Connect with us

Szabadügynök

Big Baller Beane – Bills FA-értékelő

A Buffalo Bills egy viszonylag kényes helyzetben volt a piac előtt: a csapat számára kevés költőpénz állt rendelkezésre, viszonylag sok volt a hiányposzt és Josh Allen utolsó olcsó éve következett. Minden adott volt ahhoz, hogy bekövetkezzen a szokásos szintentartás, de akkor érkezett Brandon Beane és kicsapta az asztalra, amit ki kellett.

*A Bills FA-értélelőjét köszönjük ThySoulnak.*

Az AFC manapság az NFL hidegháborús övezete: a legtöbb top QB ebbe a főcsoportba kerül, emellett a csapatok őrületes erősítésekbe kezdtek. Ebben lehetett volna kakukktojás Buffalo, ahol a top irányító adott, de a salary cap és a kissé lyukas keret miatt akár egy visszaesés is bekövetkezhetett volna az AFC West és North folyamatos erősödése miatt. Ezt ismerte fel remekül a front office, amely megnyomta a win now gombot.

Legfontosabb távozók

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A csapatnál egyszerű volt a képlet: akin spórolni lehet, lapátra kerül. Ennek lett áldozata a csere linebacker A.J. Klein, valamint a csere guard Jon Feliciano is. Tekintve, hogy egyikük sem volt kezdő, logikus lépés volt mindkét esetben a cut, amivel 8,5 millió dollár szabadult fel. Valamivel érdekesebb Star Lotulelei helyzete, akivel nagyjából másfél millió dollárt nyert az FO, melynek oka a Covid miatti kiülés okozta csúszó contract. Egyértelműen az eddigi legrosszabb szerződés ez a McDermott éra alatt, amiből előbb utóbb ki kellett lépni.

Két nem szabadügynök kezdő is a salary cap áldozata lett: Cole Beasley sokáig biztonságban érezhette magát a megfogyatkozott WR sor miatt, azonban az igazolások hatására létszámfölöttivé vált a 32 éves játékos, amivel több mint 6 milliót spórolt a gárda. A másik starter Daryl Williams volt, aki bár jól játszott, a menesztésével felszabaduló 6 millió dollárt hasznosabbnak ítélték meg a vezetőségben.

Ezek mellet több fontosabb játékos visszaigazolása sem történt meg: Mitch Trubisky kezdő pozíciót kapott a Steelerstől, amit értelemszerűen Buffalóban nem bírtak biztosítani a számára. Vele tartott a csapat második számú cornere, Levi Wallace is, aki két évre köteleződött el Pittsburgh városa mellett. Az ő személyében volt egy átlagos CB2-je a csapatnak, de úgy ítélték meg, hogy tudják pótolni. A városi legenda Jerry Hughes az új igazolások miatt veszítette el szerepét csapaton belül, míg Harrison Phillipst Minnesotába vezényelte a pénztárcája.

Ezek mellett több opció volt még a fizetési sapka növelésére is, amelyeket ki is használt a gárda: hosszabbítást kapott a center Mitch Morse, megpiszkálták Micah Hyde és Matt Milano szerződését, így viszonylag szabadon költekezhetett a Bills a piac folyamán.

Win Now?

Az FA-kitekintőben azt írtam, hogy rá kell lépni a gázpedálra, nem szabad csak a szintentartásra törekedni, mivel mint látható, az egy ilyen főcsoportban nem lesz elég. És mit csinált Beane? Nem csak rálépett, egyenesen beletaposott abba a bizonyos pedálba.

Kezdjük a maradókkal: a csapat „arca”, Isaiah McKenzie két évre kötelezte el magát a franchise mellett. Ez talán a legmeglepőbb move a holtszezon során, hiszen híresen rossz kapcsolata volt a főedzővel, viszont Beasley távozása, valamint az elkapósorban lévő sebességhiány miatt logikus volt a visszaigazolása (a B+ értékelés leginkább annak szól, ha McDermott dacból nem játszatná, akkor kidobott pénz). Új szerződést kapott a special team király Siran Neal is, ráadásul igen vaskosat. Pletykák szerint több szerepet fog kapni jövőre a védelemben is, de eddig látottak alapján ott borzalmasan teljesített, így ezt az üzletet nehéz jelenleg pozitívan látni (Ryan Bates megkapta a tendert, de az ő maradása közel sem biztos, ugyanis többen is érdeklődnek iránta).

És akkor az érkezők: a legnagyobb név egyértelműen a friss Super Bowl győztes Von Biller Miller. Az eredeti szerződés 6 évre szól, mely alatt 120 millió dollárt kereshetne, de a valóságban ez egy 3 éves szerződés, amely alatt 53 milliót tesz zsebre. A szerződés hossza kicsit fejvakarós, de a pass rusher elég régóta hiányposzt a csapatnál, ráadásul egy SB-győztes vezér érkezett a defense-be, aki remek mentora lehet a magasan választott fiataloknak. Ezeken kívül sikerült kielégíteni McDermott defensive line rotálási fétisét is: nagyobb igazolásként érkezett még Tim Settle, DaQuan Jones és Jordan Phillips. Az ő feladatuk lesz egyrészt Harrison Phillips és Star Lotulelei pótlása, másrészt az évek óta szenvedő futásvédelem rendberakása. Kiegészítő emberként hazatért Shaq Lawson és Marquel Lee is, mindketten minimális összegért. Ami hiányérzetet kelthet, az a corner sor, ahol White után igen nagy szakadék van, szóval nem lepődnék meg, ha a draft előtt érkezne még egy veterán.

Kellett erősíteni a támadóoldalon is, hiszen többen távoztak a falból, a WR sorból, valamint ráfért az erősítés a futó, illetve tight end posztra is. A megfogyatkozott támadófal megsegítése Rodger Saffold, a Titanstől kivágott guard feladata lesz, míg Allen mögé egy trade keretén belül sikerült megszerezni Case Keenumot a Brownstól egy hetedik körös pickért cserébe. Mindkét név erősítés, Saffold segíthet újjáéleszteni a haldokló futójátékot, míg Keenum egy prémium csere, akire szükség lehet Allen játékstílusa miatt. A kisebb szerződések miatt belefért pár játékszer is offense oldalon: Beasley szerepét Jamison Crowder fogja átvenni 4 millióért, míg a TE2 poszton tátongó lyukat a Tampa Bay korábbi játékosa, OJ Howard fogja betölteni. Kapott az RB room is egy kis löketet: a visszatáncoló J.D. McKissic helyett Duke Johnson írt alá egy évre a csapathoz, így várhatóan több passz fog menni a futóknak is. Az igazolásokból is látszik, mit szeretnének Buffalóban: elengedni a védelem központú felfogást, tehetséggel teletölteni a támadó részleget, valamint amennyire csak lehet, tehermentesíteni a franchise QB-t. A fal pass protectionben tavaly is átlagon felüli volt, Saffold segítségével a futás is működhet, miközben a Diggs-Davis-Crowder-McKenzie-Knox-Howard az egyik legjobb skill személyzet ligán belül.

Mi marad a draftra?

Az irány teljesen egyértelmű volt a piaci tevékenység során: Brandon Beane nem akart nagyobb lyukakkal ráfordulni áprilisra, és ez nagyjából teljesült is. Egy CB2 kelleni fog az első két kör valamelyikében, ahogy a WR roomra is ráfér még az erősítés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy senkinek nincs két évnél tovább szerződése. Emellett húzni kell majd minimum egy guardot is (főleg, ha Bates távozik), de ezen 3 poszton kívül a keret kész egy SB runra, így a maradék pickből lehet kísérletezni, vagy megpróbálni megtalálni a jövő embereit safety és linebacker posztokra.

Összességében nehéz nem lelkesedni a Bills FA tevékenységét látva, jól felismerték a hiányosságokat, ahol lehet, ott érkezett upgrade, a védelem jobb lett, a támadósor még veszélyesebb, így minden adott egy döntőhöz. A többi AFC csapat erősödése ráadásul segíthet az első kiemelés megszerzéséhez: a West és a North valószínűleg felzabálja majd saját magát, míg az Eastben nincs igazán konkurencia, egyedül a semmiből beinduló Dolphins köphet a levesbe. Negatívumként egyedül a corner poszt figyelmen kívül hagyását, valamint Miller szerződésének hosszát lehet felhozni. A keret innentől kezdve adott, már csak az edzői stábnak kell felnőni a feladathoz.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!