Connect with us

Szabadügynök

Hogy lesz ebből csapat? – Falcons FA-kitekintő

Az Atlanta Falcons 7-10-es mérleget ért el tavaly és a 16. fordulóban még úgy tűnt, esélye lehet a rájátszásra is. Ezek alapján azt hihetnénk, hogy egy-két lépésre van a csapat a contenderségtől, de nem. A játék alapján ennek a fele sem volt benne a rosterben, így egyrészt a főedző Arthur Smith alighanem egy zseni, másrészt nagyon nehéz megmondani, hogyan lesz ebből csapat.

Cap helyzet

Egészen ambivalens érzés úgy vizsgálni egy rossz csapat keretét, hogy tudod, nemcsak a tehetség hiányzik, hanem a pénz is – magyarán hogyan lehet ennyi pénzből ilyen gyenge rostert összerakni? A Falcons ugyanis jelenleg 7,3 millió dollárral lépi túl a fizetési plafont (ebben benne van a Julio Jones és Dante Fowler után hátramaradt 20 millió dollárnyi halott pénz), de ha az 53 főhöz szükséges kötelező igazolásokat és a draftot is beszámítjuk az egyenletbe, akkor máris 13 millió mínuszban van a gárda (de az egyszerűség kedvéért most maradjunk a 7,3 milliónál).

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A táblázatból is látjuk, hogy nincs sok mozgástere a csapatnak, minden játékost listáztam, akin legalább 2 millió dollárt lehetne spórolni. Kivágni mindössze három gyengén teljesítő rotációs játékost érdemes anyagi okokból: Tyeler Davison és Kendall Sheffield pályát is ritkán látott, Mike Davisből pedig Arthur Smith sem tudott egy Derrick Henryt csinálni (de még Sony Michelt se nagyon) – egyikükért sem kár.

Rajtuk kívül csak nagyobb nevű kezdők szerződéséhez lehet érdemben hozzányúlni. Grady Jarrett kivágása 16,5 milliót szabadítana fel, de nem valószínű, hogy a Falcons elküldené az egyik top 3-as játékosát – egy hosszabbítás sokkal reálisabb forgatókönyvnek tűnik, pláne úgy, hogy a szerződése jövőre amúgy is lejár. Jake Matthews és Deion Jones kontraktusa még két évig érvényes, egy átalakítás és egy hosszabbítás is benne van a pakliban, de szerintem az előbbi fog megtörténni.

Illetve ott van a remek elkapó, Calvin Ridley. A 28 éves játékos az ötödik éves opciójával játszana és 11 millió dollárt keresne, de tavaly egyszerűen lelépett a csapattól a mentális egészségére hivatkozva és azóta sem tudnak róla semmit. A fizetése garantált, de ez csak akkor jár neki, ha ott van a csapattal, így a Falcons vagy elcseréli (talán egy másik közegben nem lenne gond a mentál higiéniájával), vagy kivágja valamilyen olyan jogi alapra hivatkozva, ami semmissé teszi a garantált tartalmakat. Így vagy úgy, ez 11 millió dollárt jelentene a gárdának, így mindennel együtt 37 millió dollárnyi cap space-szel várhatná a piac nyitását.

Szabadügynökök

Ha már a roster minősége nem a legjobb, cserébe legalább nincs sok fontos szabadügynöke a csapatnak. A legnagyobb név talán a rúgó Younghoe Koo, aki az elmúlt három évben elit szinten teljesített, illetve a futó/elkapó/támadófegyver Cordarrelle Patterson, aki egyike volt a kevés üde atlantai színfoltnak 2021-ben.

Ami a többieket illeti: Russell Gage egy harmadik számú elkapó, annak is csak átlagos. Viszont mellette szinte minden elkapónak lejár a szerződése, így az ő esetében lehet arról beszélni, hogy érdemes visszaigazolni. Az offense-ből még a korábbi első körös Hayden Hurstöt lehet kiemelni, aki sem Baltimore-ban, sem Atlantában nem tudott felnőni a magas kiválasztásához, így nagyon gyenge piaca lesz.

A védelemből Duron Harmon kezdő volt, ahogy egyébként a listára külön fel nem került Erik Harris is, de egyikük sem kezdő szintű játékos, utóbbi ráadásul még cserének sem igazán jó. Mellettük a sokadik számú CB Isaiah Oliverért sem kell könnyeket hullajtani, ahogy a visszavonulás szélén álló Saints legenda Thomas Morstead távozása sem nagy érvágás (Dante Fowlert ugyan hivatalosan kivágták, de amúgy is lejárt volna a szerződése). Egyedül Foyesade Okuokun mellett lehetne érvelni, de neki is inkább csak az upside-ja nagy és a linebacker poszt az utolsó, amire ennek a csapatnak komolyabb összegeket kellene áldoznia.

Potenciális érkezők/maradók

A Falconsnak tehát kellene három elkapó, két kezdő safety és pass rusher, legalább egy linebacker és egy belső védőfalember, a mélység mellett egy, de inkább két corner, egy rúgó, egy punter, igazából egy futó sem ártana, és sokak szerint a támadófalra is ráférne az erősítés (és akkor a kiöregedő Matt Ryant még nem is említettem). Ezt felsorolni is sok és konkrétan kizárt, hogy minden posztot orvosolni tudjon a csapat.

Kezdjük ott, hogy guard és OT szerintem nem fog érkezni: a guard Jalen Mayfield tavaly harmadik körös volt, az RT Kaleb McGary pedig 1/31-es 2019-ben, és bár nem játszanak különösebben jól, a magas kiválasztásuk miatt idén még biztosan kapnak esélyt a bizonyításra. Ezen túl butaság lenne punterre pénzt költeni, meg úgy általában nagy költekezésbe fogni – kell egy kicsit segíteni Arthur Smith dolgát, de az idei cél még mindig inkább a túlélés (Matt Ryannel már nem lesz Super Bowl run).

Nem igazán lehet különösen nagy bevásárlást várni a csapattól. Patterson jó eséllyel visszatér, mert itt végre tudják használni, ahogy Gage-et is érdemes lenne visszahozni, mert elkapó azért mégis csak kell a rosterre. A saját lejáró szerződésű FA-k közül még Koo és Harmon érdemelhet egy új szerződést: előbbi azért, mert tényleg jó és egy ilyen kaliberű rúgót azért meg kell tartani, míg utóbbi azért, hogy legalább egy minimális állandóság legyen a Falcons secondaryjében.

A piacról leginkább olcsó, nagyobb potenciállal bíró megoldások érkezhetnek. Ilyen például Kyle Fuller, aki csúnyán leírta magát tavaly a Broncosban, de a tehetsége alapján top corner, illetve a jó nevű Ogbonnia Okoronkwo, aki szituációs pass rusherként elég jó volt Los Angelesben és kezdőként lehet benne némi extra. És bár nem valószínű, de a kora és a posztja fontossága miatt érdemes lenne a Falconsnak rárepülni Chris Godwinra, ő két év múlva is nagy értéket fog képviselni és egy újjáépülő csapat alappillére lehet.

Összegzés

Sok örömöt és izgalmat nehéz a Falcons szurkolóknak jósolni. A csapat szinte csak hiányposztokból áll, a védelemben konkrétan három embert leszámítva senki nem kezdő szint. Az offense-ben már van tehetség, de csak a falban és tight end poszton, minden más vagy kiürült, vagy öreg, lejtmenetben lévő játékosok alkotják. Ez az év még mindig a túlélésről fog szólni, és ha sikerül is komolyabb erősítéseket eszközölni, reálisan akkor is csak odáig juthat el a roster, hogy a 7-10-es mérleg erőből meglegyen.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bimre_
bimre_
2022-03-07 13:35

Tény és való, ritka teljesítmény, hogy ilyen szar cap helyzethez ilyen szar csapat társuljon :D

Én is arra számítok, hogy Jarrettel hosszabbítanak, Patterson visszajön, Ridley pedig eltrédelődik mondjuk egy második körért. Cserébe viszont szerintem Oliver is visszajön apróért (Pees szétadta slot cornerben), viszont szerintem Matthews szerződéséhez nem akarnak nyúlni, ahogy Joneséhoz sem, jövőre mindketten feláldozhatóak lesznek nagy spórolással. Amúgy foglalkoztat az is, hogy Jonest esetleg el lehetne cserélni (Pats?), felszabadulna 9 misi, abból meg maradhatna Oluokon valami normális szerződésért.

Piacon biztos jönni fog edge (nyilván cserematéria), kellene egy NT és egy középkategóriás RT, mert McGary liga alja, plusz még Dimitroffék baromsága volt, szóval szerintem nem lenne nagy arcvesztés. A drafton meg tutira CB, edge és WR jön az első két körben, jelen állás szerint erre a sorrendre is tippelnék, ebből meg így már kijöhet egy elfogadható kezdő, ami igen, arra lesz elég, hogy nem mákkal, hanem erőből legyen 7-10 :D Persze ebben a csoportban ki tudja…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x