs és Moehrig személyében van pár tehetséges fiatal a secondaryben, de nem árt melléjük egy tapasztalt szélső corner duó. Fuller remek corner volt még Chicagóban, de a denveri kalandja nem sikerült olyan jóra. Egy éves prove it szerződéssel olcsón elhozható lehet és mivel még csak 30 éves bőven benne van egy bounce-back év.

Összegzés

Nem könnyű előre jósolni egy csapatnál, ahol ekkora nagytakarítást végeztek a vezetőségben, ráadásul egy olyan vezetőedzőt neveztek ki, aki egyszer már megégett a ligában. A Raiders 2021-ben az előzetes várakozásokon is picivel, de az év közbeni történéseket figyelembe véve mindenképp túlteljesített. A playoff tagságot nem lesz könnyű megtartani egy ennyire erősödő divízióban, de a tavalyi eredmények után sokkal kisebb idén sem lehet az elvárás.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!