Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Derek Stingley Jr.

Az idei corner class, de talán az egész draft egyik legellentmondásosabb prospectje Derek Stingley Jr., aki freshman évében olyan lockdown corner tudott lenni, mint nagyon kevesen az egyetemi futball történetében. Sokáig úgy gondoltuk, hogy amikor kijön a draftra, akkor egyértelmű top3 pick lesz. Majd jött a következő év és elbizonytalanodtunk. Végül pedig az utolsó éve, ahol megsérült és teljes kételyekben hagyott minket. Ilyen egyetemi zárással pedig akár a top15-ből is kicsúszhat. Vagy mégse?

Derek Stingley Jr. egészen kicsi középiskolás kora óta nagyon tehetséges cornerbacknek számított. Sulijában 27 interceptiont szerzett, amivel az egész körzetben messze neki volt a legtöbb leszedett labdája és sok más diákkal szemben már ekkor látszott, hogy őt erre a feladatra teremtették. Ennek megfelelően öt csillagos tehetségként érkezett az egyetemi pályaválasztás elé, de nem csak öt csillagos tehetség volt, hanem egyenesen a class legjobbjának számított a rangsorok szerint. Ő egy helyi egyetemet, az LSU-t választotta és bekerülés után egyből meghódította a ligát.

Freshman szezonjában rögtön hat interceptiont szerzett, kevesebb mint 40%-os pontosságot engedett a felé szálló labdákból és nagyon fiatalon meghatározó tagja lett az akkor bajnoki címig menetelő LSU-nak. Mindenki arról beszélt, hogy ő az egyetemi futball egyik legnagyobb sztárja és potenciálja szerint 1/1-es lehet majd egykor. Aztán máshogy alakult a történet.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Stingley első ránézésre nem az a tipikus CB1, aki az emberek tudatában él. Nem alacsony, de nem is túl magas. A karjai kicsit rövidebbek az átlagnál, de nem vészesen rövidek. Ellenben a modern kori cornereknél már nem feltétlenül az a fontos, hogy első ránézésre félelmetes izomhegyek legyenek. Stingley kellően izmos és szálkás, ugyanakkor átlagos magasságú, hogy a gyors irányváltásoknál alacsonyan tudja tartani a súlypontját. Nem ő a prototípus CB1 ránézésre, de mégis magában hordozza a jegyeket.

Sebessége elsőrangú, sem vertikálisan, sem pedig gyors irányváltásokkal nem lehet megverni. Megvan benne a stamina, hogy végig a mély útvonalakon ott legyen az elkapója mellett és az esetleges irányváltásokhoz se fáradjon el. Nagyon gyorsan pörögnek a lábai, csípője laza, több irányváltás után sem veszti el az egyensúlyát vagy a lendületét.

Könnyen tükrözi le az ellenfele mozgását, a keze folyamatosan tűzközelben van, hogy kontrollálja a mozdulatokat, gyors a reakcióideje, végig fejben is követi az akciót. Nem véletlen, hogy karrierje nagy részében press man emberként működött és nem ritkán az ellenfelek tapasztalt, első számú embereivel ment. Nem lesz neki újdonság nagynevű képzett elkapókat fogni, az LSU edzésen Justin Jefferson és Ja’Marr Chase volt a kedvenc játszópajtása és elég kemény csatákat vívtak.

Azon kívül, hogy kiváló képzettsége és adottságai vannak az emberezéshez, nincs elveszve zónában sem. Az ösztönei jók, igyekszik végig követni az irányító szemét és nem fedi fel korán, hogy mi a szándéka a játéknál. Nem hagyja el túl korán a zónáját, kevés lehetőséget kínál az elkapóknak és az irányítóknak a támadásra. Ugyancsak szereti követni az elkapók mozgását, felismer sok útvonalkombinációt és megtöri a WR-ek lendületét, bevág a passzsávokba.

Többek között ennek, na meg nagyszerű, természetes kezeinek köszönheti, hogy kiváló labdalopó. Ösztönösen érzi a labdát, 50/50 helyzeteknél még magasabb elkapók ellen is képes lehet nyerni. Nagyszerű ütemben ugrik és jól használja kezeit. A súlypontemelkedése kielégítő, nála magasabb elkapók ellen is van esélye. Mozgás közben is a labdán tartja félig a szemét, ritkán veszti szem elől a célpontját vagy a felé szálló bogyót.

Egyértelműen a pálya szélén külső cornerként használható a legjobban, de van némi tapasztalata a slotban is. Ennek ellenére a skilljei és a csapat érdekei inkább kívül találkoznak. A futball-intelligenciája magas, sok védelembe be lehet illeszteni, de optimális esetben nem szabad zónáznia sokat, még akkor sem, ha ezt is tökéletesen megoldja. Futás ellen is hasznos és fizikális játékos, az első évében húsz futásmegállítása volt, ha van kedve, akkor tud szerelni. Sebessége nagy segítség, ha meg kell érkezni a backfieldre és a szögeket is ritkán rontja el.

A magabiztosságát nem érheti kritika, egész meccsen vállalja a legjobb elkapók elleni csatákat, belemegy a trash talkba, de nem dirty játékos. Magabiztossága látszik játék közben is, néha hagyja kicsit távolodni az elkapót, mert bízik magában, hogy le tudja dolgozni a hátrányt. Az utolsó pár méteres gyorsítása elsőrangú, meglepi az irányítókat, milyen távolságból tud odaérni elveszettnek tűnt helyzetekben.

Gyengeségek

Az első sikeres év után úgy tűnt semmi probléma nincs sem a mentalitásával, sem az adottságaival. Azonban az utolsó két évében, amikor az LSU-nak kevésbé ment a játék, akkor megjelentek nála is a koncentrációs gondok. Egyre inkonzisztensebb lett a játéka, lemaradt egyértelmű playekről, nem akaródzott neki a futás ellen védekezni és hasonló lustaság és motivációhiánybeli problémák.

Zónavédekezés ellen ugyan jók az ösztönei, de néha a túlzó ösztönössége csalja hibákba. Megpróbál labdát lopni és ezért nagy játékokat enged vagy túl gyorsan elugrik néha egy-egy mozdulatra, amivel képes megégni.

A sérülési kórlapja egészen tragikus. Az még hagyján, hogy az utolsó évében összesen 176 snapet játszott, de már 2020-ban is hagyott ki jelentősebb időt. Volt neki térdsérülése, talpfájdalma, lábfejsérülése, de a vállai és a kezei miatt is került már a partvonalon kívülre. Alaposan meg kell vizsgálni, hogy a legutolsó sérülékenységei után mennyire esett vissza a robbanékonysága és a gyorsasága, mert azok egyértelműen a legnagyobb fegyverei közé tartoznak.

Összességében Stingley első éve historikus viszonylatokban is nagyon erős volt, ha csak tisztán az alapján kellene megítélni, akkor top3 választás lenne idén. Ellenben a visszaesés egészen tragikus és nehéz bízni benne, hogy visszatalál-e a helyes útra. Ellenben ő az a corner az idei classban, akinek a sebessége és a fizikai attribútumai is megvannak ahhoz, hogy igazi CB1 legyen a profik között. Tipikus kockázatos választás, aki viszont nagy kifizetést ígér. Feltehetőleg valaki a top15-ben ki fogja húzni, a Jets, a Vikings az Eagles is esélyes nála, de igazából szinte bárki, akiben van egy kis kockázatvállalási kedv.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!