Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Treylon Burks

Kevés igazi WR1 felépítésű elkapó van az idei classban, olyan meg aztán főleg ritkaság számba megy, aki emellé úgy tud mozogni és olyan veszélyes labdával a kezében, mint Treylon Burks. Olyan meg tényleg nincs egy sem rajta kívül, aki egy darab késsel vadászik vaddisznókra. 

Burks Akansas államban nőt fel, a gimiben QB, WR, LB, K, P és visszahordó szerepeket is vállalt, emellett kosarazott és baseballozott. Értelemszerűen a foci mellett köteleződött el, négy csillagos tehetségként tartották számon, az állam legjobbja volt, de összességében csak a 16. legjobb elkapó és a 103. legjobb recruit volt az országban. Volt ajánlata nagyobb egyetemekről is, de végül maradt otthon és az Arkansas egyetemre köteleződött el, ahol aztán három év alatt 144 elkapást, 2386 yardot és 18 TD-t regisztrált, plusz volt 36 futása 243 yardért és egy hatpontosért.

Igazi country srác, ezt emelik ki az edzői is. Halászik és vadászik is, ráadásul nem is akárhogy. Az oké, hogy íjjal lő őzeket, de vaddisznókra sem lőfegyverrel vadászik, hanem a kutyáival és egy darab késsel. Hogy miért? Mert fegyverrel nem fun, így viszont megvan az adrenalin löket. Mentalitását imádni fogják az NFL-ben. De nem csak azt!

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Burksnek egy kifejezetten zömök, erős felépítése van. Alapvetően magas (188 centi, felső 33%), emellé viszont kifejezetten testes, hiszen 102 kilót nyom (felső 7%). A karjai is nagyon hosszúak (felső 11%) és a kézmérete is az (felső 18%), állítólag 5 XL-es kesztyűt kell hordania. Az idei classban kevés olyan elkapó van, aki igazi WR1 felépítéssel rendelkezik, de ő ilyen, ami növelheti az értékét.

Felépítéséből adódóan baromi erős, ki tud nyomni 172 kilót a fekvenyomópadon és 227 kilóval bír guggolni. Ebből következik, hogy kiválóan blokkol, kemény játékos. Ezen kívül a press coverage sem fog neki problémát okozni a profik közt, hiszen nem lehet eltéríteni az útjából egy-egy jól irányzott és időzített ütéssel sem.

A meccsfelvételek alapján rendkívül atletikus (hogy miért emeltem ki a meccsfelvételek alapján szókapcsolatot, arról később). Robbanékony, kiválóan gyorsul és a végsebessége is remek, emellett méretéhez képest az irányváltásokkal sincs baja. Nem véletlenül került fel Bruce Feldman éves FREAK, azaz szörnyeteg listájára.

Ezekből adódóan egyik legjobb pályán megmutatkozó tulajdonsága, hogy kiváló elkapás után. Robbanékonysága miatt gyorsan indul meg, miután a kezébe került a labda, emellett jól lát a pályán, hogy merre is kellene mennie, igazából futóként viselkedik, ha megkapja a lasztit. Mivel az alsóteste rendkívül erős, így könnyen rázza le a szerelési kísérleteket (rengeteg missed tackle-t harcolt ki), a defensive backek pedig sokszor meglepődtek a sebességén a méretéhez képest, így rossz szögeket választottak és Burks sebességből is le tudta rázni őket.

A méretei, elkapás utáni képessége és sokoldalúsága miatt sokan hasonlítják Deebo Samuelhez. Elég sokat mozgatták az egyetemen, játszott a szélen, a slotban, a backfieldről is indult, és igyekeztek minél többször a kezébe juttatni a labdát, hiszen igazi playmaker a srác, de emellett a pálya minden mélységében igyekeztek bevonni a játékba. A profik közt is lehet akár egy ilyen szerepköre egy kreatívabb edző kezei alatt.

A hosszú karjai miatt nagy az elkapási sugara, a nagy és biztos kezei miatt pedig mindent el tud kapni, ami a közelébe megy. Ezáltal nagyon jó az 50/50-es labdáknál és az irányító esetleges pontatlanságát is csökkenteni tudja. A testkontrollja egészen kiváló, úgy tudja tartani magát lehetetlennek tűnő helyzetekben is, hogy a labdát is el tudja kapni és figyeljen arra, hogy még bent tegye le a labdát. Jól követi a labdát a levegőben, jól is alkalmazkodik hozzá és a labdaérzéke is remek. A testessége miatt nagyon nehéz elnyomni az elkapási ponton, így sokszor DPI-okat is ki tud harcolni. Apró részlet még, hogy az utolsó pillanatban reagál csak a backshoulderre dobott labdákra, hogy a védőnek esélye se legyen megfordulni és megszerezni / leütni azt.

Kérdőjelek, hiányosságok

Burks legnagyobb hiányossága az, hogy nem egy fejlett, technikás útvonalfutó. Alapvetően nem is futotta a teljes route tree-t, és amit futott, azokat sem kimondottan jól. Nem változtatja, kontrollálja jól a tempóját közben, nem elég élesek a bevágásai, kissé lekerekíti őket.

Mivel a snapjei nagy részét a slotban töltötte, így press coverage ellen kevés tapasztalata van, így a release technikája szintén fejletlen, ez is trenírozásra szorul. A felépítése és a robbanékonysága miatt jó alapokkal rendelkezik, így alapvetően jó lehet majd benne, de még tanulnia kell.

Ami pedig a kérdőjelet illeti: Burksszel kapcsolatban elég magasak voltak az elvárások a combine kapcsán, neki viszont közel sem sikerült ezeket megugrania. Azt hittük, hogy lehengerlő eredményeket tud majd felmutatni a robbanékonyságot és sebességet mérő gyakorlatokban (az irányváltásnál várható volt, hogy nem lesz jó, méretéből fakadóan merev játékos), hiszen a meccsfelvételek alapján nagyon atletikusnak tűnt. Ehhez képest elég gyenge tesztelési eredményeket produkált, még ha a méreteivel kiigazítjuk, akkor is csak átlagos atletikussága van. Ráadásul a Pro Dayen sem tudott javítani ezeken, tehát azt sem mondhatjuk, hogy csak egy rossz napja volt Indianapolisban.

Nehéz belőni, hogy pontosan mit kezdjünk ezzel az információval, mert mást láttunk a pályán és mást az időmérő gyakorlatoknál. Épp ezért nehéz az ő értékét is belőni, mert a combine előtt nálam egyértelmű WR1 volt a classban, ez viszont kissé elbizonytalanított – végül maradt nálam az első helyen, de kevésbé vagyok magabiztos a vele kapcsolatos jóslásban, mint korábban.

Összegzés

A rossz tesztelés nyilván a draftpozícióján is meglátszik majd, a combine előtt a top10 környékén ment ki a mock draftokban (1/8 Falcons és 1/13 Browns közt), azóta viszont jellemzően csak a kör második felében – legkorábban az Eaglesnél, legkésőbb akár 1/28-ra a Packersnél, de a Cowboysnál állítólag nagyon szeretik, így ha 1/24-en elérhető lesz még, akkor Jerry Jonesék jó eséllyel kiviszik.

Burksből gyakorlatilag háromféle elkapó lehet a profik közt. Egy kreatív edző kezei között lehet egy Deebo Samuelhez hasonló fegyver, akit sokoldalúan lehet használni és életveszélyes lesz labdával a kezében. Kevésbé kreatív stábnál jó esetben lehet egy AJ Brown szerű játékos kiváló testi adottságokkal, atletikussággal, amennyiben az útvonalfutásán tudnak fejleszteni. Rossz esetben pedig lehet belőle egy JJ Arcega-Whiteside, akinek a testi adottságai megvannak, de nem elég atletikus, így nem tud elszakadni és gyakorlatilag használhatatlan. Szerintem a padlója egyébként bőven magasabban van JJAW-nál és Burks jóval közelebb lesz az előbb említett két úriemberhez, mint az Eagles bustjához, de a forgatókönyvek legrosszabb végén ez a jövő is szerepelhet.

Én úgy gondolom, hogy az idei classban neki a legmagasabb a plafonja, egy igazán domináns játékos lehet belőle, így nálam ő a WR1.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!