Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Ikem Ekwonu

A legrettegettebb falember az ACC-ben. Ezzel a jelzővel illették az egyetemen Ikem Ekwonut, és nem véletlenül, ugyanis úgy lép pályára minden egyes snap során, hogy el akarja pusztítani az ellenfelét – és ez elég gyakran sikerül is neki. 

Családi háttere miatt eszéért és atletikusságáért sem kellett messze mennie, hiszen édesanyja atletizált, édesapja pedig Nigériában kosárlabdázott, mielőtt az USA-ba költözött és orvos lett belőle. Ekwonu húga szintén orvosi suliba jár, öccse a Notre Dame-en focizik, bátyja meg a Netflixnél dolgozik animátorként.

Sportkarrierjét tekintve Ickey fiatalon a foci mellett birkózott, ráadásul állami bajnok is lett ebben. Ezen kívül atletizált is: súlylökésben versenyzett és ami a legdurvább, hogy gimiben 130 kilósan a 4×100-as váltónak a befejező, tehát hagyományosan leggyorsabb tagja volt. Ha már különlegességek, musicalekben is szerepelt fiatalon, ő játszotta például Pongót a 101 kiskutyában az iskolai darabban.

Ahhoz képest, hogy most versenyben van az OT1 címért a classban, gimis recruitként csak háromcsillagos tehetségként tartották számon. Jól mutatja intelligenciáját, hogy a Yale-től és a Harvardtól is kapott ajánlatot, tehát nem csak egy agresszív behemótról van szó a fal szélén. Végül az NC State-re írt alá, ahol az oktatás és a sport kellő egyensúlyban volt számára. A focicsapatban egyből kezdő volt, először guard poszton, de már freshman évében áttették left tackle pozícióba – 2010 óta ő volt a program első újonc LT-je. Innentől pedig nem volt megállás és folyamatosan terrorizálta az ellenfeleit, majd juniorként jelentkezett a draftra.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Jó felépítés, atletikusság. Ugyan 193 centijével egy kicsit alacsonynak számít a posztra, de összességében jó a felépítése. Karfesztávolsága (214 centi) a felső 9 százalékba tartozik, ami elég fontos egy tackle-nél, hiszen így többségében ő tudja megnyerni az ezzel kapcsolatos csatákat. Emellett minden altetikusságot mérő gyakorlaton átlag felett teljesített, és a felvételeken is látszott, hogy könnyed a mozgása, gyorsan és kellően mélyre hátra tud lépni passzblokkolásnál, emellett futásblokkolásnál rendkívül robbanékony, egyszerűen kilő a snap pillanatában és akár nehezebb reach blokkokat is jól meg tud oldani.

Igazi bully mentalitás. Ekwonu egy fizikális, kemény, agresszív tackle, aki minden snapen meg akarja semmisíteni az ellenfelet. A sípszóig blokkol, vagy amíg az ellenfele nem végzi a földön. Az ESPN statisztikái szerint 67 pancake-et osztott ki, ami brutálisan magas szám, imádja a másik dimenzióba lökni ellenfeleit, vagy épp kivezetni őket a képernyőről és adott esetben a pályáról. Nyilván az NFL-ben ekkora sikerélménye azért nem lesz, de az biztos, hogy nem szívesen találkoznak vele a védők, és az ilyen megmozdulások miatt nagyon élvezetes nézni a játékát. Ezt a mentalitást az NFL edzői is imádni fogják.

Baromi erős. Amellett, hogy jó a felépítése, atletikus és kiváló a mentalitása, még rendkívül erős is. Ez is többféleképp hasznosítható. Passzblokkolásnál a bull rushereknek sok sikerélménye nincs ellene, hiszen csak úgy átmenni rajta nem lehet, remekül horgonyoz le. Futásnál az erős alsótestének hála robbanékony és jól el tudja tolni az ellenfelét. Ezen kívül a kezei is rohadt erősek, ő kezdeményez, erőszakosan használja őket, az első ütése pedig nagyon fájdalmas. Ha rád teszi a kezét, akkor véged.

Elit futásblokkoló. A fent említettek miatt baromi jó futásblokkoló, könnyedén mozgat védőket el az útból és jól nyitja meg a lyukakat a futónak. Robbanékonysága segít abban, hogy távolabbi reach blokkokat simán oldjon meg és lépjen be akár a DT túloldalára. Emellett kiválóan húz, gyorsan ér fel a második szintre, nagyobb területen is jól találja meg célpontját, majd egyszerűen pusztít, pusztít, pusztít. Az fix, hogy ő a legjobb futásblokkoló falember az idei classban és az is, hogy az első naptól kiváló futásblokkoló tackle lesz az NFL-ben is. Ehhez mindene megvan, felépítéstől kezdve az erőn át a mentalitásig, nála jobbat nem nagyon találni ebben az aspektusban.

Potenciál pass protectionben. Ugyan Ekwonu már most kiváló futásblokkoló, a pass protectiont még nem sikerült teljesen összeraknia. Viszont a potenciálja megvan hozzá, hiszen atletikus, robbanékony, gyors, könnyedén mozog a lába. Könnyen lehet, hogy második-harmadik évére ebben is kiemelkedő lesz az NFL-ben.

Hiányosságok

Nyers technika. Az előbb említett pass protection potenciál kiegészítője is lehet ez a pont, ugyanis azért csak potenciál van Ekwonuban passzblokkolás kapcsán, mert jelenleg nem elég jó a technikája. Ugyan teljesen tanítható dolgokról van szó, de foglalkozni kell majd a lábmunkájával és a kéztechnikájával is. Ugyan megmutatta már, hogy mindenre képes, ami egy profi NFL left tackle-től elvárt, azonban ezt nem tudta konzisztensen összerakni. A lábmunkája nagyon inkonzisztens, akár azt is mondhatjuk, hogy kicsit újjá kell formálni, mert néha majdnem összeüti a sarkait is, néha meg megáll a lába és inkább előredőlve próbál blokkolni. A kezeit sem helyezi mindig jó helyre, ezt is meg kell neki tanítani. Emellett időnként túlságosan is megragadja az ellenfelét és ez holdingokhoz vezet. Kiemelhető még ezzel kapcsolatban, hogy általában túl gyorsan lép hátra, hogy a szélen ne verjék meg, és ezáltal sebezhető marad a belső válla, amit kihasználva a jó pass rusherek befelé megverik.

A karrierje elején egész biztosan nem lesz top passzblokkoló tackle, de egy kis edzői munkával minden hibája kijavítható, a mentalitásából ítélve pedig nem kellene, hogy problémát jelentsen ezek elsajátítása.

Túl agresszív? Alapvetően nagyon szeretjük, hogy agresszív mentalitással bír Ekwonu, de néha ez a visszájára fordul, és talán a vadállatot kicsit meg kell regulázni, vissza kell fogni – nem nagyon, csak egy kicsit. Leginkább abban nyilvánul ez meg, hogy amikor ő húz vagy viszonylag nyílt terepen kellene megblokkolnia valakit, akkor előfordul, hogy nem kontrollálja a lendületét és túlfut az emberén.

Guardban jobb? Játszott guardot is az egyetemen tackle mellett, és vannak olyan szakértők, akik szerint belül még jobb lehet. Annyiban egyetértek, hogy ott biztosabban lesz top játékos, ellenben egy elit guardnak kisebb értéke van, mint egy jó, de nem elit left tackle-nek, így én mindenképp a szélen próbálkoznék vele először, és ha nagyon nem megy, még mindig beljebb lehet mozgatni. Azt nem tartom teljesen elvetemült ötletnek, hogy első évében legyen guard, és akkor onnan kimozgatják egy év után tackle-be, miután fejlesztettek a technikáján, de akkor mindenképp tartani kell a tervhez magukat és másodévben már LT-ben játszatni.

Összességében

Nálam Ekwonu az OT1 az idei classban, bár mondjuk a tavalyi évhez viszonyítva nem lenne Penei Sewell és még Rashawn Slater előtt sem, ők mindketten igazán elit prospectek voltak és újonc évük alapján teljesen jogosan gondoltuk ezt róluk. Ekwonu még nincs ezen a szinten, de nem lenne meglepő, ha ő is odaérne, hiszen amit kvázi nem lehet tanítani (felépítés, karhossz, atletikusság, erő, mentalitás) az megvan benne, már csak egy kis csiszolásra szorul a technikája. Futásblokkolásban első naptól fogva kiemelkedő lesz, és ugyan a gyerekbetegségek meglesznek pass protectionben az elején, nem féltem túlzottan attól, hogy ne lenne nagyon jó NFL-játékos a jövőben.

Én a Jaguars helyében őt választanám egyébként és levenném a franchise taget Cam Robinsonról, de mivel ez nem fog megtörténni, így valószínűleg 1/3-nál kezdődik az izgulás számára, onnantól viszont gyakorlatilag bárki elviheti, egymás után a Texans, a Jets, a Giants és a Panthers (majd újra a Giants) fog húzni – jelenleg elég nehéz elképzelni, hogy 1/7 után még elérhető lesz.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!