Connect with us

Szabadügynök

Beköszönt a Lance-korszak – 49ers FA-kitekintő

A 49ers az utóbbi három évben kétszer is el tudott jutni a konferenciadöntőig Jimmy Garoppolóval a volánnál (vagy ennek ellenére), azonban tavaly belátták, hogy Jimmy G a magas padlója mellett ad egy plafont is ennek a csapatnak, és inkább visszahúzza a legnagyobb álmok elérésétől. Ezért egy éve beruháztak a jövőbe, az akkor felrajzolt terv pedig valójában idén indul el úgy istenigazából. 

Trey Lance tehát átveszi a stafétát, Garoppolót pedig megpróbálja értékesíteni a 49ers. Ez az első lépése a holtszezonnak, azonban közel sem az egyetlen fontos, ugyanis jelenleg még negatívban áll a gárda a fizetési plafont tekintve, és rengeteg a lejáró szerződésű szabadügynöke, ezáltal pedig a kisebb-nagyobb (többségében kisebb) lyukak betömését is meg kellene oldani.

Honnan lesz pénz?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A 49ers jelenleg $4,5 millióval lépi túl a fizetési keretet, azonban ez kissé csalóka, ugyanis az eddigi kezdő irányító, Jimmy Garoppolo még rosteren van a $27 milliós fizetésével, aminek a 95%-a megspórolható akár az elcserélésével, akár a kivágásával. Ez meg is for történni, így pedig azért mindjárt más a leányzó fekvése, egyből 20 milliónyi elkölthető hely áll rendelkezésre. Persze ott vannak a pletykák, hogy majd megtartja a 49ers Jimmy G-t, de ezek csak azért léteznek, hogy a csapat valami értéket tudjon belőle csinálni egy trade formájában. Szerintem ez be is következik és kapnak majd egy második napos picket, de ha esetleg mégsem, akkor is előbb-utóbb a kivágás sorsára jut majd (inkább előbb).

Azonban ez a 20 millió is tovább növelhető még, például azzal, hogy három védőfalember menesztése valószínűsíthető. A legnagyobb név Dee Ford, aki 85 milliós szerződést kapott három éve a csapattól, azonban csak 18 meccsen tudott pályára lépni, az utóbbi két évben meg csak hétszer, szóval nem sok haszna volt belőle a csapatnak. Ez egy borzasztó szerződés volt, és az a baj, hogy még most is alig lehet spórolni a 12 milliós cap hitjén.

Samson Ebukam ugyan a szezon második felében nem volt rossz, egyszerűen túl drága a 6,5 milliós árcédulája, rotációs edge rushert ennek a feléért is lehet szerződtetni. Charles Omenihu is szituációs pass rusher szerepben játszott, de negyedik számú szélső passzsiettetőt veteránminimumért is lehet hozni, vagy a draftról, így inkább máshová költeném el azt a $2,5 milliót. Persze ez nem akkora összeg, hogy feltétlen szükség lenne Omenihu kivágására, de ő sem olyan kaliberű játékos, hogy feltétlen szükség lenne a megtartására.

Fordhoz képest Armstead 85 milliós szerződése sokkal jobban néz ki, ezen most még lehet is alakítani egyet, amivel újabb 10 millió spórolható meg és költhető el idén. Vele hosszú távon tervez a csapat, nem is adott okot az aggodalomra, így nem gondolom, hogy nagy kockázat lenne ezzel a lépéssel. Végül pedig a safety Jimmie Ward szerződését hosszabbítanám meg. Nem egy top játékos a ligában, de jól illik a 49ers rendszerébe és hasznos tagja a keretnek.

A holtszezon folyamán egyébként hosszabbítani kell majd Nick Bosával és Deebo Samuellel is, azonban ez inkább nyárra várható, és egyébként sem gondolom, hogy a cap csökkentés lenne a célja ennek (maximum 5,6 millióval lehetne csökkenteni, ha nagyon akarják, de nem kell meghúzni itt a nadrágszíjat és lehet erre az évre is könyvelni belőle).

Kiknek jár le a szerződése?

Sokaknak. Egészen konkrétan 28 játékosnak jár le a szerződése, és köztük 17-en tavaly pályán voltak a snapek legalább 20 százalékán. Nincs tehát egyszerű helyzetben a 49ers, ráadásul mivel tavaly sokan olcsó szerződésen nyújtottak elég jó teljesítményt, ezért felment az áruk, így többeket el kell engednie a csapatnak.

A támadóoldalon a rövidebb a lista, de a két kezdő guardnak így is lejár a szerződése. Daniel Brunskill az egyszerűbb eset, ő ugyanis egy RFA tenderrel viszonylag olcsón megtartható (habár ez is triplája annak, mint amit eddig keresett). A probléma az, hogy ő a rosszabb játékos kettejük közül, az eddig 5,5 milliót kereső Laken Tomlinson pedig a piac talán második legjobb guardja lesz és 10 millió körül várható az éves fizetése. Egyáltalán nem biztos, hogy be tud szállni ebbe a licitbe a 49ers, szerintem ennyit nem fog érni a csapatnak, főleg hogy a padon ott csücsül a tavalyi második körös Aaron Banks. Még a falból lesz szabadügynök Tom Compton, aki egész jól szállt be Mike McGlinchey helyére a fal szélére, és guardban is bevethető, ráadásul várhatóan kezdőnek azért nem vinnék el mások, így egy sokoldalú cserének érdemes lehet megtartani olcsón.

A skill posztokon még elég sok kiegészítő embernek jár le a szerződése. Jauan Jennings ERFA lesz, tehát baromi olcsón megtartható, és talán ő a legjobb a szabadügynök elkapói közül a csapatnak, ugyanis Mo Sanu és Trent Sherfield egyáltalán nem mutatott többet, szóval ők mehetnek is isten hírével. Ross Dwelley helyét is lehetne upgrade-elni, vagy legalábbis ugyanilyen kalibert szinte bárhol találni. A futók még érdekesek, Jeff Wilson a sérülései miatt várhatóan nem marad, de Raheem Mostert akár kaphat egy újabb olcsó szerződést, miután kihagyta a 2021-es évet. Neki ez a rendszer fekszik leginkább (egyedül?), így vélhetően nem lesz nagy piaca és neki is érdeke lehet Shanahan kezei között maradni.

Ez volt az egyszerűbb rész, a védőknél már jóval több az érdekes kérdés. A védőfal közepén lejár DJ Jones, Maurice Hurst és Kentavius Street szerződése is. Jones nálam prioritást élvezne, ugyanis baromi jó (és szerintem alulértékelt) védőfalember, az ESPN run stop win rate mutatójában konkrétan a legjobb volt a ligában. A probléma az lehet, hogy ha nagy lesz a piaca, akkor a 49ers nem biztos, hogy be akar szállni egy licitháborúba. Street RFA-ként is mehet isten hírével, nem vált be ’18-as draftoltként, Hurst pedig tavalyi igazolásként megsérült és csak két meccsen játszott, így vélhetően nem lesz nagy piaca és olcsón megtartható.

A szélen Arden Key szerződése jár le, aki elég jól ugrott be rotációs játékosként, emiatt pedig minden bizonnyal kilőtte magát a 49ers büdzséjéből, hiszen Nick Bosa és Arik Armstead mellé nem lehet 6-8 milliókat fizetni senkinek. A linebackereknél Azeez Al-Shaair lesz korlátozott szabadügynök, elég jól szállt be a szezon második felében, szóval nálam mindenképp megérdemelne egy tendert. Marcell Harris ellenben nyugodhat mehet, amerre lát.

A secondary is érdekes, ugyanis mindössze Jimmie Ward és három tavalyi újonc, Ambry Thomas, Deommodore Lenoir és Talanoa Hufanga rendelkezik szerződéssel 2022-re jelen állás szerint. Ez így nyilván nem állapot. Én Jaquiski Tarttot megtartanám, aki ugyan nem kap rivaldafényt és nem is egy top játékos, de szerintem elég jól kiegészítik egymást Warddal és ebben a rendszerben egy jó párost alkotnak. Nem világverők, de stabilak, ami a poszton szerintem elegendő.

A cornerek közül Josh Norman hozott egy veterán jelenlétet, ami nyilván nem árt, de nem játszott jól, így őt elengedném. Jason Verrett az örök ígéret, aki sosem tud egészséges maradni, de én veteránminimumért minden évben újraszerződtetném, hátha most épp pályára tud kerülni, mert akkor meg jól játszik. K’Waun Williams a slotban zónázva nem rossz játékos, olcsón akár maradhat is, de a fiatal Leonir is beugorhat a helyére.

Ki lesz az erősítés?

Így tehát úgy vághat neki a 49ers a piacnak, hogy hiányposztokból azért van bőven. A támadóknál rövidebb a lista, hiszen kell egy csereirányító, legalább egy guard és elkapófronton is lehetne még erősíteni, bár ezt igazi hiányposztnak nem nevezném azért Samuellel és Aiyukkal egy sok 21 personnelt használó csapatnál, de persze elfér még itt is a minőség. A védőknél már nagyobb a baj, hiszen a védőfal közepén és szélén is megfogyatkozna a csapat, a secondaryről nem is beszélve, szóval ide több játékosra is szükség van.

Én valahogy így képzelném el ezt a piaci tevékenységet, amivel a 2-3 nagyobb lyukat be lehetne tömni, plusz fel lehetne tölteni a roster mélységét.

Gyorsan tudjuk le az offense oldalt itt is. Guardban nem mennék bele Tomlinson licitháborújába, inkább bíznék a másodéves Banksben és az RFA-tenderes Brunskillban – nem lesz elit egység, de szerintem problémás sem. Comptont hoznám még vissza kvázi elsőszámú cserének guard és tackle posztra is, skill posztokon Mostertet és Jenningst tartanám meg. Végül kell egy csereirányító, itt én Tyrod Taylorra gondoltam, főleg azután, hogy Anthony Lynn csatlakozott az edzői stábhoz, de egyébként is hasonlítható valamilyen szinten Trey Lance-hez (már amennyire egy olcsó cserét lehet hasonlítani egy 1/3-as tehetséghez).

A védelemben első számú prioritást élvezne a cornerback poszt, ahová egy tapasztalt top játékost hoznék. Ugyan első ránézésre Stephon Gilmore nem a legjobb séma fit játékos, de “öregebb” korára azért az igazi lockdown képességei megkoptak már, így akár jót is tehet neki egy kicsit több zónázás, és Richard Shermanék nagyon pletykálják őt San Franciscóba – plusz elképzelhető, hogy DeMeco Ryans is több emberezést futtatna, ha lenne hozzá emberanyaga. Nagy előrelépést jelentene a tavalyi helyzethez képest, és akkor ezzel együtt Jason Verrettet is újraigazolnám veteránminimumért, hátha épp bevethető lesz. A secondaryben megtartottam még Tarttot is, akinek a piaci értéke elég alacsony, de szerintem a 49ers számára fontosabb.

Értelemszerűen a linebacker Al-Shaairnak adtam egy RFA-tendert, és akkor a védőfal maradt még hátra. A második legnagyobb “igazolás” DJ Jones megtartása lenne, aki hozná a futás elleni stabilitást az egységbe. Azért is lenne fontos, mert Javon Kinlaw egyelőre nem hozza azt, amiért a top15-ben draftolták. Melléjük visszahoztam még olcsón Maurice Hurstöt is a fal közepére, hogy a mélység is meglegyen.

A szélen is kell még az erősítés, hiszen Armstead nyilvánvaló passzszituációknál gyakran bemozog középre, így kell egy harmadik edge rusher a csapatba. Erre Dante Fowlert szemeltem ki, aki a 49ers passzjátékoknál használatos úgynevezett wide 9 rendszerébe jól illik, olcsó és tehetséges, az ilyet pedig szeretik San Franciscóban.

Összességében ezekkel a lépésekkel kvázi kész lenne a 49ers kerete, ami nyilván kell is, hiszen nincs első körös pickje a csapatnak, a top50 játékosból nem fognak tudni válogatni. A második kör végén, vagy a harmadikban (két pickkel) lehetne még hozni egy guardot és egy elkapót mondjuk, vagy egyéb posztokon gondolni a jövőre.

A csapat 2022-es évének sikeressége így elsősorban azon fog múlni, hogy a másodéves Trey Lance-ből mit tud kihozni Kyle Shanahan.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!