Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Trent McDuffie

Az idei corner class nagyon mély, ugyanakkor kevés hibátlan játékos van. Vannak jó emberezős játékosok rosszabb ösztönökkel, vannak ösztönös játékosok, akik lassabbak és vannak zónában jó cornerek, akik viszont fizikai korlátokba ütközhetnek. Ez utóbbi csoport mintapéldánya Trent McDuffie, a Washington cornerbackje.

McDuffie Kaliforniában született és itt is élte korai éveit. Nem volt egyszerű gyerekkora, a család költözése miatt három különböző középiskolát járt meg. Sportos családból származott, édesanyja korábbi atléta volt és mikor a fiatal McDuffie elkezdett focizni, akkor a szülők úgy döntöttek, hogy nem lehet ez az egyetlen sport amit művel, így hogy jobban fejlődjön az izomzata, kicsit diverzifikálni kell a portfólióját. Anyukája után McDuffie is úgy döntött, hogy az atlétika pályán próbálja ki magát és sprinterként edzett.

Ez nem is ment rosszul neki, hiszen az állami bajnokságon a 4*100-as váltó tagjaként szép sikereket ért el. A sprintszámok mellett még a távolugrás érdekelte, komolyabb sikereket ugyan nem ért el, de lelkesen indult minden számban és szépen fejlődött a dinamikussága is.

A valódi középpontban azonban mindig is az amerikai futball maradt és több megkeresése is jött viszonylag jobb egyetemekről. Hívta a Stanford és az USC is, de ő a kivételesen jó defensive back képzés miatt a Washingtont választotta.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Sprinter múltjából adódóan az egyik legnagyobb erőssége McDuffie-nak mindig is a sebesség volt. De nem csak a vertikális, hosszútávú gyorsaság, hanem főleg a valódi dinamikusság, robbanékonyság és az irányváltások.

180 centiméteres magasságának köszönhetően nagyon alacsonyan van a súlypontja, nagy erőt tud kifejteni a lábaira és hihetetlen mód tudja pörgetni magát. A kezdő állásból gyorsan lő ki, az első pár lépésében már érezhető, hogy sebességben nagyon nehéz megverni. Könnyedén marad az elkapókkal az első métereken, de ha sikerül is megverni, akkor is olyan jó a felgyorsítása, hogy hirtelen ott tud teremni kisebb lemaradás után is.

Hajlékony a csípője és flexibilis az egész alsóteste, nagyon természetesen vált irányt, tud befékezni majd kilőni a másik irányba. Letükrözi az ellenfele mozgását és gyors a backpedalja, az összetettebb route-okon is nehéz kibillenteni az egyensúlyából. Kis területen nagyon fürge, az irányváltásai pedig elsőrangúak, így főleg a pálya közepén nagyon nehéz őt lerázni.

A Washingtonban több rendszerben is játszott, press man feladatoktól kezdve a bonyolultabb zónázásokig mindenben van némi tapasztalata. Ez főleg annak függvényében jó, hogy az ösztönei is megvannak a játékhoz, emberezénél felismeri az elkapók megtévesztő mozdulatait, ritkán lehet elküldeni sörért útvonalfutás közben. Ugyanakkor zónákban talán még hasznosabb, tudja melyik elkapó hova igyekszik, nézi az irányító szemét és felismer gyakori kombinációkat. A tanult és a vele született tudása is magas ebben a classban, a futball IQ-ja egészen kiemelkedő.

Termete ellenére nagyon hasznos futás ellen és rövid yardos playeknél is, agresszívan játszik és nem fél ütközni, méregzsák módjára próbálja megcsinálni a szerelést. A szögeket jól választja meg, amire szüksége is van, mert azért többségében nagyobb tömeggel rendelkező játékosokat kell levinnie vagy legalábbis lelassítania. A kezeit szintén jól használja, ha nem tudja erőből vagy lendületből megcsinálni a szerelést, akkor megpróbálja fineszből a lábakat összefogni. Nagyon kevés missed tackle köthető a nevéhez, az egyik legkevesebb az egész classban.

Sokoldalú játékos, ami nem csak a különböző rendszerismeretekben mutatkozik meg, de abban is, hogy képes a pálya külső részén is játszani, mert jól használja az oldalvonalat segítségként és jó a térérzékelése is, nem az időzítés miatt fog átszállni a feje felett a labda. Ugyanakkor igazából nickel cornerként lehet talán maximalizálni a helyét a legjobban. Valószínűleg sokat fogja majd változtatni a helyzetét, lehet hogy kívül kezd és harmadik szituációknál küldik be slotba, de akár egész meccseket is lehúzhat ott. Az agresszív mentalitása, a testalkata és az ösztönei mind ezt vetítik előre.

Gyengeségek

Alkatáról esett már szó és akárhogy próbál kompenzálni a 180 centiméter az 180 centiméter marad. Ehhez járul hozzá, hogy az utóbbi 20 évben neki az egyik legrövidebb a karhossza a cornerbackeket tekintve (alsó 5%), tehát lehetnek fizikai limitációi, amiket nem tud átlépni. Hiába játszik úgy mint egy 190 centiméteres izomkolosszus, ha jön egy megtermett possession receiver, akkor ellene mindig hátránnyal fog indulni. Ahogy futás ellen is hiába küzd, egy Derrick Henry fél kézzel fogja kipenderíteni a pályáról.

Bár megvan az érzéke az emberezéshez, inkább zónára született, néha hosszú mély útvonalakon le tud maradni az emberétől, nem akarod feltétlenül jó route futó elsőszámú WR-ek ellen kinthagyni. Ahogy a második sebességével is vannak gondok. Kis területen fürge és gyorsan indul meg, de ha gyorsabb elkapók beindítják a következő sebességet, akkor lemaradhat vertikálisan. Nem véletlen, hogy ebben kevesebb tapasztalata is van, nem erőltették vele az egyetemen.

Bár nem lehet kifejezetten azzal vádolni, hogy fakezű lenne, de a labdaérzéke mégsem az igazi. A főiskolai évei alatt mindössze két interceptiont szedett le és összesen kilenc leütött labdája volt, ami elképesztően kevés. Ebben közrejátszanak rövid karjai és kicsi keze, valamint hogy sokáig tartja az emberén a szemét, így már nincs ideje az odaszúrásra. Nem egy hagyományos playmaker a pályán.

Összeségében McDuffie-n rengeteg dolgot lehet szeretni, főleg a futballtudását és a bonyolultabb zónák ismeretét, ugyanakkor nem biztos, hogy minden szempontnak megfelel a mai NFL-ben. A magassága és a karjainak a hossza például szerintem sokkal nagyobb probléma, mint jelenleg azt látjuk, az egyetemen hiába ment neki az emberezés, a profik között nem gondolnám, hogy labdába rúghat. Ellenben mentalitása és térlátása miatt egy nagyon jó zónázós corner lehet a profik között, vagy egy kiváló slot játékos.

Értékét éppen ezért rettentően nehéz belőni, a class két legjobbja között nincs a posztján, de utána sok hasonló képességű CB van, akik mind rendelkeznek valami limitációval. Az első kör második felében mehet ki valahol, attól függően, hogy lesz-e olyan főleg zónázó csapat, akinek nagy corner needje van ezen a ponton és nem lesz más posztra kiszemelt játékosa.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!