Connect with us

Minden ami NFL

Így néz ki a general managerek és a főedzők átlagos napja, hete

Gondolkodtatok már azon, milyen lehet a főedzők vagy a general managerek élete? Miből áll a munkájuk, mit és mennyit dolgoznak egy nap, egy héten? Nos, ennek próbáltunk most utánajárni.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord csatornánkon.*

A főedző

A főedzők híresen sokat töltenek a csapatok létesítményeiben, sokan ott is alszanak egyes napokon, hiszen kinek van ideje az ingázásra, amikor dolgozni is lehet? Ezért sok csapatnál láthatunk kanapékat az irodákban, amire például a Patriots rátett egy lapáttal és olyan berendezéseket telepítettek, amelyek egy 4 órás alvás előnyeit 40 percbe tudják sűríteni. Az is vicces sztori az irodában töltött késői órák kapcsán, hogy a Washington korábbi főedzője, Joe Gibbs megkérte a feleségét, hogy vegyék fel a vacsora melletti beszélgetéseket, hogy később vissza tudja nézni őket és ne maradjon le a történésekről.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Mivel csak hat nap van felkészülni a következő meccsre (néha kevesebb), így elég szorosak a határidők, és mindig van még egy formáció, még egy felállás, még egy játék, amit ki lehet elemezni az ellenféltől, és lehet rá választ találni a saját csapatod oldalán. És nem akarod épp amiatt elveszteni a következő meccset, hogy erre nem szántál időt.

Mielőtt nagyon részletesen belemennénk a napi rutinba, érdemes elmondani, hogy ahogy haladunk előre a héten, egyre rövidebbek lesznek a munkanapok. Ez azt jelenti, hogy hétfő-kedd-szerdán 16-18 órát is dolgoznak az edzők, a csütörtök már csak egy laza 10-12-es, pénteken pedig már viszonylag kora délután haza lehet menni. Legtöbben 5 környékén kelnek, de valaki már az irodában van ilyenkor (főleg ha amúgy is ott aludt), az aktívabbak kora reggel még egy gyors edzést is beiktatnak, aztán kezdődhet a naphosszat tartó filmezés és meetingek sora.

Na és akkor térjünk rá arra, hogyan is néz ki egy edző napja, illetve hete a szezonban. Nagy vonalakban a hétfő az előző meccs kielemzéséről szól, meetingek vannak az edzőkkel és a játékosokkal, majd elkezdik a következő meccsre összeszedni az alapötleteket, a gameplan vázát. Kedden a játékosoknak nincs edzés és még csak közös videózás sem, ellenben az edzőknek ez a legkeményebb napjuk, hiszen az egész gameplant itt rakják össze (nyilván változásokat lehet még eszközölni később). Szerdán az alap játékok, 1-2. kísérletes játékok installálása zajlik a gyakorlópályán és a meeting teremben is, majd csütörtökön a harmadik kísérletek, pressure package-ek, satöbbik jönnek, pénteken a red zone, goal line szituációk, 2 minute drillek. Szombaton még egy reggeli meeting és walkthrough, ahol átmennek a teljes gameplanen egy óra alatt, majd jön az utazás a reptérre vagy a hotelbe, ahol még egy meeting sorozat következik.

De ennél részletesebben is bele tudunk menni, ugyanis John Harbaugh, a Ravens főedzője dokumentálta egy teljes hetét az ESPN számára még 2013 novemberében, ami ugyan nem ma volt, és nyilván alakított már rajta kisebb dolgokat (a Covid idején egyébként sok edző rájött, hogy tud optimalizálni dolgokat és jobban összhangba hozni a magánéletet és az edzői létet), de azért kiindulásnak elég jó.

Hétfő

Harbaugh 5.50-kor az irodában ébredt, 8-ig a hétvégi saját- és az ellenfél meccsfelvételeit nézegette, majd reggeli, utána pedig meeting a csapat elnökével és segéd general managerével. Ezután felkészülés a csapamegbeszélésre, még egy kis filmezés, ebéd, aztán csapatmeetingek egytől háromig. Utána megbeszélés a GM-mel, majd felkészülés a hétindító sajtótájékoztatóra, majd találkozás a médiával. Aztán egy kis edzés, még több meeting edzőkkel, héttől 23:30-ig újabb filmezős etap, utána alvás az irodában, megspórolva a haza- és bejárást.

Kedd

Bejárást megspórolva elég a 6:30-as kelés, majd filmezés, reggeli, filmezés a menetrend 10:30-ig. Utána meeting az irányítókkal, aztán a csapatmegbeszélés vázlatának összerakása, edzés, ebéd, filmezés a sorrend. Megbeszélés a special teammel, találkozás a GM-mel, újabb filmezés, meeting a koordinátorokkal, vacsora, filmezés, majd 11-kor alvás az irodában.

Szerda

Harbaugh 6-kor kezd a futópadon, közben átnézi kicsit a támadósor gameplanjét. Aztán felkészülés a csapatmegbeszélésre, reggeli, egy kis biblia tanulmányozás, és még csak 8 óránál vagyunk. Utána jönnek a meetingek sorban: special team, teljes csapatmegbeszélés, majd offense/defense külön. Egy kis walkthrough a csapattal, utána pedig a médiával kell beszélni, ami után jöhet egy ebéd. Délután jön egy csapatedzés, aztán megbeszélés a GM-mel, majd a tulajjal, aztán vacsora, filmezés, 22:30-kor pedig indulás végre haza.

Csütörtök

Mivel most otthon ébredt emberünk, így 5:30-kor indulás munkába. Reggeli előtt még a tegnap edzésről nézi vissza a videókat, majd ST megbeszélés, offense/defense meeting, és még csak 10 óra van. Jöhet egy filmezés, aztán tali a GM-mel, egy kis walkthrough a játékosokkal, aztán tévés interjú és ebéd. Délután edzés, újabb meetingek, majd vacsora, filmezés, még több meeting, ismét filmezés, majd 9:30-kor indulás haza.

Péntek

5:20-kor indulás a munkába, egy gyors egyéni edzés, majd biblia tanulmányozás, ezt követően reggeli, ST meeting, offense/defense meeting, majd megbeszélés a general managerrel. 11 órakor egy edzés, utána a médiának kell rendelkezésre állni, majd jöhet az ebéd, utána kis adminisztráció, amit a kihagyhatatlan filmezés követ. A 17:30-as hazaindulás előtt pedig még belefér egy edzői értekezlet.

Szombat

Hétvégén sincs lazsálás, 6:20-kor indulás melóba, meetingre készülés, reggeli, majd ismét minden csapatrész és a teljes csapat megbeszélése következik. Jön a könnyed edzés/walkthrough, majd be lehet iktatni egy kis futópadozást, közben a védelmi gameplan átnézését. Egy gyors szauna után össze lehet állítani a következő heti edzéstervet, majd fel kell készülni az utazásra, idegenbeli meccs esetén pedig irány a reptér, ahonnan busszal a hotelbe. Hazai meccsnél a repülő kimarad, de hotelben tölti a csapat a délutánt, éjszakát. A főedző 17:30-kor még találkozik a közvetítő tévétársaság embereivel és átbeszélnek minden fontosat, majd ismét jön egy minden csapategységre, majd teljes csapatra vonatkozó megbeszélés. Ezután vacsora és alvás.

Vasárnap

6:15-kor már kelés, egy kis filmezés, majd mise és reggeli, 10-ig pedig az adott napi gameplant még egyszer át lehet futni. Utána busszal irány a stadion, összerakják az inaktív listát, még egy gyors rádiós interjú, meeting az edzőkkel és a játékosokkal, majd a bírókkal is, déltől pedig már kint van emberünk a pályán, pacsizás az ellenfél edzőivel, majd még az öltözőben egy gyors megbeszélés a csapattal és jön is a kickoff. Meccs után sajtótájékoztató, busz a reptérre, majd hazaút közben már lehet is nézni a meccsfelvételeket, majd otthon nyugovóra hajtani a fejet.

Egész heti beosztást mástól nem találtam, de például a Bills védőkoordinátora, Leslie Frazier megosztotta, hogy a hétfője hogyan néz ki (2019-ben, szezon közben). Ő 5:20-kor kel, majd reggelizik az irodában, 6-tól 8:30-ig pedig meccsfelvételeket elemez. Utána jön egy meeting, majd ebéd előtt még felkészülés a délutáni megbeszélésekre. Ebéd után 1-től a teljes csapattal, majd 2-től a védelemmel van meeting, utána jön egy sajtótájékoztató, 6-tól újra megbeszélés az ellenfél védelméről/támadósoráról, és a gameplan alapjait is megbeszélik. Hétfőn legkésőbb 9-kor haza tud menni, de a kedd elég húzós, ez a leghosszabb napja a gameplan összerakásával. Itt 4:40-kor kel, belesűrít egy gyors edzést és az edzőkkel közösen tanulmányozzák a Bibliát, majd jöhet a napi munka.

Persze ez csak a szezon, a holtidényben azért ekkora rohanás nincsen. Ekkor az edzők leginkább mindenféle elemzős, kutatós projekteket csinálnak, no meg rengeteg meccsfelvételt elemeznek, és ötletelnek a következő szezonra új játékokat.

Sean McVay is volt olyan kedves, hogy betekintést engedett egy májusi napjába az OTA-k alatt. Ő este 10-kor már alszik, ellenben 3:45-kor kel és 4-kor már indul is melóba (akkor fél óra volt az út, azóta ugyebár költözött a csapat főhadiszállása). Filmezéssel kezdi a napot, közben folyton beugranak emberek ezt-azt átbeszélni, edzőktől kezdve trénereken át bárki, majd 8-től a védők, 9-től a támadók megbeszélése következik. Déltől 2-ig van egy edzés a játékosoknak, majd McVay előbb egyedül, majd edzőkkel együtt kielemzi a felvételeket, ezzel körülbelül 6-ra végeznek. Egy gyors kondi még belefér, aztán irány haza (ekkor épp hosszúhétvége jött, szóval lehet, hogy máskor hosszabb a nap).

A general manager

Kicsit ki kell ábrándítsalak titeket, ugyanis a general managereknél nem igazán határolható be olyan jól egy napi vagy épp heti rutin, mint az edzőknél. Ugyanis alapvetően nem ismétlődő dolgai és feladatai vannak, amit minden nap, minden héten ugyanakkor el kell végezni. Persze nyilván van pár ilyen is, minden szerda délelőtt 10 órás meeting a tulajjal vagy hasonló (most csak hasamra ütöttem), ők is kialakítanak maguknak személyes rutinokat, péntek reggeli egyetemi meccsfelvétel-elemzés vagy bármi ilyesmi, de ez személyenként úgyis változik, tehát egy általános képet nemhogy hozzávetőlegesen, de egyáltalán nem lehet adni napi/heti beosztást illetően (meccsnapon persze ott vannak a pályán és a stadionban, ez egy elég sztenderd közös pont).

Leginkább azért, mert ha szeretnének is kialakítani egy ilyen rutint, nem tudnának hozzá ragaszkodni. Bill Parcells mondta annak idején, hogy ha valaki GM-nek adja a fejét, akkor számítson arra, hogy minden egyes nap legalább öt olyan dolog landol az asztalán, amire nem számított. Az persze fix, hogy napi bő 12-13 órákat dolgoznak és nyilván éjt nappallá téve elérhetőnek kell lenniük, bármikor beeshet valami megoldandó feladat.

Az “általános igazgató” kifejezés elég jól körülírja a munkát, ugyanis tényleg mindenféle dologgal kell foglalkozniuk akár napi szinten is. Csapatonként ezek pontos felosztása eltérő lehet, ugyanis szervezeti struktúrától függően valamelyest eltérhet az egyes GM-ek feladatköre, de alapvetően kezelik a játékosok szerződéseit, trade hívásokat bonyolítanak le, megbeszéléseken vesznek részt az edzőkkel, tulajdonossal, játékosmegfigyelőkkel, játékosügynökökkel, tartják a kapcsolatot az egyetemi edzőkkel, hogy minél több infójuk legyen a prospectekről, utakat szerveznek akár egyetemi meccsekre, akár a Senior Bowlra, Scouting Combine-ra stb.

Egy kézben felelnek igazából mindenért, ami foci oldalon történik egy franchise-nál. Persze rengeteg mindent delegálnak, de akkor is ők felelnek a keret összerakásáért, a szerződésekért, a tárgyalásokért (akár szabadügynök, akár trade), a játékosmegfigyelésért (mind profi, mint egyetemi), a draftért vagy épp a személyzet összerakásáért edzői és front office vonalon is.

Ezek mellett persze bejönnek a fent említett random hülyeségek, mint hogy az egyik játékos ki van akadva, mert a vele együtt élő haverjai agresszív pitbullokat tenyésztenek, és nem tudja, hogyan szabaduljon meg tőlük (a kutyáktól és a haveroktól egyaránt). Ezt a sztorit egyébként Scott Pioli osztotta meg, és elmondása szerint legalább 10 munkaórájuk ment el a helyzet megoldására, amit a csapat erősítésére is fordíthattak volna.

Na, hát dióhéjban valahogy így néz ki a general managerek és főedzők élete. 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!