Connect with us

Szabadügynök

Egy régi barátság legyőz mindent – Raiders FA-értékelő

Nagy fegyverkezésbe kezdtek az AFC West csapatai. A liga talán valaha volt legerősebb divíziója van kialakulóban, ahol ha nem tartod a lépést a többiekkel, nincs esélyed. Tudva, hogy milyen csapatok mellett kell versenybe szállnia a Las Vegasnak, Dave Ziegler és Josh McDaniels sem tétlenkedett és a liga egyik legaktívabb csapata voltak az elmúlt hónapban.

A Raiders tavaly minden hátráltató tényező ellenére tudta kiharcolni a playoff részvételt, ami utólag is visszagondolva igencsak a bravúr kategóriába volt sorolható. Azóta azonban az egész AFC, de különösen a saját csoportjuk csak még tovább erősödött. Ennek megfelelően pedig nem fér bele több mellényúlás a drafton, több kisebb név a szabadügynök piacon. Las Vegasban nem érik be egyetlen évnyi playoffal, ennek érdekében pedig igen aktívan erősítettek is a piacon.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Távozók

Elsőként kipucolták a régi vezetés embereit a csapat körül. Ennek lett áldozata Nick Kwiatkoski és Cory Littleton is a linebacker sorból. Előbbivel rögtön sikerült nagyjából 3 millió dollárt spórolniuk, de Littleton kivágásán nem nyertek igazán semmit jelenleg. A két éve nagy pénzért szerződtetett védő nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket és olyan szerződést kapott, ami után még most is csak post-june1 cut eljárással érte meg őt elküldeni. Így több mint 10 milliót spórolnak a védőn, de csak nyártól és jövő évre is marad halott pénz utána. Ugyanilyen eljárással Carl Nassib is a távozók listájára került. Ezzel három viszonylag nagyobb nevű játékosnak is megköszönték a szolgálatot a Gruden érából. Látható tehát, hogy a vezetőség inkább a saját emberekben bízik.

További takarítás révén Yannick Ngakoue-t elcserélték a Coltsba, melynek során ugyan elvékonyodott a csapat a pass rush szekcióban, de szereztek egy potenciális második számú cornert Rock Ya-Sin személyében. Valamint spórolni is sikerült pár milliót (és upgrade-eltek is a poszton, lásd később).

A távozó szabadügynökök közül Casey Haywardon kívül igazán senkiért sem lehet mondani, hogy nagy kár lenne. Zay Jones csak sokadik számú elkapó volt, és bár Alec Ingold fontos láncszeme volt a támadósornak, némi meglepetésre az ő szolgálataira sem tartott igényt az a McDaniels, aki egyébként mindig is fullback párti volt (de jött helyette más, szintén lásd később). Továbbá látható a védőfal elvékonyodása, ahonnan szinte minden pályára kerülő játékos távozott, így várható volt, hogy több szabadügynököt is hoznak majd ebbe a csapatrészbe.

Érkezők

Az érkező oldalon – mivel nem maradt belső védőfalember – nem meglepő, hogy három játékost is találunk az iDL posztra. A sztárigazolás innen azonban elmaradt. Bilal Nichols talán a legnagyobb név, de a jó iparos jelzőnél rá se igazán illik nagyobbat aggatni: futás ellen is hasznos, de passzjátékoknál is meg-meg érkezik a backfieldre. Vernon Butler abszolút csereszint, míg Andrew Billingsben lehet némi kezdő potenciál, de leginkább csak a mennyiség adott velük.

Nem meglepő, hogy a linebacker poszt kipucolása után ide is érkezett erősítés: a Titans védelmének egyik legalulértékeltebb tagját, Jayon Brownt csábította el a csapat. Brown egy nagyon hasznos coverage linebackere volt a Tennessee védelmének és betöltheti azt a szerepet, amit Littletontól vártak már két éve. Egy sorral hátrébbra pedig érkezett Duron Harmon, aki ugyan az elmúlt két évben elkezdte körbejárni a ligát, igazi Patriots játékos és jól ismeri a vezetőséget. Vele talán fel tud majd állni a csapat két hátsó safetys formációkban is, amikre Abraham nem igazán volt alkalmas.

A védelem talán leggyengébb pontja lett Hayward távozásával a corner poszt, és hiába érkezett Rock Ya-Sin csere útján és Anthony Averett a piacról, még mindig nem érzem megoldottnak. Ya-Sin el tudja látni a második számú szerepkört, Nate Hobbs egy remek újonc éven van túl a slotban és Averett is egy hasznos kiegészítő ember, de ha őt szeretné a csapat az ellenfél legjobb elkapójára állítani, kellemetlen meglepetések fogják őket érni. Akad még 1-1 jobb nevű corner a piacon (Stephon Gilmore iránt érdeklődnek leginkább), így ide mindenképp kellene erősítés, hiszen a draftról nemigen fog jönni.

A védelem legnagyobb erősítését azonban egyértelműen a pass rusher szekció kapta. Elsőként Maxx Crosby, a csapat legjobb védője hosszú távra elkötelezte magát. Crosby regisztrálta tavaly a legtöbb nyomást a ligában, igazán komoly belső vagy túloldali segítség nélkül volt kiemelkedő a mögöttünk hagyott szezonban, így a megtartása kötelező volt a Raiders részéről.

Ez azonban kevés volt a vezetőségnek és Ngakoue távozása miatt szerettek volna szerezni egy prémium pass rushert Crosby túloldalára is. Ez a játékos pedig a szintén ex-Patrióta Chandler Jones lett. Ketten együtt, ha egészségesek maradnak, képesek lehetnek meghatározni a védelem teljesítményét 2022-ben és a hiányos secondary helyzetét is megkönnyíthetik. Csak azért nem mondom, hogy a konferencia vagy a divízió legjobb egysége állt össze így, mert mások is aktívan tevékenykedtek, de ligaszinten is az elitbe fog tartozni ez a csapatrész.

Az offense-t illetően már kevesebb ember volt az érkező oldalon, azonban a legnagyobb mindenképp ide köthető. Az free agency előtti kitekintőben az alábbit írtam:

“Itt pedig egy kissé szokatlan kitérőt tennék és azt a megoldást vázolnám fel, amit a legszívesebben néznék meg a Raiders vezetőségétől – ugyanakkor minimális esélyt látok rá. Ez pedig valahogy Davante Adams Las Vegasba csábítása lenne. Adams szerződése lejár és a Packers komoly anyagi gondokkal küzd. Persze ha akarják, akkor meg tudják majd tartani és szinte biztos, hogy minimum franchise taget tesznek rá, de ha mégsem, és elérhető lesz a piacon, akkor egy üres szerződést kell elé tenni és majd ő ráírja, mennyiért játszana itt. Ha pedig tényleg taget tenne rá a Packers, meg lehet próbálni cserélni érte.”

Ekkor nem gondoltam, hogy tényleg reális lehet a szerencsejáték fővárosába csábítani a liga legjobb elkapóját. Azonban Zieglerék megmutatták, hogy komolyan gondolják, hogy felvennék a versenyt az AFC élmezőnyével. Davante Adams az a fajta igazi első számú célpont, ami nagyon kellett ebbe az offense-be. Persze fel kellett áldozni érte a csapat idei 1. és 2. körös választását, én a szurkolók helyében ezt cseppet sem bánnám. Egészen egyszerűen még két ilyen értékes pickkel is körülbelül egy százaléknyi lett volna az esélye, hogy olyan célpontot tudnak szerezni Carrnak, mint Adams, ráadásul esetükben az összeszokottsággal sem lesz vélhetően akkora probléma, mint egy újonccal lett volna – ketten együtt rekordot rekordra halmoztak még a Fresno State-en és azóta is szoros kapcsolatban állnak.

Mint kiderült azóta, bár rekordszerződést kellett adni Adamsnek, ez a száraz számokon túl egyáltalán nem lett rossz a csapat számára. Adams mivel gyerekkora óta Raiders fan, adott egyfajta kedvezményt a csapatnak és a szerződése részletei sokkal jobbak, mint elsőre a számok mutatnák. Ezzel pedig a Raidersnél van a divízió, de lehet, hogy az egész NFL legjobb négyes fegyverarzenálja Adammsszel, Renfrow-val, Wallerrel és Jacobsszal.

Az egyetlen aggodalomra okot adó terület a támadófal. Bár Brandon Parker visszatért a csapathoz, ez az egység továbbra is a liga alsó felébe tartozik. Jelenleg már kevesebb mint 10 milliója van a Raidersnek az idei fizetési sapka alatt, de ugye az Adams csere miatt nem lesz az esetükben olyan drága a rookie class, hiszen csak a 3. körben fognak először választani. Így talán még beleférne egy jobb nevű szabadügynök leigazolása is. JC Tretter például nagyon sokat javítana egymaga a fal belsején.

Összessegzés

A Raiders úgy tűnik, elköteleződött Derek Carr irányába. Elhozták neki egyetemi legjobb barátját és így már egy igazán elit skill állomány áll a korábbi második körös irányító rendelkezésére. Noha a csapat nem kész, hiszen a támadófal és az első számú corner posztján lenne hova javulni, a lehetőségekhez képest jól sikerült erősíteniük. A pass rusher szekciótól elvárható lesz, hogy kulcshelyzetekben odaérjenek az ellenfél karmesteréhez és hibába kergessék, a támadósor pedig az offense beállítottságú vezetőedző alatt szintén minimum top 10-es kell hogy legyen.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!