Connect with us

Szabadügynök

Új rezsim, új remények – Giants FA-kitekintő

Dave Gettleman jó nagy slamasztikában hagyta a Giantset az utóbbi évek felelőtlen szerződéseivel, igazolásaival, hiszen negatívból indul neki a csapat a holtszezonnak. Ez annak fényében különösen bosszantó, hogy a keret egyébként gyenge, amit jól mutat, hogy az utóbbi öt évben a liga legrosszabb mérlegét tudja felmutatni a New York-i alakulat. Ez volt a rossz hír. A jó hír pedig az, hogy a Gettleman-Judge érának vége, és beköszöntött az új időszak, ami új reményekkel lehet teli. Főleg annak tudatában, hogy szerintem a legjobb kinevezési időszakot tudhatja maga mögött a csapat mind a 9 főedzőt (és egyesek GM-et) váltó franchise közül.

A Billstől érkezett Brian Daboll vezetőedzőnek és Joe Schoen general managernek, ami sok mindent előrevetít, köztük a keretkialakítási- és cap menedzselési stratégiákat is. Schoen elmondta, hogy nem híve a szerződések átalakításának és a pénz előre görgetésének, így ezek kevésbé várhatóak a Giantsnél. Ellenben szeretne nagyjából $40 milliót felszabadítani a sapkában, ami így azzal fog járni, hogy többen is távozni fognak, akár nagyobb halott pénzeket is benyelve. A Bills is úgy kezdte Brandon Beane irányítása alatt 2018-ban, hogy az első évben $50 milliónyi halott pénzt könyveltek el, de legalább kitakarították a keretet és egy évvel később elindulhatott az újjáépítés.

Nagyjából ez várható a Giantsnél is: idén a keret és a rossz szerződések kitakarítása, egy kis tisztogatás, majd 2023-tól indulhat az újjáépülés.

Honnan lesz pénz?

A Giants 12 millió dollárral lépi át a fizetési plafont jelen pillanatban, szóval először pozitívba kellene kerülni, majd még 25-30 milliót felszabadítani, hogy meglegyen a Schoen által előrevetített 40 milliós takarítás (így az újoncok leigazolása mellett belefér még pár erősítés a piacról). Az első rész, azaz a pozitívba fordulás nem lesz bonyolult, a feleslegtől könnyen meg lehet szabadulni, azonban a plusz 25-30 millió eléréséhez várhatóak elég kemény döntések is, ezáltal pedig jó játékosok is távozni fognak a csapattól.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdjük a kisebb nevekkel, kisebb spórolásokkal, aztán rátérünk a nagyobb halakra. A punter Riley Dixon könnyen elküldhető, tavaly nagyon gyenge volt, a 3 milliós cap hitje ennek fényében értelmezhetetlen, veteránminimumért vagy draftolatlanként jöhet egy új ember a posztra. Davontae Booker egész jól szállt be egyébként, de cserefutónak a bő 3 milliós cap hit ismét csak értelmezhetetlen ilyen helyzetben. Buffalóban egyébként tavaly egyetlen futó sem keresett $1,7 millió felett, szóval várhatóan itt sem lesz prioritás a poszt.

Kyle Rudolphról már tavaly is tudtuk, hogy borzaszó igazolás, 31 évesen, sérült bokával egy hanyatló játékosnak nem fizetünk sokat. Közel 7,5 milliót keresne, ebből 5 milliót meg lehet spórolni, újabb egyértelmű döntés. Még egy tight end, Kaden Smith is a kivágás sorsára juthat. Neki az a szerencsétlensége, hogy létezik az úgynevezett Proven Performance Escalator nevű intézmény a ligában, ami értékeli az első három év jó teljesítményét és a negyedikben így magasabb gázsit eredményez. Ami szép és jó, de Smith épp ennek lesz áldozata, ugyanis 1 millióért maradhatna, de $2,5 millióért a sérült térdét is figyelembe véve már nem. Hasonló cipőben van a PPE kapcsán Julian Love és Darius Slayton is, de náluk a maradásra szavazok – Love esetében magabiztosabban.

Slayton esetében pedig végül azért, mert Sterling Shepard viszont lapátra fog kerülni, és azért kellenének fegyverek, hogy ki tudják deríteni Daniel Jonesról, hogy akkor mi merre hány méter a jövője kapcsán. Shepardnél is lehetne ez érv, de jelenleg sérült és év elején sem lesz várhatóan bevethető, ráadásul nagyon sokat keres. Nem ideális, hogy csak $4,5 milliót lehet spórolni $8 millió halott pénz benyelése mellett, de mivel az utóbbi három évben 49-ből csak 20 meccsen lépett pályára, így nem ér ennyit – és ezzel már a jövő évi $13,5 milliót is megspórolja a csapat, szóval ezt most be kell nyelni.

A támadófalember Nick Gates még egy érdekes eset. Alapvetően a kivágás lehetne nála is az elgondolás, de sérült, és menesztés esetén várhatóan kérné a végkielégítést, tehát így is kellene neki fizetni körülbelül $1,2 milliót, akkor meg kivágás helyett inkább megadják neki ezt az összeget és hagyják, hogy rehabilitáljon a csapatnál.

Ezekkel a lépésekkel bő $6 millióval beérkeztünk a plafon alá, és akkor most térhetünk rá a nagyobb halakra.

Az egyik Blake Martinez, aki ugyan jól játszott a csapatban két éve, de tavaly a szezon elején komolyan megsérült. A dilemmát itt az okozza, hogy Martinez egy jó játékos és nélküle teljesen kiürülne az LB poszt, ellenben a 14 milliós cap hitje egész egyszerűen túl sok, főleg sérülten. Menesztésével $8,5 milliót lehetne spórolni $5,5 millió halott pénz benyelése mellett, de vélhetően nem lenne olyan óriási piaca, így talán mindkét félnek az lehet a legjobb megoldás, ha megegyeznek egy fizetéscsökkentésben. Ezzel a csapat spórolhatna 4-5 milliót, az elvett összeget akár hozzácsaphatják ösztönzőként, így Martinez is visszaszerezheti elméletben a nagyobb pénzét. Ha ebbe a linebacker nem megy bele, akkor kivágás lesz a sorsa – én most a fizetéscsökkentéssel számoltam.

A másik nagy hal James Bradberry, aki egyértelműen a legjobb játékos ezen a listán. A CB-nek 2020-ban nagyon jó éve volt, sosem sérült, prémium poszton játszik, ellenben tavaly gyengébb volt, Martindale emberezős rendszerébe egy fokkal kevésbé illik, és ami a legnagyobb baj: $21 milliós a cap hitje, ami túl sok ilyen helyzetben. Elküldésével ugyan be kellene nyelni $9,7 millió halott pénzt, de meg lehetne spórolni $12,1 milliót – persze egy újabb hiányposzt kreálásával. Játéka miatt őt jó lenne megtartani, de ezt a 40 milliós célt Bradberry elküldése nélkül nem nagyon lehet elérni, így várhatóan ő is távozik. Kivágni nem lenne olyan jó ötlet, ellenben egy trade már működhetne a Giants részéről, és minden bizonnyal lenne is olyan csapat, amely adna érte egy közepes picket, akár egy harmadik kört is szerintem.

Itt most elértünk 35 millió felszabadított dollárhoz (ami Martinez kivágásával már 40 lenne), szóval a kitűzött célt nagyjából teljesítettük. Van még azonban két lehetőség nagyobb pénzösszeget felszabadítani.

Az egyik az ötödik éves opcióján játszó Saquon Barkley elcserélése lenne, amivel $7,2 milliót lehetne spórolni. A kérdés inkább az, hogy ki adna egy tehetséges, ámbár nagyon sérülékeny futóért bármi értelmeset, és hogy a tulajdonosi körnek el lehetne-e adni, hogy egy harmadik napos pickért túladunk az 1/2-es futónkon. Emiatt úgy gondolom, hogy Barkley marad a Giantsnél.

A másik lehetőség Leonard Williams szerződésének átalakítása, amivel $9 milliót lehetne spórolni. Schoen nem szereti az ilyesmit, így én nem számolok ezzel, de Williams olyan játékos, akivel lehet hosszabb távon számolni, így ez nem lenne ördögtől való ötlet.

Kiknek jár le a szerződése?

A keretet megnyirbáltuk, áttérhetünk arra, kiknek jár le a szerződése. Elég sokan vannak az alábbi táblázatban, de közöttük csak elvétve találunk igazán fontos játékosokat.

Érdekes, hogy a fél támadófalnak lejár a szerződése. No nem mintha nagy kár lenne értük. Soldernek már évek óta nem kéne kezdőnek lennie, Hernandeznek szintén, Price-ért cserélni is butaság volt, és Skura is gyengén teljesített. Egyikükért sem kár, kezdőnek pedig egyiket sem szabad sehol alkalmazni.

Offense oldalon maradva Glennon játékán csereként beállva csak a fejünket foghattuk, Elijah Penny maximum veteránminimumot ér meg. John Rossnak a sebessége még mindig vonzó tulajdonság, de nem tudták ezt kihasználni New Yorkban és amúgy is folyton sérült. Engramben is ott a potenciál, de eddigi karrierje óriási csalódás, ráadásul ennek ellenére 8-9 milliós éves fizetést jósolnak neki, amit a Giants akkor sem engedhetne meg magának, ha nagyon vissza akarná igazolni, de szerintem ez sem áll fenn.

A támadóknál tehát nem kell sokat gondolkodni az újraigazolásokon, a védelemben azonban már vannak fogós kérdések. Három olyan játékos is van, akit jobb anyagi helyzetben nem lenne rossz megtartani. Austin Johnson a fal közepén, Lorenzo Carter a fal szélén, Jabrill Peppers pedig a safety sorban.

Peppers megsérült, és a fiatal Xavier McKinney, illetve a jó pénzért szerződtetett Logan Ryan mellett több erőforrást nem érdemes ide áldozni. Carter mutatott szép dolgokat, de jó lenne a helyén upgrade-elni – ha nem kap megfelelő ajánlatokat a piacon, akkor olcsón harmadik számú rushernek érdemes lehet visszahozni. Johnson egész jól játszott tavaly, így egy közepesen drága szerződés kinéz neki a piacon, egy licitbe pedig nem tud belebonyolódni a Giants, főleg úgy, hogy Leonard Williams már sokat keres a fal közepén.

Aztán itt van még három linebacker, ketten közülük csak év közben érkeztek a sok sérülés miatt. Ragland középső futások ellen nem rossz, de a szélre nem ér oda és coverage-ben nulla, nála lehet jobbakat találni a posztra. Jaylon Smithben láttunk már potenciált, a sebessége megvan, de nem a legjobban edzhető figura és túl sokszor találgat, így nem meglepő, hogy a Cowboys és a Packers is kivágta tavaly. McKinney pedig sosem volt jó coverage-ben, de a szereléseket sokáig tonnaszámra szállította, azonban megkopott már a játéka az utóbbi két évben.

Végül a long snapper Casey Kreitert lehet említeni, illetve ERFA-ként a cornerback Jarren Williamst, aki minimális szerepben, de nem volt rossz tavaly, így 1 millió alatt érdemes rátenni a tendert – persze ez sokat nem oszt, nem szoroz.

Ki lesz az erősítés?

Az biztos, hogy nagy nevű szabadügynökökre nem fog rámenni a csapat. Nincs is sok pénz és abból is elmegy majd még 5-6 millió az újoncokra, szóval $20 millió alatti összegből lehet gazdálkodni, ami a szezonra való ráhagyással inkább 15 millió.

Ebbe egy viszonylag nagyobb igazolás fér bele, ezt pedig értelemszerűen a belső támadófalra költeném, ami a legfontosabb megoldandó feladatok közt kell legyen, tekintettel arra, hogy egyetlen értékelhető kezdő szintű játékos sincs a keretben. Így ide James Danielst szemeltem ki, de akár Laken Tomlinson is jó lehet ugyanebben az árkategóriában – ezzel legalább az Andrew Thomas melletti LG poszt és így a fal bal oldala megoldott lenne. Plusz még egy embert kinéztem a fal közepére, Ted Karrast, aki akár center, akár guard is lehet. Elsősorban centerben gondolkodok az esetében, de ha Linderbaum érkezik az 1/7-es pickkel vagy hátracserélve, akkor használható lenne guardban is – amúgy meg az egyik harmadik körös pickkel hoznék egy guardot.

Ezzel a nagyobb dolgokat le is tudtuk. A támadósorba még kellene egy fegyver mindenképp, ugyanis Golladay és Toney mellett megfogyatkozott az egység. Egy tight end mindenképp kell, ez pedig az olcsósága miatt OJ Howard lenne nálam, akiben van potenciál korábbi első körösként, de nem sikerült kihozni belőle még – hátha Dabollnak sikerül.

Karrason vagy Howardon lehetne upgrade-elni, amennyiben a csapat úgy dönt, hogy nem akar egy jó csereirányítót, én viszont inkább ebbe az irányba mozognék és elhoznám Trubiskyt Buffalóból, ha már Dabollal együtt dolgozott. Ha ő drágább lenne és valahol esélyesebb kezdőt kapna, akkor pedig valami minimálbéres csókát hoznék, és akkor lehet hozni még egy hasonló árkategóriájú játékost (rengeteg poszt szóba jöhet), vagy akkor el lehet hozni Howard helyett egy Mo Alie-Coxot, esetleg CJ Uzomah-t, vagy Karras helyett egy Ben Jonest.

A védelembe így nem marad költőpénz sajnos, Jaylon Smith-t mondjuk olcsón visszahoznám (ha Martinez végül a kivágás sorsára jut, akkor jöhet ide még egy közepesebb linebacker, mondjuk Josey Jewell), meg persze a fent említett Jarren Williamst ERFA-tenderrel megtartanám, plusz veteránminimum körüli összegekért jöhetne egy-egy belső védőfalember, pass rusher és cornerback is. Több nem igazán fér bele, de idén egyértelműen a támadósoron kell lennie a hangsúlynak, hogy kiderüljön, hányadán állnak Daniel Jonesszal.

A legnagyobb erősítések így a drafton jöhetnek az 1/5-ös és az 1/7-es pickekkel, ahová egy támadófalembert mindenképp kinézhetnek (Evan Neal / Ikem Ekwonu) és lehet mellé egy pass rushert (Kayvon Thibodeux) vagy egy cornerbacket (Ahmad Gardner) is, a másikat pedig a második kör eleji pickkel (Arnold Ebiketie / Kaiir Elam). Ez így tervnek nem rossz, és három hiányposztot ki is lehet velük lőni a fenti táblázatból, csak hát így azért nem egyszerű előre jósolni.

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tibor Cseh
Tibor Cseh
2022-02-26 10:56

Kövezzetek meg,de én egybentartanám a védelmet.Esetleg Bradberrynek kéne mennie,ha az új DC nem akarja őt,megPeppersnek.Martinez kell(átalakítás),mert nélküle a futásvédelem nagyon visszaesett,Williams átalakítás ok.Kyle Hamiltont a draftról,meg egy 3-4.körös CB-t.Cartert csak vmi olcsóbb szerződéssel és egy nem túl drága veterán pass-rushert.Támadófalba egy FA guard,Lynderbaum a draftról meg még egy guard.Én Hernandezt megtartanám és Gatest is,a többieket nem.Skill playerek közül Slayton,Kaden Smith marad.Barkleyt el kell cserélni,mert sérülêkeny,viszont Booker így kelleni fog,ő jól is játszott.Shepherdnek sajnos a teste már nem bírja.Valasztanék egy későbbi körös slot WR-t meg mondjuk elhoznám Howardot a piacról.Igazából támadóoldalon olyan szintű edzői inkompetencia volt az elmúlt öt évben ,h az alapján nem igazán lehet értékelni a játékosokat.Szóval pénz az újoncokra kéne,+ a piacról egy jobb guardra,és egy-egy olcsóbb TE-re és pass-rusherre.ta-daam :)))

juhaszvik
juhaszvik
2022-02-27 06:08

Értem én, hogy nem csípitek a giants-t, de “rezsim”?

katonadani
Reply to  juhaszvik
2022-02-27 06:29

Első google találat: rezsim jelentése: uralom; uralmi, kormányzati rendszer.
Elég bevett szó amerikai médiában is egyébként egy csapat vezetésére.

csak az utóbbi egy hétben ezzel együtt négy különböző szerkesztő használta a rezsim szót a Dolphinsról, a Broncosról és a Raidersről szóló cikkben is. Nyilván mindegyiket utáljuk, főleg hogy a Broncost egy Broncos-szurkoló írta :D

ráadásul a cikk ingyenesen olvasható részén is ott van, hogy szerintem a Giantsé a legjobb kinevezett vezetés idén. Nem tudom ebből hogy sikerült leszűrni, hogy negatív értelemben használom a rezsim szót.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x