Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Aidan Hutchinson

Megkezdjük prospect ismertető sorozatunkat és ki mással tehetnénk ezt meg, mint a tavalyi év egyik legnagyobb berobbanásával, az 1/1 egyik legnagyobb várományosával, a Michigan pass rusherével, Aidan Hutchinsonnal.

Hutchinson sok NFL játékoshoz hasonlóan sportos családból származik, édesapja Chris Hutchinson szintén a Michiganen focizott, de a távolabbi rokonságában voltak atléták és kosarasok is. Nem is volt kérdés, hogy a kis Aidan is komolyan gondolja a sportolást és gyorsan le is tette a voksát a foci mellett. Itt azonban ahogy az lenni szokott több poszton is megfordult a középsuliban, a defensive end mellett játszott az offensive line-ban is és tight endként is kipróbálta magát.

Nem tartozott korosztálya kizárólagos elitjéhez, ugyan négy csillagos tehetség volt, de nem úgy beszéltek róla, mint korszakos játékos vagy jövőbeli top10 pick, csak mint egy nagyon tehetséges játékos, akit például saját classában is csak a kilencedik legjobb edge rusherként tartottak számon. Végül mégis úgy beszélünk róla, mint potenciális 1/1-es játékosról és nem is alaptalanul.

Hutchinson négy évet húzott le Ann Arborban és már true freshmanként is pályára lépett több mint tíz mérkőzésen, noha ekkor még sok vizet nem zavart. Második évében aztán már hat sacket és tíz negatív yardos szerelést hajtott végre, egyértelműen fejlődő pályán volt. Aztán jött a 2020-as év, amit egyrészt a Covid kettévágott, másrészt pedig egy súlyos lábtörést szenvedett, aminek következtében kevesebb mint 150 snap jutott neki.

A fordulópont egyértelműen a tavalyi év lett nála, amikor a Michigant hosszú idő után az egyetemi playoffba juttatta, ő maga Heisman döntős lett és 16 sackjével megnyerte az adott kategóriát. Egyértelműen berobbant az elitbe és nem lehetett nem felfigyelni rá.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Aidan Hutchinson egy majdnem tökéletes felépítésű pass rusher, magas, izmos de ugyanakkor tömör is, így valóságos bástya a védőfal szélén. Kellően szálkás és alsóteste is pont annyira izmos, hogy lábaiban az erő és a rugalmasság egyensúlya meglegyen.

Az egyik legnagyobb erénye a nyers erő és ahogy használja a testét. Képes mindig a támadási pontra összpontosítani az erejét és olyan agresszivitással löki meg az ellent, hogy még a legrobusztusabb tackle-ök is meginognak az ütközéskor. Lábaival szintén szilárdan tapos, plusz erőket tesz bele második effortból is a párharcba.

 

A legnagyobb fegyvere azonban a keze. Nem csak erősek a kezei, de kitűnően is használja őket. Ő kezdeményezi a kontaktot és elsőnek éri el az ellenfelét, ezáltal pedig többnyire már ő uralja a párharcokat. Sokat hasonlítják a Bosa fivérekhez, és nem mennék ilyen messzire, de a kéztechnikájukban kétségtelenül van hasonlóság. Ebben segít neki, hogy nagyon jó egyensúlyérzéke van, ütközés közben, nyomás közben is stabil tud maradni, ami fontos, amikor nagyobb erőt akar kifejteni.

 

Az erő mellett természetesen vannak más fegyverei is. Egy jól képzett rusher, aki hosszú évekig sajátította el a poszt részleteit. Képes gyorsaságból támadni, majd ezt erővé alakítani, hogy lendületből nyerjen párharcot. Van spin és swing move-ja és okosan is játszik. Tudja, milyen felállásból hogyan és merre érdemes támadni az offensive line-t, mik a főbb támadókoncepciók, amiknél érdemes kivárni, a futók melyik lyukba érkezhetnek, szóval nem egy tapasztalatlan, tanítani való játékossal van dolgunk. Képes belülről is megverni az emberét, ezzel is szűkítve a teret és az időt az irányítók számára.

 

Nem egy Von Miller dinamikusságával és első lépésével rendelkezik, de testméretéhez képest gyors játékosról van szó, lendületből képes visszavágni, amelyek ellen a lassú tackle-ök nem képesek felvenni a versenyt.

A pass rush mellett nagyon fontos szempont, hogy futás elleni is kiváló védőnek számít, legalábbis ami az utolsó idényét illeti. Ahogy fentebb írtam türelmes játékos, nem ugrik a play actionökre, ellenben ha kell, nagyon gyorsan átér a másik oldalra is. Erős kezeinek hála könnyedén és egyből viszi le a futót, kevés missed tackle fűződik a nevéhez.

A legnagyobb erénye azonban még csak most jön. Szenzációs a kézhasználata és elemi ereje van, de ha egy valamit kell Hutchinson legnagyobb pozitívumának mondani, akkor az a munkamorálja lenne. Többek között ezért történhetett meg az, hogy egy viszonylag jó tehetségből az egyik legjobb játékos lett a korosztályában.

Minden snapben az utolsó pillanatig küzd. Nincs elveszett párharc számára, mindig nekiesik második szándékból a csatának. Látszik rajta, hogy szereti amit csinál, nem félti a testét. Mindezek mellé egy igazi vezér is, aki tüzeli csapattársait, irányítja őket ha kell és tanácsot ad akár játékok közben is. A munkamorálja és a teherbírása kivételes ebben a classban, gondolkodásmódja biztosan el fogja varázsolni a csapatokat is.

Gyengeségek

A sok jó szó ellenére Hutchinson nem egy tökéletes prospect, sőt véleményem szerint az utóbbi évek classaiból egyiknél sem lenne 1/1-es beszélgetésekben a neve. A testfelépítése csak közel tökéletes, de például a termetéhez képest rövidek a karjai, a nyúlánkabb offensive tackle-ök ezt simán ki tudják használni.

Ahogy fentebb írtam nem az a prospect, aki felkelti az első lépésével a figyelmet, dinamikus, de nem kivételes a robbanékonysága. További probléma, hogy a legnagyobb pass rusherekre jellemző kivételes hajlékonysággal sem tud megérkezni, nem bújik át a támadófalemberek hóna alatt, ez pedig nagyon hiányozhat a repertoárjából. Ellenben a 3 cone drillek alatt megmutatta hogy van benne ilyen téren potenciál (a felső egy százalékba tartozik az eredményeivel), képes lehet fejlődni és lehet hogy ez a része a játékának egy magasabb szintre léphet.

Ritkán lép hátra coverage-be, ami persze nem is az ő feladata, de manapság azért egy elit all around pass rushertől elvárható, hogy néha az underneath útvonalakon tudjon zavarni. Hutchinson azon a pár snapen, amikor ezt kérték tőle, kicsit zavartnak és elveszettnek tűnt, bőven van még mit gyakorolnia. Mivel egy 4-3-as endről van szó ezt talán kicsit szigorú felhozni vele kapcsolatban, mindenesetre meg kell jegyezni, hogy 3-4-ben kevésbé lehet elképzelni.

Kisebb félelem lehet azzal kapcsolatban is, hogy mennyire kiugró év volt nála ez az utolsó (és az egész Michigannél), mert senior szezonja előtt nem jegyezték a legjobbak között, nagyon hirtelen jött nála ez a késői fejlődés. Az embernek az az érzése, hogy egy jó játékosról van szó, de néhány jól időzített mérkőzés az, ami a top5-be lökte őt. Az Ohio State elleni három sackje például a legjobbkor jött egy nagyon fontos meccsen, de a Georgia elleni elődöntőben jóformán észrevétlen volt és teljesen dominálták. Ezen felül pedig a sérülését sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, bár abszolút nem látszott semmi ebből 2021-ben, de érdemes a medical teameknek ebbe energiát fektetni.

Összegzés

Összességében Hutchinson egy szimpatikus és tehetséges pass rusher, aki munkamorálja miatt biztosan egy stabil NFL kezdő lesz hosszú évekig, ellenben nem kivételes tehetség, nem szemelkápráztató skillekkel. Az kétségtelen, hogy utolsó szezonja miatt jogosan szerepel a top10-es beszélgetésekben, de egy erősebb classban egész biztosan nem lenne top3-ban sem. Idén azonban szinte biztos, hogy az első három választásnál hallhatja a nevét, jelenleg favorit az 1/1-re.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!