Connect with us

Szabadügynök

Hogy lesz ebből csapat? – Falcons FA-kitekintő

Az Atlanta Falcons 7-10-es mérleget ért el tavaly és a 16. fordulóban még úgy tűnt, esélye lehet a rájátszásra is. Ezek alapján azt hihetnénk, hogy egy-két lépésre van a csapat a contenderségtől, de nem. A játék alapján ennek a fele sem volt benne a rosterben, így egyrészt a főedző Arthur Smith alighanem egy zseni, másrészt nagyon nehéz megmondani, hogyan lesz ebből csapat.

Cap helyzet

Egészen ambivalens érzés úgy vizsgálni egy rossz csapat keretét, hogy tudod, nemcsak a tehetség hiányzik, hanem a pénz is – magyarán hogyan lehet ennyi pénzből ilyen gyenge rostert összerakni? A Falcons ugyanis jelenleg 7,3 millió dollárral lépi túl a fizetési plafont (ebben benne van a Julio Jones és Dante Fowler után hátramaradt 20 millió dollárnyi halott pénz), de ha az 53 főhöz szükséges kötelező igazolásokat és a draftot is beszámítjuk az egyenletbe, akkor máris 13 millió mínuszban van a gárda (de az egyszerűség kedvéért most maradjunk a 7,3 milliónál).

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A táblázatból is látjuk, hogy nincs sok mozgástere a csapatnak, minden játékost listáztam, akin legalább 2 millió dollárt lehetne spórolni. Kivágni mindössze három gyengén teljesítő rotációs játékost érdemes anyagi okokból: Tyeler Davison és Kendall Sheffield pályát is ritkán látott, Mike Davisből pedig Arthur Smith sem tudott egy Derrick Henryt csinálni (de még Sony Michelt se nagyon) – egyikükért sem kár.

Rajtuk kívül csak nagyobb nevű kezdők szerződéséhez lehet érdemben hozzányúlni. Grady Jarrett kivágása 16,5 milliót szabadítana fel, de nem valószínű, hogy a Falcons elküldené az egyik top 3-as játékosát – egy hosszabbítás sokkal reálisabb forgatókönyvnek tűnik, pláne úgy, hogy a szerződése jövőre amúgy is lejár. Jake Matthews és Deion Jones kontraktusa még két évig érvényes, egy átalakítás és egy hosszabbítás is benne van a pakliban, de szerintem az előbbi fog megtörténni.

Illetve ott van a remek elkapó, Calvin Ridley. A 28 éves játékos az ötödik éves opciójával játszana és 11 millió dollárt keresne, de tavaly egyszerűen lelépett a csapattól a mentális egészségére hivatkozva és azóta sem tudnak róla semmit. A fizetése garantált, de ez csak akkor jár neki, ha ott van a csapattal, így a Falcons vagy elcseréli (talán egy másik közegben nem lenne gond a mentál higiéniájával), vagy kivágja valamilyen olyan jogi alapra hivatkozva, ami semmissé teszi a garantált tartalmakat. Így vagy úgy, ez 11 millió dollárt jelentene a gárdának, így mindennel együtt 37 millió dollárnyi cap space-szel várhatná a piac nyitását.

Szabadügynökök

Ha már a roster minősége nem a legjobb, cserébe legalább nincs sok fontos szabadügynöke a csapatnak. A legnagyobb név talán a rúgó Younghoe Koo, aki az elmúlt három évben elit szinten teljesített, illetve a futó/elkapó/támadófegyver Cordarrelle Patterson, aki egyike volt a kevés üde atlantai színfoltnak 2021-ben.

Ami a többieket illeti: Russell Gage egy harmadik számú elkapó, annak is csak átlagos. Viszont mellette szinte minden elkapónak lejár a szerződése, így az ő esetében lehet arról beszélni, hogy érdemes visszaigazolni. Az offense-ből még a korábbi első körös Hayden Hurstöt lehet kiemelni, aki sem Baltimore-ban, sem Atlantában nem tudott felnőni a magas kiválasztásához, így nagyon gyenge piaca lesz.

A védelemből Duron Harmon kezdő volt, ahogy egyébként a listára külön fel nem került Erik Harris is, de egyikük sem kezdő szintű játékos, utóbbi ráadásul még cserének sem igazán jó. Mellettük a sokadik számú CB Isaiah Oliverért sem kell könnyeket hullajtani, ahogy a visszavonulás szélén álló Saints legenda Thomas Morstead távozása sem nagy érvágás (Dante Fowlert ugyan hivatalosan kivágták, de amúgy is lejárt volna a szerződése). Egyedül Foyesade Okuokun mellett lehetne érvelni, de neki is inkább csak az upside-ja nagy és a linebacker poszt az utolsó, amire ennek a csapatnak komolyabb összegeket kellene áldoznia.

Potenciális érkezők/maradók

A Falconsnak tehát kellene három elkapó, két kezdő safety és pass rusher, legalább egy linebacker és egy belső védőfalember, a mélység mellett egy, de inkább két corner, egy rúgó, egy punter, igazából egy futó sem ártana, és sokak szerint a támadófalra is ráférne az erősítés (és akkor a kiöregedő Matt Ryant még nem is említettem). Ezt felsorolni is sok és konkrétan kizárt, hogy minden posztot orvosolni tudjon a csapat.

Kezdjük ott, hogy guard és OT szerintem nem fog érkezni: a guard Jalen Mayfield tavaly harmadik körös volt, az RT Kaleb McGary pedig 1/31-es 2019-ben, és bár nem játszanak különösebben jól, a magas kiválasztásuk miatt idén még biztosan kapnak esélyt a bizonyításra. Ezen túl butaság lenne punterre pénzt költeni, meg úgy általában nagy költekezésbe fogni – kell egy kicsit segíteni Arthur Smith dolgát, de az idei cél még mindig inkább a túlélés (Matt Ryannel már nem lesz Super Bowl run).

Nem igazán lehet különösen nagy bevásárlást várni a csapattól. Patterson jó eséllyel visszatér, mert itt végre tudják használni, ahogy Gage-et is érdemes lenne visszahozni, mert elkapó azért mégis csak kell a rosterre. A saját lejáró szerződésű FA-k közül még Koo és Harmon érdemelhet egy új szerződést: előbbi azért, mert tényleg jó és egy ilyen kaliberű rúgót azért meg kell tartani, míg utóbbi azért, hogy legalább egy minimális állandóság legyen a Falcons secondaryjében.

A piacról leginkább olcsó, nagyobb potenciállal bíró megoldások érkezhetnek. Ilyen például Kyle Fuller, aki csúnyán leírta magát tavaly a Broncosban, de a tehetsége alapján top corner, illetve a jó nevű Ogbonnia Okoronkwo, aki szituációs pass rusherként elég jó volt Los Angelesben és kezdőként lehet benne némi extra. És bár nem valószínű, de a kora és a posztja fontossága miatt érdemes lenne a Falconsnak rárepülni Chris Godwinra, ő két év múlva is nagy értéket fog képviselni és egy újjáépülő csapat alappillére lehet.

Összegzés

Sok örömöt és izgalmat nehéz a Falcons szurkolóknak jósolni. A csapat szinte csak hiányposztokból áll, a védelemben konkrétan három embert leszámítva senki nem kezdő szint. Az offense-ben már van tehetség, de csak a falban és tight end poszton, minden más vagy kiürült, vagy öreg, lejtmenetben lévő játékosok alkotják. Ez az év még mindig a túlélésről fog szólni, és ha sikerül is komolyabb erősítéseket eszközölni, reálisan akkor is csak odáig juthat el a roster, hogy a 7-10-es mérleg erőből meglegyen.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!