Connect with us

Szabadügynök

Végre kezdődhet a rebuildre készülés – Texans FA-értékelő

Hosszú várakozás után a Houston Texans elcserélte Deshaun Watsont, így végre hivatalosan is megkezdődhet a rebulid. Ez azonban messze nem lesz olyan könnyű, mint bárki gondolná. Hiába van elég jó drafttőkéje a csapatnak, kelleni fognak tapasztalt, megbízható játékosok, akik segítik az újakat is. Az idei szabadügynökpiacon nagy csodákat senki sem várt és hát legyünk őszinték, nem is történtek.

Watson távozásával nem csak draftcetlik, de egy kevés pénz is szabadult fel Houstonba, ellenben a franchise jelenleg egyáltalán nem vonzó senki számára. Nem csoda, hogy nagyobb nevekről nem is nagyon álmodozhat a gárda, sőt valószínűleg ők maguk sem tudják még merre induljanak el. Így veteránokban nem érdemes gondolkodniuk és sokat kereső sztárokban sem. Így maradt az a taktika mint tavaly, hogy megtartják az ígéretesen teljesítő embereiket, illetve hoznak pár kisebb-közepes nevet 1-2 éves szerződésekkel.

Watson távozásával két dolog vált biztossá. Az egyik, hogy az irányító poszt félig-meddig nyitott, mert bár jelenleg úgy tűnik a vezetőség adhat egy esélyt a tavaly draftolt és viszonylag jól teljesítő Davis Millsnek, de ha esélyük nyílik egy olyan prospect draftolására, akit magasan értékelnek, akkor őt kihúzhatják gond nélkül. A másik fontos okozati tényező a deal után, hogy akármilyen irányítóval is vágnak neki a szezonnak, stabilitást kell adni neki és a gárdának.

Mielőtt belevágtak a piacba, igazából nem sok módosítást végeztek a jelenlegi kereten. Egyedül Marcus Cannon jutott a nagyobb nevek közül a kivágás sorsára, ami részben volt csak meglepő. Én úgy gondolkodtam, hogy egy ilyen rutinos támadófalemberre szüksége lehet a csapatnak, ellenben a cap hitje nagyobb volt a csapat tolerancia-küszöbénél, így érthető az elbocsátás. Hasonló sorsa jutott Eric Murray is a safety sorból, de őt olcsóbban visszaigazolták aztán a piacról.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ezen kívül egyetlen jelentősebb tranzakciót hajtottak végre. Laremy Tunsil szerződését átalakították, amivel pénzt szabadítottak fel és egyértelművé vált, hogy a kiváló tackle sokáig velük fog maradni.

Többek között a tavalyi mikrodealeknek köszönhetően elég sok lejáró szerződésű játékosa volt a csapatnak, de nem meglepő módon nagy részük alig kapott lehetőséget tavaly is az aktív rotációban. Én három embert emelnék ki mindössze, akiknek a távozása meglepő lehet. Az egyik a csereirányító, az örök bridge QB Tyrod Taylor, aki nagyon jól kezdte az évet, sérüléséig meglepően stabilan játszott, de aztán amikor visszatért már közel sem tudta megismételni a munkáját. Mills mögé/mellé tökéletes kiegészítő, de úgy tűnik nem akartak még az évi 5,5 millió dolláros bérrel sem versenyezni, amit a Giantstől kapott.

A védelemből pedig két fontosabb név távozott. Az egyik Justin Reid, aki fergeteges rookie szezonja után kicsit megrekedt a fejlődésben és ennek könnyen lehet, hogy a Texans volt az oka, így a különválás szintén indokolható volt mindkét fél részéről. Így a safety sor konkrétan nem létezik a csapatnál, de ez a Chiefstől kapott fizetés egy újjáépülő csapatnak nem fért volna bele. A másik távozó Jacob Martin, aki szerintem tökéletesen illik a csapat elképzeléseibe, de a drafton nagyon könnyen találhatnak kiváló pass rushereket, így szintén nem hiszem, hogy álmatlan éjszakákat okozna a távozása.

Több meghatározó távozó nem volt, a jobban teljesítő, nagyon rendszerfit játékosok nagy részét sikerült megtartaniuk. A sort talán mindenképpen Maliek Colinsszal kell kezdeni, aki egy nagyon alulértékelt, kiváló futás elleni defensive tackle, ráadásul passz rushban is használható. Nem véletlen, hogy magukhoz képest kiugró, évi 8,5 millió dolláros éves bért sem sajnált neki adni a csapat. Bár nem Collins fogja megváltani a világot, pont ilyen munkamorállal rendelkező, nem szupersztárokat keres jelenleg a csapat.

Szintén jó döntés volt, hogy a kezdő linebacker sorukat, sőt még a rotációt is egyben tartották. Christian Kirksey, Kamu Grugier-Hill, Jalen Reeves-Maybin és Kevin Pierre-Louis is maradt a csapatnál. Összesen pedig alig visznek el többet mint 13 millió dollárt évente. Egyikük sem egy kiemelkedő vagy akár jó kezdő játékos, ellenben egy jó rendszerben mindannyian részesei lehetnek a rotációnak. Külön ki lehet emelni Grugier-Hillt, aki mindössze 4 millió dollárért maradt, pedig futás ellen meglepően stabil és magabiztos volt egész évben. Ennyiért ajándék az ő marasztalása.

A secondaryben Reid kivágása miatt szükség volt arra, hogy visszaigazolják a kivágott Murray-t, valamint olcsón megtartsák M.J. Stewartot (aki nickel cornerként is kezelhető), de mint említettem, talán ez a leglyukasabb és legkevésbé megbízható része jelenleg a csapatnak. Konkrétan a liga feléhez cserének sem férne be ez a kezdő.

És ha már továbbmegyünk a secondaryben, akkor a corner sor sem néz ki szebben. Ide Desmond Kinget igazolták vissza, egy két éves 14 millió dolláros szerződéssel, ami egy kicsit véleményem szerint sok. Kinget sokáig egy tehetséges, potens játékosnak tartottuk, de aztán rohamosan romlott a teljesítménye és karakterproblémák is jelentkeztek nála. Múlt év végén úgy tűnt, a Texansnál összekapta kicsit magát, de nem gondolom, hogy ennyit ért volna a piacon. Ellenben ha őt nem tartják meg, akkor a legjobb cornerük Lonnie Johnson vagy a már emlegetett M.J. Stewart? Nem túl szép kilátások.

Amire én számítottam, az a támadófal ráncba varrása. Már a lehetőségeikhez mérten. Tunsil átalakításáról már esett szó, mellette pedig visszaigazolták Justin Brittet center posztra és megszerezték A.J. Cannt. Britt egy tapasztalt veterán, egészen biztos nem tudtak volna jobbat igazolni a piacon, ráadásul illik is a sémába, így okos dolog volt megtartani. A.J. Cann pedig ugyan semmi upside-ot nem ad, de ár/érték arányban ez is egy korrekt deal. Ha nem is ez a liga legerősebb fala, de egy jó RT draftolásával liga közepi teljesítményre képesek lehetnek, ami egy fiatal QB-nak nagy segítség.

A fent említett neveken kívül még egy fontosabb érkezőt lehet megemlíteni, Ogbonnia Okoronkwónak, a Rams bajnokcsapatát is megjárt pass rusherének a nyugati parton sok babér nem termett, de amikor lehetőséget kapott, akkor egy ígéretes játékosnak tűnt, pont olyannak, akinek jó ugródeszka lehet a Texans (még ha már nem is fiatal).

Pénz ugyan még lenne költeni, de amíg nem látni a jövőt, addig egyrészt felesleges, másrészt meg nem is lenne kire, mert a piac jobbik része nem is igazán szeretne itt játszani. Esetleg ha már lezajlott a piac második hulláma is, akkor az elkapó szekcióba lehet keresgélni pár arcot. Amint kiderül, hogy Mills mennyire jó, esetlegesen sikerült a draftcetliket okosan felhasználni, úgy egy-két év múlva megváltozhatnak a dolgok, de jelenleg még azt sem igazán lehet mondani, hogy rebuild van. Inkább készülés a rebuildre.

Összességében semmi igazán rosszat nem csinált a csapat, sőt azt gondolom, hogy azzal, hogy végre sikerült eladni Watsont (még ha kicsit áron alul is), még pozitívnak is tekinthetjük az elmúlt időszakukat. A lejáró szabadügynökök közül a fontosabbakat megtartották, semmi csúnya szerződést nem osztottak ki. Ugyan erősebbek nem lettek, de mivel még nem hogy az út végét, de az elejét sem látni, így okosabban is tették ezt.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!