Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Trevor Penning

Ha valaki szereti a látványos futójátékokat, elhoztuk a kedvenc prospectjét. Trevor Penning a class egyik legjobb futásblokkolója, borzasztó agresszív mentalitással, aki el akarja pusztítani minden snapben azt, aki vele szemben áll fel. A passzjátékoknál sem elveszett, óriás nagy utat járt be, amíg oda jutott, hogy első körös tehetségként tartsuk számon a 2022-es draft előtt.

Trevor egy kis városból származik Iowa állam északi részéből. Későn érő típus volt mindig is, így középiskolásként is csak az állam legalacsonyabb szintű ligájában játszott először még tight endként és defensive endként. Csak végzős évében mozgatták át a támadófalba, ahol mint kiderült a legnagyobb tehetsége van a játékhoz. Mivel nagyon alacsony osztályban játszott, ráadásul nem is volt tapasztalt a posztján, nem lett rangsorolt tehetség, így nem kereste meg egyik top egyetem sem. Div II (3. osztály) és Div III (4. osztály) csapatok kopogtattak csak az ajtaján, mire befutott két FCS (2. osztály) ajánlat is. A South Dakota mellett a Northern Iowa kínált neki lehetőséget, így Penning a körülbelül másfél órányi autóútra lévő Waterloo város csapatához köteleződött el, ahol 5 évet töltött.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Igazi óriás. Több mint két méter magas, közel 145 kiló petrencerúd méretű karokkal. A magasságához korrekt izomzat is társul. Arányos a teste, izomzata jól oszlik el mind a felső, mind az alsó végtagjain. Rettentő széles a válla, tipikusan az a srác, akinek örülsz, ha egy diszkó előtti verekedéskor a te baráti köröd tagja. A termetéhez igazi pusztító mentalitás társul. A class talán legjobb futásblokkolója. Minden playnek úgy megy neki, hogy ez legyen az, amit ellenfele örökre emlegetni fog. Pengeélen táncol a kemény aggresszió és a túlzott keménykedés, alattomosság mezsgyéjén. Imádja a földre dobálni az ellenfelét, ott még ráütni egyet és éreztetni vele, hogy itt ma neki nehéz napja lesz. Nem engedi el az ellenfelét, sípszóig (vagy akár azon túl is) tolja. Az a játékos, aki ellen utálni fog játszani minden védő.

Kiemelkedő az ereje. Jól horgonyoz le, ha felveszi az állását és összekapaszkodik a pass rusherrel, nagyon nehéz betolni. Nagyon látványos blokkjai vannak. Képes álló helyzetből is pancake-et kiosztani. Akár mozgásból, akár állásból megvan az ereje, hogy megnyerje a csatát. Ha ráteszi a kezét az ellenfelére, az nem szabadul és addig nyomja, míg teljesen ki nem veszi a játékból.

Méretéhez képest rendkívül atletikus. Penning felrobbantotta a combine-t. Előzetesen is egy kivételes képességű játékosnak gondoltuk, azonban olyan szinten remekelt Indianapolisban, amire azért nem voltunk felkészülve. 40 yardos ideje, azon belül 10 yardos részideje a legfelső 3% és 7%-on belül van, azonban nem csak egyenes vonalban volt elképesztő. A fordulékonyságot felmérő 3 cone-ja a legfelső 2%-ba tartozott, így nem csoda, hogy a RAS mutatója 9,96 pont értékű lett a maximális 10-ből. 1987 óta 1.146 offensive tackle prospect közül Penning a 6. legatletikusabb játékos a felépítését is figyelembe véve, ami egészen elképesztő. Felépítése mellé nem várna ez ember ilyen produkciót.

Ez az agilitás látszódik is időnként a pályán. Könnyen mozog lateral, képes tükrözni a pass rusher mozgását és hatalmas termete miatt nagyon meg kell verni az irányváltásoknál, hogy ne tudja kisegíteni magát a hosszú karjaival.

Az NFL-ben elsősorban power/gap sémába illeszkedne legjobban, ahol fizikalitásból dolgozik a fal. A mentalitása alapján egyértelműen ilyen helyre kellene kerüljön, azonban az atletikussági paraméterei miatt zóna blokkoló falban sem lenne elveszve. Gondoljunk csak például Trent Williamsre, hogy egy wide zone rendszert futtató falban mennyire volt látványos és hasznos a játéka a hasonlóan nagydarab tackle-nek. Persze látványosabb volna a játéka egy olyan csapatban mint például a Ravens, sok futással a tackle-ök között, ahol akár húzásokat is rá lehetne bízni és vezérblokkolóként takarítana a running back előtt.

Nagyon megbízható játékos. Miután 2017-ben redshirt státuszt kapott és ’18-ban még csak csere volt, az elmúlt 3 év mind a 33 meccsén kezdő volt a Panthers támadófalában, amiből 32 meccset a bal oldali tackle posztján játszott le.

Hiányosságok, kérdőjelek

Bár képességei alapján minden megvan benne, hogy egy kiemelkedő pass protektor legyen, egyelőre nem az. Vannak szép játékai, de nem tud konzisztens maradni a játék ezen elemében. Magasan játszik, mivel jóval magasabb játékos az átlagnál, mélyebbre kellene tennie a súlypontját, jobban rogyasztania a térdeit, ezek hiányában ki tudják időnként billenteni az egyensúlyi helyzetéből. Hasonló végkimenetelhez vezet, hogy nem helyezi mindig jól a kezeit. Későn próbálja meg, vagy rossz ütemben megfogni az ellenfelét, akik hozzá tudnak férni a vállvédőjéhez és akár át tudják húzni magukat a hóna alatt, akár bull rush-sal kimozgatják az egyensúlyából, így feladva a lehorgonyzását.

Kevésbé kiforrott technikája miatt eleinte nem feltétlen jó, ha elszigetelik a társaitól. Tisztán egy-az-egyben megzavarható és kibillenthető az egyensúlyából. Bár remek atléta, ez a pályán nem mindig köszönt vissza. Ha elindul egy testcselre, nem tudott rögtön visszavágni és időnként darabos volt a mozgása fürgébb pass rusherekkel szemben.

Öt évet töltött az egyetemen, így idősebb mint a társai. 23 évesen lesz újonc, ami mellé odatehető, hogy ezt az öt évet az FCS-ben töltötte, tehát az egyetemi másodosztályban, ahol gyengébb ellenfelek ellen kellett játszania. A Senior Bowl ezért volt különösen fontos a számára, ahol nagyjából azt a teljesítményt nyújtotta, amit várni lehetett. Voltak remek játékai, de néha 1-1 pass rusher túl tudott járni az eszén.

A mentalitása amennyire előny, úgy hátrány is lehet. Rengeteg zászlót kapott, nem hajlandó elengedni az ellenfeleit időben és sokszor sípszó után is még folytatja a kontaktot, vagy a már földön fekvő ellenfelén lök egyet. Nagyon magas hőfokon ég minden meccsen és túl tudja pörögni a játékokat. Ez egy mentalitás nála. Példaképei közt van egyrészt Taylor Lewan, aki szintén egy rettentően kellemetlen tackle-je a ligának amellett, hogy persze remek tehetség is.

Összegzés

A felépítése alapján Penning első naptól kiváló futásblokkoló játékos lehet leendő csapatában. Felépítése és atletikussága alapján sémafüggetlen játékos, de izgalmasabb volna egy hagyományosabb power rendszerben. Tapasztalata alapján LT-nek illeszthető be első naptól fogva, de ha valaki RT-ként számolna vele, vélhetően akkor sem fog csalódni benne. Sőt, futásblokkolási képessége talán ott tudna jobban kijönni. Le kell tisztázni pár hiányosságot a passzjátékoknál az esetében, meg kell tanulja, hogy ne fordíthassák a hátrányára a termetét és elfogadnia, hogy inkább neki kell lemenni a játék szintjére. Ezekben ha 1-2 év alatt képes javulni és asszimilálódni az NFL szintű ellenfelekhez, a potenciálja igazán magasra helyezi. De legrosszabb esetben is kap vele leendő csapata egy kiemelkedő futásblokkolót – így a totális bust potenciálja egész alacsonyan van.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!