Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kaiir Elam

A passzjáték dominálta NFL-ben folyamatosan nehezedő kihívás a védekezés a csapatok számára. Évről évre egyre jobban értékelődnek fel a pass rusherek és azok a cornerek, akik képesek akár egész meccseken keresztül levenni az ellenfél legjobb elkapóit a pályáról, nem limitáltak fizikálisan, megvan az agilitásuk és a játékintelligenciájuk minden sémához. Kaiir Elam adottságai alapján lehet egy ilyen játékos. Persze, hogy lesz-e, az egy remek kérdés.

Az Elam név ismerős lehet a rutinosabb NFL követőknek. Kaiir édesapja Abram Elam 2006 és 2012 között játszott a ligában, ahol több csapatban is megfordult pályafutása során. Nem számított kiemelkedő tehetségnek, de draftolatlan játékosként 6 évet húzott le a ligában. Nagyobb karrier nézett ki nagybátyjának, Matt Elamnek, akit a Ravens még az első körben választott 2013-ban, azonban nem teljes 3 év után végleg kikopott a ligából, miután egy közúti ellenőrzés során nagyobb mennyiségű drogot találtak nála. 2016-os elküldése óta a kanadai ligában folytatta karrierjét. Matt összetűzése a törvénnyel nem volt váratlan, hiszen az Elam családtól nem áll távol az erőszak és a bűnözés. Kaiir édesapjának, Abramnak 3 testvérét ölték meg, mindegyük életét lőfegyverrel oltották ki.

A család Miami mellől származik, így nem volt meglepetés, hogy a 4 csillagos tehetségként számon tartott Kaiir a környéken maradt és a Florida csapatában folytatta tanulmányait. Segítette a döntését, hogy bár államszerte válogathatott az elit egyetemek közül, végül a szülővárosától 4 órányi autóútra lévő, Gainesville-ben székelő Gators ajánlott neki komoly játékidőt már freshman szezonjára.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kaiir Elam egy végtelenül rosszindulatú corner. Remekül jammeli az elkapókat, agresszívan használja a kezeit, így kiemelkedő pressben. Sokat használja a kezét, meglöki az elkapót, az arcába áll és kitereli a tervezett route-ból. Folyton próbál az ellenfele előtt maradni, szinte szuggerálja a helyezkedésével, amikor ellépne tőle az elkapó, akkor is tartja a távolságot és kezével folyton érezteti is ellenfelével, hogy ott van mellette. (Az alábbi videón épp a class talán legjobb elkapóján Jameson Williamsen védekezik tanítani valóan.)

Bár a stílusa agresszív, nem szokta túlpörögni a playeket. Kifejezetten türelmes a játéka. Megvárja, míg kialakul az elkapó route-ja, nem mozdul el túl korán a testcselekre, így nehéz már a line of scrimmage környékén ellépni mellőle. Alacsonyan tartja a súlypontját, ezért amikor tényleg elindul az elkapó, képes kirobbanni és tartani vele a lépést. Sokszor tartja remekül nyitva a csípőjét az elkapó felé, így nem ragad be az irányváltásoknál. Bár magasabb játékos, hajlékonyabb a csípője, mint a hasonló termetű cornerektől megszokhattuk. A combine során kihagyta a pozíciós gyakorlatokat, de a Pro Dayén megcsillogtatta, hogy az irányváltó képessége sem olyan rossz, mint előzetesen sokan gondolták.

Mint említettem Elam egy nagyobbra nőtt corner, 6′ 1½”-es magassága a felső 90%-ba tartozik a poszton, ami nagy előnyt jelent neki a jump ballok esetében. Bár magasabb játékos, inkább szálkás a felépítése, vékonyabb végtagjai vannak. Emiatt remek a sebessége. A hasonló termetű cornerek esetében a 4,5-ös 40 yardos idő már korrektnek szokott számítani, ehhez képest Elam egy 4,39-et repesztett a combine-on. Ez rengeteg szakértő szemét tágra nyitotta, hiszen a poszt felső 83%-ához tartozik a sebessége, amihez egy viszonylag jó robbanékonysági részeredmény is társul. Ez a sebesség a tape-eken is visszaköszönt. Ha alkalmanként el is tudott futni mellette az elkapó, nem adta fel és remek zárkózási sebessége révén képes volt utolérni az ellenfelét és akár megakadályozni a nagy játékot is.

Tapasztalt játékos, azért választotta a Gators programját, hogy már freshman szezonjában pályára kerülhessen. Ennek hatására két és fél kezdő év van a háta mögött, de még mindig borzasztóan fiatal. Stílusa és tehetsége miatt sosem volt az irányítók elsőszámú célpontja, viszonylag kevés targetet kapott, de ezeket is jó hatékonysággal védekezte le. A végzős évében szerzett 52%-os engedett elkapási ráta a “leggyengébb” karrierjében. Közrejátszott ebben az is, hogy remek labdaérzéke van. A középiskolában még elkapót is játszó Elam 5 touchdownt engedett egyetemi karrierje során, de ezek mellé 6 interceptiont is jegyzett (igaz, a legjobb aránya 2019-ben volt: 0/3).

Stílusra Elamnek mindegy, hogy egy zóna vagy emberezés alapú sémába kerül, de olyan rendszer lenne neki idális, ahol sokat hagyják pressben felállni a cornereket. Bár off coverage snapeknél is mutatott szép jeleket és NFL kaliberű ösztönöket játékolvasás terén, az  erőssége az, ha megnehezítheti a WR életét minden snap első pillanatától kezdve, így akkor jöhet ki belőle a top teljesítmény, ha a vonalra állhat fel és hagyják emberezni az egész play során.

Hiányosságok, kérdőjelek

Elam mint kiemeltem egy agresszív, a kezeit aktívan használó játékos, azonban ami olykor előnye, az máskor a hátránya. A stílusa már college szinten is sok zászlót vonzott. A mögöttünk hagyott szezonban 7 büntetést dobtak rá úgy, hogy a college szinten elnézőbbek a bírók a cornerekkel szemben. Első évében könnyen lehet, hogy vonzani fogja a sárga zászlókat, amíg nem tudják kicsit finomítani a stílusát és tanítják meg neki, hogy kevésbé legyen erőszakos és ne hagyja a kezét folyton az elkapón, ne ráncigálja idő előtt és engedje el a snap után.

Bár egy nagyobb termetű játékos, a méretéhez képest nem szerel túl jól. Kissé furcsa, hiszen mind apja, mind nagybátyja safety volt. Bár meglenne a felépítése és háttere hozzá, sok szerelést hibázik el. Ugyan alkatához képest rövidebb a karja, ami így NFL-szinten átlag alatti, a karfesztávolsága bőven rendben van, szóval nem fizikai akadályok húzódnak a dolog mögött. Sokszor hamar ugrik el, letapad a lába vagy túl puhán próbálja meg levinni a labdást.

Időnként a fordulékonyságát érte kritika, de a Pro Day alkalmával mutatott W drill és 20 yard shuttle eredményét látva nem hiszem, hogy bárkinél komoly aggályként merülne fel ez a tényező vele szemben. Persze a zöld gyepen kell majd ezt elsősorban tisztáznia, de termetéhez képest szerintem átlag feletti az alsótesti rugalmassága, amit meg is tudott csillantani a Gators bemutatója során.

Hozzá kell tenni, hogy nem 2021 volt a legjobb éve. 2019-ben és 2020-ban mutatott játéka alapján az év előtt a legjobb corner tehetségek között tartották számon és Stingley mögött volt látható a legtöbb listán. Persze a ’21-es szezonja sem lett katasztrofális, így nem csúszott sokat, de mindenképp eltávolodott a class legjobbja titulustól. A gyengébb teljesítmény több okból is adódhat, de mindenképp számításba kell venni, hogy térde, amivel már korábban is volt problémája ’21-ben ismét megsérült, ami miatt három meccset ki kellett hagynia. Ezek alapján pedig nem biztos, hogy 100%-osan felépülve folytatta a szezont. Az előzetes felméréseknél biztos, hogy minden csapat fokozott figyelmet fordít majd erre a területre, hiszen a visszatérő térdproblémák különösen az ő posztján komoly kockázati tényezők.

Összegzés

Elam a class talán egyik legjobban presselő játékosa, akinek megvan a kellő mentalitása és fizikai adottsága is ahhoz, hogy ezt a profik között is a pálya szélén tegye meg. Nem egy elveszett játékos zónázásban sem, off coverage felállásoknál is mutatott szép olvasásokat főleg az underneath útvonalakon, de könnyítené az NFL-re való átállását, ha eleinte főleg emberezéses rendszerbe érkezne. Baromi fiatal játékosról beszélünk az esetében, a draft pillanatában nem lesz még 21 éves, mégis komoly mennyiségű snap van már a lábában. Elamnek fizikai adottságai, stílusa miatt megvan az esélye, hogy 1-2 éven belül első számú cornere legyen a csapatának és az ellenfél legjobb elkapójával szemben játszon a snapek döntő többségében. Ezt a pályaívet megtette a Floridán is, ráadásul az SEC-ben, szóval minőségben kisebb lesz az átállás az esetében az NFL-re, mint a legtöbbeknél, hiszen a college football legerősebb konferenciájából érkezik, ahonnan minden évben csak úgy záporoznak a profi ligába az első körös elkapók.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!