Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jameson Williams

Ha megkérdeznénk tíz szakírót, hogy az egész elkapóclasst figyelembe véve ki az, aki rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, ami rögtön feltűnik mindenkinek és valódi megkülönböztető jeggyel bír, akkor szerintem a válaszok nagy részében Jameson Williams neve elhangzana. Hogy miért? Azt lássuk lentebb.

Williams középiskolás korában szinte a kezdetektől fogva elkapót játszott, mert testalkata révén mindig a vékonyabb dongájúak közé tartozott, más posztok nem igazán jöhettek szóba az esetében. Ellenben a foci mellett kimondottan jó sprinter is volt, több atlétikai számban is indult, nem is rossz eredményekkel.

Végül a football mellett döntött és az Ohio State egyetemre érkezett, mint négycsillagos tehetség. Hiába volt már pályája elején is figyelemre méltó a mozgáskultúrája, az Ohio State telített elkapóegységében alig kapott lehetőséget, első két évében összesen nem jutott 300 yardig. A transfer portál egyre nagyobb térnyerését kihasználva ezért junior éve előtt az Alabamához szerződött és talált új életet.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Williams egyértelmű legnagyobb fegyvere a sebesség. Sok gyors elkapót láttunk az elmúlt években, de Williams egy egészen más szintet képvisel. Pillanatok alatt gyorsul fel, van második fokozata és amikor felgyorsul, akkor szabad térben nincs aki megállítsa. A lábai valami hihetetlen módon pörögnek, nyúlánk testalkata miatt egy lépéssel kettőt ver a követőire, de magasságához képest a lineáris sebessége is párját ritkítja. Nagyon könnyedek a mozdulatai, mintha nem is izomból futna, csak valami természetfeletti lendületből, nem látszik, hogy megfeszülne közben.

 

Nem csak a sebessége jó azonban, hanem kiválóan lát a pályán, remekül ismeri fel az üres területeket és támadja őket elementáris erővel. Nagyon jól választ menekülése közben szögeket, így sokszor ki tud kerülni szerelési kísérleteket olyankor is, amikor az ember már azt gondolná, hogy nincs kiút. Jól használja a pályát egész széltében, vertikálisan és horizontálisan is kihasználja a sebességét. A zónák közti támadható területeket is látja, lelassít előtte, hogy kaphassa a labdát két védő területe között.

A magasságához képest nagyon gyorsan indul meg a line of scrimmage-ról is, nem csak végsebességben, de a kezdeti lendületnél előnyt szerez magának, amit már nem lehet visszafordítani később sem. Nehéz jammelni is (bár nem leheletlen), mert egész testből indítja meg az irányváltásokat, így ha nem elég szemfüles a corner, akkor könnyen lecsúsztat a kísérlet közben. A reakcióideje is nagyon jó, a snap után villámgyorsan kezdi meg a kezdő irányváltásokat, így minimális időt hagy a cornereknek, hogy rátegyék a kezüket.

Az irányváltásai halálosak. A lábai gyorsak, a csípője könnyen mozog, alapvetően a speedsterekhez képest magas játékos és hosszú lábai vannak, így meg tudja nyújtani a lépéseket, amivel egy gyors irányváltás után már meg is történt az elszakadás. Az egyik legjobb szeparációban az egész classban. Slotból indulva is halálos – bár csak a snapjei 20 százalékában indult belülről, de könnyen meg tud lógni a tömegben és nagyobb lehetőséget biztosít neki a sok irányváltásra. Képes teljes 90 vagy 180 fokos fordulatokat tenni a másodperc törtrésze alatt, amíg mások alól kicsúszik a talaj, ő tökéletesen tartja meg az egyensúlyát ilyen helyzetekben is. A testkontrollja amúgy is átlag feletti, ritkán csúszik el, veszti el az egyensúlyérzékét vagy lassul be a mozdulatsorok közepén.

Az útvonalfutása nem kimagasló precizitású, de jók az időzítései, érzi a ritmust és sok különböző kombinációt kértek már tőle. Fel tudja venni az utazó sebességet és megfelelő ütemben érkezik az elkapási pontra. A kezei biztosak, a vertikális útvonalakon is jól követi a labdát és ritkán droppol. Labdával a kezében is halálos, könnyen bújik ki a szerelési kísérletek alól és ritkán vét fumble-t is.

Igazi nagy play mágus. Nem csak akkor, ha mélyen kell megvernie az emberét és 40 yardos bombákra odaérni, de 5 yardos slantekből is képes hosszú játékokat csinálni. Nagyon jó a spin move-ja és a testcseleivel nehéz mit kezdeni, mert van, hogy nem a harmadik reakciót, de a negyediket kell megvárnod azzal, hogy merre fog indulni. A lábait és a csípőjét is képes olyan szögben forgatni, hogy szinte behajlik az egész pályán, amivel ki tud kerülni szereléseket és a legnagyobb irányváltásokat is meg tudja húzni.

Természetesen könnyedek a kezei, kevés labdát ejt el és hosszabb elkapásoknál sem dadog a játékszer a kezében, szinte lassítás nélkül fut tovább a bogyóval. Jól követi a levegőben a játékszert, pontosan számolja ki mikor kell megérkeznie egy adott pontra és ha kell, akkor bevet egy-két extra testcselt vagy mozdulatot, hogy a követője ne tudjon vele menni.

Nem csak az offense-ben, de a speciális egységben is használható. Az Alabamán rendszeresen hordott vissza puntokat, kickoffokat, sőt gunnerként is veszélyes volt. A sebessége és térlátásai miatt rengeteg játékot csinált meg. Ugyanakkor veszélyes a legjobb fegyveredet itt használni, mert a Georgia ellen idén volt olyan, hogy egy special teamben vétett sisakra menő szerelésért kiállították, de a sérülésfaktort sem lehet kiszűrni.

Gyengeségek

Az SEC döntőben elszakította az ACL-jét, ami miatt várhatóan az év elején nem játszik. A nagyobb probléma, hogy nehéz megítélni, hogy miként tud visszatérni belőle, mert könnyen lehet, hogy veszít a robbanékonyságából és a rugalmasságából. Az egész testalkata egyébként nagyon törékenynek néz ki, bár nem indokolja semmi, hogy ettől feltétlenül tartani kell, attól még mini red flagnek fel lehet jegyezni nála.

A contested elkapások nem lesznek az erősségei. Vékony elkapó, kevesebb izommal. A magassága ugyan megvan, de az agresszivitása és a testalkata hiányzik hozzá. Nem is nagyon került ilyen szituációba az egyetemen, a PFF összesen négy ilyen labdát jegyzett fel nála az egész tavalyi évben.

A 2021-es éve lehengerlő volt, 1561 yardja, 20 yardos átlaga és 15 touchdownja is a legjobb 15-ben helyezkedik el, de ez egyetlen éves minta. Figyelmeztető jel lehet nála, hogy az Ohio State tömött elkapósorából el kellett jönnie, mert nem tudott kitűnni.

Összegzés

Összességében Jameson Williams az elmúlt évek trendjeinek megfelelő sebességgel és playmaker képességgel bír. Tipikusan az az elkapó, aki csodára képes kezeiben a labdával és minden irányba ki lehet vele nyitni a playbookot és a pályát is. Ha nem lett volna a sérülése, akkor szerintem kérdés nélkül az első elkapó, akit kiválasztanak, így viszont nagyon nehéz belőni a pontos értékét. A Saints és a Chargers is nagyon vadászhat rá, de a top25-ből már nem gondolnám, hogy kicsúszik. Nem a legtipikusabb WR1 felépítésű játékos, de manapság ezzel a gyorsasággal nem lenne meglepő, ha valaki a legtöbb targetet rá akarná ellőni.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!