Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Tyler Smith

Adott egy támadófalember, akinek minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiváló játékos legyen a profik között, ellenben jelenleg olyan rossz a technikája, hogy gyakorlatilag az alapoktól kell újjáépíteni azt. Ő Tyler Smith, akit ezáltal könnyen lehet egy boom or bust prospectnek tekinteni. Vajon ki vállalja be, hogy megtanítja passzblokkolni? 

Smith texasi gyerek, ahol ugyebár a foci a minden. Más kisgyerekként elkezdett játszani, amit nyilván általános iskolában és gimiben is folytatott, azonban védőfalemberként kezdte pályafutását és csak a gimi utolsó előtti évében került át a támadókhoz, mivel kevesen maradtak a poszton. Ekkor játszott életében először tackle-t és guardot is, majd háromcsillagos tehetségként tartották számon végzős éve után. Texason belül nem kapott ajánlatot, a kis gimiben nem figyeltek fel rá, így végül a Tulsára ment, ahol egy redshirt év után két szezont végigjátszott LT pozícióban. A foci mellett korábban atletizált, súlylökött és diszkoszvetésben is elég jó állami eredményeket ért el.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Smith alapjai szinte tökéletesek, már ami a méreteket és az atletikusságot illeti. 194 centi, 147 kiló, a karfesztávolsága a felső 15 százalékba tartozik, a kézmérete a felső 8 százalékba, így nagyjából prototípus méretekkel rendelkezik – egy kicsit azért alacsonyabb a kelleténél.

Atletikus tesztelésben a 40 yardos és a 10 yardos ideje is a felső 10 százalékot érte el, és ugyan a robbanékonyságot és agilitást mérő gyakorlatoknál csak átlag feletti eredményt ért el, ha ezt a súlyával kiigazítjuk, akkor közelebb vagyunk a nagyon jóhoz. A RAS (Relative Athletic Score) mutatója 8,77 lett, és csak azért nincs simán 9 felett, mert alacsonyabb az átlagnál.

Emellett hihetetlen nyers erő lakozik benne, és ez így van az egész testében. Alsóteste erejének hála pass protectionben kiválóan horgonyoz le, a bull rushereknek nem sok esélye van ellene, hogy erőből elnyomják, illetve futásnál is el tudja tolni a védőket a helyükről. Emellett a kezei is erősek, ami megmutatkozik az első ütéseknél, illetve abban, hogy ha az ellenfelére tette a kezét, akkor nem ereszti el, vége van a játéknak.

Smith egy nagyon kemény, fizikális játékos, aki agresszíven a sípszóig játszik, és megvan benne az az erőszakos mentalitás, ami kell a futásblokkoláshoz, hogy minden snapen el akarja pusztítani ellenfelét. Épp ezért a játék ezen aspektusában már most elit szintet képvisel, ott emlegethetjük a nevét Ikem Ekwonu és Trevor Penning mellett, mint a class legjobbjai ezen a téren. A PFF néz egy úgynevezett big-time block mutatót, ami gyakorlatilag a legjobb futásblokkokat jelenti, amivel nagy lyukat nyitsz a futónak és eltávolítod az útból a védőt. Na ebben Smith-nek volt a legtöbbje a tavalyi évben, még Ekwonut is beelőzte, aki szintén erről híres.

A taníthatatlan dolgok tehát mind megvannak Smith-ben, mint a felépítés, atletikusság, erő, mentalitás. Ahogy azt mindjárt látni fogjuk, bőven kell még csiszolni a játékán (és akkor szépen fogalmaztam), azonban a plafonja, potenciálja nagyon magasan van. Erre tesz rá még egy lapáttal, hogy még csak most lett 21 éves, ezzel az egyik legfiatalabb prospect az idei classban.

Hiányosságok, kérdőjelek

Talán kitaláltátok már, hogy mi hiányzott az erősségekből, és ezáltal mi a nagy hiányossága Smithnek. Igen, a technikája. Ugyanis ez borzasztóan nyers, rengeteget kell tanítani, igazából az alapoktól újra kell építeni, így fontos lenne, hogy egy jó OL-edző kezei közé kerüljön.

Alapvetően túl magasan tartja magát, nem rogyaszt be eléggé. Lábmunkát tekintve rossz a beállása, a kick stepje, a mélységet és a szögeket is rosszul lépi ki, ráadásul általában túlságosan is a külső oldalát próbálja védeni és ezáltal befelé nagyobb teret enged. Ezek mind egyensúly problémákhoz is vezetnek egyébként.

A kezeit sem tudja, hová helyezze. Alacsonyan tartja őket, így pedig nyíltan marad a mellkasa, ami azt eredményezi, hogy ez ellenfelek tudják betenni a kezüket a vállvédőjébe és ők tudják irányítani a párharcot, nem pedig Smith. Az ütéseit rosszul időzíti, a kezeit pedig nem belülre, hanem kívülre helyezi, így kvázi átkarolja emberét, ami sok holding büntetéshez vezet.

Nagyon sok zászlót kapott emiatt, csak tavaly 16-ot. Ez a rossz technikán kívül abból is ered, hogy ha elsőre megverik és mondjuk leütik a kezét, akkor nem próbál meg visszatérni a stabil alapállásba és nem próbál recoverezni, hanem pánikol és holding büntetéseket követ el.

A rossz hír az, hogy ezekkel mind bizony sokat kell dolgozni és ez időbe fog telni, ami miatt első évében várhatóan nem fog még igazán jól játszani. A jó hír viszont az, hogy ezek taníthatók, és olyan hiányossága nincs, amin fixen nem fog tudni javítani a profik közt.

Összegzés

Smith jelen pillanatban még nagyon nyers, de a méret, atletikusság, erő kombó nagyon jó alapot nyújt számára és gyorsan nagyot fejlődhet a megfelelő edzői munkával, a technika összerakásával. Elképzelhető egyébként, hogy 2022-ben még betolják guardba, ahol ezek nem jelentenek akkora problémát, majd ’23-ra teszik ki tackle-be egy év tanulás után. Aki őt draftolja majd valahol az első kör második felében, az nem feltétlen első évben vár tőle nagy csodát, de azt várják majd tőle, hogy második-harmadik évére már egy nagyon magas polcon legyen.

Hogy hol kel el, az függ attól is, hogy az előtte lévő négy tackle-t milyen gyorsan kapkodják ki a csapatok a boardról. Szerintem 1/16-on a Saintsnél kezdhet reménykedni, hogy hallja a nevét, és azt gondolom, hogy 1/28-ig a Packersig bezárólag el fog kelni – ennél a két csapatnál egyébként nagyon jó helye lenne a fejlődését tekintve. Nem elképzelhetetlen, hogy kicsúszik az első körből, de a második napon akkor nagyon hamar el fog kelni.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!