Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Chris Olave

A mély elkapóclass főleg kisebb termetű, de fürge, jó route runner elkapókból áll. Ennek a leírásnak az egyik tökéletes megtestesítője Chris Olave, aki már a tavalyi draftra is elsőkörös osztályzatokkal érkezett volna, de akkor még visszatért az egyetemi csapatához az Ohio State-re. A szezon első felében még úgy tűnt, hogy ez kiváló döntésnek bizonyult, de aztán felzárkóztak a többiek. Ettől függetlenül ha tisztán a játékát nézzük, akkor továbbra is egy stabil elsőkörös játékosról beszélünk.

Olave egész életében az atlétika királya volt. Középiskolásként az amerikai foci mellett tagja volt az atlétikai csapatnak, ahol főleg sprintszámokban jeleskedett, de sokáig úszott is. Kaliforniai srácként adta volna magát, hogy valamelyik helyi PAC12 csapathoz szerződik és annak ellenére, hogy hívta a UCLA, a Utah vagy a USC is, ő végül messze hazájától az Ohio State-re jelentkezett.

A telített elkapószekció miatt freshmanként többnyire csak epizódszerepeket kapott, illetve gyorsasága miatt a special teamben kapott nagyobb szerepet, de aztán sophomore-ként már 1000 yardos és több mint 10 touchdownos szezont rakott le az asztalra. Junior évében pedig a Covid által kettévágott szezon ellenére is az ország egyik legjobb elkapója volt, mindössze hét meccs alatt közel 800 yardot pakolt a közösbe. Nem véletlen, hogy az akkori mockok egyik stabil első körös képviselője volt.

Ő azonban a csonka szezon, az Ohio State elbukott elődöntője és a tavalyi erős elkapóhármas miatt úgy döntött visszamegy még egy évre, hátha jövőre ő lesz az elsőszámú elkapó a classban. Az idény egy pontján úgy tűnt, hogy ez nem is volt rossz döntés, az Ohio State fokozatosan javult fel, a passzjáték régen látott magasságokban járt. Aztán jött a Michigan elleni bukta, amivel elvesztették a reményt a bajnoki címre, az idény folyamán párhuzamosan pedig Olave mellett több elkapó is feltűnt a színen (például csapaton belül is), így pedig nem, hogy nem lett biztos elsőszámú a posztján, de még az sem elképzelhetetlen, hogy a top5-ben sem lesz benn az elkapók között.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Olave ugyan nem egy igazi gepárd, de viszonylag gyors játékos. Dinamikus a megindulása, gyorsan mozog kis területen. Meg tudja nyújtani a lépteit, de rakétaként is tud taposni, amikor kis területen kell megfordulnia, irányt váltani vagy felgyorsítani. Lépteiben van energia és lendület is, lassabb cornereket mélyen is simán meg tud verni.

 

Elsőrangú útvonalfutó, nagyon precíz annak minden elemében. Már az elindulás előtt nagyon jól felméri a terepet, gondosan ügyel a részletekre. Szinte semmi felesleges elem nincs a mozgásában, pont addig fut, ameddig a route megkívánja, pontosan akkor vág be, amikor kell. Tudja mikor érkezik a labda a passzsávba és nagyon jó az időzítése is.

 

Technikailag képzett, nem erős, de jammelés ellen is tudja, hogy miként szabaduljon és a kisebb elvesztett idő ellenére is képes odaérni, amikor kell. Kezeit tudja használni, nem egy harcos típus és nem is kezdeményez soha kontaktot, de ha kell, akkor nem esik kétségbe.

Szinte minden útvonal típust ismer, az egészen gyors, rövidpasszos játékokhoz elengedhetetlen route-októl kezdve a vertikális útvonalfutásig minden területen megfordult már. Tudja, melyek azok a pontok az útvonal közben, ahol előnyt kovácsolhat magának, a felgyorsítása páratlan időzítésű. Nem csak jó útvonalfutásának köszönhetően van sokat üresen, de viszonylag magas futball-intelligenciával rendelkezik, érzi a különböző védelmi zónák közti támadható pontokat is. Ha kell kisegíti irányítóját, felismeri mit kell tennie, ha összeomlik a zseb és nem működik az eredeti koncepció.

 

Nagyon hajlékony a teste, gyorsan vált irányt és szinte sebességvesztés nélkül tudja folytatni az útvonalát. Befékezései, double-move-jai halálosak és előszeretettel is használja őket, hogy előnybe kerüljön. Könnyedén szed le nehezebb labdákat is a levegőben, hirtelen megfordulva, akár váll felett is, az egyensúlyérzéke egészen páratlan.

 

Az egyik legbiztosabb kezű elkapó, alig ejtett el pár labdát egész karrierje során. Jól követi nyomom a disznóbőrt és még a hosszú labdákat is tudja, miképp szelídítse meg. Testét is jól használja nehezebb esetekben, ritkán dadog a kezében a labda. Érzi a pálya szélét, a védőtől való távolságot, nagyon természetesen és légiesen futja az útvonalait és zárja le az elkapásokat.

 

Gyengeségek

Alkatilag Olave egy érdekes szegmensét képezi az elkapóknak. Se nem a tipikus, nagydarab WR1 alkat, aki possession receiverként keresi majd a kenyerét, se nem a tipikus alacsony speedster, aki gyorsaságával fog kitűnni. A 187 centiméteres magasság 85 kilóval ugyan nem egy rossz testarány, de nem is feltétlen figyelemre méltó. Testi erőből nem lesz domináns, agresszívabb NFL cornerek ellen bajban lehet, ha nem tud megfelelően szeparálódni. A contested elkapásoknak nem nagy mestere, nem is sokat tesztelték az elmúlt években. Ha beszűkül a pálya, akkor nagyon nehéz megtalálni, igazi jump ballokat nem dobtak rá.

 

Gyors játékos, de nem kimondottan észvesztő a sebessége, az elmúlt években az NFL csapatok egyre inkább részesítik előnyben azokat az elkapókat, akik hihetetlen gyorsasággal bírnak. Olave csak átlagos ilyen szempontból.

Labdával a kezében nem túl veszélyes. Kevés lerázott szerelés jellemzi, sokat veszít a sebességéből ha már a kezében van a játékszer.

Nem tud igazán különleges lenni, ahogy fentebb említettem saját csapatán belül is gyakran lejátszották a WR1 szerepből. Mindig hasznos játékos, de nem ő az irányítók elsőszámú célpontja kritikus helyzetekben.

Összegzés

Összességében Olave nem egy ultra különleges elkapó, de technikailag nagyon képzett és útvonalfutása az egyik legkifinomultabb az egész classban. Termete miatt azonban nem minden játékszituációban hasznos, nem igazi WR1. Akár külső elkapó, de akár slot is lehet egy csapatban. Értéke elég széles skálán mozoghat, mivel sok a hasonló képességű elkapó, valahol a legjobb hatban van a posztján és ennek megfelelően a draft első körének második harmadában kelhet el.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!