Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kenny Pickett

Kenny Pickett karrierje nem úgy indult, hogy belőle egy első körös játékos lehet. Nem volt nagy sztár a középiskolában és fősulin is hiába játszott négy évig, többnyire felejthető volt a teljesítménye. Aztán senior évére akkora ugrást hajtott végbe, hogy arra is van esélye, hogy ő legyen az első irányító, akit kiválasztanak a drafton. De valóban rászolgált erre vagy egy gyenge class félszemű királyaként ülhet fel a trónra?

Pickett szinte egész karrierjében stabil kezdőnek számított. Már a középiskolában rengeteget passzolt, egész ott töltött ideje alatt közel 5000 yardig és 50 touchdownig jutott. Játéka érett volt és stabil, de semmi extrát nem tudott mutatni a scoutoknak, nem akadt meg senkinek a szeme rajta.

Ennek megfelelően nem is jegyezték magasan, mindössze három csillagos tehetségként volt elkönyvelve, még az államában sem fért be a top10 legjobb játékos közé. Nem volt tehát meglepetés, hogy nem a legnagyobb programok kapkodtak utána, az FBS programok krémje átnézett rajta. Ő végül kisebb hezitálás után a Pittsburgh egyetemét választotta. Itt az első évet leszámítva végig kezdőként tekintettek rá még annak ellenére is, hogy a statisztikái nem voltak végig lenyűgözőek. Az második és negyedik éve között a passzpontossága végig 60% körül mozgott és 12-13 touchdown mellé jutott 6-9 interception is. Aztán jött az ötödik éve és minden megváltozott.

Pickett ACC győzelemig vezette a csapatát, a liga egyik legpontosabb irányítója lett közel 70%-os mutatóval, átlagos passzmélysége majd’ két egységgel növekedett és egy év alatt több touchdownt hajigált össze, mint előtte négy évig, miközben az interceptionjei száma nem növekedett.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Pickett korábban sem volt egy pontatlan irányító, de utolsó évére hatalmas javuláson ment át a célzási képessége. A dropokkal, kidobott labdákkal kiigazított pontossága közel 80% körül volt 2021-ben, amely az egész ligában top10-es értéknek számít. Ami ezt az értéket különösen különlegessé teszi, hogy igazából minden helyzetre elmondható ez. Mindegy volt, hogy tiszta zsebből vagy éppen nyomás alól passzol, az egyik legkisebb mértékben esett vissza a célzási hatékonysága.

 

Szintén megőrzi a pontosságot, ha mozgás közben kell passzolnia, nem esik szét a dobómechanikája, nem jönnek az alá- és mellédobott labdák csak azért mert el kell hagynia a zsebet. Bátran lehet rá bootlegeket hívni és a meghosszabbított játékoknál is lehet számítani arra, hogy találni fog üres embert.

 

 

Ennek megfelelően jól mozog a zsebben végig, kis lépésekkel igazítja ki magát, nem kapkod, elég tapasztalata van már ahhoz, hogy ne essen kétségbe bárhogyan is alakul a játék. A szemével nem veszti el a célpontjait, ha érzi is a nyomást maga körül, akkor sem az az első gondolata, hogy nyakába vegye a lábait és rohanjon meggondolatlanul.

 

Szépen képes végig menni az olvasásain, nem esik kétségbe amikor az első célpontja nem szabad, bátran megtartja a labdát és keresi a következő útvonalat. Nincs igazából route, amit ne akarna megdobni, utolsó évében rengeteg mély labdát eresztett el, az egyik legtöbb yardot gyűjtötte 20+ yardos labdákból. Ezekhez a mély labdákhoz meg is van a karja, nem egy tipikus ágyúkarú QB, de nem is kell erőlködnie- egy-egy hosszabb átadáshoz.

 

Elég intelligens játékos és emellé tapasztalt is, sok pro ready snapje volt karrierje során és tudja, hogyan olvasson alapfokon védelmeket. Igazi vezérként is tud viselkedni, higgadt tud lenni szorult helyzetekben és a társait is képes irányítani. A Senior Bowl és Combine interjúk során elvileg nagyon jól szerepelt, a provokatív, főleg a kezére irányuló kérdések kapcsán sem vesztette el a hidegvérét és a józan ítélőképességét.

Tudja, hogy miként segítheti az elkapóit, sokszor szépen vezeti a labdáit és a receiverek elé dobja azokat. Szintén jól használja a pályát, tudja mely részeken milyen játékok hasznosak, mikor van az embereinek előnye, miként ne hozza nagyon rossz helyzetbe a támadófalát.

A felépítése jó, nem egy vékony irányító, akit félteni kell, hogy összetörnek, elég magas és hosszú lábai is vannak. Nem egy ultraatletikus játékos, de képes használni a lábait, akár direkt futásokat is lehet rá hívni, noha nem ez a jellemző.

 

Ahogy több szó esett róla, egy extrém tapasztalt QB, négy éven keresztül kevesen irányítanak NCAA csapatokat manapság.

Gyengeségek

Szépen megy végig az olvasásain, de néha borzasztó lassan teszi ezt. Utolsó évében 3,19 másodperc volt az átlagos szabadulása a labdától, ami az egész ligában az egyik leglassabb volt. Néha sokáig ül a labdán, nem elég gyors a folyamata, hogy olvasson, sőt néha túlságosan kényelmesen is teszi ezt. Érzi a nyomásokat, de túlságosan is képes magára húzni azokat, amikor már egy-egy bevállalósabb passzt meg kellene rég lépnie.

 

Nincs meg benne az a valódi dinamikusság, ami az NFL top irányítóiban, nem tud majd minden szituációból kimenekülni és ne is várjuk azt, hogy lábon fog első kísérleteket szerezni. Fiatal, mobilis, de nincs meg benne az X-faktor.

Hatalmas tapasztalata ellenére a jelenlegi helyzetet csak és kizárólag az utolsó évének köszönheti, előtte nagyon szürke, sőt az átlagosnál rosszabb is volt. Lehet hogy érnie kellett, de több mint figyelmeztető, hogy ez ilyen sokáig tartott nála. Ennek megfelelően már 24 éves lesz, mire a ligába kerül, tehát kimondottan idősnek számít majd újoncként.

A tenyerének méretéről már sok szó esett. Az elmúlt évtized legkisebb tenyérmérettel rendelkező irányítói közé tartozik. Bár hajlamosak ezt az emberek túlmisztifikálni, azért az nem biztos hogy véletlen, hogy Pickett legrosszabb meccsei mindig azok voltak, ahol esett az eső, nem voltak ideálisak a körülmények és kicsit nehezebben lehetett rámarkolni a labdára. Nyilván nem ez lesz a döntő faktor a draftolásakor, de mini red flagként fel lehet jegyezni.

Sok labdát meg tud dobni, ami számít a profik között, de nincs igazi sebessége a bombáinak és a lézereinek. A dobásai kielégítőek, de nem gyorsak. Néha az az érzése az embernek, hogy nagyon könnyen pickelhető, amit csak az ultrapontossága segít ki.

 

Összegzés

Összességében Pickett egy magas padlóval rendelkező játékos, aki főleg higgadtságával és nyomáskezelésével kaphat szimpátiát az NFL csapatok részéről. A pontossága szintén kiemelkedő a classban, de valahogy mégis az az ember érzése, hogy ez kevés. Ez pedig azért van, mert igazából semmiben sem kiemelkedő, semmiben sem tud extrát alkotni. Nem elég mobilis, nincs durván ágyúkarja, nem processzál gyorsan. Csupa-csupa olyan dolog, amit napjaink irányítóinál priorizálnak a scoutok.

Amennyiben ennyivel megelégszenek a csapatok, hogy akár egy stabil kezdő lehet, aki sosem fog a legjobb tízbe tartozni, akkor jó választás. De ez inkább azoknál fog játszani, akik régóta keresik az irányítójukat és/vagy egy nagyon stabil futójáték és védelem mellé keresnek egy QB-t. Egy ideig úgy nézett ki, hogy ő lesz az első irányító, akit kihúznak, de egyre nagyobb az esély, hogy kicsit tovább fog csúszni. Ellenben még mindig az a valószínű, hogy az első körben kiválasztják és a top3 QB közt szerepel majd a neve. Leggyakrabban a Steelers, a Commanders, Panthers vagy legújabban akár a Seahawks kerülhet szóba vele kapcsolatban.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!