Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Kyler Gordon

Újabb gyöngyszem északnyugatról. Kyler Gordon, akárcsak a korábbi évek Washington defensive backjei, jó atletikussággal és kiváló alapokkal vághat bele az NFL karrierjébe. Azonban a kevés tapasztalat és némi játékolvasási problémák miatt nem tartozik a fix első körös játékosok közé. 

Gordon Seattle külvárosi területén született 1999 végén. Gyerekkori első szerelme nem a foci volt még, hanem a tánc. Járt is egy hip-hop társulatba, azonban ekkor már egyre jobban kezdte beszippantani az amerikai football is. Középiskolásként pár más sportot is kipróbált, de hamar kiderült, hogy a focihoz van a legnagyobb tehetsége. Egyszerre játszott elkapót és cornert is és volt az iskolája legjobb játékosa. Négy csillagos tehetségként tartották számon 2018-ban és volt Washington állam 3. legjobbra értékelt toborzottja. Gordon, aki katolikus magán középiskolában játszott, végül a Notre Dame helyett választotta a Huskies csapatát, melytől mindössze fél órára nőtt fel.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Remek atléta. Nem feltétlen az egyenes vonalú mozgása a kiemelkedő, hanem az irányváltó képessége. A combine-on csak a 40-es futószámban tesztelt, ahol elmaradt a várakozásoktól, azonban a Pro Day-es 3-cone és short shuttle idejei elit számokat hoztak. Ez a pályán is látszódik az esetében. Nagyon hajlékony a csípője, könnyen fordul backpedalból át futásra, jól reagál a testcselekre és a visszavágásokat is jól tudja lekövetni. Nagyon agilis a mozgása, még ha a végsebessége nem is kiemelkedő (azért nem szörnyű). A zárkózási sebessége azonban megvan. Gyorsan tud elkezdeni futni irányváltás után és rendszerint képes volt megmenteni a játékot és az utolsó yardokon beérni az ellenfelét.

Séma független. Az ország egyik legjobb képzéséből jön, ahol mindenre megtanítják a játékosokat. Alapvetően zónázási rendszerben van nagyobb tapasztalata, de meg tud küzdeni a WR-rel a snap után és ismeri az emberezéses technikákat is. Agresszív tud lenni, megvan benne a keménység, hogy jammelni tudja az elkapót. Remek a bail technikája, melynek lényege, hogy az elkapót folyton maga előtt tartsa, ő legyen a WR és az oldalvonal között, hiszen a pálya belsőbb részein könnyebben tud besegíteni egy csapattársa, mintha a szélen futna el az ellenfele. Zónázáskor nézi az irányító szemét, így időnként 1-1 nagyobb olvasása is volt.

Kint és bent is használták. A szezon második felében elsősorban a slotban játszott, így bárhova rakható. Ráadásul remek szerelő. A Huskies nem enged úgy secondary játékost a pályára, hogy az ne tudná levinni a labdást. A jó szerelési képessége és remek irányváltásai miatt kiemelkedő slot corner lehet, több nagy játéka is volt ebből a pozícióból a szezon második felében.

Remek ball skillekkel bír. Az elkapó múlt megmutatkozik a játékában és amikor lehetőség van rá, le tud jönni a labdával.

Kiemelkedő special teamer volt. Ez talán egy 1.-2. körös játékos esetében kevésbé fontos, de ha szükség van rá, hasznos tagja tud lenni a csapat harmadik számú egységének is. Ezen felül további pozitívumok vele kapcsolatban, hogy nem dobtak rá sok zászlót, fegyelmezett és elengedi az ellenfelét, amikor el kell, továbbá tiszta az egészségügyi lapja. Egyetlen meccsről sem hiányzott sérülés miatt.

Hiányosságok, kérdőjelek

Bár nem a legfiatalabb játékos (22 éves, szóval nem is idős), tapasztalatlan. 2019-ben egy fél szezonnyi snapje volt, 2020-ban mindössze 4 meccset játszott a Huskies és ezeken sem volt kezdő, majd a mögöttünk hagyott idényben kapta meg először igazán a bizalmat. Ezáltal alig több mint 700 snapje van egyetemi pályafutása alatt. Ennek is nagyjából harmadát a slotban töltötte.

Mivel kevés tapasztalata van, nem ösztönös. Kevés játékot lát meg előre, nem ismeri fel olyan jól az útvonalakat. Reagál a playre, mintsem előre kiszagolná. (Tökéletes ellentéte csapattársának Trent McDuffie-nak). A nagy játékai is inkább abból jönnek, hogy gyors a reakcióideje. Azonban pontosabb olvasások kellenének tőle. Képes manipulálni az irányító és ki lehet ugrasztani egy-két pumpálással. Vannak még félreolvasásai, de ezek javíthatóak.

Bár borzasztó atletikus játékosnak gondoltuk, a combine-ja csalódást keltő lett. Pont azokat a számokat hagyta ki, amikben remekelt később Pro Day-en, miközben a 40-es ideje (és 10-es részideje) átlag alatti lett. Nem vészesek a számai, de ennél gyorsabb játékosnak gondoltuk.

Jó ball skillekkel rendelkezik, de furcsa módon kevésszer szerzett labdát és összességében is kevés alkalommal teremtette meg magának rá az esélyt. Ha fejlődik a játékolvasása és tapasztalat alapján több playt lát meg előre, akkor javulhatnak a számai.

Karrierje elején lehet, hogy nyers lesz és sok nagy játékot enged. Tipikusan az a játékos lehet belőle, aki az első hetekben még a védelem egyik gyenge pontja lesz, de a szezon előrehaladtával jobbá és jobbá válik (ahogy pl: Cameron Dantzler 2020-ban) és év végére már akár egy húzó név is lehet. Mindenképpen fejlesztendő játékos, de jó adottságokkal.

Összegzés

Gordon egy korrekt felépítéssel és sebességgel rendelkező prospect, akinek igazán az irányváltó képessége kiemelkedő. Sémafüggetlenül alkalmazható bármilyen rendszerben. Első évében korrekt második számú cornere lehet jövőbeli csapatának, de akár egy kiemelkedő slot back is nevelhető belőle. Amint elkezd magára meccstapasztalatot szedni, javulni fog vélhetően a játéka, így nehéz meghatározni, hol is lehet a potenciáljának a teteje. Mivel futás ellen is nagyon hasznos védő, akár első naptól a pályára küldhető. Az NFL-ben szeretik a jó alapokkal bíró, de még fejlesztendő játékosokat, így nem volna nagy meglepetés, ha becsúszna az első kör végébe, mégis a reálisabb inkább, hogy a második kör elején fog lecsapni rá valaki.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!