Connect with us

Szabadügynök

Ha ló nincs – Jaguars FA-értékelő

Ahogy az elmúlt években már lenni szokott, a Jaguars egy újabb csalódást keltő éven van túl. Két egymás utáni 1/1-es szezonnal a hátuk mögött idénre nincs már lehetőség a betlire. Javulni kell, mégpedig bármi áron. Ez a bármi ár pedig idén is középszerű játékosok durva túlfizetését hozta. 

Először is szögezzük le, hogy amikor egy csapat hosszú éveken át a liga aljához tartozik, baromi nehéz nagy neveket magához csábítania. A sikertelenségre pedig rátesz még egy lapáttal, hogy a ligaszerte ellenszenves Trent Baalke-t továbbra sem váltotta le Shahid Khan tulajdonos. Így pedig elég nagy handicappel indulsz a szabadügynök piacon. Noha a város, a környék (no meg az adómentesség) vonzó lehet a játékosok számára, ahogy szokás mondani a fejétől bűzlik a hal, és a vezetőség, valamint a hosszú sikertelenség miatt a középszerű játékosok is csak erős túlfizetés árán hajlandóak aláírni Jacksonville-be.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A csapatnak sok extra tőkére nem volt szüksége a szabadügynök piacon, évek óta mindig az egyik legvastagabb pénztárcával vágnak neki a keresgélésnek. Idén extra tőkét csak Myles Jack kivágásával és a piaci aktivitás végén Brandon Linder visszavonulásával könyvelhetett el a csapat. Jack egyes időszakok kivételével sajnos nem az a játékos lett, akit 2016-ban sokan reméltünk. Az elengedése nem volt kötelező, sőt inkább meglepetés volt. Főleg azok után, hogy láttuk kivel és mennyiért akarták pótolni. Ugyancsak váratlanul jött a hír pár napja, hogy a csapat kezdő centere és az elmúlt évek legjobb Jaguars falembere, Linder szögre akasztja a cipőt. A 30 éves centeren így közel 10 milliót spórolt a gárda, de kifejezetten rosszul jött ez a bejelentés a csapat szempontjából. A támadófal érezhetően fontos volt a számukra és erősítették is a holtszezonban. Ezzel azonban egy óriási lyuk keletkezett Lawrence előtt, ráadásul szinte minden használható center elkelt már a piacon. Esetleg JC Trettert tudja felkeresni a gárda, ha szeretnék befoltozni az űrt.

Távozott Linder mellett a csapat másik nagyobb nevű falembere, Andrew Norwell is. Az ex-Panthers játékos nagy reményekkel érkezett meg Floridába, de ő se tudta megismételni azt a formáját, amit még Cam Newton MVP évében produkált. A papíron kezdő támadófal harmadik tagját, AJ Cannt sem marasztalták, így egy év alatt teljesen kicserélődik a Jaguars belső fala. Rajtuk kívül a támadósorból a cserefutó Carlos Hyde érdemel említést, aki egyértelműen Meyer miatt lett leigazolva és DJ Chark, aki talán a legjobb elkapó volt a Jaguars rosterén. Sajnos a prove-it idényében hamar megsérült, így nem alakulhatott ki közötte és Lawrence között olyan összhang, hogy mindenképp megtartsa őt a csapat. Chark nem egy rossz elkapó, korábban sokkal rosszabb irányítókkal is egész potens játékosnak nézett ki. Nem biztos, hogy nem lett volna érdemes megtartani még egy szezonra, de végül külső segítségben látták a megoldást a poszton. Hát majd meglátjuk.

A védelemből a már említett Jack mellett egy másik korábban magasan jegyzett játékos, Taven Bryan búcsúzott. A korábbi első körös defensive tackle ígéretes prospect volt, de a gyenge teljesítménye miatt az elmúlt évben már a kezdőből is kiszorult, így nem volt meglepő a távozása.

Az érkező oldalon komoly mozgás volt idén is. A piac talán legnagyobb bombájaként robbant a hír, hogy Christian Kirk nagyjából top10-es fizetést kapott a Jaguarstól. Az egész piac talán legjobban túlfizetett szabadügynöke lett az ex-Cardinals játékos. Bár a szerződésének kialakítása az első hírekhez képest végülis kedvezőre sikerült, ez még mindig egy nagyon érthetetlen döntés lett a front office részéről. A megfogyatkozott elkapó posztra visszahozták Laquon Treadwellt, akinek karrierje továbbra sem futott be oda, ami miatt anno első kört adott érte a Vikings, de kétségtelen, hogy legjobb profi idényét zárta 2021-ben Jacksonville-ben. Továbbá Zay Jonest is leigazolták. Nem biztos, hogy a jobb döntés neki adni évi 8 milliót és hagyni elmenni Charkot, de persze majd az idő eldönti. Az persze vitathatatlan, hogy két használható célpontot kapott Lawrence, de igazán senkiből sem nézem ki, hogy felnőne egy első számú elkapó szerepkörébe. A fenti trió mellett Marvin Jones, Jamal Agnew is ott van továbbra is a rosteren és persze Laviska Shenault is, de elképzelhető, hogy a túltelítettség miatt akár el is lesz cserélve szezonkezdetig. Kérdés mennyire lesz domináns ez a sok második, harmadik számú elkapó igazi első számú nélkül, vagy képes lesz-e valaki belenőni ebbe a szerepbe. Szkeptikus vagyok.

A problémára ugyancsak nem jelent megoldást Evan Engram, de persze jobb, ha egy csapatnak van két használható tight endje mintha egy sem lenne. Dan Arnolddal egy korrekt duót alkothatnak. Ennyi fegyverrel kell is a jó gameplan Pederson részéről, nehogy összeütközzön a sok célpont a pálya közepén. Lesz tolongás.

A másik érzékeny terület a célpontok mellett Trevor védelme volt. A támadófal tavaly nagyjából korrekt teljesítményt nyújtott, de érezhetően lett volna hova fejlődni. Utólag ránézve sajnos ez nem biztos, hogy sikerült. Cam Robinson megkapta második franchise tag-jét, azonban sokat elmond erről a döntésről, hogy ennek ellenére továbbra sem zárható ki 100%-osan egy top tackle választása az 1/1-es pickkel. Robinson egy kezdő szintű left tackle, de a liga második feléhez tartozik, ami egészen biztosan nem ér 20 millió dollárt. További egy évvel el lehet tolni ezzel a poszt hosszú távú megoldását, ha nem szeretnének magasan tackle-t választani, de erre az egy évre akár a tavalyi második körös Walker Little-t is meg lehetett volna nézni. Újoncként amikor beszállt, nem nyújtott rosszabb teljesítményt mint Robinson.

Az egyetlen valóban elit játékos, akit meg tudtak szerezni, az Brandon Scherff lett. A liga egyik legjobb jobb oldali guardja komoly erősítés és egyből a fal legjobb játékosa lesz. Megszerzése nem csak Lawrence-nek jó hír, hanem a futójátéknak is. Kár, hogy Scherff érkezésével távozott Norwell és Linder is. Ez a hármas már ligaszinten is egy komoly minőséget képviselhetett volna a fal közepén, így azonban ha nem tudják megszerezni esetleg JC Trettert, akkor ismét csak gyenge, közepes játékosok között találunk egyetlen sztárt.

A támadósor mellett a védelem is kapott erősítést, de itt sem a krémből sikerült válogatnia a csapatnak. Folorunso Fatukasi egy remek nose tackle, igazi space eater, aki egymagában képes lehet javítani a gyenge futás elleni védelmet. Posztfüggetlenül a csapat második legjobb igazolásáért is versenybe szállhatna, kissé radar alatti lett az ő megszerezése. Persze ettől függetlenül a védelem nem fog egy csapásra feljavulni. Ahogyan Arden Key sem lesz a védelem új kulcsfigurája. Rotációs játékos lehet belőle a fal szélén, aki tehermentesíteni tudja majd Josh Allent (és Aidan Hutchinsont?). Ár/érték arányban ez még egy hasznos igazolás is lehet. Jobban kell félni azonban Foyesade Oluokuntól. Évi 15 millióért a liga 4. legjobban fizetett linebackere lett Oluokun, de kérdés a legjobb 20-ba beférne-e a poszton. Nálam nem. Hasonlóan érthetetlen döntés lett ez a csapat részéről, mint Kirk leigazolása. Ráadásul Foyesade érkezése miatt váltak meg Myles Jacktől. Érdekesség, de a 3 legjobban kereső linebackere a csapatnak 2022-ben Oluokun (6 millió), Myles Jack (5 millió) és Joe Schobert (10 millió), akikből csupán Oluokun tagja a csapatnak jelenleg is. Nem értem miért kellett kivágni Jacket, fizetni utána a halott pénzt, hogy aztán egy top5-ös fizetést adjanak egy gyenge játékosnak.

Végezetül Darious Williams érkezett a Super Bowl győztes szezon után a Ramsből. Williams a liga egyik legjobb cornere mögött volt második számú játékos, így megszokta, hogy sokat dob felé az ellenfél irányítója. Scherff és Fatukasi mellett az ő leigazolását jó döntésnek gondolom. Annak ellenére, hogy itt sem feltétlen a megfelelő szerepkörre érkezett ember. Williams, Griffin és a tavalyi második körös Tyson Campbell sem az a fajta első számú corner, amire igazán szüksége lett volna a csapatnak. Persze ha lenne három jó, de nem elit játékosuk, már boldogok lehetnek. Fiatal az egység, de jó kérdés melyikőjük fog a slotban játszani, mert három igazi szélső corner gyűlt itt össze, akikből mindenki akkor tetszene leginkább, ha lenne mellette egy igazán domináns társ. Meglátjuk itt is, hátha fejlődik valaki játéka Mike Caldwell alatt és belenő a pozícióba.

Összegzés

Amíg nem sikerült egy vonzó csapatot összeraknod, minden évben csak komoly túlfizetések mellett tudsz jobb nevű játékosokat hozni a piacról. Ez eddig is így volt és ugyan tavaly nagy felhajtás közepedte érkezett meg a csapathoz Trevor Lawrence, ezen újonc szezonjában nem sikerült változtatnia. A tulaj és a general manager továbbra sem könnyítik meg a csapat helyzetét. Az azonban már előrelépés, hogy egy bizonyítottan jó vezetőt sikerült a főedzői székbe ültetni Doug Pederson személyében. A tavalyi mellényúlás után nem kell a Jaguarsnak nagyot kockáztatni, először kerüljenek el a liga legaljáról és zárkózzanak a középmezőnyhöz. Ehhez a mostani szakmai stáb és az érkező játékosok megfelelőek lehetnek. Ha ez megtörténik és Lawrence is úgy fejlődik, ahogy elvárják tőle, 1-2 év múlva talán már a prémium elkapók és cornerek is szívesen jönnének Floridába.

Értékelés: C

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!