Connect with us

Minden ami NFL

Jön a Super Bowl – amerikai foci gyorstalpaló kezdőknek

Kedves amerikai foci szakértő, aki első ránézésre megkülönbözteted az emberfogást a zónázástól és fel tudod sorolni kedvenc csapatod irányítóit a kezdetektől fogva. Nem hozzád szólok most. Számodra ez a cikk rendkívül unalmas lesz. Viszont mutasd meg a haverodnak, barátnődnek vagy bárkinek, akit elrángatsz majd megnézni a Super Bowlt – már ha nem akarod, hogy elaludjon! Kedves barát, ismerős! Ez az írás neked szól. Kisegít, miért nézd ezt a meccset vasárnap hajnalban, és mit nézz rajta, ha már fent kell maradnod ahelyett, hogy békésen szundítanál az ágyadban. Amerikai foci gyorstalpaló kezdőknek. 

Ha nem szeretnéd nézni a meccset

A haverjaid elhívtak, hogy nézz meg valami amerikai focis döntőt. De igazából egyáltalán nem érdekel, csak a társaság és az ivás miatt mész. Ne aggódj, segítek, hogy te is szórakozz egy kicsit a Super Bowl alatt.

Zene

A Super Bowl valóban a legnézettebb műsor a tévében. De nem igazán a mérkőzés miatt kapcsol oda a közönség nagy része, hanem az év legnagyobb koncertje miatt. A félidei műsoron mindig a legismertebb, legnépszerűbb előadók lépnek fel: Paul McCartney, Michael Jackson vagy legutóbb épp a The Weeknd. A negyedórás showt táncosokkal és fényekkel is színesítik. Idén a rap műfaj kedvelői örülhetnek, hiszen az 56. Super Bowl 5 fellépője: Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige, és Kendrick Lamar.

Reklámok

A közvetítő tévétársaság kihasználja, hogy február 13-án mindenki őket nézi: 7 millió dollárért vásárolható meg 30 másodpercnyi reklámidő a döntőn. A cégek ilyenkor kitesznek magukért: izgalmas és vicces, sztárokat felsorakoztató videókkal szórakoztatják a közönséget a döntő alatt. Az esetleges nyelvi nehézségek ellenére is érdemes tehát az amerikai adást nézni, a magyar hirdetésekhez képest kész filmművészeti mesterműveket láthatunk.

Elkapott pillanatok

Az amerikai foci híres arról, hogy sok szünetet tartanak a mérkőzés során. Ez a csapatoknak szükséges, hogy kitalálják a következő stratégiai elemet. Azonban a kinti operatőrök szakavatott szeme remekül kapja el a nézőtér és a kispad legjobb pillanatait. Láthatjuk, hogyan beszélik meg a játékosok a mérkőzés eseményeit, és a sokszor nevetséges jelmezbe öltözött szurkolók kiabálását. Emberi momentumokat figyelhetünk meg átlagos és híres emberektől egyaránt. Ráadásul a Super Bowl az amerikai közélet legnagyobb alakjait is vonzza, készek kifizetni több tízezer dollárt egy ülőhelyért. Ha tehát szemfülesen lessük a páholyokat, énekeseket, színészeket és akár politikusokat szúrhatunk ki.

A XXIII. Super Bowlon a San Francisco 49ers irányítója észrevette a színész John Candyt a lelátókon és ezt meg is jegyezte csapattársainak. A legenda szerint ez nagy szerepet játszott abban, hogy az addig hátrányban lévő 49ers megnyerje a meccset.

Ha a meccset néznéd

De persze, ha már fent maradtál, azért szeretnéd megnézni, milyen is egy amerikai foci meccs. Nos, ha barátokkal nézed, a szurkolás mindenképp felejthetetlenné teszi majd. Itt nem csak egy pontszerzésnek lehet örülni: egy szép elkapásnak vagy kemény szerelésnek is olyan jelentősége lehet, mint egy touchdownnak (nyugi, elmondom majd, mi az).

Odell Beckham Jr. (aki immáron a Los Angeles Ramsben játszik) egykezes elkapására még talán azok is elismerően ciccentenek, akik ezt az egy amerikai futballal kapcsolatos momentumot látták.

Viszont akkor sem kell aggódnod, ha úgy döntenél, a kanapén bekuckózva szeretnél belekukkantani az NFL világába. Hiszen a sport mindenki számára tartalmaz érdekes elemeket. A küzdősport szerelmesei az erőt és a küzdeni akarást találhatják meg benne. Akiknek inkább az atlétika áll közel a szívükhöz, gyönyörködhetnek a gyors sprintekben, a trükkös ugrásokban és a cseles irányváltásokban. Ha pedig érdekesebbnek találsz egy sakkjátszmát, mint egy sportmeccset, akkor a játék taktikai elemei nyűgözhetnek le: a két edző bábukként irányítja a játékosokat, hogy túljárjanak a másik eszén.

Ezek az elemek egy rendkívül összetett és izgalmas sportot raknak össze. A pálya minden egyes négyzetcentiméterén történik valami, sokszor egymástól teljességében eltérő esemény. Mégis (vagy éppen ezért) elválaszthatatlanok egymástól. Egy-egy győzelem egy szinte tökéletesre csiszolt csapatjáték eredménye: az erőt, a gyorsaságot és a taktikát össze kell egyeztetni. Önállóan mit sem ér az egyik, ha a másik nincs tökélyre fejlesztve.

Az edzők ilyen kriksz-krakszokkal mutatják meg játékosaiknak, mit szeretnének látni. Az emberek egyszerű feladatai úgy egészítik ki egymást, hogy sikerre vigyék a csapatot.

Persze, persze. De ettől még mindig lehet unalmas egy meccs. Fulladhat egy kínkeserves tolakodásba az egész. Szerencsére egy olyan párosítás jutott a Super Bowlra, ami ennek az ellenkezőjét kínálja. És ugyan nem az amerikai foci legnagyobb dinasztiái és legismertebb játékosai kerültek be, egy végletekig kiélezett párharcra számíthatunk. Így aki ezt az alkalmat választaná arra, hogy belemerüljön az amerikai futball világába, abban garantáltan kiváló első benyomást fog hagyni ez a mérkőzés.

A két döntőbe jutott csapat teljességében ellentéte egymásnak. A Los Angeles Rams egy veteránokból összekovácsolt egység, a sport elmúlt 5 évének legnagyobb neveit sorakoztatja fel. Míg a Cincinnati Bengals egy többnyire fiatal, tehetséges alapokra épülő gárda. Így egy giccses mondattal élve mondhatnánk azt is, hogy a múlt találkozik a jövővel.

A szoros végeredmény mellett így a szemet gyönyörködtető megmozdulások is garantáltak. Cooper Kupp (Rams) és Ja’Marr Chase (Bengals) a liga legjobb elkapói voltak az idényben. Nekik pedig a szezon két talán legkedveltebb irányítója fogja dobálni a labdát. A Los Angeles-i Matt Stafford egészen eddig egy reménytelen csapatban játszott, de a rájátszásba bejutva nemcsak meccseket tudott nyerni, de életében először a döntőbe is bejutott. Joe Burrow ellenben még csak a második évét tapossa és tavalyi keresztszalag-szakadása után sikerült egy példaértékű évet játszania, 3 évtized után playoffba juttatva a Cincinnatit. És akkor persze nem is említettük a Rams védelmét, amit mintha az amerikai foci Neuerjaiból és Ter Stegenjeiből raktak volna össze.

Miről szól a játék?

Ez eddig mind szép és jó. Ha meggyőztelek afelől, hogy érdemes lesz belekóstolni ebbe a sportba, és erre az idei Super Bowl a legmegfelelőbb alkalom, szuper. De mire mész azzal, ha látod a szép ütközéseket és elkapásokat, ha nem tudod, mi miért történik? Nem kell aggódnod, igyekszem röviden és érthetően összegezni, mi az, amit elengedhetetlen tudnod az első mérkőzés előtt.

A játék célja a pontszerzés és természetesen az a csapat nyer, amelyiknek a lefújás pillanatában több pontja van. Az európai focihoz hasonlóan itt is 11 játékos játszik 11 játékos ellen, ugyanakkor ők nincsenek végig a pályán: mindkét csapatnak van egy támadóegysége (offense) és egy védőegysége (defense), és ők mérik össze az erejüket a mérkőzések alatt (illetve minden csapatnak van egy speciális egysége).

Offense

A támadóknak egy 100 yard hosszú pályán kell végighaladniuk, hogy a labdát a pálya végében lévő 10 yardos célterületre vigyék. Ez nem más, mint a touchdown és 6 pontot ér. Ugyanakkor nincs végtelen számú próbálkozás: a támadóknak 4 kísérletük van arra, hogy 10 yardot haladjanak előre vagy futással, vagy passzal. Ahány yardot haladnak egy próbálkozásból, a következőre annyival kevesebb marad. Ha tehát például első kísérletre megtesznek 3 yardot, akkor a másodikra (vagyis a maradék háromra) már csak 7-et kell megtenni. A mérkőzés során csupán ezt az egy mutatót elég figyelnünk, máris követni tudjuk a játékot. A közvetítők pedig nagy segítségünkre vannak ebben. Jelen esetben a képernyő jobb alsó sarkában figyelhetjük meg ezt: 3. kísérlet, 3 yardot kell megtenni.

Ha sikerül 4 próbálkozásból a 10 yard, a támadók elértek egy first downt, és mehetnek tovább. Ha viszont nem, akkor át kell adniuk a helyet a másik csapat offense-ének, amely az ellenkező irányba kezdi meg a támadást. A csapatok azonban nem akarják megkönnyíteni egymás dolgát. Így mikor látják, hogy nem fog sikerülni elérni az újabb első kísérletet, az utolsó próbálkozásra gyakran úgymond feladják a támadás jogát. A labdát elpuntolják, hogy az ellenfélnek minél nagyobb távot kelljen megtennie a touchdownig.

A speciális egység

A puntot leginkább ahhoz hasonlítanám, mikor labdarúgásban a kapus kézből előrevágja a labdát. Azzal a különbséggel, hogy itt csak az addig védekező csapat szerezheti meg a játékszert.

Az amerikai futballban azonban minden lehetőséget igyekeznek kihasználni a pontszerzésre. Ha a támadás folytatása esélytelen, de a pálya végén elhelyezkedő “U” kapu nincsen már messze, a csapatok megpróbálkoznak egy field goallal. Ilyenkor gyakorlatilag egy szabadrúgást hajtanak végre. Ha a rúgó betalál a két kapufa közé, 3 pontot szerez.

Defense

Oké, láttuk már, hogyan haladhat az offense, és mit tehetnek, ha nem akarják túl nagy előnyhöz juttatni az ellenfelet. De mit tudnak tenni a védők, hogy megállítsák a támadókat? Nos, két lehetőségük akad: vagy a labdát vagy a labdás játékost szemelik ki maguknak. Az embert úgy tudják feltartóztatni, ha földre viszik, azaz tackle-t adnak neki. Ilyenkor a támadás lehetősége marad az ellenfélnél és onnan folytathatják a játékot, ahol a szerelés történt. Ha azonban játékszert szabályos keretek között megszerzik (például lehalásszák az irányító passzát), a labda azonnal az ő offense-ük kezébe kerül – ezt hívjuk turnovernek. Háromféle módon érhetnek el turnovert a védők:

  • a levegőben repülő passzt elkapják, ez az interception,
  • kiütik egy játékos kezéből a labdát, majd azt ők szedik össze, ez a fumble,
  • sikeresen kivédekeznek egy negyedik kísérletet, ez a turnover on downs.

Itt a fehér mezes játékosok a támadó egység tagjai. A passz azonban egy védő játékos kezében kötött ki.

Összegzés

Az európai sportokhoz szokott szemnek nehéz megszoknia az amerikai focit. De mégsem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. A lényeg egyértelműen a területszerzés, akárcsak egy csatatéren, ahol az ostromlók próbálják bevenni a várat, az őrök azonban mindent megtesznek, hogy ez ne sikerüljön. Ha a csapatok jól és ügyesen játszanak, akkor előre menetelnek, közelebb kerülve a pontszerzéshez. Ha azonban gyengélkednek vagy szabálytalankodnak, akkor hátrálniuk kell.

A szabálykönyv több mint 200 oldalon sorolt paragrafusai közül sorolhatnám még a regulákat, de a játék megértéséhez bőven elég ennyit tudni. Ha pedig szeretnétek még jobban megérteni a játék és az NFL működését, vagy csak beszippantott ez a különös világ, akkor kövessetek minket a közösségi médiában és olvassátok rendszeresen a Fűzővel kifelé!-t, nálunk mindenki megtalálja azt, amit szeret.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!