Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jalen Pitre

Vannak azok az egyetemi tehetségek, akik körül nincs óriási felhajtás és hype, mert nem a legértékesebb, legszexibb posztokon játszanak, ezért sokáig fel se figyelünk rájuk igazán. Azonban amint kicsit mélyebbre ásunk és megnézzük a meccseken készült felvételeket, elragad minket a hév és elkezdünk rajongani a játékos iránt. Nincs ez másképp Jalen Pitre esetében sem, aki 2021-re az ország egyik legjobb és legszórakoztatóbb védőjévé nőtte ki magát, egy olyan játékossá, akinek minden megmozdulása highlightba illő!

Háttér

Pitre középiskolás karrierjét a Houston városához közeli Stafford High Schoolban folytatta, ahol nem igazán tűnt ki sem állami, sem pedig országos szinten, konszenzusos háromcsillagos tehetségként tartották számon. Túlzottan nagy érdeklődést nem is keltett a scoutokban, egyedül a Texas állambeli iskolák keresték meg őt, aki viszonylag hamar, már a junior éve előtt, 2015 nyarán elköteleződött a Baylor Bearshez. Ekkoriban még Art Briles vezette a csapatot, azonban számos botránynak és viszontagságnak köszönhetően rengeteg változás következett be a Bears edzői stábjában és felsővezetésében, de Pitre a nehézségek ellenére sem gondolta meg magát, 2017-ben aláírt az egyetemhez.

Ekkor már Matt Rhule vezette a csapatot, alatta pedig Phil Snow volt a védőkoordinátor, velük kezdhette meg a közös munkát a fiatal defensive back. Egész egyetemi karrierje során egy univerzális játékosnak számított, sokat mozgatták a pályán, ami nem változott meg akkor sem, mikor Rhule-ék az NFL-be távoztak és Dave Aranda vette át a vezetőedzői posztot. A rendszer természetesen változott Ron Roberts koordinálása alatt, de Pitre fejlődése töretlen maradt, és végül ez a stáb volt az, amely miatt az utolsó két évében igazán magas szintre tudta emelni a játékát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 2020 után 2021-ben is első csapatos All-Big 12 választás lett, megfejelve az elismeréseket azzal, hogy tavaly bekerült az első csapatos All-American válogatottba, illetve övé volt az év védője cím is a konferenciában.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Sokoldalúság

A Baylor nagyon szerette Pitre-t minél többet mozgatni a pályán, tudták, hogy akkor lehetnek igazán rugalmasak védelmi oldalon, ha nagy szabadságot hagynak az egyik legjobb védőjüknek. Ennek megfelelően, rengeteget játszott a védőfal szélén, a boxban belső- és szélső linebackerként, strong safetyként, de leginkább nickel safety/cornerbackként tekintettek rá az utolsó két évében.

forrás: pff.com

Érdemes odakapcsolni néhány Bears mérkőzésre és nyitott szemmel járni, mert egészen egyedi módon kellett megoldania a feladatát, sokat dolgozott tight endek, slot elkapók és futók ellen is. Nagyon sokrétű munkát végzett futás és passz ellen is, élmény volt nézni, ahogy támadja az egyes lyukakat futójátéknál, ahogy olvassa az irányító szemét vagy éppen azt, amilyen elánnal elindul blitzelni a backfieldre. Az ország egyik legsikeresebb védelmének volt az a központi eleme, az a sarokkő, amihez az összes többi defensive back feladatát igazították.

Agresszió, keménység, érzékek

Pitre volt a Baylor védelmének egyik legjobb és legveszélyesebb eleme, rendre olyan feladatokat bíztak rá, ami illett a stílusához, hozzáállásához. Valamennyi snapen a 100 százalékot adta, nagyon agresszívan és hevesen játszott, ami óriási ütközésekben mutatkozott meg. Méreteihez (180 cm, 89 kg) mérten sokkal fizikálisabb volt, linebackereket megszégyenítő erővel és keménységgel lépett fel adott szituációkban.

Erre építettek Arandáék nagyon sok esetben, ugyanis ellentmondást nem tűrően érkezett meg a blokkolókkal szemben és egészen a labdás ember földre viteléig nem lassított a sebességén, az ütközési ponton a lehető legnagyobb energiát akarta mindig leadni.

Futás elleni védekezés

Nem túlzás kijelenteni, hogy Pitre ott van a class legfelső polcán, ha futás elleni védekezésről van szó – ezt kiterjeszthetjük az összes pozícióra. Nagyon jól olvassa, hogy milyen ütemben nyújtja át az irányító a futónak a labdát, rendre tudja, hogy kell támadni azt a pontot, ahol a running back lyukat akar választani magának. Már a snap pillanatában a falemberek láb- és csípőmunkáját figyeli és amint kialakul a lyuk a futó előtt, azonnal, óriási sebességgel robban be. Jól igazolja vissza 2021-es munkáját, hogy az ország egyik legjobbja volt negatív yardos szerelésekben, a szezon során 18,5-tel a legjobb volt a DB-k között.

Nagy előnye, hogy jól lát a pályán akkor is, ha forgalom van előtte, és laza csípőjének, illetve bokájának köszönhetően egészen furcsa szögeket tud leírni, amivel a pillanat törtrésze alatt irányt tud változtatni. Ezt a képességét már a felvételeken is láthattuk, de ha ez nem lett volna elég, akkor vegyük hozzá azt a szenzációs, 6,74 mp-es 3-Cone drillt, amit a Combine-on repesztett. Elért eredménye a hetedik legjobb idő volt minden posztot figyelembe véve, negyedik legjobb a defensive backek között (Zyon McCollum, Daxton Hill és Tycen Anderson mögött).

Coverage skillek

Futás ellen elit munkát mutatott fel a karrierje egésze során, a passz elleni védekezésben pedig évről évre fejlődött, és 2021-re tökéletesen találták meg a helyét és szerepét, hol és hogyan lehet a leghatékonyabb. Számos olyan felvételt láthatunk róla, ahol a slotban felálló elkapókat kellett egy-az-egyben kísérnie emberfogásban, ami rendre nem okozott gondot neki. Sem a be-, sem pedig a kifelé vágó útvonalak nem akadtak a torkán, könnyed mozgással tudta felvenni a fineszesebb, jobb lábmunkával rendelkező WR-eket is.

A Baylor sokat használta zónázásban is, ugyanis tudták, hogy Pitre nagyon jól érzi, merre mozognak a társai, hol vannak a zónahatárok, meddig lehet azokat feszegetni. Kevés esetben tudták eredményesen tesztelni, hiszen a szemét mindig a backfielden tartotta és úgy dolgozott a lábaival, hogy egyszerre zárjon be passzsávokat és adott esetben lépjen fel a line of scrimmage környékére. Ha pedig a zónájában jelentkezett az ellenfél elkapással, azonnal tudott zárni, az egész országot tekintve a leghatékonyabban állított meg kísérleteket elkapások után.

Kérdőjelek

Pitre esetében a legtöbb kérdés nem a játéka, sokkal inkább a termete és ezáltal a jövőbeni pozíciója kapcsán merül fel. A Combine-on mért eredményei rendre átlagon aluliak a defensive backekhez mérten. Adódik a kérdés, hogy ezekkel a méretekkel mennyire szűkül be az a szerepkör, amiben korábban dolgozott, mennyire merik majd azt a szabadságot meghagyni neki, hogy minden egyes downon a pályán legyen. Hiába van meg az agressziója és keménysége, hogy egyértelmű futó kísérleteknél a pályán legyen, könnyen szemelhetik majd ki és a nagyobb termetű, jól blokkoló elkapók és tight endek nagy hatékonysággal fognak majd vele szemben dolgozni.

forrás: mockdraftable.com

Többen tartanak tőle, hogy ő csupán egy olyan nickel védő, aki a line of scrimmage környékén tud megélni, nincs meg az a fajta sokoldalúsága, amivel a pálya egészét vagy akár felét hátsó safetyként be tudja játszani. Legtöbbet a boxban és annak környékén dolgozott, ahol hatékony munkát végzett, de  legtöbb esetben ez nem olyan értékes a csapatok szemében, mint egy olyan safety, akit mélyről egészen a vonalig le lehet hozni. Némileg limitált szerepkörre számíthat, de nem kell kétségbe esni a rajongóinak, mert mára a bevett alapfelállás az NFL legtöbb csapatánál öt defensive backkel operál, ő pedig a cover-1/3 alapú sémákban strong safety és nickel corner szerepkörbe egyaránt beilleszthető.

Negatívumként lehet felemlegetni a korát nála is, ugyanis júniusban lesz 23 éves annak köszönhetően, hogy öt teljes évet húzott le az egyetemen. Az egyetemi karrierje alatt pedig csak az utolsó két évében produkált igazán elit teljesítményt, későn érő típusként jellemezhetjük, ami a draftértékét befolyásoló tényező lehet számos csapatnál.

Hol kelhet el a drafton?

Pitre személyében egy kiváló futballistát kapunk, aki rengeteget dolgozott a pályán és azon kívül is, hogy a profi ligában játszhasson. Termetét tekintve némileg alulméretezett, de az a tudás és tapasztalat, valamint felhalmozott teljesítmény, amit a felvételeken látni lehet, nagy fegyvertény a profilját tekintve. Azonban mindez jó eséllyel nem lesz elég ahhoz, hogy a 2022-es NFL Draft első körében már a nevét halhassa. Hiába értékelik több tengerentúli szakportálon top30-as játékosnak, olyan posztokon fognak elkelni kevésbé tehetséges játékosok, amik értékesebbek, mint egy nickel corner/safety. Ugyan találunk az első kör vége felé olyan csapatokat, akik hasonló profilú játékost veszítettek a szabadügynök piacon (Tampa Bay és Jordan Whitehead), de reálisan a második kör elején, első felében kell majd keresni Pitre jövőbeni munkaadóját.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Debreceni József
Debreceni József
2022-04-24 08:16

Nagy kedvenc a srác, nekem sokkal inkább Honeybadger jut eszembe róla.
34-41-es pick között el fog kelni szerintem, remélem Houstonban landol.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x