Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LVI – Amikor a Ramsnél a labda

Tegnap megnéztük, mi lesz a helyzet akkor, amikor a Bengals támad, most pedig a Super Bowl felvezető sorozatunk zárásaként (majdnem zárásaként, holnap még jövünk egy “Ezt várjuk mi” cikkel) megvizsgáljuk, hogy mi fog történni akkor, amikor Matt Stafford, Cooper Kupp, Odell Beckham Jr. és a Rams támadósora jön fel a pályára, hogy szembenézzen a rettegett Chiefst is megfojtó Bengals védelemmel. 

A Super Bowlra (nem csak erre, hanem úgy általában) azért nehéz jósolni, mert nem tudjuk, hogy a csapatok maradnak-e annál, amit megszoktunk tőlük egész évben (akár offense, de főleg defense oldalon), vagy mivel két hetük volt felkészülni az ellenfélből, kielemezni a tendenciákat és változtatni a saját taktikájukon, így egy teljesen más gameplant is kaphatunk, amit kifejezetten az ellenfélre rajzoltak fel.

Most mindkét opció érintve lesz, azaz hogy mit szokott a Bengals defense játszani, mi lehet abból itt sikeres és miben változtathatnak potenciálisan, hogy elvegyék a Rams offense erősségeit. Meg persze hogy mi működhet a Rams oldaláról.

Gyors áttekintés

A TheAthleticnél összeszedték, hogy hogyan teljesített a szezonban a két egység pár lényeges mutató alapján:

TEAMDVOAEPA/ DRIVESUCCESS RATERUSH DVOAPASS DVOA
Rams offense
7th
6th
7th
20th4th
Bengals defense
18th
12th
15th
16th20th

A Rams támadósora tehát összességében nagyon jól teljesített, passzolásban és overall haladásban is ott volt a legjobbak közt, azonban a futás nem ment. A Bengals védelme ellenben közepes egységnek mondható az év alapján igazából mindenben. Ebből gondolhatnánk, hogy nagy előnye lesz a Ramsnek a labda ezen oldalán, de láttuk akár a Titans, akár a Chiefs ellen, hogy Lou Anarumo kiváló matchup edzőnek számít, azaz jól tudja alakítani a gameplant az ellenfélhez, ez pedig nagyon sokat jelenthet két hét felkészüléssel.

A Rams a legtöbbet 11 personnelben játszik, azaz 3 elkapóval, és Higbee sérülésével ez most is így lesz. Ez azt is jelenti, hogy könnyű boxokat erőszakolhatnak ki az ellenfélből, azonban nem kell félteni a Bengalst ilyen tekintetben, ugyanis a Cincinnati is nickel felállásban él szinte végig. Úgyhogy ebből a szempontból nem tud a támadósor előnybe kerülni, nem fogja természetes úton kellemetlen helyzetbe hozni a védelmet a személyzet megválasztásával.

A falak csatája

Sok esetben érdemes a falak csatájával kezdeni a meccsek elemzését, hiszen ez sok mindenről dönthet. A másik oldalon óriási előnye van a védelemnek, itt azonban nem gondolom, hogy nagy befolyása lenne a játékra a falaknak, vagy hogy ez döntene. Vagy ha igen, akkor a Rams oldalára.

A Los Angeles-i támadófal idén első volt az ESPN pass block win rate mutatójában, de engedett nyomásokban és sackekben is a top6-ban volt, és ugyanilyen magasan helyezkedik el a Football Outsiders Adjusted Line Yards mutatójában (futásblokkolás mérőszáma)– tehát egy nagyon jó egységről beszélünk. A két szélen Whitworth és Havenstein nagyon stabil pontok, inkább a belső hármas sebezhető. Azt meg kell azonban jegyezni, hogy ugyan a szezon jelentős részében tényleg kiválóak voltak, előfordult pár olyan meccs, ahol meglepően gyengén teljesítettek.

A Bengals védőfala is egy érdekes egység. Futás ellen az engedett ALY mutatóban top10-ben voltak, leginkább DJ Readernek és BJ Hillnek köszönhetően középen, tehát a futást jól fogták a falban, inkább egy sorral hátrébb a linebackerekkel volt probléma ilyen tekintetben. A pass rush pedig felemás képet mutat. Összességében a 25. helyen zártak pass rush win rate-ben, ellenben top15-ben nyomásgyakorlásokban és sackekben. Ez a kettősség annak köszönhető, hogy belülről minimális nyomás érkezik csak, a szélről viszont Trey Hendrickson és Sam Hubbard nagyon is jól játszik.

Érdekes módon úgy alakultak ki a matchupok a falban, hogy passzblokkolás esetén a széleken erősség az erősséggel, középen gyengeség a gyengeséggel találkozik. Ezért gondolom azt, hogy nagy hatása a falak játékának nem lesz a meccsre egyik irányban sem – legalábbis a labda ezen oldalán. A Rams sem fog tudni dominálni és végig tiszta zsebet adni Staffordnak, de a Bengals sem fogja tudni hatalmas nyomás alá helyezni az irányítót.

A futójáték

Alapvető filozófiát tekintve Sean McVay szereti futtatni a labdát egy wide zone rendszerben, azonban idén Stafford érkezésével sokkal kevésbé lett ez hangsúlyos. Az év végén próbált kicsit jobban visszatérni ezekhez az alapokhoz, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Sokszor látjuk majd, hogy jet motionnel indítanak ilyen külső zónafutást, illetve azt is, hogy a horizontális nyújtás helyett duo koncepciókkal vertikálisan indul el a fal – ez McVay másik kedvence, vagy inkább a válasza a wide zone esetleges megállítására.

Ha a fal munkáját nézzük, akkor az egység a 6. legjobb volt Average Line Yards mutatóban, tehát jól eltolták a védőfalat és nyitották az utat. Ennek ellenére a Rams csak 20. volt futás DVOA-ban és 22. sikerességi rátában, szóval mondhatjuk, hogy a futók nem adtak hozzá eleget a játékhoz. Játékosokat nézve a legtehetségesebb Akers láthatóan nem volt 100 százalékos a rájátszásban (lásd 2,61 yardos átlag, plusz két fumble), Michel egész évet tekintve teljesen átlagos (39,7%-os sikeresség, ami 25. az 50 kvalifikáló RB-ből), és most érkezik még Henderson is, aki szintén becsatlakozik a rotációba, de ő sem várható 100 százalékos állapotban. Nem gondolom, hogy egyénileg félelmetesek lennének a Bengals számára.

Ezzel nagyon jól párhuzamba állítható a Bengals futás elleni védelme, ugyanis a fal 9. volt engedett ALY-ben, szóval a fal nem hagyta elnyomni magát, ellenben futás DVOA-ben 16., sikerességi rátában 21. volt a csapat, szóval itt is az a helyzet, hogy a fal jó munkát végez, de a második szinten a linebackerek már nem játszanak jól. Középen DJ Reader és BJ Hill jól fogja a futást, így itt kevésbé várható, hogy sikeres lesz a Rams, ellenben a külső zónafutások ellen a két edge rusher sebezhető lesz (főleg Hendrickson), nem is ment ez a védelemnek idén. Erre válaszul Lou Anarumo várhatóan korai downoknál többször fog lemozgatni egy safetyt a boxba, hogy a külső futásokat az edge rusherek befelé tereljék, ott pedig a safety (Vonn Bell) és a két linebacker megállítsa a labdacipelőt.

Az nagy kérdés, hogy McVay mennyit akarja futtatni a labdát majd (ahogy a túloldalon is ez volt a nagy kérdés), ezen pedig sok múlhat. Alapvetően azt gondolnám, hogy inkább Stafford kezébe akarja adni a labdát, ha már az ilyen meccsekért szerezte meg, de el tudom képzelni, hogy begubózik és jönnek a futások első-másodikra. Ha tippelnem kellene, akkor a meccs elején inkább passzokkal indít majd a Rams, és akkor lehet faktor a futójáték, ha a Bengals nagyon berendezkedik a passzra, vagy ha a Rams esetleg két labdabirtoklással elhúzna.

Összességében nem gondolom, hogy a futójáték fogja eldönteni a meccset vagy ezt a párharcot. A szélre menő külső zónafutásoknál lehetne elméleti előnye a Ramsnek, de nagyon meglepne, ha Anarumo erre nem készülne fel – ahogy tette a Titans ellen –, és egyáltalán nem győzött meg a Rams futásokkal az utóbbi időben, szóval itt sem látok döntő különbséget a felek közt.

De ha nem a falak csatája és nem a futójáték lesz a döntő, akkor mi? Hát persze, hogy a passzjáték! 

A passzjáték

Ahogy a legtöbb esetben, úgy ebben a párharcban is úgy gondolom, hogy az dönthet, a passzjátékban melyik csapat tud a másik fölé kerekedni. Gondolhatnánk, hogy a liga egyik legjobb passz offense-e simán kenterbe veri a ligaátlagnak számító passzvédelmet, de emlékezzünk csak a Chiefs második félidejére két héttel ezelőtt, és máris kevésbé egyértelmű ez, sőt.

Lou Anarumo védőkoordinátor az utóbbi három meccsen három különböző gameplant alkalmazott, így várhatóan most is alaposan a Rams erősségeihez alakítja a taktikáját. Ráadásul mivel a Rams alapvetően nem futtat túl sok koncepciót (csak sok formációból), így szerintem elég jól fel fog tudni készülni belőlük. És amellett, hogy jól készül fel, nagyon jól alkalmazkodik meccs közben is, hiszen az összességében átlagosnak mondható passzvédekezés a 8. legjobb lesz EPA/play alapon a második félidőben.

Na de mi lesz most a taktika?

Kezdjük azzal, hogy blitzre ne számítsunk, hiszen a Bengals amúgy sem igazán szokott, és öngyilkosság is lenne Stafford ellen, aki a liga legjobbja volt idén blitz ellen. Ezt egy-két kivételtől eltekintve nem fogjuk látni.

Alapvetően azt is gondolhatnánk, hogy emberezés is alig lesz, hiszen ebben is baromi jó volt idén Stafford, mivel olyan emberekre tud hagyatkozni, mint Cooper Kupp vagy Odell Beckham, akik egy-az-egyben nagyon nehezen tarthatók. Stafford és Kupp egészen hihetetlen volt idén emberezés ellen, a WR 4,6 yardot szerzett megfutott útvonalanként, amivel nem hogy utcahosszal, egész autópályányival jobb volt mindenkinél. Ráadásul a Bengalsnak sincsenek sztár cornerei, hogy nekik az átlagnál jobban menjen a védekezés ellenük. Ugyan Mike Hilton egy egész jó slot CB, Cooper Kuppal nem bír. És Chidobe Awuzie is egy egész jó szélső CB, de rá se fogadnék OBJ ellen.

Nehéz tehát elképzelni, hogy ha csak simán emberezik a Bengals, akkor azt sikeresen tudja tenni. A Rams idei számai azt mutatják, hogy a legjobb ellenük zónázni és mindezt két mély safetyvel tenni, és az is segít, ha snap előtt elrejted a szándékaid. És persze sok ilyet fogunk látni, a zónázás lehet az elsődleges védekezési forma, a Bengals alapvetően ligaátlag mennyiségben zónázik és egyébként szeret snap után rotálni is, szóval ez lehet az alap. Azonban a Chiefs ellen is láthattuk, hogy nem félnek akár emberezni, akár single high safetyt használni, így szerintem ezeket is látni fogjuk bőven.

És igazából ha a Chiefs ellen sikerült, akkor a Rams ellen is működhetnek a második félidőben használt koncepciók. Az egyik ilyen a Cover 1 Cross. Nézzünk erre egy példát, amit jó eséllyel többször is látunk majd a meccsen és ami jól megmutatja mindkét csapat gondolkodását.

A túloldalon ugyebár a Bengals Chase-t szokta izolálni az egyik oldalon, itt viszont nem Kupp, hanem Beckham szokott a 3by1 felállásoknál az egyedüli játékos lenni az egyik oldalon, Kupp pedig vagy a legbelső vagy a középső ember lesz a túloldalon. Ez ellen lesz baromi nehéz védekeznie a Cincynek, meg kitalálni is nehéz ellene valami jót, de feltehetőleg ez a Cover 1 Cross a megoldás.

Ez úgy fog kinézni, hogy mondjuk Beckham a bal oldalról fut egy Dig útvonalat, a túloldalon pedig Kupp vagy egy Crossert befelé, vagy egy Sailt kifelé. A Bengals pedig azzal válaszol, hogy emberezik és két mély safetyt mutat a snap előtt, de a Beckham oldali safety a snap után feljebb fog lépni. Kupp embere a külső vállára áll fel, hogy elvegye a Sailt, ha ezt futja, akkor az OBJ oldali safety átvált Beckhamre. Ha Crossert fut Kupp, akkor az említett safety átveszi és megy vele tovább, a CB pedig bevált Robber szerepbe középre, hogy elvegye Beckham befelé tartó útvonalát.

Az elmélet persze szép és jó, de ez még nem garancia a gyakorlati sikerre, tehetségből így is megoldhatja a Rams, amely ebből a koncepcióból rengeteg nagy játékot oldott meg idén.

Ha ez a koncepció nem működik, és Kupp vagy Beckham így is nyer egy-az-egyben, akkor duplázni kell őket. Csak hát ha az egyiket duplázod, akkor a másikat nem lehet, vagy ha mindkettőt duplázod, akkor senki sem lesz mélyen hátul, az pedig ismét csak öngyilkosság. A Bengals pedig nagyon is szeret emberfölényt kialakítani a secondaryben, ebben segíthet az a koncepció, hogy csak három emberes rush-t küldenek Staffordra és nyolcan lépnek vissza coverage-be, azaz ismét elő fog jönni a rush 3, drop 8 taktika.

Egész évben többet használta ezt a Bengals minden csapatnál, a Chiefs ellen pedig elhíresült a taktika. A Rams is szereti támadni a pálya közepét Dig, Crosser, Post útvonalakkal, és ezt a Bengals jól elvette két hete ezzel taktikával. Azonban nem biztos, hogy ugyanúgy kell majd ezt futtatni, mint Mahomes ellen. Itt ugyanis felesleges spy-t alkalmazni, hiszen Stafford megiramodásaitól nem kell tartani (egy-egy futás persze lehet tőle, de félni nem kell ettől).

Az egyik taktika lehet, hogy így duplázzák be Kuppot és Beckhamet, így pedig még maradna egy mély safety hátul, tehát elég jól meg lehetne fojtani a passzokat, vagy legalábbis Staffordnak a 3-4. opcióját kellene keresnie, ami Higbee hiányában még kevesebb sikerességet prognosztizál.

Egy másik lehet, hogy két robbert tesznek be középre, így minden középső útvonalat elvesznek az ellenféltől, ellenben a szélen így egy-az-egyben maradhat elsősorban Beckham. Ezek viszont leginkább emberezéssel együtt működnek, és nem kéne kísérteni a sorsot és túltolni a man-to-man coverage-et.

A harmadik opció így az, ha “simán” zónáznak, csak nyolc emberrel a hét helyett. Ez lehet a legjobb esélyük szerintem a fentiek közül, hiszen itt zónáznak, ami a Rams ellen jobb, ráadásul plusz egy emberrel teszik ezt, és 8 ember coverage-ben azért elég sok tud lenni, Staffordnak pedig rendkívül gyorsnak és határozottnak kell lennie, ugyanis nagyon rövid ideig lesznek csak üresen ablakok a zónák közt. Ha egy elkapó épp szabadra játssza magát, nem szabad hezitálnia Staffordnak, ugyanis ha kicsit elkésik, akkor már a WR beérhet a következő védő zónájába, vagy épp a védő léphet eggyel közelebb, figyelve az irányító szemeit.

Alapvetően nagyon is határozott volt Stafford idén, de igazából Mahomes is, mégis nagyon durván meg lehetett zavarni ezzel a taktikával. Érdemes azt is megjegyezni, hogy bár kicsi a minta, Stafford nem játszott jól három emberes rushok ellen idén, EPA/playben a harmadik legrosszabb volt a ligában. Nagy előnye lehet tehát itt a Bengalsnak, de ezt persze ellensúlyozza, hogy a Ramst nem fogja meglepetésként érni ez a taktika és a két hét alatt feltételezem, hogy sokat készültek erre.

Összességében

Összességében ugyan a Rams offense nagyon is jó volt idén, nem gondolom, hogy könnyű dolguk lenne vasárnap. Nyilván, ez a Super Bowl, senkinek sincs könnyű dolga, de nem számítok egy sokpontos meccsre, szerintem nyögvenyelős, szenvedős lesz a haladás 60 percet tekintve a Rams részéről (is). A földön egyik irányból sem érzem az átürőerőt, tehát teljes megfojtás és támadóoldali dominancia sem várható.

A kérdés az, hogy a levegőben mire mennek egymással a felek. Sok nyomás nem lesz Staffordon, ami jó jel a Ramsnek, ellenben úgy gondolom, hogy Lou Anarumo védőkoordinátor két hét alatt elég jó válaszokat tudott kitalálni a Los Angeles-i passzjátékra, ráadásul biztosan lesz B terve is, amit a félidőben bevet, ha addig nem működött elég jól a taktikája. A nagy kérdés az, hogy Sean McVay ki tud-e találni újdonságokat, és képes-e ő is válaszokat adni a Bengals válaszaira.

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2022-02-12 13:37

Emlékezzünk, mi történt a Chiefs-Bengals meccsen az első félidőben. Nos, nagy eséllyel most sem történik más.
Azaz ezt a védelmet Stafford – ha csak nem lép rá egy INT-kkel kikövezett útra – hasonlóképpen szét fogja szedni, mint Mahomes. A kérdés csak az, hogy Burrownak lesz-e annyi helye/ideje, hogy képes legyen ezekre válaszolni. Mert ha Donaldék csak simán azt hozzák, amit tudnak, akkor ez a meccs dögunalmas lesz.

Péter Giczi
Péter Giczi
Reply to  bjeela
2022-02-12 13:58

Ahogyan azt is töled tudjuk,hogy Chase ordas bust, te az első meccs elött tudtad. Mint mindent is.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x