Connect with us

Hír

A USFL-ben láncok helyett chippel nézik majd, hogy megvan-e a first down

A USFL hamarosan kezdődik, pénteken egy előszezonmeccset is játszottak, a liga pedig igyekszik újításokat bevezetni, amik előrevihetik a sportot, illetve a nézői élményt is javíthatják. Az egyik ilyen, hogy a first downokat nem a megszokott, hagyományos módon, azaz 10 yardos láncokkal fogják megállapítani, hanem high-tech megoldással, azaz a labdába helyezett chippel és a sárga first downt jelző vonallal, amit megszoktunk a TV-közvetítések alatt.

A USFL úgy reklámozza ezt, mint a legpontosabb módja a first down megállapításának. Persze az kérdés, hogy valójában mennyire tökéletes a rendszer, de az eddigi bírók általi szubjektív labdaelhelyezés, majd láncos méregetés, időnként papírfecni használatánál jó eséllyel pontosabb.

Az NFL is használ egyébként chipet a labdáiban, de csak Next Gen Stats mérési adatokhoz, nem a bíráskodáshoz, hiszen a labda közepébe helyezett technológia nem tudja teljesen pontosan megállapítani, hogy a tojás valamelyik része elérte-e a first down vonalát, plusz azt sem lehet vele megállapítani, hogy a futó térde melyik pillanatban ért le. Hozzávetőlegesen persze működőképes lehet, de ez a rendszer is kritizálható.

Mindenesetre a nézőknek valószínűleg tetszeni fog ez a megoldás a USFL-ben.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!